Да ли су адвентисти хришћани?

Osim riječi Svetog pisma Starog i Novog zavjeta, u besmrtnost ljudske duše uvjeravamo se i komunikacijom duša umrlih ljudi sa živima. Ta se komunikacija oduvijek događala i u svim vremenima Starog i Novog zavjeta. U to se možemo uvjeriti iz života Mojsija, kralja Saula, proroka Samuila itd. Ali nećemo navoditi primjere iz života Starog zavjeta. Uzmimo relativno nedavnu prošlost. Prije dvjesto godina Rusija se ponosila svojim poznatim znanstvenikom Mihailom Vasiljevičem Lomonosovom. Ploveći (iz Nizozemske) u Rusiju brodom, usnio je sljedeći san. Pred njegovim očima pojavilo se beskrajno Arktičko more, kojim je često plovio kao dijete, a na moru je uočio čamac i svog oca, ribara, kako sjedi u čamcu. Podigao se jak vjetar i oluja, morski valovi bili su spremni progutati njegovog voljenog roditelja. Lomonosov želi priskočiti ocu u pomoć, ali ruke su mu utrnule. Čamac, razbijajući se o obalu blizu stjenovitog ostrva, razbio se u komadiće. Lomonosov je zamislio strašnu i užasnu sliku. Njegov otac se borio s visokim, gigantskim valovima okrutnog mora; zaronio je na trenutak u vodu, a onda se ponovno pojavio na površini i povikao: "Mihail!", ali ubrzo je ponovno zaronio u vodu i nestao iz vida Mihaila Lomonosova, njegovog sina, te je nekoliko minuta kasnije bio izbačen na obalu. Lomonosov se odmah probudio. Bio je jako uznemiren snom koji je upravo sanjao i u duši je odlučio da se njegov otac doista utopio u moru i, izbačen na obalu valovima, leži nepokopan.

Po dolasku u Petersburg, s teškom je mukom pronašao svoje sunarodnjake i upitao ih za sudbinu svog oca. Rekli su mu da su početkom proljeća njegov otac i drugovi otišli na more, ali da su već prošla četiri mjeseca i da o njima nema nikakvih vijesti. Nemajući mira u duši, Lomonosov je i sam htio otići na ostrvo koje je vidio u snu, a koji je poznavao od djetinjstva, ali mu nisu dopustili da napusti Petersburg. Tada je zamolio lokalne ribare da posjete to ostrvo i, ako tamo pronađu tijelo njegovog oca, da ga pokopaju. Zaista, na mjestu koje je on naznačio, ribari su pronašli tijelo Lomonosovljevog oca i pokopali ga. Nije li iz toga jasno da se duša samog oca ukazala sinu u snu kako bi mu ispričala o njegovoj samrtnoj klonulosti i posmrtnoj tuzi zbog činjenice da je tijelo ostalo bez pokopa i molitvi? Sam slavni Mihail Vasiljevič Lomonosov tako je vjerovao.

Duše mrtvih pojavljuju se ne samo u snovima, već i u stvarnosti. Besmrtnost ljudske duše ovdje je preciznija i još jasnije se otkriva. Ovdje čovjek svojim očima vidi pokojnika kao da je živ, a budući da je pokojnika dobro poznavao prije njegove smrti, nepogrešivo može reći da vidi upravo tu ili onu osobu, svog prijatelja ili rođaka.

Svrhe zbog kojih se duše mrtvih ukazuju živim ljudima variraju. Vrlo često se pojavljuju kako bi na ovaj ili onaj način poboljšale svoju situaciju u zagrobnom životu. Jer, kao što svi mi pravoslavni hrišćani znamo, molitva živih, posebno molitva Crkve, donosi veliku korist dušama mrtvih: olakšava im tešku sudbinu ako mrtvi pate muke u zagrobnom životu zbog svog grešnog zemaljskog života. I tako se duše mnogih mrtvih pojavljuju na zemlji kako bi zamolile za molitve za sebe. A ponekad se duše mrtvih, voljom Božjom, pojavljuju na zemlji za dobrobit jednog ili drugog svog rođaka, želeći im pružiti neku duhovnu korist. Najčešće se pojavljuju onim rođacima koji počinju voditi loš život - bezbožan ili pokvaren. U tom slučaju, na ovaj ili onaj način, pomažu svom rođaku da se popravi, pomažu mu da se vrati na put istine. Ili se pojavljuju da učine ono dobro za svog bliskog rođaka koje nisu stigli učiniti za života. Posljedično, duša bez tijela je neko vrijeme, takoreći, nastavljačica životnog djela duše u tijelu.

