ja sam kristalno jasan:
reci koje su vec definisane, zeleni travanj umesto aprila, ili tamo Avgusta, sto su Hrvati odlucili da ih rimska imperija ne bi asimilovala sa rimokatalicizmom - to je dobra odluka
ali, reci koje nisu definisane, kao kompjuter, ne mozemo zvati racunarima, bar ih ja vise ne zovem ako sam ih i zvao pre 30 godina, prosto ne racunam sa kompjuterom
druga stvar: zasto se hrvati toliko boje da ne izgube jezicki, i nacionalni identitet? pa upravo jer imaju krizu identiteta.
mi npr. uzimamo grcki nominativ za Hrista, Hristos, a dalje ne menjamo kroz padeze po srpskim pravilima taj nominativ, znaci samo pokazujemo da smo religiju primili od Grka, neznabozaca, a rimokatolici se hvale da su od sv. Petra, ALI TEK POSTO SU GA UBILI NJIHOVI PRECI
Tehnicke reci su totalno nebitne...narocito tehnicke u smislu uredjaja, ciklotron, sinhrotron, naucne pojmovne reci su jako bitne ako je menjanje proizvod manipulacije, npr epigenetika...a reci pojmovi odnosa su jako bitni , a tu se ljudi ponasaju blentavo..
Niti paze, niti razmisljaju o odnosima, niti rade3 uredjenje tih odnosa, niti prave razliku komparaciju , totalno su nesvesni komparacije pojmova...kladim se i vi sada..
Znaci to je totalno zaebavanje kako se kome digne...ali su ljudi takvi , sujetni , osetljivi za nesto i moze i svetski rat dapocne zbog toga..eto toliko je njima vazno , a uopste nisu za ljudsku rasu , nisu za civiliazciju , dupe bio dupe ostao , tacnije praziluk...
Dobro ne moze se ocekivati od ljudi homogena svest, tj da budu svesni koliko su stetni njihovi sujetni i intezivni napori na jednom mestu , a zanemarivanje na dugom mestu...insistiranje da li je quad ili je cetvorocikl, a zabole ga tuki da li je predosecaj, preumisljaj, pretpostavka ili predrasuda...
Insistirati na razliciti ili distinkciji , prva dva pojma a da te boli tuki za ova 4 je grohotom smesno, znaci to je na nivou majmuna...koji se tuku za pegave banane a bacaju zute...
A stalno je tako , sto mi kazuje da je ljudsko durstvo otislo u tri materine sa uredjenjem, sa percepcijom i sa svescu...uredjenje nula, percepcija koja bi rekla stani cekaj, takodje nula, i svest koja bi mozda stvorila pitanje, kako to treba urediti da bi se videlo jasnije...
Stvara se okruzenje koje je sa previse gluposti , ja bih rekao sa previse shuma, morao sam da dodam rec sa previse, nisam smeo sammo da kazem shum...tj shuma, pomislili bi skup drveca...eto koliko je srpski jezik jasan, ...totalno je na jurku formiran...stihijski..
Jezik jos i nije toliko koliko su ljudi stvorili podrazumevano prevodjenje onoga sto cuju , znaci smeskanje ako kazes imam tvrd stav....i nije mi jasno zasto uopste pricate o ovome, kad je srpski jezik otisao u materinu , znaci totalno je propao...ovo sad je 20tina srpskog jezika...totalno nakaradno razvucena, mnoge stvari izokrenute...
Jedino sto mi je jasno zasto se ovo desava je sto kod Srba sve ide ovako , kukaju kad izgube rat i bitku , a pre bitke silje kitu i svadjaju se...
Vecito kao mali debilcici a ima ljudi koji vide sta se desava pa ispadaju proroci, a nisu ...
Tako ovo oko jezika, to se videlo ima vec 20 godina kako propada Srpski jezik , u totalu...gube se znacenja, razumevanje, bogatstvo upotrebe, ostaje sirov, 4000 reci jezik..