Da li su ljudi koji ne poste grešni?

Zato tebe i pitam jel smatram da si na neki svoj nacin smislio da postoji neko vuse bice i dao mu ime bog.
jel logično da su živa bića toliko komplikovana i savršena da mora da postoji inteligentan dizajn a ne da se to sklopilo samo od sebe?
jel logično ako postoji inteligentan dizajn da postoji i Tvorac?
jel logično da je pravi ili vrhovni Tvorac stvorio direktno ili preko nekih nižih bića sve svetove duhovne i materjalne?
jel logično da je primarni Tvorac onda u osnovi samog fenomena života i svesnosti?
ako postoje duše, tj. ako ljudi nisu samo tela, jel logično i da je Bog onda beskrajna duša i izvor svih duša?
ako je ljubav najpozitivnija emocija koja čini čuda, jel logično da je onda Bog ta energija ljubavi i njen izvor?

eto vidiš...ne trebaju ti maštarije jevrejskih pastira od pre 2500 godina da doneseš logične zaključke o tome ko je i šta je Bog

ok recimo da su utisci duševna hrana....utisci nisu nešto što ti stvarnost servira nego su utisci tvoja interpretacija toga što ti stvarnost servira...možeš sve tumačiti ili realno ili zlonamerno videći u svemu nešto čega tu možda nema..naprimer roditelj viče na tebe bez jakog razloga..možeš protumačiti da je zao i da treba da ga mrziš jer on mrzi tebe, a možeš da zaključiš da je imao loš dan na poslu i da je nervozan...ili naprimer roditelj zagrli tvog brata ili sestru u nekoj situaciji a ti zaključiš da njih voli a tebe mrzi čim te ne grli tako često...eto ljubomore i mržnje......

sve je do tvog tumačenja...tvoje tumačenje daje smisao onome što se dešava....
Tačno, samo što su ljudi nesvesni tih utisaka. Svesni su samo da su ljuti kada im, recimo, iz banke dođe neka informacija da su premašili negativni limit. Naime, ako takav utisak padne na naš emocionalni centar, naše emocionalno stanje će se u trenutku promeniti i negativne emocije će nas preplaviti.
Ali ako taj utisak padne na naš intelektualni centar, naša reakcija će biti potpuno drugačija i mi ćemo pokušati da nađemo rešenje kako bi se izvukli iz neugodne situacije.
Dakle neophodno je da si svestan utiska u trenutku kada nam informacija postane poznata kako bi ga usmerio na pravi centar namenjen za tu vrstu informacija. Svesnost je alat za duhovni post.

jel logično da su živa bića toliko komplikovana i savršena da mora da postoji inteligentan dizajn a ne da se to sklopilo samo od sebe?
jel logično ako postoji inteligentan dizajn da postoji i Tvorac?
jel logično da je pravi ili vrhovni Tvorac stvorio direktno ili preko nekih nižih bića sve svetove duhovne i materjalne?
jel logično da je primarni Tvorac onda u osnovi samog fenomena života i svesnosti?
ako postoje duše, tj. ako ljudi nisu samo tela, jel logično i da je Bog onda beskrajna duša i izvor svih duša?
ako je ljubav najpozitivnija emocija koja čini čuda, jel logično da je onda Bog ta energija ljubavi i njen izvor?

eto vidiš...ne trebaju ti maštarije jevrejskih pastira od pre 2500 godina da doneseš logične zaključke o tome ko je i šta je Bog
I gde si to sve procitao.Sve ovo sto citam u bibliji pise.Ima verovatno i na drugom.mestu pa odaj gde.

Ima raznih teorija. Neće Bog da računa šta je ko uradio nego će da ti pogleda u srce.
Treba religiju shvatiti kao pomoćno sredstvo da se spozna spasenje ali ne i nužno.

Verujem da će i tamo neki indijanac u Amazonu koji nikad nije čuo za Hrista biti spasen, ako živi život dobrog čoveka.

