Nema to veze s naukom.

To je stvar karaktera, a pošto sam ja realista sa crtama melanholije, ovo ne bi trebalo da te iznenadi.
Asocijacije su u korenu osećanja. Devojka kojoj pokloniš ružu će se iskreno oduševiti. A realno je to obična biljka, stablo, listovi, latice, trnje, ništa specijalno. Zvezdano nebo će biti inspiracijom za zaljubljeni par. Zapravo, oni opažaju samo par svetlih tačkica rasutih na tamnoj podlozi nebeske sfere. Isto tako, ništa naročito. Poješćeš hranu uživajući u njenom ukusu, ali je to u stvari samo gomila raznih molekula koje treba da progutaš. Opet, ništa spektakularno...
Ljudi koji žure na posao, gužva u autobusu, veliki grad, vreme koje nepovratno odlazi, besmisleni razgovori poznanika, šale, životi- sve je to tako banalno, apsurdno, pusto. Ali neki nauče da uživaju u malim stvarima. Pronađu male sitnice koje ih drže. Partija basketa na školskom igralištu, izbaciš bes, osetiš se bolje. Ali si sve vreme zajedno sa nekoliko tebi sličnih ljudi jurio i bacao loptu. To je ono što realno radiš, ako odbaciš sve senzacije, sva osećanja, sav elan koji ulažeš u to. Kad odbaciš sva maštanja, sva lažne nade i proizvoljno afirmisanje, čovek je ništa drugo nego bezvredna gomila ćelija. A život koji vodi samo loša predstava.
Ali priroda ti je dala hormone, osećaj napetosti, sreće... Navučeni na dopamin, zaboravimo na sve opisano. Senzacije potisnu pravu suštinu stvari. I proživimo čitav život, stalno kontrolisani biološkim agnesima, usađenim instinktom za preživljavanjem. Ponešto i sami izmislimo, i eto nam nove vrednosti. Tako nastane ljubav, i gomila ćelija "zavoli" drugu gomilu ćelija. Neko će o tome pisati romane od kojih za par hiljada godina neće ostati ništa. Čak ni sećanje. I tako u krug, novi ljudi ponavljaju iste greške. Ali tu i nema boljeg puta jer je svaki izbor prividan.
Ja sam priču doveo da samih ektrema, ali valjda je jasna poenta mog izlaganja- život je samo predstava, zavese se digne, zavesa padne, aplauz i kraj. Sutra dođu novi glumci, i sve krene iznova. A sam scenario je vrh očaja. Ljudi koji besciljno lutaju od jednog besmisla do drugog. Juče je proletela osnovna, danas srednja, sutra ostatak života. U toj smeni praznih dana oni će se napijati, radovati, slaviti. Želeti nešto... A šta tu ima da se želi? Čemu se radovati? Otrcanim nadama? Iluzijama koje smo smislili? Zaboravu? Životu kao takvom? Ljudima?