Да ли су адвентисти хришћани?

A kakve veze ima bilo kakvo skupljanje sa odredbama 4-te Bozje zapovesti,jesi li siguran da si ih ikada procitao ?

...i kakve uopste veze ima stanje "biti u Duhu"sa odredbama 4-te Bozje zapovesti...???
...kako vidim,slagali tebe neki verski lideri i to debelo... :D
A znas li ti uopste sta znaci : Biti u Duhu?
A sta su to Jevreji radili subotom, kada nisu smeli da rade uobicajene poslove i sta danas rade judaisticki Sefardi subotom?

Само још да даш одговор на питање, а ЗАШТО је Исус инсистиро да исцели човека баш у суботу, могао је и сутра, човек се годинама мучио и био болестан, један дан ништа не мења ако ће да буде исцељен, и то питање и констатацију је приметио и један свештеник тамо у тој синагоги зашто је проблем да се човек исцели неки други дан да се не би правио проблем суботе.

Шта је онда Исус поручивао тиме што је инсистирао да буде исцељење баш суботу, као да је намерно забо Јеврејима прст у око (суботе). :aha:

Зашто бре Роби ?
A u koji se to dan sakupljao jevrejaski narod, prva crkva?

Jel moze prvo odgovora na moja pitanja ?
Tvoja pitanja:
1)A kakve veze ima bilo kakvo skupljanje sa odredbama 4-te Bozje zapovesti,jesi li siguran da si ih ikada procitao ?
2)i kakve uopste veze ima stanje "biti u Duhu"sa odredbama 4-te Bozje zapovesti...???

1)A sta da li sam procitao? Ja pitao koji je dan bio kada su se skupili apostoli,a ne da li ima veze sa 4 zapovedi.
2)Ima veze sa danom Gospodnjim.

A sad ti odgovori na moja pitanja.

Tvoja pitanja:
1)A kakve veze ima bilo kakvo skupljanje sa odredbama 4-te Bozje zapovesti,jesi li siguran da si ih ikada procitao ?
2)i kakve uopste veze ima stanje "biti u Duhu"sa odredbama 4-te Bozje zapovesti...???

1)A sta da li sam procitao? Ja pitao koji je dan bio kada su se skupili apostoli,a ne da li ima veze sa 4 zapovedi.
2)Ima veze sa danom Gospodnjim.

A sad ti odgovori na moja pitanja.
Rec je bila o suboti jer se u tom kontekstu kretala diskusija stoga te molim DA MI ODGOVORIS NA PITANJA a ne samo da ih citiras...nadam se da primecujes da nisam pitao S CIM IMA VEZE nego DALI IMA VEZE KONKRETNO S TIM I TIM...!?

Ma znali su veoma dobro ali nisu bili voljni da to javno priznaju,sto cu pokazati malo dalje u komentaru.
Za razliku od tebe i svih njihovih podrzavaca,ja licno verujem da je Isus Hristos,nas Gospod i Spasitelj, IPAK ZNAO BOLJE IOD NJIH stoga Mu mi hriscani verujemo.

'Farizejstvo' je postalo sinonim za licemjerstvo - jedno su govorili i naučavali a drugo činili. A od Isusa saznajemo da su ispravno naučavali - poznavali su Zakon, pa tako Isus kaže:

Mt 23,1-3: Tada Isus prozbori mnoštvu i svojim učenicima: "Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. Činite dakle i obdržavajte sve što vam kažu, ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore, a ne čine.

Evo ti bato dokaza:

Luka 14,3-5:
"...I odgovarajući Isus reče zakonicima i farisejima govoreći: je li slobodno u subotu iscjeljivati?
A oni oćutješe.
I dohvativši ga se iscijeli ga i otpusti.
I odgovarajući reče im: koji od vas ne bi svojega magarca ili vola da mu padne u bunar odmah izvadio u dan subotni?..."

