Pa da je normalan ne bi na taj način sebi obezbeđivao novac. Dakle, samim tim ima neke smetnje u glavi koje mu stvaraju mnogobrojne probleme kojih mi nismo ni svesni. Srećan ne može biti. A tebi tih 50 din. nisu strašni i to što si bio žedan, pa dobro, prošlo je. Shvataš? On je kreten, a ne ti. Pa ne misliš valjda da treba da gnjaviš ljude da bi dokazao da li us slepi, gluvi, nemi, siromašni, invalidi ili šta već se neki ne prave da jesu. A opet, šta da jeste bio slep, a ti odbio da pomogneš zbog neverice. Da li bi ti bilo super?
Znaš kako, oni koji su zaista slepi, invalidi i slično, pomoć dobijaju na druge načine, a ne na ulici.
Mislim da sam na ovom forumu već pisao o ove dve situacije u kojima sam se našao, ali mogu i da ponovim.
1. Primio sam prvu Avramovu platu (1994 godine posle one velike inflacije) koja je iznosila 39 dinara (maraka). Krenuo sam da šetam Bulevarom, i primetio ženu koja je sa detetom u naručju prosila: "Daj koju paru...". Ta žena je ušla u prodavnicu Jasmin, a pošto sam baš bio zaintrigiran, ušao sam i ja, šatro da pogledam kosili i pampers pelene. Istresla je iz džepa sav sitniš koji je imala, da ga ukrupni. Prodavačice su izbrojale više od 200 dinara, dale joj krupno uz komentar da je to već šesti put kako dolazi od jutros. Ona je izašla na ulicu i nastavila dalje da prosi.
2. Starica sa crnim naočarima i belim štapom prosila je ispred Vaznesenjske crkve. U jednom trenutku ustala je i krenula niz ulicu Admirala Geprata, hodajući poprilično brzo sa štapom iza tela. Kada je došla do raskrsnice okrenula se levo, pa desno, pa tek onda prešla ulicu. Nije prošlo 10 minuta, pojavila se odozdo bez štapa i naočara, hodajući polako ka autobuskoj stanici, razgledajući izloge usput.
Situacija pod 1. me je uverila da nisu u pitanju ubogi i siromašni ljudi, već izuzetno unosan biznis. Ne fali njima ništa, već na taj način zarađuju mnogo bolje od svih nas.
Situacija pod broj 2. me je uverila da su mnogi od njih prevaranti.
Eno ih redovno na Zelenom vencu, mole za dinar da kupe hleb, gladni su, a bar da sakriju cigare pa da im možda i poveruješ da nemaju za hleb.
Nego, jeste li primetili, naselje ispod Gazele je sve veće i veće?