Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Ikavski u Užicu i Valjevu. Hahahaha dobar vic. Par ikavskih riči ne čine ikavicu. Mora kompletan govor ili većinom biti ikavski da bi to bila ikavica. Koristim i ja neke jekavske riči pa ne znači da sam jekavac.
Tako nastupaš zato što su zatucan i neuk. Treba čitati lingvističku literaturu, a ne bazirati stavove na stanju iz 20. ili 21. vjeka. Po Moskovljeviću ikavska enklava u Azbukovici i Rađevini (zapadna Srbija) je ostatak ostataka nekadašnjeg većinskog govora zapadne Srbije (ikavskog) koji je skoro nestao prvo pod udarom ijekavice a kasnije i ekavice.

Tako nastupaš zato što su zatucan i neuk. Treba čitati lingvističku literaturu, a ne bazirati stavove na stanju iz 20. ili 21. vjeka. Po Moskovljeviću ikavska enklava u Azbukovici i Rađevini (zapadna Srbija) je ostatak ostataka nekadašnjeg većinskog govora zapadne Srbije (ikavskog) koji je skoro nestao prvo pod udarom ijekavice a kasnije i ekavice.
Opet on o nekom Moksovljeviću. Pa šta mene briga za njega? Zašto bi on bio važniji nego ja? Pa ja sam se itekako načitao u životu. Kad je taj uopće živio? Ti samo znaš pričati: rekao ovaj, rekao onaj, po ovome, po onome. Znaš li išta sam zaključiti bez takozvanih "stručnjaka" sa strane? Da je zaista ikavica bila u zapadnoj Srbiji onda bi ikavica ostala tamo. Udari jekavice i ekavice nisu objašnjenje. Bili su na Dalmaciju i hrvatska područja u BiH također udari ostalih narječja pa se ipak zadržala ikavica. Čim su jekavica i ekavica uspjele uništit navodnu ikavicu u zapadnoj Srbiji to može značiti samo 2 stvari, ili da je ikavaca bilo veoma malo tamo, ili da ih uopće nije bilo. Logika.

Opet on o nekom Moksovljeviću. Pa šta mene briga za njega? Zašto bi on bio važniji nego ja? Pa ja sam se itekako načitao u životu. Kad je taj uopće živio? Ti samo znaš pričati: rekao ovaj, rekao onaj, po ovome, po onome. Znaš li išta sam zaključiti bez takozvanih "stručnjaka" sa strane? Da je zaista ikavica bila u zapadnoj Srbiji onda bi ikavica ostala tamo. Udari jekavice i ekavice nisu objašnjenje. Bili su na Dalmaciju i hrvatska područja u BiH također udari ostalih narječja pa se ipak zadržala ikavica. Čim su jekavica i ekavica uspjele uništit navodnu ikavicu u zapadnoj Srbiji to može značiti samo 2 stvari, ili da je ikavaca bilo veoma malo tamo, ili da ih uopće nije bilo. Logika.
Za razliku od tebe Moskovljević je bio poznati i svjetski priznati lingvista.
U srednjoj Bosni se do prije 100 godina ili manje govorilo ikavski, a danas skoro svi tamo pričaju ijekavski. Texbox primjer nestanka jednog govora na određenom prostoru maltene pred našim očima.

Za srednju Bosnu ne znam, ipak govore štokavski, ijekavski. Cak mi je i jedan Hrvat rodom tamo rekao da su oni Hrvati samo po veri.
U zapadnoj Bosni opažam puno ikavice u njihovom jeziku, verovatno su oni delom poreklom starosedeoci koji su ostali tamo posle turskog osvajanja. Taj deo Bosne je pre spadao pod Hrvatsku, recimo Bihać je bio u posedu Zrinjskih.
Zapadna Hercegovina mi je zagonetka. Tamo je rođen i ziveo Kraljevic Marko rodom iz sela Mrnjave, selo postoji I danas, ali katolici.
I onda Marko bezi od tamo, jer te posede zauzima bos. kralj Tomašević uz pomoc Mađara i uvodi katolicizam tamo. Ja uvek mislio da je tamo kat.vera stigla sa primorja, ali izgleda da ne. To je bilo negde 1360-tih godina.
Ovo je samo moj pogled koji ne mora biti tačan.
Imate li vi nekog saznanja o Zap. Hercegovini?
Nemojte mi persirati :)
Nema nikakve zackuljice o zapadnoj Hercegovini, te krajeve su zauzeli Kotromanići, te dolazi do prodora Bosanske Crkve, o tome svedoce stećci, koji su i ako pisani ćirilicim (vecina) cesto naznaceni da je sahranjeni bio sledbenik crjve Bosanske, al sto se tice Katoličanstva dva faktora su bitna, seobe o cemu svedoce turski defteri, gde je zapadna Hercegovina skoro pusta ostala, i činjenica da su nakon doga misionari po direktovi Rima vrsljali i pokatolicavali

