Ovi jedan
Ističe se
- Poruka
- 2.581
I za gonjanje(običaj) i za ove boldane prvi put čujem?? Nikad vlaja od meneNU, TUTE, TUTEKARE i TUTEKARCE su tipični za Zagoru, moglo bi se reći simboli.![]()

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I za gonjanje(običaj) i za ove boldane prvi put čujem?? Nikad vlaja od meneNU, TUTE, TUTEKARE i TUTEKARCE su tipični za Zagoru, moglo bi se reći simboli.![]()
Ima i u nas. Vidia san u drzicatamošnjeg govora je uzrečica NU (gle, vidi) i to je
Možda je i on vlajIma i u nas. Vidia san u drzica
Iznenadilo me
Možda je i on vlaj
Meni jedan susid rođen i odrasta u Hamburgu čije starce nikad nisam čua da koriste taj izraz ne prestaje s nutkanjem. Pa ti sad budi pametan.
Njegovi su došli iz kotora u 12.stMožda je i on vlaj![]()
Možda zato što Hrvati više drže do svoga govora i dijalekta nego Srbi. Mnogi Srbi iz Hrvatske tvrde da do zadnjeg rata nisu ni znali da su Srbi. Šta bi im onda bio problem prihvatit tuđi govor i dijalekt (ikavicu) u tuđem okruženju di su manjina (Vrlika, Drniš, Sinj, Imotski).Ako uzmemo da su Srbi u mješanim mjestima Žitniću, Promini, Velikom Bročancu, Kričkama, Vučevici, Tribnju itd. usvojili ikavicu od Hrvata koji su većina u okolini onda se nameće kontra pitanje. Kako onda Hrvati u Medviđi i Vrpolju nisu usvojili jekavicu od Srba? Medviđa i Vrpolje su mješana sela u poptuno srpskom okruženju, pa su se i pored svega toga tamošnji katolici držali ikavice.
Pa jesu li ti Srbi kod Vrlike, Drniša, Sinja, Imotskog uzeli ikavicu od tamošnjih Hrvata ili nisu? Odakle su došli ti Srbi u Dalmatinsku zagoru? Da li iz istočne Hercegovine i Crne Gore? Koji govor (dijalekt) im je bio izvorni prije doseljenja u Dalmatinsku zagoru?Ako uzmemo da su Srbi u mješanim mjestima Žitniću, Promini, Velikom Bročancu, Kričkama, Vučevici, Tribnju itd. usvojili ikavicu od Hrvata koji su većina u okolini onda se nameće kontra pitanje. Kako onda Hrvati u Medviđi i Vrpolju nisu usvojili jekavicu od Srba? Medviđa i Vrpolje su mješana sela u poptuno srpskom okruženju, pa su se i pored svega toga tamošnji katolici držali ikavice.
Pokusavaju dokazat da ne postoji scakavskiPa jesu li ti Srbi kod Vrlike, Drniša, Sinja, Imotskog uzeli ikavicu od tamošnjih Hrvata ili nisu? Odakle su došli ti Srbi u Dalmatinsku zagoru? Da li iz istočne Hercegovine i Crne Gore? Koji govor (dijalekt) im je bio izvorni prije doseljenja u Dalmatinsku zagoru?
Vrpolje nije mišano bilo, tamo su živjeli samo Hrvati. Medviđa je bila mišana ali većinski hrvatska, 395 Hrvata i 283 Srba popis 1991. godine.Ako uzmemo da su Srbi u mješanim mjestima Žitniću, Promini, Velikom Bročancu, Kričkama, Vučevici, Tribnju itd. usvojili ikavicu od Hrvata koji su većina u okolini onda se nameće kontra pitanje. Kako onda Hrvati u Medviđi i Vrpolju nisu usvojili jekavicu od Srba? Medviđa i Vrpolje su mješana sela u poptuno srpskom okruženju, pa su se i pored svega toga tamošnji katolici držali ikavice.