Mat.12,10-13:
"...I gle, čovjek bijaše tu s rukom suhom; i zapitaše ga govoreći: valja li u subotu liječiti? da bi ga okrivili.
A on reče im: koji je među vama čovjek koji ima ovcu jednu pa ako ona u subotu upadne u jamu neće je uzeti i izvaditi?
A koliko li je čovjek pretežniji od ovce? Daklem valja u subotu dobro činiti.
Tada reče čovjeku: pruži ruku svoju. I pruži. I postade zdrava kao i druga..."

Kao sto se jasno vidi,na ovo tvoje direktno pitanje su tadasnji fariseji ocuteli nakon cega je Hristos svojim licnim primerom pokazao da je slobodno isceljivati u subotu.U drugom slucaju je On dobio to isto pitanje nakon cega im je pojasnio da sto se zdravstcvenog stanja tice - u subotu valja dobro ciniti ljudima,

Ovo je dokaz protiv tvojih stavova i tvrdnji. Isus ovdje Židovima zapravo mijenja 4. zapovijed u kojoj stoji - "nemojte subotom raditi nikakva posla", a ovlasti za promjenu Božje zapovijedi ima samo Bog. Ovo je onda još i dokaz tvoje bogohulnosti kojom tvrdiš da je Isus na zemlji bio samo čovjek!? Odakle pravo "čovjeku Isusu" na zemlji da mijenja Božju zapovijed!?!?!?

Ovo bijaše vezano uz Židove, što se tiče 4. zapovijedi, a što se tiče nas kršćana, Isusov apostol poučava da je za nas kršćane židovska tjedna subota potpuno neobvezujuća, jer je ona za kršćane sjena, jednako kao što su sjene i svi židovski godišnji blagdani (godišnje subote, kako ih viole zvati adventisti) i židovske mladine:

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima (Pasha, Pedesetnica, Dan truba, Dan pomirenja i Praznik sjenica), mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.

'Farizejstvo' je postalo sinonim za licemjerstvo - jedno su govorili i naučavali a drugo činili. A od Isusa saznajemo da su ispravno naučavali - poznavali su Zakon, pa tako Isus kaže:

Mt 23,1-3: Tada Isus prozbori mnoštvu i svojim učenicima: "Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. Činite dakle i obdržavajte sve što vam kažu, ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore, a ne čine.
Tako je bato a sta je s vama danas ,jeste li vi bolji od njih ili se mozda pravite kao ne znate pa gazite Bozje zapovesti ?
Ovo je dokaz protiv tvojih stavova i tvrdnji. Isus ovdje Židovima zapravo mijenja 4. zapovijed u kojoj stoji - "nemojte subotom raditi nikakva posla", a ovlasti za promjenu Božje zapovijedi ima samo Bog. Ovo je onda još i dokaz tvoje bogohulnosti kojom tvrdiš da je Isus na zemlji bio samo čovjek!? Odakle pravo "čovjeku Isusu" na zemlji da mijenja Božju zapovijed!?!?!?
Kakvo menjanje nesreco teoloska sta je tebi,gde sam to rekao ?????
IlI TI PRESLO U NAVIKU PA FALSIFIKUJES SVE STO NADJES NA PUTU ?
Isus je jasno dao do znanja da ciniti dobro i konkretno leciti NIJE NIKAKAV POSAO ,bar ne u kontekst onog sto Bog ima za svoju definiciju a obznanio nam preko svog Sina !
Ovo bijaše vezano uz Židove, što se tiče 4. zapovijedi, a što se tiče nas kršćana, Isusov apostol poučava da je za nas kršćane židovska tjedna subota potpuno neobvezujuća, jer je ona za kršćane sjena, jednako kao što su sjene i svi židovski godišnji blagdani (godišnje subote, kako ih viole zvati adventisti) i židovske mladine:

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima (Pasha, Pedesetnica, Dan truba, Dan pomirenja i Praznik sjenica), mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.
I opet pitanje za sve vas koji se vozite na falsifikovani kontekst:
Daj pojasni kako je to i u kom smislu 4-ta Bozja zapovest mogla biti sjen Hristove zrtve ?????