Ponekad se duše umrlih pojavljuju rodbini jednostavno iz osjećaja srodstva, kao da im nedostaju. Očito je da duša, nakon što napusti tijelo, neko vrijeme ne gubi vezu s njima koju je imala dok je bila u tijelu, pa tako, voljom Božjom, na ovaj ili onaj način pokazuje tu vezu. Istovremeno, duše umrlih često svojom pojavom donose neku vrstu svjetovne koristi svojim rođacima, razjašnjavajući jedan ili drugi nesporazum koji nije razjašnjen tokom njihovog zemaljskog života, ili im ukazujući što bi trebali učiniti da bi primili neku vrstu dobiti.

Nakon bliskih rođaka, najbliža osoba svima je njihov prijatelj i dobročinitelj. Ljudi imaju iskrenu naklonost i zahvalnost prema prijateljima i dobročiniteljima. Duša osobe, koja nikada ne umire, besmrtna je, a nakon što napusti tijelo, zadržava te osjećaje i često se pojavljuje iz zagrobnog života svojim živim prijateljima i dobročiniteljima kako bi im posvjedočila prijateljstvo ili zahvalnost.

Kad bi vrijeme dopuštalo, moglo bi se ispričati mnogo slučajeva ukazanja duša mrtvih živim ljudima. Iz tih ukazanja, uz svjedočanstvo Božje riječi, jasno je da duša čovjeka nakon napuštanja tijela ne umire, već živi i živjeće vječno, drugim riječima, duša čovjeka je besmrtna. A ako je duša besmrtna, onda čovjek, imajući vjeru u njezinu besmrtnost, mora biti spreman za to; mora urediti svoj život na zemlji tako da to bude priprema za njegov budući život. Zemaljski život može trajati samo nekoliko decenija i samo je početak čovjekovog života; glavni, pravi život za čovjeka biće poslije i trajaće ne nekoliko decenija, već bezbroj godina, zauvijek. O tome svaki hrišćanin treba razmišljati. Svako mora vjerovati da smrt nije kraj, već samo početak života, stoga se za nju treba pripremiti unaprijed. Može doći u bilo kojem trenutku. Bilo koji dan će se zavjesa spustiti i svi će otići na mjesto s kojeg nema povratka. Postoji kazna za sve što je učinjeno u ovom kratkom zemaljskom životu.

Braćo! Vjerujte u zagrobni život, vjerujte u besmrtnost ljudske duše, vjerujte da ćete nakon smrti živjeti vječno. Ako u to ne vjerujete, onda ne vjerujete da je Gospod Hristos uskrsnuo, i onda je vaša vjera uzaludna. Čuvajte se lažnih učenja i lažnih učitelja koji propovijedaju i u smrti vide potpuno uništenje ljudske duše. To je posebno uočljivo u našem dobu. Ali neka se sadašnje doba uznemiri, pokušajte utemeljiti vjeru u vječni život u ime razuma; neka pronađe apologete rječitije od Rousseaua ili mislioce dublje i prodornije od Platona da brane svoju stvar, mi hrišćani možemo bez straha čekati njihove rezultate. Podsjetiću vas samo na posljednji razgovor najvećeg od drevnih filozofa sa svojim učenicima u njegovom zatvoru u Ateni. Sokrat je umirao, otrov je tekao u venama velikog mudraca, a udovi su mu već bili smrznuti. Njegovi učenici, nagnuvši se nad njega, pitali su ga zabrinutim očima što mu se ukazuje iza ove svjetlosti, a on, prodorni genij, uzvišena i iskrena duša, pokušao je podići zavjesu, pokušao je pokazati da je čovjekova duša besmrtna i podsjetio ga svojim slabećim glasom na sve dokaze ove velike istine! Ali do čega su doveli njegovi napori? Nije li otkrio željenu istinu? Jao! On, najveći genij i filozof, mogao je samo reći: "Možda..." Njegova budućnost činila mu se mračnom i nejasnom, a dan prije, pred svojim sucima, izgovorio je ove melankolične riječi: "Ako je uništenje moja sudbina, ipak ću ga preferirati nego život, jer sam iskusio da najbolji od mojih dana nisu vrijedni jedne noći mirnog sna." Tako su završili napori najvećeg filozofa i genija.

