Škutor Kićo
Aktivan član
- Poruka
- 1.402
Da, ali nije vecina gradiscanskih Hrvata dosla iz teritorija reke Une (danasnje Bosne) i Dalmacije?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da, ali nije vecina gradiscanskih Hrvata dosla iz teritorija reke Une (danasnje Bosne) i Dalmacije?
Pa ne znam, ja sigurno bolje tebe razumem nego Slovenca.hrvati ikavci su mozda srodni rusinima i ukrajincima koji imaju ikavicu a kajkavci slavenima ekavcima pa su se nasli pod prvon hrvatskon drzavon
Ti ni sam nemaš pojma o čemu pričaš i šta pričaš. Uvijek nepovezane stvari govoriš bez ikakvog reda i smisla.Pojavljuju u par sela jer ste ih pokupili od nas
Vi ste govorili izvorno jekavicu kao ist. Herca
U imotski su stigli iz popova polja i progovorili ikavicu
Ima puno katoličkih i muslimanskih ikavaca koji su štakavci. Bunjevci su štakavski ikavci, a ne šćakavski. S druge strane postoje i šćakavski ijekavci. Staviti znak jednakosti između ikavice i šćakavice je besmisleno. Niti su svi ikavci šćakavci, niti su svi šćakavci ikavci.Pojavljuju u par sela jer ste ih pokupili od nas
Neda Ukraden, Veljko Kadijević.Vi ste govorili izvorno jekavicu kao ist. Herca
U imotski su stigli iz popova polja i progovorili ikavicu
Kažem ja, u dodiru s Srbima i današnjim Slovencima!
Ikavica kulina bana je prezivila samo u hrvata scakavaca i cakavaca. Nema je u srba stokavacaTi ni sam nemaš pojma o čemu pričaš i šta pričaš. Uvijek nepovezane stvari govoriš bez ikakvog reda i smisla.
Slavonija je ispraznjena 1700Kažem ja, u dodiru s Srbima i današnjim Slovencima!![]()
I Pirocanac bugarina bolje nego mene pa kazes da je to sve stokavskiPa ne znam, ja sigurno bolje tebe razumem nego Slovenca.
Pa jeste.I Pirocanac bugarina bolje nego mene pa kazes da je to sve stokavski
Imas kajkavce ekavce i u par sela ikavceIma puno katoličkih i muslimanskih ikavaca koji su štakavci. Bunjevci su štakavski ikavci, a ne šćakavski. S druge strane postoje i šćakavski ijekavci. Staviti znak jednakosti između ikavice i šćakavice je besmisleno. Niti su svi ikavci šćakavci, niti su svi šćakavci ikavci.
Neda Ukraden, Veljko Kadijević.
tesko ih razumin. A sad jos dodaj makedoniju koja je prije bila srbija i koji su se smatrali na papiru srbima do 1945. Sta ja iman s njima? Bliza mi je prijateljica iz zagorja nego oniPa jeste.
Postoji i šćakavci koji imaju ijekavski refleks jata (na Ozrenu i u djelovima srednje Bosne).Imas kajkavce ekavce i u par sela ikavce
Imas cakavce ikavce i nes malo ekavaca
Imas zapadne stokavce tj scakavce koji imaju samo ikavicu
Hm ne znan jesu li pokupili od nekogaPostoji i šćakavci koji imaju ijekavski refleks jata (na Ozrenu i u djelovima srednje Bosne).
Usko posmatrano šćakavci su ikavci, ali su šćakavci zapravo štokavciImas kajkavce ekavce i u par sela ikavce
Imas cakavce ikavce i nes malo ekavaca
Imas zapadne stokavce tj scakavce koji imaju samo ikavicu
Srbi sa Ozrena i Hrvati iz Fojnice su šćakavci (i)jekavci. Najviše ima muslimana šćakavaca ijekavaca. Istočnobosanski dijalekt je šćakavska (i)jekavica, najviše govornika istog je među muslimanima.Hm ne znan jesu li pokupili od nekoga
Jer u posavini i srednjoj bosni hrvati pricaju ikavicu srbi ijekavicu. Muslimani i jedno i drugo u zavisnosti sta su bili prije turaka. Vidis da je hrvatski govor blizi cakavcima nego srpski
Ništa mi nije jasno jer ikavica ne postoji kod bana Kulina.Ikavica kulina bana je prezivila samo u hrvata scakavaca i cakavaca. Nema je u srba stokavaca
Sta ti nije jasno?
Stokavci su ikavci ijekavci i ekavciUsko posmatrano šćakavci su ikavci, ali su šćakavci zapravo štokavci
Ti si triba glumit faruka u lud zbunjen normalanNišta mi nije jasno jer ikavica ne postoji kod bana Kulina.
Ikavski je manjinski izgovor jata među štokavcima.Stokavci su ikavci ijekavci i ekavci
Prvi su hrvati ova dva su srbi
od kad vam dva izgovora glasa jat?
Bar od 13-og veka. Imaš Limsku i Stonsku povelju.Stokavci su ikavci ijekavci i ekavci
Prvi su hrvati ova dva su srbi
od kad vam dva izgovora glasa jat?
Medu srpskin da (jer nije izvorni)Ikavski je manjinski izgovor jata među štokavcima.
Di je granica?Bar od 13-og veka. Imaš Limsku i Stonsku povelju.
Zato što Hrvati čine mali deo štokavca.Medu srpskin da (jer nije izvorni)
Medu hrvatskin ne
Granica, misliš teritorijalno ili vremenski?Di je granica?
TeritorijalnoGranica, misliš teritorijalno ili vremenski?