Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.229
Zašto da citiram? Imaš Google pa traži sam. Nisam ja tvoj rob. Dao sam imena, prezimena, stoljeća. Dovoljno. Na tebi je ostalo.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zašto da citiram? Imaš Google pa traži sam. Nisam ja tvoj rob. Dao sam imena, prezimena, stoljeća. Dovoljno. Na tebi je ostalo.
SRC nije postojala u ono vreme, verovatno ni HRC. Postojale su samo biskupije ;Ljubljanska i Mariborska. Jedan deo slovenaca je spadao pod druge biskupije neslovenske, nekoliko sela cak i pod zagrebacku, a znam ta jedno selo u Sloveniji koje je jos uvek pod zagrebačkom. Rubno delovi su upotrebljavali staroslavenski jezik , ali vecina latinski, posto su bili pod nemcima. Govorim o području danasnje SlovenijeNe baljezgaj. Pripadali su hrvatskon narodu, pripadali nasoj crkvi i koristili glagpljicu. Slovenci su bili direktno pod src-om pa su imali latinicu, cistu katolicku crkvu i karantaniju
Ja mislim da se ta dva brata ne bi razumela kada bi započeli jedan međusobni razgovor.
Brojni srednjovjekovni izvori i kasniji izvori iz 16. stoljeća, 17. stoljeća, 18. stoljeća, 19. stoljeća spominju Hrvate u Bosni i Hercegovini. Nabrojat ću neke od tih izvora: Konstantin VII. Porfirogenet, Pop Dukljanin, Toma Arhiđakon, Andrea Dandolo, Flavio Biondo, Antonio Burgio, Gelibolulu Mustafa Aali, Evlija Čelebija, Nikola Lašvanin, Ivan Ančić, Augustin Vlastelinović, Lovro Šitović, Vuk Karadžić, Pavel Jozef Šafarik, Alfred Nicolas Rambaud itd.Otac jezikanecu
da, 1923. ne 1889. nije bitno.
blago tebi
bilo je nesto malo, al nije bilo Hrvata stokavaca. Vuk isto pominje da su svi stokavci Srbi, al rad se vuk ne citira, jel tako?
Ljude iz Gaj, Vuk, Kopitar raduli su na jednom jeziku, jednođ narodu Srba, Hrvats i Slovenaca, tako da moderna politila preubedjenja ne pkju vode u onom vremenu. Toliko.
Ne da mi se vise na ovu temu, rekao sam sta sam imao
Koji izvor pominje Hrvate u srednjovekovnoj Bosni ili Hercegovini?Brojni srednjovjekovni izvori ... spominju Hrvate u Bosni i Hercegovini.
Konstantin VII. Porfirogenet, Pop Dukljanin, Toma Arhiđakon, Andrea Dandolo, Flavio Biondo itd.Koji izvor pominje Hrvate u srednjovekovnoj Bosni ili Hercegovini?
Ovo je dosta pipavo pitanje, jer se često u popularnoj literaturi ili političkoj publicistici tvrdi da su „Hrvati“ prisutni u srednjovekovnoj Bosni ili Hercegovini, ali kada se pogleda u stvarne izvore — situacija je mnogo tanja nego što se na prvi pogled čini.Koji izvor pominje Hrvate u srednjovekovnoj Bosni ili Hercegovini?
Jel se ti zezaš ili stvarno ne znaš guglati i pročitati izvore? Konstantin VII. Porfirogenet je napisao da su hrvatske zemlje zapadni dijelovi današnje Bosne i Hercegovine koji se nalaze zapadno od rijeke Vrbas a to su bile župe Pliva, Pset, Livno, Imota. Pop Dukljanin je napisao da je od Istre do Duvanjskog polja bila Bijela Hrvatska a od Duvanjskog polja do Drača u Albaniji Crvena Hrvatska, odnosno po njemu su (ako znamo zemljopis/geografiju) zapadna Bosna, zapadna Hercegovina, istočna Hercegovina bile hrvatske zemlje, čak je spomenuo Trebinje kao jedan od gradova u sastavu Crvene Hrvatske. Slično kao Pop Dukljanin su tvrdili Toma Arhiđakon, Andrea Dandolo, Flavio Biondo.Ovo je dosta pipavo pitanje, jer se često u popularnoj literaturi ili političkoj publicistici tvrdi da su „Hrvati“ prisutni u srednjovekovnoj Bosni ili Hercegovini, ali kada se pogleda u stvarne izvore — situacija je mnogo tanja nego što se na prvi pogled čini.
Ako pogledamo srednjovekovne izvore:
1. Bizantijski izvori (10. vek, Konstantin Porfirogenit – De administrando imperio)
- Porfirogenit opisuje „zemlju Hrvata“ (chrobatia), ali to se odnosi na prostor severno i zapadno od Neretve. Za Bosnu kao posebnu oblast on daje minimalne podatke i ne vezuje je za Hrvate.
- On navodi „Pagania, Zahumlje, Travunija, Duklja“ – ali ne pominje Hrvate u Bosni.
