Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Srbi iz Dalmacije i zapadne BiH sami tvrde da nisu autohtoni tamo nego da su došli iz jekavskih krajeva istočne Hercegovine i Crne Gore uglavnom.
Jedno 80% Srba tih krajeva koje si naveo potiče sa prostora između Neretve i Nikšića. Ali žive dovoljno dugo zapadno od Vrbasa (preko 500 godina) da se mogu smatrati domaćina tamo. Prosječan Srbin iz Like i sjeverne Dalmacije ima dalje porijeklo u istočnoj Hercegovini. Ali on osim tog praporijekla nema ništa više sa istočnom Hercegovinom i potpuno suludo bi bilo smatrati ga Hercegovcom. Srbin iz Like je Ličanin, Srbin iz Dalmacije je Dalmatinac, nisu ni Crnogorci ni Hercegovci ni Srbijanci niti Vojvođani.

Potpuno je logično i normalno da npr. slavonski Srbi smatraju Slavoniju svojim zavičajnom i da pjevaju o njoj. Neće valjda pjevati o Bileći, Trebinju i Nevesinju.

Samim tim nemoguće je da su bili pravi izvorni ikavci. Ako i ima nešto malo ikavice kod njih to je samo zato jer su oni preuzeli tu ikavicu od većinskog hrvatskog stanovništva sa kojim su bili okruženi. Kad neki Srbin kod Kupresa, Livna, Vrlike, Sinja, Imotskog priča ikavicu to nije dokaz da su njegovi preci oduvik bili ikavci ili da ikavica pripada Srbima nego on tako priča jer je čuo od komšija Hrvata koji žive sa njim kuća do kuće. To što ti pokušavaš predstaviti je isto kao da ja odselim u Beograd, nakon nekog vrimena počmem govoriti bre, i onda tvrdim da je bre stara hrvatska rič i da pripada u najmanju ruku jednako Hrvatima i Srbima.
Nisam pomenuo ikavicu. Nego objašnjenje oklen Hrvatima u Imotskom prezime Jović kad Jovo/Jovan kod vas ne postoji. I dalje čekam odgovor!

@Škutor Kićo @Ovi jedan

Jedno 80% Srba tih krajeva koje si naveo potiče sa prostora između Neretve i Nikšića. Ali žive dovoljno dugo zapadno od Vrbasa (preko 500 godina) da se mogu smatrati domaćina tamo. Prosječan Srbin iz Like i sjeverne Dalmacije ima dalje porijeklo u istočnoj Hercegovini. Ali on osim tog praporijekla nema ništa više sa istočnom Hercegovinom i potpuno suludo bi bilo smatrati ga Hercegovcom. Srbin iz Like je Ličanin, Srbin iz Dalmacije je Dalmatinac, nisu ni Crnogorci ni Hercegovci ni Srbijanci niti Vojvođani.

Potpuno je logično i normalno da npr. slavonski Srbi smatraju Slavoniju svojim zavičajnom i da pjevaju o njoj. Neće valjda pjevati o Bileći, Trebinju i Nevesinju.

Nisam pomenuo ikavicu. Nego objašnjenje oklen Hrvatima u Imotskom prezime Jović kad Jovo/Jovan kod vas ne postoji. I dalje čekam odgovor!

@Škutor Kićo @Ovi jedan
Od kud Srbima prezimena Martinović, Marinović, Josipović, Antić, Matić, Jurić, Grgurević, Stjepanović, Lovrić, Ivić, Jerković kad nemaju imena Martin, Marin, Josip, Ante, Mate, Jure, Grgo, Stjepan, Lovre, Ivo, Jerko?

@Škutor Kićo @Ovi jedan
Eto ja sam tebi da odgovor da je prezime Jović srpskog podrijetla, a oćeš ti sad meni odgovorit na moja pitanja ili ćeš se opet pravit grbav?

Jel vidiš kad i di se javlja ikavica u BiH??
Jel vidiš da se smatra starijom od ijekavice?
Jel ti ovi podaci nešto govore?
Kakve veze imaju pravoslavci iz 17.st. koji su pisali i govorili ikavicom u Dalmaciji ako su je Hrvati koristili 500 god ranije?

Fala ;)

Jel vidiš kad i di se javlja ikavica u BiH??
Šta i ako jeste? Sva štokavica je srpska. Hrvatska ikavica je ona čakavska, a ne štokavska. Ja štokavske ikavce razumijem 100%, a one čakavske možda 50-60%. Pametnom dosta.

Jel vidiš da se smatra starijom od ijekavice?
Jel ti ovi podaci nešto govore?
Po hrvatskom lingvisti Josipu Liscu ikavaca je nastala iz jekavice. Po Liscu nakon raspada jata u današnjoj BiH je bio jekavski refleks jata. U kasnom srednjem vjeku dolazi do ikavizacije, a kasnije do ijekavizacije.

