Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

zašto niko osim Srba ne pronalazi nikakvo logično uporište u toj teoriji "svi štokavci Srbi" i redom je odbacuju?
Pa ovo može, manje - više da se proveri, mada ja nisam nešto po tom pitanju stručan. Uzmemo sve slovenske narode koji su nam danas poznati i vidimo da li imaju narečja, malo bi mogli da odradimo analizu kod drugih slovenskih naroda, oni svakako za ovo pitanje nisu udaljeni od nas, još smo ista grupa jezika.

Hm, da, interesantno. Šta misliš, da li su Hrvati (kao pleme) došli na Balkan s tri narečja ili s jednim?
imamo li dokaza? Nemamo
Ono sto tribate svatiti jest da su ta narjecja povezana. Zato ce hrvat u kninu pricat scakavski, a srbin stokavski. Da je to jedan narod s tri zakona, onda bi pricali isti dijalekt na iston podrucju

Ne nije jer iman to prezime u obitelji tako da ne lupaj. Covik je ubia turcina u citluku i uteka u srednju bosnu pa se vratia i tako ga prozvase.
Onda imas selo bosnjaci u slavoniji da si su hrvati dosli nakon 1717
Sad ti objasni sta su oni po nacionalnosti?
Pa to ti je opet dokaz da su dobili prezimena po nadimcima jer si iz Bosne. Šta su po nacionalnosti? Hrvati sigurno nisu bili već su to naknadno postali.

imamo li dokaza? Nemamo
Ono sto tribate svatiti jest da su ta narjecja povezana. Zato ce hrvat u kninu pricat scakavski, a srbin stokavski. Da je to jedan narod s tri zakona, onda bi pricali isti dijalekt na iston podrucju
Nemamo dokaza, samo pitam, ukoliko možda neko zna, u smislu vremena nastajanja narečja.
Iz mog ugla, opet kažem da sam laik, jeste neobično to s narečjima. Kajkavski se oslanja na deo ka Sloveniji, štokavski uglavnom u dodiru sa Srbima a čakavski mi je baš rebus, ja i ne znam precizno gde se to govori?
Ja misli da su Hrvati verovatno došli s jednim narečjem, to ne mora značiti da su oni došli s različitim narečjem od Srba. Ali bi bilo interesantno odgonetnuti to. Ne znam kako ostali slovenski narodi stoje s tim narečjima?!

Nemamo dokaza, samo pitam, ukoliko možda neko zna, u smislu vremena nastajanja narečja.
Iz mog ugla, opet kažem da sam laik, jeste neobično to s narečjima. Kajkavski se oslanja na deo ka Sloveniji, štokavski uglavnom u dodiru sa Srbima a čakavski mi je baš rebus, ja i ne znam precizno gde se to govori?
Ja misli da su Hrvati verovatno došli s jednim narečjem, to ne mora značiti da su oni došli s različitim narečjem od Srba. Ali bi bilo interesantno odgonetnuti to. Ne znam kako ostali slovenski narodi stoje s tim narečjima?!
Slovenski prelazi u hrvatski a on u srpski a on u bugarski a on u ukrajinski a on ruski...dakle postoji neprekinuti niz izmedu slavenskih govora
Razlike se prave tamo di su bili pisma religija i drzava. Fora je u tome da su hrvati potekli iz prve hrvatske drzave, od prve hrvatske crkve i glagoljice

Slovenski prelazi u hrvatski a on u srpski a on u bugarski a on u ukrajinski a on ruski...dakle postoji neprekinuti niz izmedu slavenskih govora
Razlike se prave tamo di su bili pisma religija i drzava. Fora je u tome da su hrvati potekli iz prve hrvatske drzave, od prve hrvatske crkve i glagoljice
Dobro, za glagoljicu mi jasno ali šta je prva hrvatska crkva?

Čekaj, jel Srbi i Hrvati pričaju isto narečje u Kninu.? I da li npr . srbi u nekom delu Hrvatske gde se ne priča štokavski, pričaju štokavski ili to lokalno narečje?
ne pricaju. Ovi govore prijelaz iz cakavskog u stokavski a ovi cisti stokavski. Iznimka je istocna hercegovina di svi govore isto pa je zato uzeto za jezicni standard da bude isti jezik

Huh, istorijske cinjenice nisu potpirivanje mrznje. To samo mali zatucani mozgovi tako dozivljavaju, ostrascene vrućoglave mule, isprani umovi politikom.
Primjetno je kako vi imate neke svoje povijesne činjenice koje niko van Srbije ne drži točnim tako da te svoje Informer činjenice moš obisit mački o rep.

Kako bre , jel ti citiram strane dokumente?
I nije bitno, aj neki niko nije Srbin , kako su kajkavci, cakavci i stokavci jedan narod? Ima li neke logike?
Ne zanimaju me mape već znanstveni rad nekog modernog jezikoslovca iz Rusije, Poljske ili Češke koji će potvrdit vašu nebulozu kako su svi štokavci Srbi. Jel postoji koji takvi?

Back