Ali moderna filozofija, kao i antička filozofija, krenula je krivim putem. Mislila je da vlastitim naporima može uspostaviti vjeru u besmrtnost ljudske duše. Dovoljno je prisjetiti se smrti takvih kao što su Roland, Valazé, Lebas, Condorcet i drugi. Ovdje se nije čuo niti jedan glas o vječnosti.

Filozofija nikada neće uspjeti uspostaviti vjeru u vječni život. I nijedna filozofska teorija neće zadovoljiti ljudsku dušu. Potreban je glas s neba koji bi proglasio vječni život, i taj Glas je bio, i mi smo u njega vjerovali svom dušom i svim srcem. Taj Glas je ohrabrio nas i cijelo razumno čovječanstvo. Naš Spasitelj Isus Hristos uništio je smrt i objavio život i neraspadljivost kroz evanđelje (usp. 2. Tim 1:10). Počevši od Isusa Hrista, razumno čovječanstvo ispovijeda svoju vjeru u vječni život. Počevši od Njega, ova je vjera osvojila srca milijuna ljudi svih dobnih grupa takvom čudesnom snagom da su išli na mučenje kao na praznik, ali ne da bi se riješili života, poput Hindusa koji se ubija, i ne da bi okusili užitke senzualnog raja, poput Muhamedovih sljedbenika, već da bi ušli u život istine, svetosti i ljubavi. Mi, vjerni Hristu Bogu, reći ćemo zajedno s dugotrpljivim Jovom: Znam da moj Otkupitelj živi i On će u posljednji dan ustati iz prašine ove moje raspadajuće kože i u tijelu svome vidjeću Boga. Vidjeću Ga sam, moje vlastite oči, a ne oči drugoga, vidjeće Ga (Job 19:25-27).

Ponovo čitajući Novi zavjet Gospoda našega Isusa Hrista, u njemu sam 40 puta pronašao riječi "vječni život". I mogu bez sumnje reći da je Spasitelj vječni život učinio ciljem svog učenja. "Tražite najprije carstvo Božje i njegovu pravednost" (Mt 6,33), rekao je. Ali kako možemo tražiti carstvo Božje ako nema zagrobnog života? Carstvo Božje i njegova pravednost počinju ovdje, u nama, ali biće potpuno i vječno nakon smrti, jer je naše građanstvo na nebu (Fil 3:20), a ovdje na zemlji smo stranci, ovaj život je život očekivanja, mi smo privremeni putnici, težimo tihom vječnom utočištu neba. Ne razumijem stanje duša takvih ljudi koji svoj zemaljski put sa svim njegovim teškoćama završavaju bez Boga i Njegove pomoći, bez vjere i nade. U najtežim životnim trenucima, u najstrašnijim patnjama, imao sam i još uvijek imam u srcu pobjedničku nadu, koja me jača na trnovitom putu. Ovako razmišljam: ne pripadam u potpunosti zemlji, moj zemaljski život je privremen, ali mogu patiti, jer znam da moje patnje imaju svrhu, koju će mi vječnost objasniti; takođe znam da koga Bog ljubi, toga i kažnjava. S takvim uvjerenjem mogu patiti. I vi, braćo moja, patite u nadi da će vas vaše patnje dovesti do cilja. Sijte svoje žive nade posvuda iza sebe i oko sebe, posijte tu nadu u noći sumnje, propovijedajte o budućem životu, bez kojeg bi sadašnji zemaljski život bio najbesmisleniji, najnepotrebniji i najbesciljniji. Vjerujmo da je Hristos, uskrsnuvši od mrtvih, postao prvina onih koji su usnuli (1. Kor. 15:20). Amin.