Kakve veze imaju pravoslavci iz 17.st. koji su pisali i govorili ikavicom u Dalmaciji ako su je Hrvati koristili 500 god ranije?

Fala ;)
Po lingvisti Milošu Moskovljeviću i još nekima zapadna Srbija je bila ikavska u kasnom srednjem vjeku. Pod Turcima je došlo do ijekavizacije. A nakon oslobođenja od Turaka je počela ekavizacije pod uticajem države. Do WW2 u zapadnoj Srbiji je postojala jedna ikavska enklava. Ikavica je nekad bila nešto mnogo šire od Hrvata, tragova iste ima u Makedoniji, južnoj Srbiji, na Kosovu i u Albaniji.

Poslednja izmena:
Šta i ako jeste? Sva štokavica je srpska. Hrvatska ikavica je ona čakavska, a ne štokavska. Ja štokavske ikavce razumijem 100%, a one čakavske možda 50-60%. Pametnom dosta.

Po hrvatskom lingvisti Josipu Liscu ikavaca je nastala iz jekavica. Po Liscu nakon raspada jata u današnjoj BiH je bio jekavski refleks jata. U kasnom srednjem vjeku dolazi do ikavizacije, a kasnije do ijekavizacije.

Po lingvisti Milošu Modkovljeviću i još nekima zapadna Srbija je bila ikavska u kasnom srednjem vjeku. Pod Turcima je došlo do ijekavizacije. A nakon oslobođenja od Turaka je počela ekavizacije pod uticajem države. Do WW2 u zapadnoj Srbiji je postojala jedna ikavska enklava. Ikavica je nekad bila nešto mnogo šire od Hrvata, tragova iste ima u Makedoniji, južnoj Srbiji, na Kosovu i u Albaniji.
Po čemu je taj Miloš relevantan? Mogu i ja tako reći da se u Splitu govorilo bre i da je bre hrvatska rič. Koja logika je da se u zapadnoj Srbiji, južnoj Srbiji, Makedoniji, Kosovu pričala ikavica a u Crnoj Gori jekavica? Pa to nema nikakve logike da se istočnije priča ikavica a zapadnije jekavica. Uostalom jesu li povelje Nemanjića ili bilo kojih srpskih vladara na ikavici? Ne. Prema tome ne lupetaj.

Po hrvatskom lingvisti Josipu Liscu ikavaca je nastala iz jekavice. Po Liscu nakon raspada jata u današnjoj BiH je bio jekavski refleks jata. U kasnom srednjem vjeku dolazi do ikavizacije, a kasnije do ijekavizacije.

Po lingvisti Milošu Moskovljeviću i još nekima zapadna Srbija je bila ikavska u kasnom srednjem vjeku. Pod Turcima je došlo do ijekavizacije. A nakon oslobođenja od Turaka je počela ekavizacije pod uticajem države. Do WW2 u zapadnoj Srbiji je postojala jedna ikavska enklava. Ikavica je nekad bila nešto mnogo šire od Hrvata, tragova iste ima u Makedoniji, južnoj Srbiji, na Kosovu i u Albaniji.
Ma kakav Josip Lisac? Dobro se nisi pozvao na Paju Patka.

Po čemu je taj Miloš relevantan? Mogu i ja tako reći da se u Splitu govorilo bre i da je bre hrvatska rič. Koja logika je da se u zapadnoj Srbiji, južnoj Srbiji, Makedoniji, Kosovu pričala ikavica a u Crnoj Gori jekavica? Pa to nema nikakve logike da se istočnije priča ikavica a zapadnije jekavica. Uostalom jesu li povelje Nemanjića ili bilo kojih srpskih vladara na ikavici? Ne. Prema tome ne lupetaj.
Nisam rekao da se na Kosovu, u južnoj Srbiji i Makedoniji pričali ikavski, već da ima tragova ikavice. Galipoljski Srbi imaju mješani ikavsko-ekavskii refleks jata, a potiču iz Pomoravlja https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Galipoljski_Srbi

@Ovi jedan

Kako može svaka štokavica biti srpska ako su štokavicom oduvik pričali i Hrvati iz Kupresa, Livna, Tomislavgrada, Posušja, Gruda, Bugojna, Jajca, Imotskog, Sinja...?

Pričalo se i Užicu i Valjevu nekad ikavski, a koliko znam tamo nikad nije bilo Hrvata. Ikavica se mogla spontano formirati u raznim regijama slovenskog svjeta poptuno nepovezano međusobno.
Ikavski u Užicu i Valjevu. Hahahaha dobar vic. Par ikavskih riči ne čine ikavicu. Mora kompletan govor ili većinom biti ikavski da bi to bila ikavica. Koristim i ja neke jekavske riči pa ne znači da sam jekavac.

Back