Да разговарамо о моралу

Питај онога ко је тако говорио. Истина, то је важило у Израелу који је био "теократска држава" (и о ком има мало историјских података)... Но то све не треба да помете легендарног тумача Библије, који каже да је то тада било добро. И ти грешници нису могли да се преобрате или покају...
Pa ako znas da ces za preljubu dobiti smrt ne bi ni cinio preljubu.
A ako je cinis sam si je i zasluzio jer ne slusas zakon....

Bozji zakon je jasan i nepromenljiv.

I onda dođemo u situaciju da iko ne želi da se pokaje za počinjeni greh, jer čim prizna, zna da sledi kazna, pa veli, bolje mu je bez kazne da ostane u grehu, nego bez greha sa kaznom.
Meni se takva filozofija imalo ne dopada i mislim da je zaslužna za omasovljenje greha.

Тим методама у Саудијској Арабији заиста нема прељубе, нема ни крађе...
Али има легалног силовања и сличних ствари.

Evo jednog zanimljivog clanka koji se zove "Pogled na svet i moralnost":
http://pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/moralnost.htm
Da ne bude zabune, clanak razmatra odnos izmedju sveta, moralnosti i raznih religija iz pravoslavnog ugla. Postavila sam ga cisto kao pojasnjenje onima koji ne shvataju (a takvih je na ovom forumu zaista mnoogoo) kako pravoslavlje gleda na greh, moral, druge religije.
I jos nesto, treba da znate da pravoslavni vernici osudjuju greh , a ne gresnike. To je velika razlika. Od ljudi se ocekuje da grese zbog svoje pale prirode i ni od koga se ne moze ocekivati da bude savrsen. Mi, ljudi mozemo samo da se trudimo da budemo savrseni, a jedino je Bog bez greha i zaista savrsen.
"Ne sudite, da vam se ne sudi; Jer kakvim sudom sudite, onakvim ce vam se suditi; i kakvom mjerom mjerite, onakvom ce vam se mjeriti. A zasto vidis trun u oku brata svoga, a brvno u oku svome ne osjecas?" (Sv. Jn od Mateja, gl. 7)
Ne treba osudjivati ni jednog gresnika, jer taj se mozda u medjuvremenu vec pokajao i oplakao svoj greh i mozda ce se bas on spasiti. A onaj ko ga osudjuje samo navlaci na sebe uzasan teret greha i ako sa tim teretom umre, njemu spasa nema.

pricamo o univerzalnom moralu, a ne u ovoj onoj zemlji... i zakonima drzave... koji su mnogo puta i nemoralni...

univerzalni moral ne postoji. to sto ti mislis da su 10 bozijih zapovesti univerzalna pravila ponasanja, ne znaci da i jesu. ako malo dublje razmislis, verujem da ces pronaci u svom zivotu koji se trudis da vodis u skladu sa ovim zapovestima i religijom koju propovdas, bar jednu tacku gde si pocinila greh a nisi se pokajala, jer si mislila da ga ne cinis.

Da li je nemoralan zakon koji primorava sektaše da pruže deci transfuziju krvi?

e bravo za ovo ...boziji zakon da podsetim i jeste zakon kazne, jer ako ne postupas po bozijem zakonu sledi kazna zar ne? i to najgora moguca...
a ovo sto cecelana kaze
I jos nesto, treba da znate da pravoslavni vernici osudjuju greh , a ne gresnike. To je velika razlika. Od ljudi se ocekuje da grese zbog svoje pale prirode i ni od koga se ne moze ocekivati da bude savrsen. Mi, ljudi mozemo samo da se trudimo da budemo savrseni, a jedino je Bog bez greha i zaista savrsen.
pravoslavni vernici upravo osudjuju gresnike, jer postoje razlike ko je pocinio greh. ako ga je pocinio svestenik, koji svakog dana provoza drugu ribu u svom dzipu dok popadija rani decu onda to nije greh. da ne pominjem pahomija opet, vidim da su pojedini jakoosetljivi na njega :roll: moje pitanje je zasto bi se covek trudio da bude savrsen, ako unapred zna da je njegov trud uzaludan, jer nikad nece moci da postigne ono zbog cega se trudi?

Ti misliš da je tada preljuba ispravna, sa moralne tačke gledišta?

Ако морал значи "мање зло", онда јесте.
Занимљиво да ме ниси питао кад је то тада.
Рецимо да си у вези у којој није све сјајно, а ниси тога ни свестан (људи уљујкују себе). И онда на путу упознаш жену свог живота, која није она с којом си већ. Технички, у прељуби си чим кренеш с њом. Хоћеш ли звати ону коју већ сматраш бившом? Раскид преко телефона?! Па није баш лепо. Хоћеш ли пропустити шансу и наставити по старом? И то је према најлибералнијем гледишту.
По хришћанском погледу на морал, грех си начинио већ у мислима. Значи ли то да не смеш ни да мислиш на друге жене?! А има гледишта који сваку везу пре брака (обавезивања) сматра прељубом. Срљање у доживотно везивање и стварање лоше везе за читав живот је из мог угла посматрања неморално (о томе ће бити посебна тема)...

Па да ли је по теби морално каменовати због прељубе?

Шта фали данашњим законима у Персији? Нема криминала, дроге, педофила, педерастије а ако и има, има у минорним количинама у односу на било коју демократску државу пуну лажних и лицемерних слобода где наведено зло царује .

Back