I opet pitanje za sve vas koji se vozite na falsifikovani kontekst:
Daj pojasni kako je to i u kom smislu 4-ta Bozja zapovest mogla biti sjen Hristove zrtve ?????

Da se ja ne bih pravio pametnijim od Isusova apostola Pavla, ipak ti ovo pitanje uputi svetom Pavlu. On je jasan da ne može biti jasniji:

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima (Pasha, Pedesetnica, Dan truba, Dan pomirenja i Praznik sjenica - godišnje subote kako ih zovete i vi adventisti), mlađacima ili subotama (tjedne subote - šabati). To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.

Da se ja ne bih pravio pametnijim od Isusova apostola Pavla, ipak ti ovo pitanje uputi svetom Pavlu. On je jasan da ne može biti jasniji:

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima (Pasha, Pedesetnica, Dan truba, Dan pomirenja i Praznik sjenica - godišnje subote kako ih zovete i vi adventisti), mlađacima ili subotama (tjedne subote - šabati). To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.
A sad izednacujes mladine i subote,stavljajuci znak ravenstva jer ti papa tako reko !??
Jel tebi papa bitniji ods apostola...!?
...ma sto apostola,jel tevi papa bitniji od Gospoda Isusa Hrista ?
Kao sto se jasno vidi u citatu,mladine su nabrajane redosledno sa praznicima stoga mi daj reci koja je razlika izmedju mladina i praznika ???

A sad izednacujes mladine i subote,stavljajuci znak ravenstva jer ti papa tako reko !??
Jel tebi papa bitniji ods apostola...!?

Ako nisi primjetio, a nisi jer ti zapravo i ne čitaš, citirane riječi nisu papine nego svetog apostola Pavla. Pavao, a ne papa, je izjednačio židovske mladine i židovske šabate poručujući kršćanima da su oni za nas sjene - dakle nešto što kršćane ne obvezuje. Evo još jednom tih riječi, primjeti da su to apostolove riječi iz poslanice Kološanima:

Kao sto se jasno vidi u citatu,mladine su nabrajane redosledno sa praznicima stoga mi daj reci koja je razlika izmedju mladina i praznika ???

Da čitaš Bibliju znao bi. Mladine su mješečni židovski blagdani a praznici - blagdani (Pasha, Pedesetnica, Dan truba, Dan pomirenja i Praznik sjenica - godišnje subote kako ih zovete i vi adventisti) jesu židovski blagdani koje Židovi svaki od njih slave jedanput godišnje.

Ako nisi primjetio, a nisi jer ti zapravo i ne čitaš, citirane riječi nisu papine nego svetog apostola Pavla. Pavao, a ne papa, je izjednačio židovske mladine i židovske šabate poručujući kršćanima da su oni za nas sjene - dakle nešto što kršćane ne obvezuje. Evo još jednom tih riječi, primjeti da su to apostolove riječi iz poslanice Kološanima:

Da čitaš Bibliju znao bi. Mladine su mješečni židovski blagdani a praznici - blagdani (Pasha, Pedesetnica, Dan truba, Dan pomirenja i Praznik sjenica - godišnje subote kako ih zovete i vi adventisti) jesu židovski blagdani koje Židovi svaki od njih slave jedanput godišnje.
Falsifikatoru,citirao si apostola i onda dodao u zagradima tvoje tumacenje.. zar te nije sramota ???

Rec je bila o suboti jer se u tom kontekstu kretala diskusija stoga te molim DA MI ODGOVORIS NA PITANJA a ne samo da ih citiras...nadam se da primecujes da nisam pitao S CIM IMA VEZE nego DALI IMA VEZE KONKRETNO S TIM I TIM...!?
Da ponovim Odgovore:
1)A sta da li sam procitao?
Ja pitao koji je dan bio kada su se skupili apostoli,a ne da li ima veze sa 4 zapovedi.Posle pedesetnice u koji dan su apostoli bili svi zajedno, kada je Sveti duh sisao na njih?
2)Ima veze sa danom Gospodnjim. Koji je konkretno dan Gospodnji?
Nadam se da je ovo jasnije, :bye:

Da ponovim Odgovore:
1)A sta da li sam procitao?
Ja pitao koji je dan bio kada su se skupili apostoli,a ne da li ima veze sa 4 zapovedi.Posle pedesetnice u koji dan su apostoli bili svi zajedno, kada je Sveti duh sisao na njih?
2)Ima veze sa danom Gospodnjim. Koji je konkretno dan Gospodnji?
Nadam se da je ovo jasnije, :bye:
Kakve veze ima tvoje misljenje o toku nase diskusije,sto se ne ugledas na mene bar u odgovaranju - kad god me neko nesto pita iz teologije ja mu odmah odgovarasm,ne pitam ga sta sam ja rekao,sta je rekao Tr..p, Pu..in i t.d. :kafa:
Ja sam ocenio da je upravo sada bitno da zatvorimo jednu bitno pitanje na koje se voze svi nedeljari stoga,izvoli.

Kakve veze ima tvoje misljenje o toku nase diskusije,sto se ne ugledas na mene bar u odgovaranju - kad god me neko nesto pita iz teologije ja mu odmah odgovarasm,ne pitam ga sta sam ja rekao,sta je rekao Tr..p, Pu..in i t.d. :kafa:
Ja sam ocenio da je upravo sada bitno da zatvorimo jednu bitno pitanje na koje se voze svi nedeljari stoga,izvoli.
4-ta objava se tice Jevreja sefarda i nema veze sa hriscanima.
To sto si ti subotar,a neko nedeljar nema veze sa Svevisnjim Ocem ljubavi.
Za subotare je bitno pitanje rimske subote zato sto pokusavate biti mesijanski Jevreji,a Jahoshua hristos je vaskrsnuo u Nedelju,a dok je bio ziv subotom je radio.
Otkrivenje 1, 10 Bio sam u Duhu u Gospodnji dan;
Sta znaci da je Jovan bio u Duhu i koji je to Gospodnji dan?

Falsifikatoru,citirao si apostola i onda dodao u zagradima tvoje tumacenje.. zar te nije sramota ???

Nije to moje tumačenje, to je Božja riječ, ne huli na Božju riječ.

Evo dokaza da to nije moje tumačenje nego Božja riječ:

Lev 23,4: A ovo su blagdani Jahvini - sveti zborovi - koje imate proglasiti u njihovo određeno vrijeme:

Primjetimo najavu blagdana (godišnjih subota - kako ih nazivaju 'subotari') čije će nabrajanje uslijediti. U hrvatskom prijevodu kao što vidimo imamo termin „blagdani“, ali nama je interesantno i važno pratiti termine koje koristi hebrejska Biblija i grčka Septauginta, pa pogledajmo:

Lev 23,4 (hebrejski): מועדי יהוה מקראי קדש אשר־תקראו אתם במו (hebrejski moed) עדם

Lev 23,4 (grčki): αὗται αἱ ἑορταὶ (grčki heorte) τῷ κυρίῳ κληταὶἅγιαι ἃς καλέσετε αὐτὰς ἐν τοῖς καιροῖς αὐτῶν

Pogledajte, kod najave blagdana (godišnjih subota) u hebrejskoj Bibliji imamo hebrejsku riječ moed, a u grčkoj (Septuaginta) imamo grčku riječ heorte. Nakon ovoga slijedi nabrajanje blagdana (godišnjih subota):

1. Lev 23,5: Pasha

2. Lev 23,16: Pedesetnica

3. Lev 23,24: Dan truba

4. Lev 23,27: Dan pomirenja

1. Lev 23,34: Blagdan sjenica

Nakon nabrajanja svih pet blagdana (godišnjih subota) slijedi zaključni redak:

Lev 23,37: To su blagdani Jahvini koje imate sazvati

Lev 23,37 (hebrejski): אלה מועדי יהוה אשר־תק אתם במו (hebrejski moed) קרא

Lev 23,37 (grčki): αὗται αἱ ἑορταὶ (grčki heorte) κυρίῳἃς καλέσετε κλητὰς ἁγίας

Primjetite kako u zaključnom retku (Lev 23,7), nakon nabrajanja svih pet blagdana (godišnjih subota) za blagdane imamo u hebrejskoj Bibliji ponovo riječ moed, a u grčkoj (Septuaginta) imamo ponovo grčku riječ heorte.