Izgovoreno u Kišinjevskoj mitropoliji 8. februara 1910. godine

Poslednja izmena:
Sveti Mardarije Uskoković: O besmrtnosti ljudske duše

Nijedno pitanje nije toliko uznemiravalo ljudske umove kroz cijelo postojanje čovjeka kao pitanje besmrtnosti duše, zagrobnog života. Prije nego što počnemo raspetljavati ovo pitanje, potrebno je reći da je to i danas najhitnije pitanje, čiju teškoću prepoznaju najveći filozofi i mislioci. Ali mi ćemo se voditi ne samo vlastitim razumom, već uglavnom Svetim pismom.

Znam da ću, odabravši takvo pitanje kao temu svog današnjeg razgovora s vama, susresti predrasude i razna učenja sadašnjeg vremena te ću morati ići protiv struje modernih filozofa. Otkad postoji hrišćanstvo, nijedno doba nije bilo manje ispunjeno sviješću o vječnosti od sadašnjeg. Misli modernih generacija koje nas okružuju usmjerene su prema sadašnjem času, prema području vidljivog svijeta. Pitanje koje će poslužiti kao tema današnjeg razgovora, na prvi pogled, ne predstavlja ništa stvarno, aktuelno. Takav pogled me pomalo zbunjuje, čini se da mi ruke klonu, osjećam nedostatnost svog teološkog i filozofskog znanja i čini se spremnim sići s ove visoke crkvene propovjedaonice u nijemoj tišini, ali bez gubitka energije. Misli modernih generacija, kao što sam već rekao, usmjerene su prema sadašnjem času, prema području vidljivog svijeta, ali hrišćanstvo nije religija jednog doba ili sata, ono je nepromjenjivo u svojim dogmatskim i moralnim istinama. Hrišćanska religija se tiče čovjekove duše, a ne ukusa vremena, pojedinaca ili škola, trendova ili tendencija. Hrišćanstvo je izgrađeno na čvrstim temeljima, čiji su temelji nepokolebljivi, i ne traži oslonac u prevladavajućim mislima vremena, traži ga i pronalazi u patnjama i stalnim težnjama čovječanstva.
A evo nesto i od cuvenog Alana Forda:

1.‘Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi.'

2. ‘Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti.'

3. ‘Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.'

4.'Tko spava nije budan.'
5. ‘Naoružaj se i bježi.'
6. ‘Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega.'
7. ‘Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj.'
8. ‘Ne predaj se nikad, osim kad moraš.'
9. ‘Alane, bjež'mo, njih je dvojica, a mi smo sami!'
10. ‘Prokletstvo, ovaj zid je gladak poput glatkog zida.'
11. ‘Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo - stranka istine.'

Eto,videli smo i ova razmiisljanja cisto za razgibavanje fokusa i sada je dosta,hajdemo se uozbiljiti - JEL IMAS NESTO IZ SVETOG PISMA o besmrtnosti duse ili cemo i dalje o pogledima na svet Alana Forda i njegovih saradnika ??? :kafa:

A evo nesto i od cuvenog Alana Forda:

1.‘Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi.'

2. ‘Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti.'

3. ‘Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.'

4.'Tko spava nije budan.'
5. ‘Naoružaj se i bježi.'
6. ‘Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega.'
7. ‘Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj.'
8. ‘Ne predaj se nikad, osim kad moraš.'
9. ‘Alane, bjež'mo, njih je dvojica, a mi smo sami!'
10. ‘Prokletstvo, ovaj zid je gladak poput glatkog zida.'
11. ‘Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo - stranka istine.'

Eto,videli smo i ova razmiisljanja cisto za razgibavanje fokusa i sada je dosta,hajdemo se uozbiljiti - JEL IMAS NESTO IZ SVETOG PISMA o besmrtnosti duse ili cemo i dalje o pogledima na svet Alana Forda i njegovih saradnika ??? :kafa:
Prvo pročitaj tekst svetog Mardarija. Upravo on citira Bibliju, a ti sabatarijanac Alana Forda.

