Škutor Kićo
Aktivan član
- Poruka
- 1.436
pa tako je svugdiMoju mater kad je išla u kninsku gimnaziju je bila sramota kad joj ćaća ili mater dođu sa sela na roditeljski i 'ukaju' pred profesorima.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa tako je svugdiMoju mater kad je išla u kninsku gimnaziju je bila sramota kad joj ćaća ili mater dođu sa sela na roditeljski i 'ukaju' pred profesorima.
U mene obrnuto jer mene se mater sramila kad bi morala ić u školu gledat ono groblje od ocjenapa tako je svugdi
Osim toga i ponasanjeU mene obrnuto jer mene se mater sramila kad bi morala ić u školu gledat ono groblje od ocjena![]()
Bilići su došli u Civljane sa Vukovskog kod Kupresa krajem 17-og vjeka. Starije prezime im je bilo Vukovljanin. Od tih Bilića je bio Božo Bilić Marjan https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Božo_Bilić_Marjan- U Civljanima kod Vrlike Bilići su Srbi, a u Srednjim Kričkama i Kninskom polju su Hrvati
OKlen im ikavica?Bilići su došli u Civljane sa Vukovskog kod Kupresa krajem 17-og vjeka. Starije prezime im je bilo Vukovljanin. Od tih Bilića je bio Božo Bilić Marjan https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Božo_Bilić_Marjan
Pogledajte prilog 1793727
U vrličkom kraju je bilo Srba ikavaca. Isto kao i u Promini, u nekim selima južno od Drniša, oko Sinja, u Tribnju, u bližem splitskom zaleđu itd. Vladimir Beara i Milan Borjan su iz sela u kojima su Srbi bili ikavci. Prvi je iz Zelova (Muć), a drugi iz Kričaka (Drniš).V
OKlen im ikavica?
Valjda bijelic
Pokupili od hrvataU vrličkom kraju je bilo Srba ikavaca. Isto kao i u Promini, u nekim selima južno od Drniša, oko Sinja, u Tribnju, u bližem splitskom zaleđu itd. Vladimir Beara i Milan Borjan su iz sela u kojima su Srbi bili ikavci. Prvi je iz Zelova (Muć), a drugi iz Kričaka (Drniš).
B(i)jelića je bilo u nekim drugim sjevernodalmstindkim selima.
A cisti ikavski?@Škutor Kićo @Lionman @Ovi jedan @Harvat @Mej bregami
Pomenuo sam nedavno da Galipoljski Srbi koji potiču iz Pomoravlja imaju mješani ikavsko-ekavski refleks jata. Njihov govor su srećom zabilježili lingvisti prije više decenija. Kažem srećom zato što ih je danas ostala šačica i dobro je da je to urađeno na vrjeme. Na ovom kratkom video se uočava ikavizam u Srba Galipoljaca.
Šta čisti ikavski?A cisti ikavski?
Ako uzmemo da su Srbi u mješanim mjestima Žitniću, Promini, Velikom Bročancu, Kričkama, Vučevici, Tribnju itd. usvojili ikavicu od Hrvata koji su većina u okolini onda se nameće kontra pitanje. Kako onda Hrvati u Medviđi i Vrpolju nisu usvojili jekavicu od Srba? Medviđa i Vrpolje su mješana sela u poptuno srpskom okruženju, pa su se i pored svega toga tamošnji katolici držali ikavice.Pokupili od hrvata
Imamo i mi ikavsko-ekavski na kvarneruŠta čisti ikavski?
Govor Galipoljskih Srba je polu ikavski (polu ekavski) i to je veoma zanimljivo i teško objašnjivo, zato što današnji Srbi u Pomoravlju govore čistim ekavicom.
1.Migracije iz nekog drugog ikavskog krajaAko uzmemo da su Srbi u mješanim mjestima Žitniću, Promini, Velikom Bročancu, Kričkama, Vučevici, Tribnju itd. usvojili ikavicu od Hrvata koji su većina u okolini onda se nameće kontra pitanje. Kako onda Hrvati u Medviđi i Vrpolju nisu usvojili jekavicu od Srba? Medviđa i Vrpolje su mješana sela u poptuno srpskom okruženju, pa su se i pored svega toga tamošnji katolici držali ikavice.