Vratimo se sada Pavlovom tekstu Kol 2,16-7, na hrvatskom i na grčkom jeziku:

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.

Kol 2,16-17: Μὴ οὖν τις ὑμᾶς κρινέτω ἐν βρώσει ἢ ἐν πόσει ἢ ἐν μέρει ἑορτῆς (blagdanima) ἢ νουμηνίας ἢ σαββάτων (subotama), ἅ ἐστι σκιὰ τῶν μελλόντων, τὸ δὲ σῶμα Χριστοῦ.

Pogledajte koju grčku riječ koristi sveti Pavao kada označava blagdane. Koristi potpuno istu grčku riječ (ἑορτῆς – heorte) kojom je prevedena hebrejska riječ moed i koja, vidjeli smo u Lev 23,4-37, obuhvaća svih pet starozavjetnih židovskih blagdana (godišnjih subota).

Sada kada smo vidjeli da Pavlovi „blagdani“ (grčki heorte) obuhvaćaju svih pet godišnjih blagdana (godišnjih subota), ostaje nam vidjeti što su onda subote u Kol 2,16. Uz to da ove subote nisu nikakve godišnje subote, jer su one sve obuhvaćene terminom blagdani (heorte), važno je znati da subote – σαββάτων, izraz koji sveti Pavao koristi u Kol 2,16 uvijek označavaju istotjedne subote. Tjedne subote javljaju se ukupno 166 puta u Svetom Pismu (107 puta u Starom zavjetu i 59 puta u Novom Zavjetu). I kako su nazvane? Svih 166 puta nazvane se upravo izrazom koji Pavao koristi u Kol 2,16 – σαββάτων. Dakle, subote (σαββάτων) u Kol 2,16 jesu upravo ono što su i svih ostalih 165 puta u Svetom Pismu – tjedne subote.

4-ta objava se tice Jevreja sefarda i nema veze sa hriscanima.
Koja je to objava,budi precizan ?
...ako li slucajno mislis na 4-tu Bozju zapovest ona je stvorena jos u raju i uspostavio ju je sam Bog svojim primerom...
Tada jevreja jos uvek nije bilo i tada je Bog uspostavio sedmicni ciklus 6 radnih/1 neradni dan koji traje do dana danasnjeg !
To sto si ti subotar,a neko nedeljar nema veze sa Svevisnjim Ocem ljubavi.
A zasto sam po tebi subotar,onako reda radi ,iz nekog sadomazohistickog razloga da se uskracujem od velikog profita subotom za koji svi koji rade biznis kazu da im je to najbolji priliv koga cekaju sa dushom ?

Za subotare je bitno pitanje rimske subote zato sto pokusavate biti mesijanski Jevreji,a Jahoshua hristos je vaskrsnuo u Nedelju,a dok je bio ziv subotom je radio.
Otkrivenje 1, 10 Bio sam u Duhu u Gospodnji dan;
kakve bre rimske sta je tebi,pitaj bilo kog pripadnika nazovi hriscanskih zajednica i odmah ce ti reci da slave uskrs nedeljom jer je to dan kada je Hristos vaskrsao...i vama na nesrecu,taj je dan nazvan PRVIM DANOM sedmice....sta ces,za nekih od vas zivot "nije fer",zar ne ? :mazi:
Sta znaci da je Jovan bio u Duhu i koji je to Gospodnji dan?
Postoje razlicite mogucnosti s tim sto je po meni najprikladnije da je Jovan bio inspirisan Bozjim Duhom i ujedno mu je data iskljucivo bitna i sadrzajna vizija.