Tačno, samo što su ljudi nesvesni tih utisaka. Svesni su samo da su ljuti kada im, recimo, iz banke dođe neka informacija da su premašili negativni limit. Naime, ako takav utisak padne na naš emocionalni centar, naše emocionalno stanje će se u trenutku promeniti i negativne emocije će nas preplaviti.
Ali ako taj utisak padne na naš intelektualni centar, naša reakcija će biti potpuno drugačija i mi ćemo pokušati da nađemo rešenje kako bi se izvukli iz neugodne situacije.
Dakle neophodno je da si svestan utiska u trenutku kada nam informacija postane poznata kako bi ga usmerio na pravi centar namenjen za tu vrstu informacija. Svesnost je alat za duhovni post.
Svesnost je alat i za telesni post. Ja ću pre da smuljam nešto što ne bih
trebala da pojedem, nego što ću centre da pomešam.. :fdlan:

skoro svako ljudsko biće posti. Ka na primer u toku nedeelje u prosseku imam po 3 dana kad ne jedem meso, (pasulj, đuveč, makarone sa sirom ili crnim patlidžanom, krompir čorbu...
Nekad se to pogodi i u crkvene posti, nekad ne, ali uglavnom posti se tu i tamo, tsko da ne smatram da je greh ako promašiš neki dan ili datum. Šta da kažu u australiji koji mrse kad se ovde posti ili obratno zbog razlike u vremenskim zonama

Samo zakljucujem.Smislio sam boga opises ga svojim.recima i slucajno procitas bibliju a ono isto.Pa jel govori bblija istinu ili ne.Sta bi zakljucio
ako si zamislila Boga koji naređuje svom narodu da čine genocid, da ubiju svakog među sobom ko je za nekog drugog boga, da ubiju ceo grad ako u njemu jedna osoba govori u prilog drugog boga, koji šalje medvedice da pobiju decu koja se rugaju njegovom čoveku...ako si takvo čudovište zamislila kao svog boga pa to onda našla u Bibliji onda mi nemamo više šta da pričamo jer ti je predstava o Bogu jednako iskrivljena kao i kod jevrejskih demonskim silama opsednutih pastira koji su pisali SZ

ako si zamislila Boga koji naređuje svom narodu da čine genocid, da ubiju svakog među sobom ko je za nekog drugog boga, da ubiju ceo grad ako u njemu jedna osoba govori u prilog drugog boga, koji šalje medvedice da pobiju decu koja se rugaju njegovom čoveku...ako si takvo čudovište zamislila kao svog boga pa to onda našla u Bibliji onda mi nemamo više šta da pričamo jer ti je predstava o Bogu jednako iskrivljena kao i kod jevrejskih demonskim silama opsednutih pastira koji su pisali SZ
Zamisli sam smislis bog je tvorac univerzuma svih svetova stvorenja sto si i smislio i napisao a onda kasnije u bibliji procitas bog se javi i kaze to isto.Ja sam tvorac I sta bi reko za tog boga.Jel.laxov

Zamisli sam smislis bog je tvorac univerzuma svih svetova stvorenja sto si i smislio i napisao a onda kadnijeu bibliji procitas bog se javi i kaze to isto.Ja sam tvorac I sta bi reko za tog boga.Jel.laxov
svako može da se predstavi kao Bog...naročito ako poseduje superiornu tehnologiju....na tebi je da mućneš glavom pitajući se da li kandidat za Boga zadovoljava kriterijume kao što su sveznajući, svemoćni, ljubav, beskrajna inteligencija.....

Biblijski bog Jahve šeta po edenskom vrtu, ne znajući gde su Adam i Eva pa mora da ih doziva, ne zna da su probali zabranjeno voće nego to mora logički da zaključi zato što su pokrili svoju nagost...očigledno ne radi se o sveznajućem Bogu nego o nekom materjalnom biću koje nije sveznajuće ali se predstavlja kao Bog...dakle ili je reč o vanzemaljcu ili o mašti dokonih pastira... on dalje nije u stanju da sam uništi narode koji mu nisu po volji nego huška Jevreje da ih pobiju u njegovo ime..dakle nije prošao ni test da je svemoguć...onda vidiš kako tretira Adama i Evu zbog minornog greha.....nedostatak ljubavi kod Jahvea je treći ozbiljan indikator da nije Bog u pitanju nego neki entitet ili vanzemaljac koji glumi Boga ili plod mašte...i možemo tako za svaku osobinu Boga da nađemo bezbroj primera u Bibliji da to jednostavno nije to...Jahve kakav je prikazan u Bibliji očigledno nije Bog primarni Tvorac svih svetova...