2. Latinski i ugarski izvori (12–15. vek)
- Kada Ugari počinju da šire vlast nad Bosnom, u dokumentima se javlja ponekad pojam „regnum Chroatie et Dalmatiae“, a potom i „regnum Sclavoniae“, ali to je političko-pravni termin u okviru ugarskog kraljevstva, a ne etnička odrednica.
- U poveljama bosanskih banova i kraljeva (npr. Tvrtko I), titulature se vezuju za Bosnu, Donje Kraje, Usoru, Soli, Humske zemlje itd., ali nigde ne stoji „Croatia“ ili „Hrvati“ kao deo Bosne.
3. Anali i letopisi iz Dalmacije i Dubrovnika
- Dubrovački izvori pominju Bosnu, Hum, i njihove vladare, ali Hrvati se javljaju u kontekstu primorja i oblasti oko Splita i Trogira. Za unutrašnju Bosnu nema tog termina.
4. „Ljetopis popa Dukljanina“ (12. vek, u kasnijim latinskim i hrvatskim redakcijama)
- U njemu se povremeno spominju „Chroatae“ i „Chulmia“ (Hum), ali on je vrlo nepouzdan i pisan u političkom interesu barske nadbiskupije. Čak i kada govori o Hrvatima, ne veže ih direktno za Bosnu nego za obalu.
Zaključak:
- Nema direktnog izvora iz srednjeg veka koji bi jasno rekao da „Hrvati žive u Bosni“ ili „u Hercegovini“.
- Uglavnom se radi o modernim interpretacijama, pogotovo iz XIX i XX veka, gde se pokušava da se „proširi“ pojam Hrvata na srednjovekovne bosanske oblasti.
- Jedini donekle „izvor“ koji se ponekad koristi jeste Ljetopis popa Dukljanina, ali i on zapravo Bosnu razlikuje od „Croatia“.
- U bosanskim poveljama (npr. Kulin ban, Tvrtko) stanovništvo se naziva „dobri Bošnjani“, a ne Hrvati.
Dakle: direktno srednjovekovno pominjanje Hrvata u Bosni i Hercegovini ne postoji. Najbliže tome su bizantijski i dalmatinski izvori koji Hrvate vezuju za primorje, ali ne za Bosnu.
Hoćeš li da napravim pregled spiska konkretnih povelja i hronika u kojima se Bosna pominje, da bi se tačno videlo gde (ne) stoji ime „Hrvat“?
Pogledajte prilog 1792320
Константин је писао до Цетине, ЛПД до Дурмитора, али узећемо Павелићеву до Ибра..........Jel se ti zezaš ili stvarno ne znaš guglati i pročitati izvore? Konstantin VII. Porfirogenet je napisao da su hrvatske zemlje zapadni dijelovi današnje Bosne i Hercegovine koji se nalaze zapadno od rijeke Vrbas a to su bile župe Pliva, Pset, Livno, Imota. Pop Dukljanin je napisao da je od Istre do Duvanjskog polja bila Bijela Hrvatska a od Duvanjskog polja do Drača u Albaniji Crvena Hrvatska, odnosno po njemu su (ako znamo zemljopis/geografiju) zapadna Bosna, zapadna Hercegovina, istočna Hercegovina bile hrvatske zemlje, čak je spomenuo Trebinje kao jedan od gradova u sastavu Crvene Hrvatske. Slično kao Pop Dukljanin su tvrdili Toma Arhiđakon, Andrea Dandolo, Flavio Biondo.
Koji izvor pominje Hrvate u srednjovekovnoj Bosni ili Hercegovini?
Nije isto. Nema Hrvata u Srednjovekovnoj Bosni niti u srednjovekovnoj Hercegovini (Humu, Zahumlju - Buniji, Trebuniji, Paganiji-Neretvi).dijelovi današnje Bosne i Hercegovine
Pa ne baš. Smanjio si ti to prilično. Ustvari Porfirogenet je pisao do rijeke Plive a Pop Dukljanin do grada Drača u Albaniji.Константин је писао до Цетине, ЛПД до Дурмитора, али узећемо Павелићеву до Ибра..........
Djelomično si čak u pravu. Tadašnja Bosna nije obuhvaćala ni pola današnje Bosne. Bosna je tada bila samo oko rijeke Bosne, to su mista Visoko, Kakanj, Zenica, Zavidovići, Maglaj, Doboj, Modriča, Bosanski Šamac. Ako je Porfirogenet eventualno rekao Bosna je srpska on je time mislio na to malo područje prema istoku današnje Bosne i to nije nešto čime bi se vi tribali hvaliti jer svu ostalu današnju Bosnu od Banja Luke do Jajca i zapadno od toga on je smatrao hrvatskom zemljom jer po njemu su to bile županije naše Pset i Pliva. Što se tiče Hercegovine (zapadne) tamo su bile hrvatske županije Livno i Imota. Sve u svemu kada izračunamo 2/3 današnje BiH je bilo dio Hrvatske a 1/3 današnje BiH možda dio Srbije. Tako je napisao Porfirogenet. Samo što ga vi ne znate čitati pravilno, vadite iz konteksta, selektivni ste.Nije isto. Nema Hrvata u Srednjovekovnoj Bosni niti u srednjovekovnoj Hercegovini (Humu, Zahumlju - Buniji, Trebuniji, Paganiji-Neretvi).