To ti je 2.4. Nema pravila
Bia je jedan seksualni obicaj u zagoriGledam malo ove stare riči i izraze od Krišnine (pra)babe pa mi zapea za oko jedan koji se manje koristi, a valjalo bi ga vratit u funkciju. Barenko odi na krstarici
mrkanje (parenje ovaca)
Bia je jedan seksualni obicaj u zagori
Jel gonjanje il tako nesto?
'Guniti ovce' tako bi bi rekli moji preci.Nije mi poznato, al valjda isti naziv koriste i u Hercegovini
Inače gonjanje u današnjem kontekstu znači tiranje(goni se ća, aj gonjaj), a šta je značilo prije 100 ili 200 god ne bi zna reć.
https://www.google.com/url?sa=t&sou...4QFnoECEUQAQ&usg=AOvVaw2BHryJfbfl9wUR90sB3NiR'Guniti ovce' tako bi bi rekli moji preci.
Inače oni su često izgovarali U umjesto O, pa su govorili: guni, smukva, kunj, muj, muja, unda, unđe, unđekare, unaj, un, una, dunesi, dumižana itd. U Kninu se to 'ukanje' smatralo ultra seljačkim.![]()
https://www.google.com/url?sa=t&sou...4QFnoECEUQAQ&usg=AOvVaw2BHryJfbfl9wUR90sB3NiRNije mi poznato, al valjda isti naziv koriste i u Hercegovini
Inače gonjanje u današnjem kontekstu znači tiranje(goni se ća, aj gonjaj), a šta je značilo prije 100 ili 200 god ne bi zna reć.
Manje više svagdi su mlađe generacije tu pretvorbu iz O u U smatrale teškim seljačlukom ili onu iz D u Đ(idem - iđem) i nisu se toliko zadržale do danas za razliku od nekih drugih stvari. Iako se znaju i danas čut, al iz nekih drugih razloga(ja prvi kad "imitiran" svoju babu ili nekog sa sela napravim te pretvorbe, al više iz zahebancije ili tako nekih sentimentalnih razloga).'Guniti ovce' tako bi bi rekli moji preci.
Inače oni su često izgovarali U umjesto O, pa su govorili: guni, smukva, kunj, muj, muja, unda, unđe, unđekare, unaj, un, una, dunesi, dumižana itd. U Kninu se to 'ukanje' smatralo ultra seljačkim.![]()
NU, TUTE, TUTEKARE i TUTEKARCE su tipični za Zagoru, moglo bi se reći simboli.Manje više svagdi su mlađe generacije tu pretvorbu iz O u U smatrale teškim seljačlukom ili onu iz D u Đ(idem - iđem) i nisu se toliko zadržale do danas za razliku od nekih drugih stvari. Iako se znaju i danas čut, al iz nekih drugih razloga(ja prvi kad "imitiran" svoju babu ili nekog sa sela napravim te pretvorbe, al više iz zahebancije ili tako nekih sentimentalnih razloga).
Inače šta se tiče Zagore(vlaja) nekakvi simbol tamošnjeg govora je uzrečica NU (gle, vidi) i to je jedna od prvih stvari po kojima se raspoznavalo jel neko sa sela-grada ili iz zagore-obale. Tu rič je već generacija mojih staraca odbacila, a u mojoj je to postalo predmet izrugivanja i sprdnje i nedati bog da te neko čuje kako nutkaš(nu ovo, nu ono) jer bi odma bia obilježen
Doduše to je više bilo izraženo u vrime kad smo bili mlađi(i gluplji) jer s godinama počmeš ipak malo drugačije gledat na sve to pa tako i na te riči/uzrečice od kojih ti se prije dizala kosa na glavi.
Ima i u nas tute i nuNU, TUTE, TUTEKARE i TUTEKARCE su tipični za Zagoru, moglo bi se reći simboli.![]()