Da li su influenseri negativci, žrtve ili pokretači promena?

Banovic Strahinja

Ističe se
Moderator
Poruka
2.207
U današnjem svetu, influenseri su postali moćni akteri koji oblikuju naše navike, stilove života i mišljenja. Oni postaju trendseteri, motivatori, pa čak i uticajni glasovi u političkim i društvenim pitanjima. Međutim, sa ovom moći dolaze i ozbiljne etičke dileme.

U današnjem svetu, influenseri su postali sastavni deo naših života. Na društvenim mrežama, oni nam prikazuju slike savršenog života, lepote, uspeha i zabave. Često deluju kao uzori, ali istovremeno, njihova snaga može biti i izvor problema.
S jedne strane, neki influenseri koriste svoj uticaj da bi širili pozitivne poruke – podstiču samopouzdanje, prihvatanje sebe, zaštitu životne sredine ili promovišu zdrav način života. Takvi primeri mogu inspirisati mlade da više vole sebe, da se bore za svoje snove i da razmišljaju kritički o društvenim normama.
Međutim, s druge strane, mnogi influenseri prikazuju nerealan i često lažan život. Fotografije savršenog izgleda, luksuznih putovanja ili idealizovanih stilova života mogu izazvati osećanja nezadovoljstva, niskog samopouzdanja ili čak anksioznosti kod onih koji ih prate. Ove slike mogu stvoriti iluziju da je život savršen i da je nemoguće biti srećan ili uspešan ako nemamo isto. Za tinejdžere koji se već suočavaju sa izazovima identiteta, samopouzdanja ili mentalnog zdravlja, to može biti posebno teško.
Još jedna važna tema je odgovornost influensera – oni često skrivaju da su njihovi sadržaji plaćeni ili sponzorisani, neretko influenseri koriste svoj uticaj za ličnu zaradu, i samopromociju, šireći razne ideje koje im donose finansijsku korist.

Zašto misliš da neki ljudi žele da prikažu savršen život na internetu, čak i kada to nije potpuno istina?
Kako se osećate kada vidite slike savršenog života na društvenim mrežama?
Kako da se nosimo s uticajem influensera?
Kakva će biti budućnost influenser kulture? Da li će odgovornost i etički principi prevladati nad profitom?

Zašto misliš da neki ljudi žele da prikažu savršen život na internetu, čak i kada to nije potpuno istina?

Mnogi influenseri, jutjuberi koji imaju dosta pratilaca, rade marketing nekim kompanijama ( moda, automobili, nameštaj, restorani ). Pretpostavljam da je to razlog što prikazuju sliku života koji ne mogu da ostvare "obični" ljudi.
Ne razmišljaju o osećanjima ljudi koji su im pratioci.

Ne pratim nijednog influensera, jutjubera, tako da se..obično osećam :)

Ne znam. Imaju veliki uticaj na mlade. Plašim se da slikom dolce vita u svojim objavama loše utiču na mlade. Na psihu mladih osoba.

Kakva će biti budućnost influenser kulture? Da li će odgovornost i etički principi prevladati nad profitom?

Ne znam. Volela bih da etički principi i odgovornost pobede profit..ali ne znam da li će se to desiti.

Ne znam. Imaju veliki uticaj na mlade. Plašim se da slikom dolce vita u svojim objavama loše utiču na mlade. Na psihu mladih osoba.
Da, neki imaju izuzetno negativan uticaj, pogtovo kad sire neke negativne ideje i ideologije, cesto se predstavljaju kao gurui samopomoci- no zapravo sire negativnost, ne znam kako drustvo ili drzava to mogu regulisati? Cesto se stite mantrom o "slobodi govora" i to poprilicno otezava stvar, mislim da oni cesto negativno uticu i pogorsavaju na mentalno stanje pratioca, pogotovo mladjih jer oni jos nemaju dovoljno dobro razvijeno kriticko razmisljanje.

Kompleksi + interes, a kontam da imaju i taj narcistički momenat
Preskačem takav sadržaj jer mi je dosadan
Ako nemamo neku korist od influensera tipa da u kraćem periodu doživimo pozitivne promene zbog njih, kontam da bi opcija bila da ih jednostavno ignorišemo kako ne bi gubili naše vreme
Sumnjičav sam da će odgovornost i etički principi prevladati, pre sam sklon mišljenju da će se pojaviti još više njih i da će postati ekstremniji po pitanju svojih stavova i poruka što može biti uvod u neke društvene konflikte.
Vodim se logikom da onaj ko ima širu publiku ima i neki uticaj na njih, sada u zavisnosti od toga kakva je osoba to može poći ovako ili onako

Ja sam primjetio da im životni vijek baš i nije nešto dugačak, otprilike 28- 33 :think: U Hrvatskoj sam čuo za influensericu Niku Iličić, ma ne znam ništa o njoj ali sam pročitao da je otvorila Only fans profil, kaže bolja zarada:think:

Nisam primetila, možda zato što ih uopšte ne pratim. Kako misliš da žive kraće od drugih?

Evo šta još rade influenseri, zarađuju baš dosta

https://forbes.n1info.rs/liste/oni-...i-prihodi-najboljih-idu-do-vrtoglavih-iznosa/

Ne znam koliko vremenski traje njihov put, od jutjubera ili vloga ili bloga, do kreiranja svog parfema i sl.

influenseri ( koliko mi taj izraz ide na tuki a hebi ga odomaćio se ) su jedna priča jutuberi su sasvim druga-dobro ima kombinovanih jutubera influensera to stoji ali u manjini-ima jutubera koji ne promovišu ni jedan brend ni jedan proizvod niti imaju nekog sponzora već rade kontent za sebe i zaradjuju od pregleda od reklama i od donacija ( ko ima i želi da donira dobra volja ) na lajvstrimu...ima dosta malih kanala ali kvalitetnih visoka brojka mahom nije jednako kvalitet svaki put ...ako sagledavamo realnu sliku i biranje izmedju tv-a i jutuba jutub u svakom smislu je bolji od tv-a nebitno što na tv-u postoje ko zna koliko kanala...evo šta mi imamo od domaćih kanala?ispiranje mozga,brdo reklama,brdo repriza i propagiranje dotičnog na svakih pola sata...na jutubu makar svako može odabrati kanale iz koje oblasti želi i gledati šta hoće i kada hoće plus bez reklama ....ima ljudi koji snimaju kvalitetno raznovrsno i zanimljivo...evo da uzmemo primer turističke reportaže na tv-u mahom bude prikazano ono glavno u nekoj državi i to je to dok na jutubu ljudi se zavuku i u predgradjima i snime kako je tamo...čak šta više po omladinu mnogo pogubnije deluje nakaradni ružičasti tv program negoli neki gaserski kontent na jutubu...

Back