Константин пише до Цетине изричито.Помиње жупу Пливу али не знамо тачно колика је била та жупа и где се тачно налазила, вероватно око те реке нешто али колико.Поп Дукљанин који пише вековима касније једини помиње Црвену Хравтску и више је не спомиње нико, а какав је то извор података погледај ову тему:Pa ne baš. Smanjio si ti to prilično. Ustvari Porfirogenet je pisao do rijeke Plive a Pop Dukljanin do grada Drača u Albaniji.
Evo drugog austrijskog popisa stanovništva iz 1851. godine koji kaže nešto potpuno suprotno od tog tvog. Piše da su u Dalmaciji i Boki kotorskoj tada živjeli većinom Hrvati, malo Talijani, Albanci, Židovi, a Srbin niti jedan. Pogledaj tablicu dole desno.
Crvenu Hrvatsku spominju Andrea Dandolo i Flavio Biondo izravno istim ili sličnim ričima kao Pop Dukljanin. Muhamed Al-Idrisi je spominje neizravno pošto ona po njemu nije bila baš do Drača ali jeste do Dubrovnika i ne naziva je Crvena Hrvatska nego samo Hrvatska. Također dubrovački i dalmatinski pisci Mavro Orbini, Jakov Lukarić, Serafin Crijević, Junije Rastić, Ivan Lučić spominju Crvenu Hrvatsku. Od stranaca Crvenu Hrvatsku i Hrvate u istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori spominju još i Ladislav Antal, Evlija Čelebija, Petar Andrejevič Tolstoj itd. Važno je reći i da je bizantski povjesničar Nicetas Choniates Akominatos u 12. stoljeću napisao da je Stefan Nemanja osvojio (okupirao) hrvatsku zemlju Boku kotorsku.Константин пише до Цетине изричито.Помиње жупу Пливу али не знамо тачно колика је била та жупа и где се тачно налазила, вероватно око те реке нешто али колико.Поп Дукљанин који пише вековима касније једини помиње Црвену Хравтску и више је не спомиње нико, а какав је то извор података погледај ову тему:
https://forum.krstarica.com/threads...kraljeva-falsifikat-mavra-orbina-1601.980125/
да ти не би машта радила свашта.
Rijeka Pliva je tamo kod Jajca odnosno u sredini današnje BiH. To je istočno od rijeke Cetine koliko ja znam zemljopis (geografiju).Константин пише до Цетине изричито.Помиње жупу Пливу али не знамо тачно колика је била та жупа и где се тачно налазила, вероватно око те реке нешто али колико.Поп Дукљанин који пише вековима касније једини помиње Црвену Хравтску и више је не спомиње нико, а какав је то извор података погледај ову тему:
https://forum.krstarica.com/threads...kraljeva-falsifikat-mavra-orbina-1601.980125/
да ти не би машта радила свашта.
Samo da dodam kako sam naziv Crvena Rusija(pa i Crvena Rutenija obzirom da se teritorijem otprilike poklapaju) mnogi sjeverni Slaveni uspoređuju upravo s Crvenom Hrvatskom i vide poveznicu između ta dva naziva. Pogotovo jer je prostor Crvene Rusije podno Karpata di je jedan dio Hrvata obitava i vežu to uz pojam Bijele Hrvatske tj. Bijelih Hrvata koji su bili s druge strane Karpata.Crvenu Hrvatsku spominju Andrea Dandolo i Flavio Biondo izravno istim ili sličnim ričima kao Pop Dukljanin. Muhamed Al-Idrisi je spominje neizravno pošto ona po njemu nije bila baš do Drača ali jeste do Dubrovnika i ne naziva je Crvena Hrvatska nego samo Hrvatska. Također dubrovački i dalmatinski pisci Mavro Orbini, Jakov Lukarić, Serafin Crijević, Junije Rastić, Ivan Lučić spominju Crvenu Hrvatsku. Od stranaca Crvenu Hrvatsku i Hrvate u istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori spominju još i Ladislav Antal, Evlija Čelebija, Petar Andrejevič Tolstoj itd. Važno je reći i da je bizantski povjesničar Nicetas Choniates Akominatos u 12. stoljeću napisao da je Stefan Nemanja osvojio (okupirao) hrvatsku zemlju Boku kotorsku.
Ja tebe ništaZapadni Pelješac, Korčula i Lastovo su čakavski, a istočni Pelješac, Mljet i otoci kod Dubrovnika štokavski.[10]
Prema vukovcima, ispada da se na peljescu pricaju dva potpuno druga jezika
Ovi iz donje vrucice hrvatine, a iz gornje pokatoliceni srbiJa tebe ništa![]()