Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Pa to jeste neobično, barem za mene. Mislim, to je relativno mali prostor.
A jel ima Srba gde je npr. dominantan kajkavski ili čakavski, i kako tamo Srbi pričaju?
Postoji jedno selo u istri koje su naselili srbi iz crne gore u 18 vijeku, a pod kajkavcina nema nijedno
1. Cakavski je bia pod mlecanim tj talijanima i zato se nalazi na otocima i uz primorje. Zasto bi talijani dopustili pravoslavcima da se dosele?
2.Kajkavski je bia tamo di se nalazi austrija
Zasto bi nijemci dopustili pravoslavcima da se dosele?
3.Stokavski je bia prostor pod turcima di su srbi dovedeni kao vojnici ili su bizali od turaka

Primjetno je kako vi imate neke svoje povijesne činjenice koje niko van Srbije ne drži točnim tako da te svoje Informer činjenice moš obisit mački o rep.

Ne zanimaju me mape već znanstveni rad nekog modernog jezikoslovca iz Rusije, Poljske ili Češke koji će potvrdit vašu nebulozu kako su svi štokavci Srbi. Jel postoji koji takvi?
Slušaj, ne bi se ja previše oslonio na strance po pitanju istorije ovih naših prostora. Ok, ja ne mogu da pričam o lingvistici ali sam čitao radove stranaca koji su baš mašili jer ne poznaju i ne razumeju područje. Npr. neki od njih su se bavili pitanjem Toljena, i smatrali da mu je pravo i puno ime bilo Timoslav. Jasno je koliko je takvo ime strano našem prostoru...

Primjetno je kako vi imate neke svoje povijesne činjenice koje niko van Srbije ne drži točnim tako da te svoje Informer činjenice moš obisit mački o rep.
ne etiketiraj me molim te, hvala
Ne zanimaju me mape već znanstveni rad nekog modernog jezikoslovca iz Rusije, Poljske ili Češke koji će potvrdit vašu nebulozu kako su svi štokavci Srbi. Jel postoji koji takvi?
Mislim da sam dovoljno postavljao, trazi.
Ne ponavlja mi se

A zašto to srpsko selo ne priče ekavicu? Ako su oni Srbi valjda bi onda isto tako tribali pričat ekavicom ka i svi ostali Srbi?
Jer su dovodeni iz crne gore i istocne hercegovine di govore ijekavicu. Cak im je i prvi rjecnik bia na ijekavici od vuka karadzica
Evo ti govor jednog uzicanina rodenog 1919
Mišavina ekavice i ijekavice u zapadnoj srbiji

Pa to jeste neobično, barem za mene. Mislim, to je relativno mali prostor.
A jel ima Srba gde je npr. dominantan kajkavski ili čakavski, i kako tamo Srbi pričaju?
pusti ga, prosipapa propagandu.
Ovo je stokavski
Shtokavian_subdialects1988-sr.png

Čekaj, ti smatraš da je izvorno neko narečje Hrvata pre ne znam koliko vekova čakavsko?
Šćakavizam je naziv za promjenu praslavenske suglasničke skupine *št' u šć. Redovito se spominje uz štakavizam. Riječ je o zapadnoštokavskoj jezičnoj inovaciji.[1] Pretpostavlja se kako se ova promjena provela već u razdoblju 7. i 8. st., odnosno prije formiranja narječja, u mlađem općeslavenskom razdoblju[1], odnosno pri samom kraju općeslavenskog razdoblja.[2] U isto vrijeme došlo je do promjene praslavenskih jotiranih dentala *t' i *d' i suglasničke skupine *žd'.[1]

Primjeri šćakavizma su u riječima gušćer, ognjišće, išćete, rašćika.[1]

Jer su dovodeni iz crne gore i istocne hercegovine di govore ijekavicu. Cak im je i prvi rjecnik bia na ijekavici od vuka karadzica
Evo ti govor jednog uzicanina rodenog 1919
Mišavina ekavice i ijekavice u zapadnoj srbiji
Nije to ništa neobično za Srbiju . Nisu oni dovedeni, nego vremenom ekavica u Srbiji preovladava. Znam puno starijih ljudi koji su govorili ijekavicu , čak i u Šumadiji.

Karakteristično za našu čakavicu je to što se koristi i ekavica (izgovor na “e”) i ikavica (izgovor na “i”). Najbolji primjer za to je naziv i izgovor za grad Rijeku kojeg domaći nazivaju i Reka i Rika ili npr. Rječina, Ričina i Rečina. Sve to ukazuje na kulturno-jezičko bogatstvo ljudi ovoga kraja .

Svakako treba spomenuti grobničku čakavštinu koja je nedavno proglašena zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Doda li se tomu kako tim narječjima i govorima svako primorsko, otočno i gorsko mjesto pridaje neke zasebne, samosvojne značajke, zaključiti je kako je područje Kvarnera pravi jezikoslovni eldorado. Tako npr. imamo Bakar koji ima 7 naselja a gotovo u svakom mjestu govor je drugačiji, ili ekavica ili ikavica ili miješana, kao što je slučaj u Zlobinu.