Koja je to objava,budi precizan ?
...ako li slucajno mislis na 4-tu Bozju zapovest ona je stvorena jos u raju i uspostavio ju je sam Bog svojim primerom...
Tada jevreja jos uvek nije bilo i tada je Bog uspostavio sedmicni ciklus 6 radnih/1 neradni dan koji traje do dana danasnjeg !

A zasto sam po tebi subotar,onako reda radi ,iz nekog sadomazohistickog razloga da se uskracujem od velikog profita subotom za koji svi koji rade biznis kazu da im je to najbolji priliv koga cekaju sa dushom ?

kakve bre rimske sta je tebi,pitaj bilo kog pripadnika nazovi hriscanskih zajednica i odmah ce ti reci da slave uskrs nedeljom jer je to dan kada je Hristos vaskrsao...i vama na nesrecu,taj je dan nazvan PRVIM DANOM sedmice....sta ces,za nekih od vas zivot "nije fer",zar ne ? :mazi:

Postoje razlicite mogucnosti s tim sto je po meni najprikladnije da je Jovan bio inspirisan Bozjim Duhom i ujedno mu je data iskljucivo bitna i sadrzajna vizija.
1) Slucajno mislim na 4-tu boziju objavu koja je data Mojsiju,a niko pre njega , pocev od Adama i ostalih je nije drzao. Rec Shabat znaci Odmor.
Bog nije sedmom danu dao ime Subota, vec su to uradili Rimjani u cast planete Saturn kome su se klanjali i priredjivali saturnalije.Isto kao sto su davali imena mesecima.
Hajde da te edukujem, nije zgorega znati vise, a ne samo pripadati masonskom subotarskom kultu.
Rimski kalendar bio je kalendar koji su koristili Rimsko Kraljevstvo i Rimska Republika. Iako se izraz prvenstveno koristi za rimske predjulijanske kalendare, često se koristi i za julijanski kalendar koji je uspostavio Julije Cezar 46. godine prije Krista.
Nedjelja: Nazvana po bogu Sunca, Solu (dies Solis).
Subota: Nazvana po Saturnu, bogu poljoprivrede (dies Saturni).
A tvoja famozna subota, da vidimo sta kaze u vezi Babilona, sta se tamo slavilo:
Седмодневна недеља и Сабат
Рачунајући од младог месеца, Вавилонци су сваки седми дан славили као „свети дан“, такође назван „зли дан“ (што значи „непогодан“ за забрањене активности). Ових дана званичницима је било забрањено обављање разних активности, а обичним људима је било забрањено да „зажеле“, а барем 28. је био познат као „дан одмора“. Сваког од њих, жртве су приношене другом богу и богињи, очигледно у сумрак како би се избегле забране: Мардук и Иштар 7., Нинил и Нергал 14., Син и Шамаш 21., и Енки и Мах 28. Таблете из шестог века пре нове ере, владавине Кира Великог и Камбиза II, указују да су ови датуми понекад били приближни. Лунација од 29 или 30 дана у основи је садржала три седмодневне недеље и последњу недељу од осам или девет дана, укључујући и њих, прекидајући континуирани седмодневни циклус.
Ретко потврђен Сапатум или Сабатум као пун месец је сродан или спојен са хебрејским Шабатом, али је месечан, а не недељни; сматра се обликом сумерског са-бат („средњи одмор“), потврђеног на акадском као ум нух либи („дан средњег одмора“). Према Марчелу Краверију, Сабат „готово сигурно потиче од вавилонског Шабатуа, фестивала пуног месеца, али пошто је сваки траг таквог порекла изгубљен, Јевреји су га приписали библијској легенди.“Овај закључак је контекстуална рестаурација оштећеног извештаја о стварању из Енума Елиса, који се чита као: „[С]абату ћеш тада доживети средином [месеца].“
A zna se da su Jevreji bili u vavilonskom ropstvu i pitanje za tebe:
1)Da li su prisvojili vavilonski Shabat?
2)Ako nisu , kako je moguce da se Jahve javio Vaviloncima i zapovedio da slave sedmi dan?