Ali neka tako kažu i potvrde. Znamo da duša postoji i da je besmrtna.
A kako to znate molicu lepo,reko vam neki pop ?
Sveto pismo nam to potvrđuje.

U knjizi Propovjednika Starog zavjeta kaže se: Čovjek odlazi u svoj vječni dom (to jest, nakon tjelesne smrti)... I prah (to jest tijelo) vratit će se u zemlju kao što je i bio; a duh će se vratiti Bogu koji ga je dao (Prop 12:5-7).
Tako je bato, DUH ce se vratiti Bogu koji ga je dao i to je to.kraj price sto je zapravo reverzibilni proces od stvaranja kojeg vidimo na pocetku Svetog Pisma:

1Mojs.2,7:
"...A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa..."

Kao sto se jasno vidi,nit je prah zemaljski re toga bio zivo ljudsko bice a nit je Bozji duh TOG PRVOG COVEKA pre toga ziveo u nekoj drugoj zoni kosmosa vec je taj ZIVOTNI DUH KOJI OZIVLJAVA NEZIVU MATERIJU u direktnom ekskluzivnom vlasnistvu Stvoritelja.
( otvorio sam temu pre neko vreme gde bi razradili ovo pitanje na osnovu Svetog Pisma ali ste od ne pobegli svii vi pravoslavci kojipropovedate besmrtnost ljudske duse...nije vas bilio jer ste ocito osetili nesigurno tlo i nestali ste)

Isto je rečeno i u knjizi Mudrosti: Pravednici će živjeti vječno: njihova je plata u Gospodu i briga njihova je kod Svevišnjega (Mudr 5:15).
Tako je,zivece vecno kada im Isus bude dao vecni zivot kao plata pri Njegovom drugom dolasku...tako kaze Isus,tako i citamo u Svetom Pismu !!!
...osim ukoliko smatras da je Isus lagao jer pravednici navodno vec zive vecno ali ce im po,tebi,On JOS JEDNOM dati vecni zivot...!!?

A kako to znate molicu lepo,reko vam neki pop ?

Tako je bato, DUH ce se vratiti Bogu koji ga je dao i to je to.kraj price sto je zapravo reverzibilni proces od stvaranja kojeg vidimo na pocetku Svetog Pisma:

1Mojs.2,7:
"...A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa..."

Kao sto se jasno vidi,nit je prah zemaljski re toga bio zivo ljudsko bice a nit je Bozji duh TOG PRVOG COVEKA pre toga ziveo u nekoj drugoj zoni kosmosa vec je taj ZIVOTNI DUH KOJI OZIVLJAVA NEZIVU MATERIJU u direktnom ekskluzivnom vlasnistvu Stvoritelja.
( otvorio sam temu pre neko vreme gde bi razradili ovo pitanje na osnovu Svetog Pisma ali ste od ne pobegli svii vi pravoslavci kojipropovedate besmrtnost ljudske duse...nije vas bilio jer ste ocito osetili nesigurno tlo i nestali ste)

Tako je,zivece vecno kada im Isus bude dao vecni zivot kao plata pri Njegovom drugom dolasku...tako kaze Isus,tako i citamo u Svetom Pismu !!!
...osim ukoliko smatras da je Isus lagao jer pravednici navodno vec zive vecno ali ce im po,tebi,On JOS JEDNOM dati vecni zivot...!!?
Imaš tamo gde se pominju Lazar i bogataš dokaz da je duša besmrtna i da duše grešnika nisu uništene, već da se muče u paklu.

Imaš tamo gde se pominju Lazar i bogataš dokaz da je duša besmrtna i da duše grešnika nisu uništene, već da se muče u paklu.
Pa o bogatasu se kaze da je trazio da mu Lazar malo rashladi jezik dok nam je jasno receno da telo odlazi u prah,dakle dezintegrise se a valjda si naucio da su jezik,zajedno sa centralnim vegetativnim sistemom - delovi ljudskog tela...!?
...jos uvek nikako da naucis kada se u Pismu govori simbolicki a kada realno...!?

