quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.068
Nisam uopšte siguran koliko "pisati kratke priče pre romana" jeste validan savet, jer nije od preterane pomoći... Prosta činjenica je ta da je uglavnom bitnija ideja od samog pisanja, jer mnogo pisaca u svetu ima koji pišu jako dobro ali su im ideje očajne i zato se ne izdvoje iz mase drugih... Opet s druge strane ima dosta ljudi koji su privukli čitaoce zanimljivom pričom, gde je stil ili osrednji, do granice sa lošim (Kolinsova, što klinci u zadnje vreme čitaju - Igre gladi; Jako loš stil pisanja... Ne drži mi pažnju, ne verujem da ću je ikada pročitati do kraja), što, jelte govori da pisati toliko i toliko strana svakog dana uopšte nije uslov za uspeh, odnosno ničemu ne služi.
Mnogi uspešni pisci tvrde kako moraš da pišeš svaki dan, kako samo tako možeš postati uspešan pisac, a šta ako neko zaista niti ima dobre ideje, niti dobro piše - samo gubi vreme bez razloga.
King me prvi smara sa njegovim da mora da se piše toliko i toliko, ako želiš da budeš čitan. Ako se ne varam (što lako može da se desi, ne znam mnogo o njemu) i sam King je prvu priču napisao iz dosade, bacio u kantu, žena to pronašla pa ga ubedila da objavi i to mu je postala prva knjiga, pa to da moraš napisati 1000 strana pre romana je u njegovom slučaju licemerje... Jer on prvi to ne primenjuje...
Vrlo često se dešava da mladi prate takve savete i pišu i pišu kratke priče i tek u četrdesetim godinama budu objavljeni (ako i tada) što je malo tužno jer su godine protraćene, a malo šta se izmenilo u njihovom pisanju, jer to je istina.
Možda je jedino Martin (delimično) u pravu (jer mislim da i on tvrdi kako mora da se piše i piše i piše bez prestanka) ali on je rekao kako je obavezno pre svega čitati i čitati... Dobre knjige, a naročito loše (da se naučimo šta je to loše, odnosno šta ne-pisati), i mislim da je u pravu. Tako se uči pisanje, i uz malo vežbanja naravno, ali ne forsirati sebe...
Ja nikada ne mogu sebe da nateram da pišem jer prosto vrlo često nemam volje za to, i postanem depresivan ako forsiram sebe, a sa druge strane mogu za pet minuta napisati dobre tri strane nekog teksta, bez zastajkivanja...
Možda je najbolji savet da svako bira svoj neki put, bez tuđih saveta, jer ipak je svako osoba za sebe... To je kao kada bismo levaka učili da piše desnom rukom, jer mi tako pišemo i to tako treba...a njemu ne ide.
Ako razumete...
A je l' čitaš ti nešto osim tih žanrovskih pisaca i fantastike koje pominješ? Ja bih ti preporučio da, prije bilo kakvog pisanja, malo obogatiš lektiru, odnosno da se (samo)obrazuješ.