I zaista, ..sta ces,za neke od vas zivot "nije fer",zar ne,a posebno je srecna okolnost sto ne sluzimo midijanskom bozanstvu Jahveu, vec Svevisnjem :mazi:

У среду..... :mrgreen:

У суботу немаш извештаја, за први дан у седмици имамо и има и после 2,3 век. :rtfm:
Pa tek u 3 veku imate jer je to tada tek pocelo.
A sakuplhali su ee i svaki dan pa ne slavumo svaki.
Djela apostolska 2,46I svaki dan bijahu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hljeb po kućama, i primahu hranu s radosti i u prostoti srca,

1) Slucajno mislim na 4-tu boziju objavu koja je data Mojsiju,a niko pre njega , pocev od Adama i ostalih je nije drzao.
Kako znas da je niko nije drzao,sapnuo neki vrabac ili mozda zbog toga sto to izricito ne pise u Pismu ?
...ako li kojim slucajem mislis na ovo drugo onda mi daj molim te reci dali po toj tvojoj logici znaci da su vernici u vreme SZ-ta dakle u razdoblju izmedju Adama i Mojsija - praktikovali slobodno zoofiliju jer koliko znam ne postoji zapis da su oni u tom periodu DRZALI tu zapovest ?
...ili po tebi mozda zoofilija bila slobodno opcija vernima ???? :kafa:
Rec Shabat znaci Odmor.
Bog nije sedmom danu dao ime Subota,
A ko je osim tebe tvrdio ???
Hajdre dsa skratimo tvoje / vase muke( dileme0 jednom za svagda - predlazem da od sada koristimo naziv SEDMI DAN,jel u redu ???
E sad ako ti nije jasno koji je dan sedmi onda pitaj BUKVALNO SVE pripadnike hriscanskih zajednica sirom sveta i svi ce ti potvrditi da je Isus Hristos vaskrsao u toku dana kojeg danas nazivamo nedeljom sto ce reci U PRVI DAN SEDMICE....
...A zna se da su Jevreji bili u vavilonskom ropstvu i pitanje za tebe:
Hajde da vidimo:
1)Da li su prisvojili vavilonski Shabat?
Naravno da nisu jer je Bog bio Taj koji ih je terao u ropstvu a takodje i izbavljhivao sto ce reci da im je upravo On vrsio monitoring nad njihovu versku praksu a kako vidimo - NIKADA IM NIJE ZAMERIO DA SU POCELI SLAVITI DRUGI DAN KOJI NIJE SEDMI !!!
2)Ako nisu , kako je moguce da se Jahve javio Vaviloncima i zapovedio da slave sedmi dan?
eTO,MALO PRE SAM TI DETALJNO OBJASNIO.
I zaista, ..sta ces,za neke od vas zivot "nije fer",zar ne,a posebno je srecna okolnost sto ne sluzimo midijanskom bozanstvu Jahveu, vec Svevisnjem :mazi:
Ne znam kakvog drugog boga pominjes i kom takvom sluzis ali ja i moj dom sluzimo Gospodu,Stvoritelja neba i zemlje i sve sto je u njoj.

Pa tek u 3 veku imate jer je to tada tek pocelo.
A sakuplhali su ee i svaki dan pa ne slavumo svaki.
Djela apostolska 2,46I svaki dan bijahu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hljeb po kućama, i primahu hranu s radosti i u prostoti srca,
Причали смо о томе 100 пута, помиње се први дан у седмици, па дан Господњи, онда крајем 1 века, и касније 2 век се помиње у разним хришћанским изворима.

Док, суботу немаш нигде :ne: , а требало би јер је помињеш као неопходну за спасење, јесте била неопходна за спасење у СЗ и зато се и помиње свугде и стално, док у Делима апостола и Посланицама нема да се помиње и слави субота буквално нигде, нема је ни после у 2,3 веку, само су је славили понегде неки јудео - хришћани који и нису били у цркви.