Pa o bogatasu se kaze da je trazio da mu Lazar malo rashladi jezik dok nam je jasno receno da telo odlazi u prah,dakle dezintegrise se a valjda si naucio da su jezik,zajedno sa centralnim vegetativnim sistemom - delovi ljudskog tela...!?
...jos uvek nikako da naucis kada se u Pismu govori simbolicki a kada realno...!?
Očito je iz navedenog primera da postoji duhovno telo po smrti i fizičko telo ovde na zemlji. Fizičko telo se po smrti raspada, a vaskrsnuće kad bude sveopšte vaskrsenje i sjediniti sa dušom i preobraziti u neko naročito duhovno svetlosno telo kao kada se Hristos preobrazio.

Očito je iz navedenog primera da postoji duhovno telo po smrti i fizičko telo ovde na zemlji.
Duhovno telo koje ima jezik i oseca visoku temperaturu ??????????? :D
...sta su vam bre uradili ti vasi verski ucitelji.postali ste bruka i sramota vase verske zajednice...
Fizičko telo se po smrti raspada, a vaskrsnuće kad bude sveopšte vaskrsenje i sjediniti sa dušom i preobraziti u neko naročito duhovno svetlosno telo kao kada se Hristos preobrazio.
Nesreco teoloska,po tebi ce dakle svi ljudi nakon vaskrsenja biti u oblicju KAO HRISTOS ???
Kao Onog koji je o sebi rekao da je PRVI I POSLJEDNJI,koji je ujedno iz sebe duhao Sveti Duh i kome ljudi na smrti predaju svoj zivotni duh !?????

SRAM TE BILO,PROVOKATORU ANTIHRISCANSKI !!!

Ne postoje dokazi iz Svetog pisma da je savez na Sinaju vredio za ikoga drugog izuzev za Jevreje i prozelite - one koji bi se obrezali i počeli živeti po Zakonu.
Koliko puta su sami vec iznoseni dokazi o tone na firumu, najmanje 20 pura.
I ti ponovo tvrdis ne pistoje?
...sta su vam bre uradili ti vasi verski ucitelji.postali ste bruka i sramota vase verske zajednice...
Provocura, nudi se tako da mu ponude Oderaciju.
Tek tada bibforum propao.
To je skroz nova religija novi kult. Mesto u Hristu da traze spasenje, proglasavaju mrtve svetima.
A onda ih iskopavaju, klanjaju im se, mole i cine gadosti.

Agej 2,13 Potom reče Agej: ako bi se ko nečist od mrtvaca dotakao čega toga, hoće li biti nečisto? A sveštenici odgovoriše i rekoše: biće nečisto.4. Mojsijeva 9,6A bijahu neki koji se oskvrniše o mrtvaca te ne mogahu slaviti pashe onaj dan; i dođoše isti dan pred Mojsija i pred Arona;

4. Mojsijeva 9,7I rekoše mu ljudi oni: mi smo nečisti od mrtvaca; zašto da nam nije slobodno prinijeti žrtvu Gospodu u vrijeme zajedno sa sinovima Izrailjevijem?

To je moje lično rezonovanje. Inače, pobornik sam da se ne ulazi u spekulacije tamo gde nema dovoljno poznatih stvari. To u teologiji samo rađa svađe i sekte (jeresi, u Vulgati je sekta naziv za jeres).
Inače, Nikejsko-carigradski simbol (simvol) vere je samo potvrdio veru koja je predata od Hrista i apostola jer su počela kvarenja poput Arija i vama sličnih na koje se vi adventisti pozivati kao na svoje pretke. Znači da mi pravoslavni baštinimo veru apostola.

To je skroz nova religija novi kult. Mesto u Hristu da traze spasenje, proglasavaju mrtve svetima.