Božićni post počinje u utorak i trajaće 40 dana, a ima dva bitna aspekta - telesni i duhovni i nijedan od njih ne smemo zanemariti, prema rečima sveštenika. Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post – odnosno uzdržavanje od hrane životinjskog porekla – nema koristi za vernika ako nije povezan s duhovnim.

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?”, reči su Svetog Jovana Zlatoustog.

Sveti Jovan Zlatousti

Božićni post uveden je po uzoru na samog Isusa Hrista. Inače, ranije je trajao samo sedam dana, ali je na Svehrišćanskom saboru 1166. doneta odluka da ubuduće traje 40 dana. Ipak, oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog kog ne mogu da izbegavaju hranu životinjskog porekla 40 dana imaju mogućnost tzv. "malog posta", koji traje sedam dana.

Sa druge strane, oduvek u našem narodu postoji nedoumica - da li su ljudi koji ne poste grešni?
A jesu li hriscani imali takav redovno-praznicni post ili su ga uveli neki novoverci mnogo kasnije !???
...i kad se vec pominje post - dali je uopste poznato sta uopste preststavlja post i kako se praktikuje !??
Iskreno,ovo sto se radi u pravoslavlju a i kod muslimana nema niceg zajednickog sa Biblijskim postom,bukvalno po ni jednom osnovu !!!

Inace,sto se tice tematskog pitanja najprikladniji bi odgovor bio da su svi ljudi gresni,postili ili ne postili...
...s tim sto moram naglasiti da svako ko navodno posti potpuno razlicito od onog sto post zaista pretstavlja ( u sustinoskom i tehnickom smislu) i kad to opravdava uporedbom sa Isusovim postom jeste klasicno versko sprdanje i po tom osnovu gresi jos vise !

Poslednja izmena:
A jesu li hriscani imali takav redovno-praznicni post ili su ga uveli neki novoverci mnogo kasnije !???
...i kad se vec pominje post - dali e uopste poznato sta uopste preststavlja post kako se praktikuje !??
Iskreno,ovo sto se radi u pravoslavlju a i kod muslimana nema nikceg zajednickog sa Biblijskim postom,bukvalno po ni jednom osnovu !!!

Inace,sto se tice tematskog pitanja najprikladniji bi odgovor bio da su svi ljudi gresni,postili ili ne postili...
...s tim sto moram naglasiti da svako ko navodno posti potpuno razlicito od onog sto post zaista pretstavlja ( u sustinoskom i tehnickom smislu) i kad to opravdava uporedbom sa Isusovim postom jeste klasicno versko sprdanje i po tom osnovu gresi jos vise !
Pominje se već u Starom Zavetu. Knjiga o Joni na primer. Kada Jona prorokuje propast Ninive, Ninivljani se baciše u žestok post i Bog im oprosti i ne uništi ih za njihove grehe.
Post je uzdržavanje od mrsne hrane i uzdržavanje od duhovnog sagrešenija.
Greh koji rođenjem dobijamo oprašta nam se krštenjem. Na dalje sve zavisi od čovečjeg srca.
Čovek koji ima dobro srce imaće život koji se mahom poklapa sa hrišćanskim.

Verujem da crkveni obredi i nisu potrebni za spasenije ali poštovanje crkve dobrim srcem svakako pomaže.

Pominje se već u Starom Zavetu. Knjiga o Joni na primer. Kada Jona prorokuje propast Ninive, Ninivljani se baciše u žestok post i Bog im oprosti i ne uništi ih za njihove grehe.
Ne samo tamo nego se pominje na vise mesta u Svetom Pismu...
Post je uzdržavanje od mrsne hrane i uzdržavanje od duhovnog sagrešenija.
Potpuno pogresna definicija bez ikakve Biblijske argumentacije !

