Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Josip-josif u pravoslavaca
Antonio,antun,toni,tonci ante...sve od istog sveca
Maro-dubrovacko ime kao petrunjela,divo,maroje
sv ivan je u svih slavena a sv jovan u srba
Antonio, Antonije može i u Srba kao Anta od mila. Maro, je verovatno skraćeno u izgovori od Mavro, možda. Znam za sv Ivan i sv Jovan. A kako bi zapisao Jovan pre 500 godina a kako Ivan? Pitam čisto da bi razmislio.

Ako u Nikšiću, Pljevljima, Cetinju, Budvi, Kotoru, Herceg-Novom, Baru, Podgorici nije bilo ikavice onda je nije moglo biti niti istočnije u Užicama i Valjevu jer ikavica je uvik bila zapadnije a jekavica istočnije. Da su Užice i Valjevo zaista bili ikavski gradovi onda bi ikavski gradovi sigurno bili i Nikšić, Pljevlja, Cetinje, Budva, Kotor, Herceg-Novi, Bar, Podgorica a znamo da nisu nikada bili.
Možda se jednostavno ikavica razvila iz jekavice!?

Antonio, Antonije može i u Srba kao Anta od mila. Maro, je verovatno skraćeno u izgovori od Mavro, možda. Znam za sv Ivan i sv Jovan. A kako bi zapisao Jovan pre 500 godina a kako Ivan? Pitam čisto da bi razmislio.
Kulin ban zapisuje kao sv jovan,hrist...kao srbi
Al govori amen, evandelje,ikavicu kao hrvati
Ili je to samo konfesijska razlika?

Pokupili su uglavnom od Mlečana.
Moji preci nikad ne bi rekli friganje već vriganje, oni nisu koristili glas F.

Ne znam jel šjor Ljubiša rođeni Trebinjanin, al ako je to nema veze s otocima i obalom jer neki naš čovik njegovih godina neće ovako pričat i korisit će više lokalizama. A osim penzije(mirovina) i p'jan(pijan) ne pamtim da sam išta drugo primjetia šta bi me uvjerilo da ovaj čovik inače koristi riči poput arja, šetemana, kala, šuferini, libar, durat, škatula itd.

Slažem se da Krajišnici imaju tvrd-pravilan govor. Trebinjci za razliku od Krajišnika rastežu i zapjevavaju dok govore.
Reče li ti da u nas nema ikavice?
Screenshot_20251001-211529_Chrome.jpg

Back