Ово сваки дан је у храму у Јерусалиму, и онда иде да су се скупљали по кућама на службу ломљења хлеба јер ти први хришћани још нису имали своје просторије и храмове у којима би вршили своју службу и вероватно су се скупљали по кућама и ломили хлеб када нису били у опасности да их нападну.

И, ако не славимо сваки, онда не славимо и суботу, иако ако је служба ломљење хлеба и ако то имамо сваки дан онда и славимо сваки дан, зато и нема суботе, недеља је посебан дан због слављења Васкрсења, није сад као нешто ко не слави посебно недељу нема спасење, као што је било за суботу у СЗ, јер је нама сада сваки дан сличан као субота у СЗ, и сваки дан ломимо хлеб. итд.

Причали смо о томе 100 пута, помиње се први дан у седмици, па дан Господњи, онда крајем 1 века, и касније 2 век се помиње у разним хришћанским изворима.

Док, суботу немаш нигде :ne: , а требало би јер је помињеш као неопходну за спасење, јесте била неопходна за спасење у СЗ и зато се и помиње свугде и стално, док у Делима апостола и Посланицама нема да се помиње и слави субота буквално нигде, нема је ни после у 2,3 веку, само су је славили понегде неки јудео - хришћани који и нису били у цркви.

Ово сваки дан је у храму у Јерусалиму, и онда иде да су се скупљали по кућама на службу ломљења хлеба јер ти први хришћани још нису имали своје просторије и храмове у којима би вршили своју службу и вероватно су се скупљали по кућама и ломили хлеб када нису били у опасности да их нападну.

И, ако не славимо сваки, онда не славимо и суботу, иако ако је служба ломљење хлеба и ако то имамо сваки дан онда и славимо сваки дан, зато и нема суботе, недеља је посебан дан због слављења Васкрсења, није сад као нешто ко не слави посебно недељу нема спасење, као што је било за суботу у СЗ, јер је нама сада сваки дан сличан као субота у СЗ, и сваки дан ломимо хлеб. итд.
Naravno da ima za subotu nisi pratio.
Za nedelju nema sve do 3 veka.
Ni za lek.
Screenshot_20250730-164804~2.png

Naravno da ima za subotu nisi pratio.
Za nedelju nema sve do 3 veka.
Ni za lek.
Pogledajte prilog 1766324
Али, немаш нигде седми дан субота у ДА и Посланицама и после код првих хришћана после Апостола, толико си оптерећен недељом да не видиш да немаш нигде суботу, ни 1, 2, 3, 4 век......... ако је пронађеш ћу поједем овај мој комп, и телевизор ако треба.....z:shock:

Али, ето, има први дан у седмици и касније назив недеља за тај дан у 1, 2 веку, и зато и има и после у 3, 4, 5 век и даље, врло логично.

И, како си пронашо да је баш у 2 веку настала недеље, де си то ископо баш ме интересује. :jede2:

П.С. Само да те подсетим, немој да заборавиш Лаодикијски сабор 4.век, види добро поразмисли када је по теби уведена недеља, договори се прво сам са собом. :zarja:

Али, немаш нигде седми дан субота у ДА и Посланицама и после код првих хришћана после Апостола, толико си оптерећен недељом да не видиш да немаш нигде суботу, ни 1, 2, 3, 4 век......... ако је пронађеш ћу поједем овај мој комп, и телевизор ако треба.....z:shock:

Али, ето, има први дан у седмици и касније назив недеља за тај дан у 1, 2 веку, и зато и има и после у 3, 4, 5 век и даље, врло логично.

И, како си пронашо да је баш у 2 веку настала недеље, де си то ископо баш ме интересује. :jede2:

П.С. Само да те подсетим, немој да заборавиш Лаодикијски сабор 4.век, види добро поразмисли када је по теби уведена недеља, договори се прво сам са собом. :zarja:
Kako nema?
To je deo Bozjeg zakona.
images (5).jpeg

Ti ne poznajes ni svoju veru?

Back