Za srednju Bosnu ne znam, ipak govore štokavski, ijekavski. Cak mi je i jedan Hrvat rodom tamo rekao da su oni Hrvati samo po veri.
U zapadnoj Bosni opažam puno ikavice u njihovom jeziku, verovatno su oni delom poreklom starosedeoci koji su ostali tamo posle turskog osvajanja. Taj deo Bosne je pre spadao pod Hrvatsku, recimo Bihać je bio u posedu Zrinjskih.
Zapadna Hercegovina mi je zagonetka. Tamo je rođen i ziveo Kraljevic Marko rodom iz sela Mrnjave, selo postoji I danas, ali katolici.
I onda Marko bezi od tamo, jer te posede zauzima bos. kralj Tomašević uz pomoc Mađara i uvodi katolicizam tamo. Ja uvek mislio da je tamo kat.vera stigla sa primorja, ali izgleda da ne. To je bilo negde 1360-tih godina.
Ovo je samo moj pogled koji ne mora biti tačan.
Imate li vi nekog saznanja o Zap. Hercegovini?
Štokavski ikavica je u zapadnu Bosnu došla migracijama iz zapadne Hercegovine.

Ako u Nikšiću, Pljevljima, Cetinju, Budvi, Kotoru, Herceg-Novom, Baru, Podgorici nije bilo ikavice onda je nije moglo biti niti istočnije u Užicama i Valjevu jer ikavica je uvik bila zapadnije a jekavica istočnije. Da su Užice i Valjevo zaista bili ikavski gradovi onda bi ikavski gradovi sigurno bili i Nikšić, Pljevlja, Cetinje, Budva, Kotor, Herceg-Novi, Bar, Podgorica a znamo da nisu nikada bili.

Ako u Nikšiću i Pljevljima nije bilo ikavice onda je nije moglo niti istočnije u Užicama i Valjevu jer ikavica je uvik bila zapadnije a jekavica istočnije. Da su Užice i Valjevo zaista bili ikavski gradovi onda bi ikavski gradovi sigurno bili i Nikšić, Pljevlja, Cetinje, Budva, Kotor, Herceg-Novi, Bar, Podgorica a znamo da nisu nikada bili.
Nije to moralo imati veze sa geografskom podjelom koju si naveo, a koja je bazirana na modernom poimanju. Brojni lingvisti tvrde da je zapadna Srbija (Valjevo, Loznica, Mačva, Užice itd) prvobitno bila ikavska, a nijedan to ne tvrdi za Crnu Goru i Rašku oblast.

Nije to moralo imati veze sa geografskom podjelom koju si naveo, a koja je bazirana na modernom poimanju. Brojni lingvisti tvrde da je zapadna Srbija (Valjevo, Loznica, Mačva, Užice itd) prvobitno bila ikavska, a nijedan to ne tvrdi za Crnu Goru i Rašku oblast.
Ima veze sa geografskom podjelom. Ako je danas ikavica zapadnija od jekavice onda je i tada moralo biti tako. Lingvisti mogu pogrišiti. Zašto da im sve slipo virujemo? Pa sigurno se i ti ne slažeš sa mnogim tvrdnjama hrvatskih lingvista i povjesničara. Zašto bi se onda ja slagao sa svime šta kažu srpski "stručnjaci"?

Prilozi

• image.png
    image.png
    211,7 KB · Pregleda: 2
Kako onda ovo objašnjavaš?