Agej 2,13 Potom reče Agej: ako bi se ko nečist od mrtvaca dotakao čega toga, hoće li biti nečisto? A sveštenici odgovoriše i rekoše: biće nečisto.4. Mojsijeva 9,6A bijahu neki koji se oskvrniše o mrtvaca te ne mogahu slaviti pashe onaj dan; i dođoše isti dan pred Mojsija i pred Arona;

4. Mojsijeva 9,7I rekoše mu ljudi oni: mi smo nečisti od mrtvaca; zašto da nam nije slobodno prinijeti žrtvu Gospodu u vrijeme zajedno sa sinovima Izrailjevijem?
Nikakva moderacija me ne zanima. Nisam ja za tako nešto.

Bog posvećuje sve svojom blagodati, naročito one koji su bili sasudi Duha Svetoga još za života. Kako su bili sveti, tako i tela njihova postaju sveta kao probraz Vaskrsenja.

Na šta me podsećate vi adventisti? Na Samarićane, na mešavinu vašeg hrišćanstva sa judaizmom, kao što su Samarićani bili mešavina Jevreja i mnogobožaca, i zato ste vi jedohrišćani. Spasenje dolazi od Judejaca, kaže Gospod Samarićanki. E, ti Judejaci smo danas mi pravoslavni, naši hramovi su hram na Sionu, a u vas je gora Garizim i tamošnji žrtvenik.

Na šta me podsećate vi adventisti?
Na baba roge ? :kafa:
Na Samarićane, na mešavinu vašeg hrišćanstva sa judaizmom, kao što su Samarićani bili mešavina Jevreja i mnogobožaca,
Kakvo je to VASE hriscanstvo,nije valjda da i vi imate neko VASE ???
Cini se da uvelikom pomesao loncici bato jer je sto se hriscanstcva tice - ili jesi hriscanin ili uopste nisi,nema tu izmedju kategorije...
Svaki otpad od hriscanstva vise nije hriscanstvo vec paganstvo.

i zato ste vi jedohrišćani. Spasenje dolazi od Judejaca, kaže Gospod Samarićanki.
Tako je ONO TO ZAISTA KAZE ali vi pljujete na Njega jer po vama to sto je rejkao vise ne vazi jer po vama :
E, ti Judejaci smo danas mi pravoslavni,
Kakvi bre judejci sta je tebi,po kojoj logici i po kojim standardima sebe stavljas u redovima onih koji su danas simbolicki jevreji ?
Zar si propustio primetiti sta nam aopostol kaze po ovom pitanju:

Rim.2,27-29:
"...I onaj koji je od roda neobrezan i izvršuje zakon, osudiće tebe koji si sa slovima i obrezanjem prestupnik zakona.
Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja na tijelu;
Nego je ono Jevrejin koji je iznutra, i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga."

Evo,to su danasnji evreji u vreme NZ-ta stoga mi daj molim te pojasni kako i kojom logikome sebe svrstavas u tim redovima ???????

naši hramovi su hram na Sionu, a u vas je gora Garizim i tamošnji žrtvenik.
Nazaalsot vasi hramovi su zariste paganstva gde se otvoreno pljuje na Hristovu zrtvu forsirajuci mneko nepostojece uniformisano svestenstvo koje se jos osudjuje kaditi razno raznim slikama ljudi koji su nekada umrli...!!!

Na šta me podsećate vi adventisti? Na Samarićane, na mešavinu vašeg hrišćanstva sa judaizmom, kao što su Samarićani bili mešavina Jevreja i mnogobožaca, i zato ste vi jedohrišćani. Spasenje dolazi od Judejaca, kaže Gospod Samarićanki. E, ti Judejaci smo danas mi pravoslavni, naši hramovi su hram na Sionu, a u vas je gora Garizim i tamošnji žrtvenik.
Pa ako ste vi ti judejci, onda morate vi da budete mesavina sa judaizmom.
A ti ovde priznajes da to niste vi vec adventisti!!!
Bravooo...

SRAM TE BILO,PROVOKATORU ANTIHRISCANSKI !!!
Човек има различито мишљење од тебе. Ово је твој аргументовани одговор ? Имаш неки бољи аргумент ?

Cini se da se sam upleo u vlastitu mrezu opijen papskom doktrinom tolikom merom da mu se primetno "zaplice jezik"...
Немој улазити у Гласникову сферу. Он је задужен за папизам на форуму.

Back