Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Pazi, nama je jako neobično kada neko izgovara (od Hrvata to ć, umesto č) i deluje nam (to je utisak, dal je isprvanan ili ne) kao da je ta osoba 'priučila' srpski.
Kako mislis priucila?
Vi znate samo kako splicani i zagrepcani pricaju pa san na netu citao gluposti da hrvati imaju njezan zenstven naglasak, da ne razlikuju č i ć...
Dodi u liku,zagoru,hercegovinu,posavinu,srijem,slavoniju,kordun...

Ti mislis da su hrvati bili cakavci srbi stokavci a slovenci kajkavci pa da su se doseljevanjem stvarale te zone prijelaznih govora?
Pazi, ali uzmi s rezervom, pošto sam laik. Deluje mi (objašnjava narečja kod Hrvata). Izvorni Hrvati čakavci, u dodiru s precima današnjih Slovenaca razvili kajkavski, a u dodiru s Srbima štokavski. Verovatno je naivno razmišljanje ali s obzirom da sam laik nije glupo.

Ovo je sigurno jer je morao postojati jedan slavenski jezik i danas je osnovni rjecnik isti
Na velikon podrucju se moraju razviti govori
Imas posudenice naglaske slova nove izraze gramatiku...to je sve promjenjivo kroz vijekove
Dobro, da, jezik je živa forma, na njega utiču živi ljudi i njihove potrebe, tako da , slažemo se, jezik se menja.

Izvorni Hrvati čakavci, u dodiru s precima današnjih Slovenaca razvili kajkavski, a u dodiru s Srbima štokavski. Verovatno je naivno razmišljanje ali s obzirom da sam laik nije glupo.
Ti si se fokusira na hrvate al prosiri vidike
To imas i kod ostalih slavena npr ukrajinci i bugari nemaju jasnu granicu a bugari su avari pa ispada da su ukrali jezik ukrajnicima. Ono sto ja mislin da je taj bia jedan slavenski jezik koji se razvijao na lokalnoj razini pa su u 19 st dosli prabit umjetne granice

Ti si se fokusira na hrvate al prosiri vidike
To imas i kod ostalih slavena npr ukrajinci i bugari nemaju jasnu granicu a bugari su avari pa ispada da su ukrali jezik ukrajnicima. Ono sto ja mislin da je taj bia jedan slavenski jezik koji se razvijao na lokalnoj razini pa su u 19 st dosli prabit umjetne granice
Nema sumnje da su svi slovenski jezici pre oko 2000 godina bili bukvalno jedan jezik s , verovatno, lokalnim dijalektima zbog veličine teritorije.

Ta slovenska plemena u današnjoj Bugarskoj su tek posebna tema za analizu.
Srbi su se navodno razvili iz raške tako da su morali imat jedan jezik. Tek kasnije se javljaju torlacki i stokavski jer se jezik minja i to je to
Nema onog da su srbi prvi propricali torlacki pa da su ga bugari preuzeli dolaskon na taj teritorij
To je bia slavenski jezik

Nema sumnje da su svi slovenski jezici pre oko 2000 godina bili bukvalno jedan jezik s , verovatno, lokalnim dijalektima zbog veličine teritorije.
Onda se postavlja pitanje kako su zvucali ti dijalekti pa onda imas pitanje na kojen tlu
Meni ima smisla da je slavonija bila kajkavska, a primorje cakavsko. I onda da je stokavski nastao iz cakavskog jer mi je slicniji nego kajkavski

Srbi pricaju istocnohercegovackon jekavicon
Hrvati pricaju dalmatinskon ikavicon
Vec 1189 kulin ban koristi cakavski u bosni
Mislin ikavica amen evandelje..doduse govori hrist
Ali kod Srba je uvek štokavica. Srbi npr, zauzimaju nešto veće područje i nešto ih više ima ali imaju samo jedno narečje . To je meni neobično kod Hrvata i pokušavam da shvatim, manja teritorija i populacija a tri narečja, to nije slučajno, mora imati objašnjenje...

Back