Ne samo tamo nego se pominje na vise mesta u Svetom Pismu...

Potpuno pogresna definicija bez ikakve Biblijske argumentacije !
Tako je ja sam naveo jedan primer jer si postavio pitanje da li je to nešto novo.
Što se posta tiče nigde nije decidno propisan ali je uvek bio vezan za molitve i neke važne odluke. Predstavlja se kao nešto dobro. Uvek predstavlja uzdržavanje od jela. Nekada kompletnog. Isus nije ništa jeo u pustinji 40 dana.
U celom konceptu post predstavlja čišćenje tela, dok je molitva sa pričešću i ispovešću čišćenje duše.

Na kraju ne treba Bibliju doslovce shvatati jer je u pitanju alegorična verska knjiga a ne neka vrsta uputstva za veš mašnu.

Tako je ja sam naveo jedan primer jer si postavio pitanje da li je to nešto novo.
Ja sam pitao dali su hriscani postili po primeru Isusa Hrista a ne dali u Bibliji imamo ljude koji su postili,jel primecuijes razliku ???
Što se posta tiče nigde nije decidno propisan
Zapravo iz Pisma se jasno vidi da post moze da bude u formatu portpune apstinencije hrane i pica u odredjenom vremenskom razdoblju i to je uobicajeno u relativno kratkom ( post Isusa Hrista iskljucujem iz ovog opisa jer je on potpuno razlicit po svim osnovima stoga nam definitivno ne moze biti za primer) ili je ponekad parcijalan i moze se sastojati od potpune apstinencije od vode !!!

ali je uvek bio vezan za molitve i neke važne odluke.
Slazem se ali bih dodao i konkretne potrebe koje su verni imali u svom zivotu.
Dakle praznicni posti definitivno ne vidimo u NZ-tu a jos manje postoji nalog apostola da se to radi po tom osnovu.
Iz ovog proiuzlazi logican zakljucak da su praznicni posti u NZ i to sa potpuno redefinisanu sustinu ukljucujuci i samu praksu - jeste klasiucna verska novotarija koju su neki kasnioje uveli a nazalost vidimo je do dana danasnjeg.

Predstavlja se kao nešto dobro. Uvek predstavlja uzdržavanje od jela.
Slazem se.
Nekada kompletnog.
A jel nekad bilo nekomplenog jela ili kao sto prvicno rekao - od mrsnog jela !??

Isus nije ništa jeo u pustinji 40 dana.
Kao sto sam vec rekao,post Isusa Hrista se ne moze i ne sme uzimati za primer jer je to bio deo Njegove misije spasavanja ljudskog roda i mi se tome samo mozemo diviti i postovati ali ne imitirati jer mi tamo nemamo sta traziti,to je bila Njegova ekskluzivna misija !

U celom konceptu post predstavlja čišćenje tela, dok je molitva sa pričešću i ispovešću čišćenje duše.
Delimicno se slazem.
Na kraju ne treba Bibliju doslovce shvatati jer je u pitanju alegorična verska knjiga a ne neka vrsta uputstva za veš mašnu.
Potpuno pogresna verska teza od koje proizlaze sve paganske prakse u deklarativnom hriscanstvu !
...zpravo Biblija i jeste klasicno "uputstvo za upotrebu'ljudske "masine" i svako ko ne postuje te instrukcije zapravo pljuje na samog Proizvodjaca i onemogucuje normalno funkcionisanje pomenute masine stoga ce snositi posledice za "upotrebu proizvoda van garanciskih uslova" !!!

Potpuno pogresna verska teza od koje proizlaze sve paganske prakse u deklarativnom hriscanstvu !
...zpravo Biblija i jeste klasicno "uputstvo za upotrebu'ljudske "masine" i svako ko ne postuje te instrukcije zapravo pljuje na samog Proizvodjaca i onemogucuje normalno funkcionisanje pomenute masine stoga ce snositi posledice za "upotrebu proizvoda van garanciskih uslova" !!!
Da ti zaista smatraš da je to uputstvo za mašinu za pranje suđa. :lol:

Back