Procjenjuje se da su se ikavizmi pojavili krajem 13. vijeka u zapadnom dijelu štokavskog govora (zapadno od Neretve, između rijeka Bosne i Vrbasa), a vijek kasnije ijekavizmi.
Starinačko (uglavnom čakavsko) stanovništvo Bosanske Krajine je izbjeglo pred Turcima u 16-om vjeku. Nakon toga Bosansku Krajinu su naselili Hercegovci sa prostora od Imotskog do Nikšića. Među tim Hercegovcima je bilo i katolika i pravoslavaca mada više ovih drugih, bilo je i ikavaca i jekavaca i ijekavaca među njima a svi su bili novoštokavci.

Starinačko (uglavnom čakavsko) stanovništvo Bosanske Krajine je izbjeglo pred Turcima u 16-om vjeku. Nakon toga Bosansku Krajinu su naselili Hercegovci sa prostora od Imotskog do Nikšića. Među tim Hercegovcima je bilo i katolika i pravoslavaca mada više ovih drugih, bilo je i ikavaca i jekavaca i ijekavaca među njima a svi su bili novoštokavci.
Probaj ponovo jer pričamo o kraju 13. stoljeća dakle više od 100 godina prije dolska Osmanlija na Balkan i migracija stanovništva usljed toga.

Imotski je Dalmacija, Dalmatinska zagora, Splitsko-dalmatinska županija, zaleđe Splita. Kakva Hercegovina? Hercegovina počima od Posušja.

Bosanska krajina je: Banja Luka, Prijedor, Bihać, Cazin, Bosanska Gradiška, Sanski Most, Bosanska Krupa, Bosanska Dubica, Velika Kladuša, Bosanski Novi, Ključ, Kotor Varoš, Bužim, Bosanska Kostajnica, Varcar Vakuf, Laktaši, Ribnik, Bosanski Petrovac, Kozarac, Kulen Vakuf, Ljubija, Bosanska Otoka i Sanica. Ti tvrdiš da se u svim tim mistima pričalo ča umjesto što?

Imotski je Dalmacija, Dalmatinska zagora, Splitsko-dalmatinska županija, zaleđe Splita. Kakva Hercegovina? Hercegovina počima od Posušja.
Vataš se za sitnice, Imotski je skoro na samoj granici. Rekao sam od Imotskog do Nikšića ugrubo. U seobama na sjeverozapad u 16-om vjeku su učestvovali svi Hercegovci. Dakle i oni iz zapadne, i iz centralne, i iz istočne, kao i iz stare Hercegovine. Prvi ponenuti Hercegovci (zapadni) su dobili naziv Bunjevci kad su došli u sjevernu Dalmaciju i Liku.

Kad smo kod lingvista ovo je njihova mapa za srednji vijek. Dakle po njima istočna štokavica odnosno štokavska jekavica i štokavska ekavica se pričala u istočnoj Bosni, istočnoj Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu. https://upload.wikimedia.org/wikipe...croatian_dialects_historical_distribution.png

Ali žive dovoljno dugo zapadno od Vrbasa (preko 500 godina) da se mogu smatrati domaćina tamo. Prosječan Srbin iz Like i sjeverne Dalmacije ima dalje porijeklo u istočnoj Hercegovini.
Poenta je da je to hrvatska zemlja di se prica scakavski a da ste onda vi dosli zbog turaka
Nego objašnjenje oklen Hrvatima u Imotskom prezime Jović kad Jovo/Jovan kod vas ne postoji. I dalje čekam odgovor!
ANtic josipovic marinovic martinovic ...?

Vataš se za sitnice, Imotski je skoro na samoj granici. Rekao sam od Imotskog do Nikšića ugrubo. U seobama na sjeverozapad u 16-om vjeku su učestvovali svi Hercegovci. Dakle i oni iz zapadne, i iz centralne, i iz istočne, kao i iz stare Hercegovine. Prvi ponenuti Hercegovci (zapadni) su dobili naziv Bunjevci kad su došli u sjevernu Dalmaciju i Liku.
Na granici su i Knin, Vrlika, Sinj, Vrgorac pa nisu Bosna ni Hercegovina nego Dalmacija.

Back