Pogrešan ti je taj podatak. U Vrpolju je 1991. bilo 343 Hrvata, a Srba 174 (pogledaj pod Stanovništvo - popis 1991) https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Vrpolje_(Knin)Vrpolje nije mišano bilo, tamo su živjeli samo Hrvati. Medviđa je bila mišana ali većinski hrvatska, 395 Hrvata i 283 Srba popis 1991. godine.
Ma ti pravoslavci tamo su tvrdili da do 1991. godine nisu ni znali da su Srbi i da ih je tek Milošević u to uvjerio.Pogrešan ti je taj podatak. U Vrpolju je 1991. bilo 343 Hrvata, a Srba 174 (pogledaj pod Stanovništvo - popis 1991) https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Vrpolje_(Knin)
Srpski rodovi iz Vrpolja su: Borovnica, Kukolj, Šeat, Vučković, Miljakovac, Milak i Milić.
Čisto hrvatsko selo blizu Knina nije bilo Vrpolje nego Kijevo.
Ko ih je onda razuvjerio da su Srbi nakon 1981. godine, ako su čekali Miloševića 1991. da ih opet uvjeri?Ma ti pravoslavci tamo su tvrdili da do 1991. godine nisu ni znali da su Srbi i da ih je tek Milošević u to uvjerio.
Spc ih je 1920 uvjerilaKo ih je onda razuvjerio da su Srbi nakon 1981. godine, ako su čekali Miloševića 1991. da ih opet uvjeri?
Pusti popise. Ja govorim šta sam čuo od njih. Pa to su mi bili susjedi do zadnjeg rata. Znam valjda šta su mi pričali. Nisam gluv.Ko ih je onda razuvjerio da su Srbi nakon 1981. godine, ako su čekali Miloševića 1991. da ih opet uvjeri?
Što su čekali baš 1920?Spc ih je 1920 uvjerila
Za ostale ne znan
Znači izvor je "vjeruj mi prika, pričali mi ljudi po selu".Pusti popise. Ja govorim šta sam čuo od njih. Pa to su mi bili susjedi do zadnjeg rata. Znam valjda šta su mi pričali. Nisam gluv.
Dosla kraljevina. Kad ces ako neces tadŠto su čekali baš 1920?
Došla je kraljevina još 1918. Ko je peci i karlovca i kakve on veze ima sa ovime?Dosla kraljevina. Kad ces ako neces tad
Nema vise ni peci, ni karlovca...samo srpska
krucijalnih 13 miseci od nastanka shs do spcDošla je kraljevina još 1918. Ko je peci i karlovca i kakve on veze ima sa ovime?
Krucijalnih za šta? Kako je to država postala crkva nakon 13 mjeseci, ne razumijem? To nema smisla. Kakve veze ima manastir Pećke patrijaršije na Kosovu sa svim ovim?krucijalnih 13 miseci od nastanka shs do spc
Pecka patrijarsija nije imala naziv srpski
Ali zaista sam to čuo od puno pravoslavaca u Hrvatskoj. Neki tvrde da su se osjećali samo kao Jugoslaveni, neki samo kao Dalmatinci, neki samo kao pravoslavci.Što su čekali baš 1920?
Znači izvor je "vjeruj mi prika, pričali mi ljudi po selu".
VlasiAli zaista sam to čuo od puno pravoslavaca u Hrvatskoj. Neki tvrde da su se osjećali samo kao Jugoslaveni, neki samo kao Dalmatinci, neki samo kao pravoslavci.
Pasulj je grcki@Škutor Kićo @Ovi jedan
U mome selu i okolnim od davnina se govorilo gra. Dok su Srbi južnije (prema Drnišu) i zapadnije (u djelu Bukovice i Kotarima) od nas govorili fažola. S druge strane Srbijanci ne kažu ni gra ni fažola, nego pasulj.
U Štikovu sjeveroistično od Drniša je živio srpski rod Graovac. Nisu Fažolovac niti Pasuljovac. Onaj koji sebe naziva kraljem stočara Republike Srpske a zapravo je kralj budala se zove Ilija Grahovac, poznatiji kao Zmaj od Šipova.Pasulj je grcki
Fazola je talijanski
Gra je slavenski