Slušaj, ne bi se ja previše oslonio na strance po pitanju istorije ovih naših prostora. Ok, ja ne mogu da pričam o lingvistici ali sam čitao radove stranaca koji su baš mašili jer ne poznaju i ne razumeju područje. Npr. neki od njih su se bavili pitanjem Toljena, i smatrali da mu je pravo i puno ime bilo Timoslav. Jasno je koliko je takvo ime strano našem prostoru...
Mislim da ima dovoljan broj stručnih ljudi koji su po profesiji jezikoslovci i dolaze iz nama srodnih slavenskih država koji tako imaju dovoljno osnova ili predznanja da kvalitetno obrade tu temu. Ono šta sam ja uspia isčitat iz njihovih razmišljanja je da niko od njih ne smatra kako je štokavica rezervirana isključivo samo za Srbe.

U srpskom jeziku i ijekavica i ekavica su dva ravnoprovna izgovora.
U srpskom da, u hrvatskom ne ;)

Neki su dovedeni kao karadzic i karadordevic iz crne gore
Karadžić je rođen u Loznici, mislim da mu je i otac tu rođen. Što se tiče Karađorđa, nisam apsolutno siguran, ali mislim da mu je otac iz Raške oblasti. Moraš da uzmeš u obzir da je jezgro srednjovekovne srpske države 2/3 u današnjoj Srbiji a 1/3 trećinom na severu današnje Crne Gore. Bijelo Polje, Pljevlja, Budimlje (Berane), to je tada Srbija (Raška). Danas su granice malo drugačije.

Karadžić je rođen u Loznici, mislim da mu je i otac tu rođen. Što se tiče Karađorđa, nisam apsolutno siguran, ali mislim da mu je otac iz Raške oblasti. Moraš da uzmeš u obzir da je jezgro srednjovekovne srpske države 2/3 u današnjoj Srbiji a 1/3 trećinom na severu današnje Crne Gore. Bijelo Polje, Pljevlja, Budimlje (Berane), to je tada Srbija (Raška). Danas su granice malo drugačije.
Karadzicev did je bia iz okoline niksica
U prvom rjecniku je koristia jekavicu

Mislim da ima dovoljan broj stručnih ljudi koji su po profesiji jezikoslovci i dolaze iz nama srodnih slavenskih država koji tako imaju dovoljno osnova ili predznanja da kvalitetno obrade tu temu. Ono šta sam ja uspia isčitat iz njihovih razmišljanja je da niko od njih ne smatra kako je štokavica rezervirana isključivo samo za Srbe.
Slušaj, poprilično sam ubeđen, da najbolju neku istoriju ili obradu neke teme može da uradi objektivan pripadnik nekog naroda. Takva osoba se trudi da bude korektna a razume prostor i narod. To ne znači da stranci ne mogu da urade kvalitetne stvari ali su u minusu jer ne razumeju prostor i ljude.

Prigorski je pak srodniji srednjočakavskima, neki njegovi govori imaju i ikavsko-ekavski refleks jata i ostale prijelazne karakteristike (poput ć i j, kao reflekse praslavenskih t' i d').
Ima i tu potomaka zbjegova pred Turcima (pogotovo onim više prijelaznim govorima), ali su većinom domoradački, zapravo je riječ o kajkavsko-čakavskom prijelaznom dijalektu.
Srodni su srednjočakavskim govorima srednjeg i sjevernog Gradišća, govorima iz kojih je nastao Gradišćanskohrvatski (mikro)jezik.
Njihova osnova (govori Ozlja) je u svojoj kajkavsko-čakavskoj tematici, kajkaviziranijoj verziji srednjočakavskog/gradišćanskohrvatskog bila i prijedložak za standardni jezik Zrinskih i Frankopana (jezik ozaljskog kruga).
A isto je maleni, prijelazni i rubni dijalekt.

Prigorski je pak srodniji srednjočakavskima, neki njegovi govori imaju i ikavsko-ekavski refleks jata i ostale prijelazne karakteristike (poput ć i j, kao reflekse praslavenskih t' i d').
Ima i tu potomaka zbjegova pred Turcima (pogotovo onim više prijelaznim govorima), ali su većinom domoradački, zapravo je riječ o kajkavsko-čakavskom prijelaznom dijalektu.
Srodni su srednjočakavskim govorima srednjeg i sjevernog Gradišća, govorima iz kojih je nastao Gradišćanskohrvatski (mikro)jezik.
Njihova osnova (govori Ozlja) je u svojoj kajkavsko-čakavskoj tematici, kajkaviziranijoj verziji srednjočakavskog/gradišćanskohrvatskog bila i prijedložak za standardni jezik Zrinskih i Frankopana (jezik ozaljskog kruga).
A isto je maleni, prijelazni i rubni dijalekt.
Fora je u tome da ne postoji tocna granica cakavskog i kajkavskog ili cakavskog i stokavskog. To je neprekinuti lanac ko sto se vidi lipo na ovon primjeru

Back