Krishna
Elita
- Poruka
- 24.069
Mislio sam na štokavce ukupno. Kad se saberu svi štokavci kako god se izjašnjavali nacionalno (Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci), najmanje ima ikavaca.Medu srpskin da (jer nije izvorni)
Medu hrvatskin ne
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislio sam na štokavce ukupno. Kad se saberu svi štokavci kako god se izjašnjavali nacionalno (Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci), najmanje ima ikavaca.Medu srpskin da (jer nije izvorni)
Medu hrvatskin ne
Cinimo bar 1/3Zato što Hrvati čine mali deo štokavca.
Pa šta znam. Ako uzmemo gde je Lim a gde je Ston, možemo onako laički da prelomilo na pola kilometraže.Teritorijalno
To je promjenjivo. Isto ko sto su prije ijekavci bili vecina kod srba vise nisuMislio sam na štokavce ukupno. Kad se saberu svi štokavci kako god se izjašnjavali nacionalno (Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci), najmanje ima ikavaca.
Nagadas. Mislin da je sandzak granicaPa šta znam. Ako uzmemo gde je Lim a gde je Ston, možemo onako laički da prelomilo na pola kilometraže.
Od koga je Ston osvojen? Ko ga je osvoji i kada, pošto ne znam na šta precizno misliš.Nagadas. Mislin da je sandzak granica
Ston je osvojen
Ti si triba glumit faruka u lud zbunjen normalan
Čovječe, zbog tvojih teza ispade na kraju književni hrvatski upravo srpski. Čuješ li ti sebe ponekad.Stokavci su ikavci ijekavci i ekavci
Prvi su hrvati ova dva su srbi
od kad vam dva izgovora glasa jat?
Pa ne mogu tačno da znam, mislim ne bi bilo fer da kažem, e kod tog sela. Najmanji promašaj bi bilo pola puta.Nagadas
Od koga je Ston osvojen? Ko ga je osvoji i kada, pošto ne znam na šta precizno misliš.
pa jest jer je vuk karadzic nastimao lokaciju koja je najvise odgovarala srbima. Jedini potez na kojen hrvati pricaju ijekavicu i to dubrovnik-boka-ravno(i to ne oduvik)Čovječe, zbog tvojih teza ispade na kraju književni hrvatski upravo srpski. Čuješ li ti sebe ponekad.
Srbi su nastali iz raske pa su se sirili ratovimaPa ne mogu tačno da znam, mislim ne bi bilo fer da kažem, e kod tog sela. Najmanji promašaj bi bilo pola puta.
U Hrvatskoj se vrši ijekavizacija preko standarda, medija, popularne kulture itd, zbog čega ikavica nestaje. U Srbiji se vrši ekavizacije na isti način zbog čega nestaje ijekavica. Srbi u Republici Srpskoj i Crnoj Gori su čuvari ijekavice među Srbima, ona je njihov standard. Hrvati u zapadnoj Hercegovini se koprcaju tu i tamo pokušavajući regenerisati umiruću ikavicu, ali od toga nema ništa dugoročna jer je ijekavica standard i u HB.To je promjenjivo. Isto ko sto su prije ijekavci bili vecina kod srba vise nisu
Zašto niste uzeli ikavicu za standard, već ijekavicu kojom izvorno govori jako malo Hrvata?pa jest jer je vuk karadzic nastimao lokaciju koja je najvise odgovarala srbima. Jedini potez na kojen hrvati pricaju ijekavicu i to dubrovnik-boka-ravno(i to ne oduvik)
Sve ostalo je ikavica i ekavica
Jer su nam nijemci gradili identitet u 19 st s obziron da su bili u svim velikim gradovimani da su bili gurani od vlasti. Stadler,strossmayer,gaj...Zašto niste uzeli ikavicu za standard, već ijekavicu kojom izvorno govori jako malo Hrvata?
Mogli ste uzeti i kajkavicu za standard. Ona je govor u Hrvata koji je Srbima najudaljeniji sa lingvističke tačke.Jer su nam nijemci gradili identitet u 19 st s obziron da su bili u svim velikim gradovimani da su bili gurani od vlasti. Stadler,strossmayer,gaj...
Tako nan je vuk uvalia govor svog kraja koji je najslicniji srpskon, a ironija je da su na kraju izbacili ijekavicu zbog pritiska vojvodana
Tad nam je bila nuzna suradnja sa srbima mada je to bila greska na duge staze jer smo se privise zblizili
Dobro, i...? Ko je osvojio?
Al je blizak sa slovencima mada su oni katolici i latinicari al bi virojatno doslo do sukoba zbog asimilacije. Tu je cakavski najsgirunija kartaMogli ste uzeti i kajkavicu za standard. Ona je govor u Hrvata koji je Srbima najudaljeniji sa lingvističke tačke.
Nije poenta u osvajanjuDobro, i...? Ko je osvojio?
Kako na videu od pola sata da ih bude, kad sam ih ja skupljao 12 godina? Da se razumjemo, nisu moja baba i prababa svaki dan koristile mnoge od tih izraza nego im ponekad izlete i onda ja uzmem olovku i zapišem na papir. Mnogi od tih izraza se odnose na stvari, pojave i fenomene koji ne postoje danas i novije doba i zato mi je trebalo vremena da ih prikupim.Evo ovi šta je Kićo već stavlja iz Imotskog pa vidi kako ljudi koji su približno generacija tvoje babe pričaju u zaleđu i tu nema mista onim pustim izrazima koje si navea. Oni su mogli bit upoznati s pokojim bodulskim izrazom pa i koristit ih, al ni blizu ka tebi (pra)baba. To su bila dva "odvojena" svita u to vrime.
BOduli tako svaki dan pricajuim ponekad izlete
U Zagori se to gubilo prilično brzo u 20-om vjeku, naročito nakon WW2. Kad je moja mater bila djete i srednjoškolka u njezinom selu su svi govorili pomidora. Onda je otišla na fakultet u Rijeku i kad bi se povremeno vraćala u selo primećivala je da sve više ljudi govori paradajz. Tamo do početka 1980-ih svi su sa pomidore prešli na paradajz.BOduli tako svaki dan pricaju
Pomidora se danas koristi na jadranuU Zagori se to gubilo prilično brzo u 20-om vjeku, naročito nakon WW2. Kad je moja mater bila djete i srednjoškolka u njezinom selu su svi govorili pomidora. Onda je otišla na fakultet u Rijeku i kad bi se povremeno vraćala u selo primećivala je da sve više ljudi govori paradajz. Tamo do početka 1980-ih svi su sa pomidore prešli na paradajz.
Sad san skonta da imas vinodolski zakonik di je mišavina cakavskog i kajkavskogPa šta znam. Ako uzmemo gde je Lim a gde je Ston, možemo onako laički da prelomilo na pola kilometraže.
Upravo potvrđuješ ono što govorim njemu @Ovi jedan od juče, a to je da su se adrijatizmi brzo gubili u Zagori nakon WW2. Zašto su Plavanjci za 10-ak godina prestali govoriti pomidora (što su koristili 250+ godina u kontinuitetu) i uzeli srbijanski izraz paradajz ja nemerem razumiti....Pomidora se danas koristi na jadranu
To ti je dokaz da je na obali jaci mediteranski šmek
Nekad si pomidora ima i u imostkon