Da li srpskom jeziku treba nova reforma?

Da li srpskom jeziku treba nova reforma?

• Da

glasova: 5 26,3%
  • Ne

glasova: 14 73,7%
  • Nesiguran

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    19
  • Anketa je zatvorena .
Mi i Bugari smo bili ruski sateliti, no mi smo imali pokušaja saradnje sa Austrijom, ali to je sve propalo, uopšte ne krivim Germane što su pokušali da nam oduzmu pravo na prostor na kojem smo živeli. Opet ona stara, žanji što seješ. Ne znam samo zašto je tebi to glupost.
Oduzimanje prostora i prava na prostor nema veze ni sa kakvom pričom o pravu na postojanje države.

Srpski jezik je baš bogat i interesantan zbog te vrste višeznačnosti i promena naglaska. Reč "kosa" npr. ima više značenja baš zbog naglaska i konteksta.

Kosa kao skup vlasi ili dlaka
Kosa kao alatka za košenje
Kosa kao kosa linija, ukosa
Коса као женско име.

evo situacije od juce, treba da se instalira i podesi neki mobilni i ja kazem coveku , instaliraj engleski da se ne bi gubili u prevodima, medjutim covek je takav, uvek, ne cuje nista osim onog sto mu je kao jako bitno , i instalira hrvatski , pa onda srpski..

I sad treba podesiti mobilni , a umesto fajl on ti salje teku , salje ti jos dva razlicita naziva, ali to nije problem , problem je trgovina..
a ja prenosim sugestiju potrazi google play...
Dakle usled zelje da odmah podesi,svaki pojam bas svaki umesto 3min, da mu objasnjavam, a ja nisam profesionalac, pa da sam 100 puta instalirao mobilni, nego sva ta znacenja su prenesena....za svaki pojam treba 1h..
Trenutna politička i društvena dešavanja sa Zapada jednostavno je muka objašnjavati na srpskom, treba mi prvo vremena da stanem i razmislim kako Srbinu objasniti na srpski šta se tačno dešava a da se ne izgubi suština.

To je nebitno, poenta je da latinska reč computare, koju su oni već smislili, sjedinili, stopili, na srpskom se prevodi kao 'računati' (šta god - porez, putarinu, mostarinu, zbir dva binarna broja )
Pored toga taj argument se tek udaljava od ideje da se nešto što se bavi digitalnim računom u stvari zove po obračunavanje poreza na putarinu
kada su latini izmislili rec computare, nikakvi racunari nisu postojali, niti su im racunaljke padale na pamet.
prefiks se slazemo
  • Latin com, meaning "with", and
da vidimo koren reci:
"Putare" is a Latin verb meaning to think, consider, suppose, or believe. It can also mean to clear, prune, or trim. The verb's various meanings stem from the idea of "settling" or "arranging" something, whether it's a physical object or an idea in one's mind.

p.s. znaci, nije trebao da me proziva ko rece da ne znam da je racunar com-putare na latinskom, jer vidimo da nije, kompjuter/racunalo ne zna ni da misli, ni razmatra niti veruje
ja nisam racundzija, ali imam kompjuter u glavi drzeci se latinske definicije reci

Poslednja izmena:
To jeste dobra stvar, ali što mi ne koristimo apostrofe?
Misliš na dijakritike. Apostrof se koristi (rek'o, sek'o, pek'o, doš'o).

U srpskom su akcenti fonetski tj. glasovni fenomen, pravopis ne zahteva njihovo označavanje u standardnom pisanju, kontekst je sasvim dovoljan da se zna na šta se misli. Plus, različiti izgovori srpskog različito naglašavaju istu reč.

Koriste se u lingvističkim radovima, rečnicima, ponekad u poeziji, itd.

Da bre, jesam budala u pm...
Па користе се, управо тамо гдје би могло доћи до неразумијевања или погрешног тумачења. Наравно, хрпа домаћих издавача има само запослену секретарицу (ако и то), лектора ни за лијек... но то је већ друга прича...

A sad ozbiljno jel vi zelite stari Srpski tj jugoslovenski srpski jezik ili zelite ovaj sad Srpski , i zasto bi vas nekolicina zelela da napravi pakao svim Srbima?

50 do 100 ljudi govori tim jezikom , najvise u vrh glave 200, ne vise..ali izgleda da ih je vise, ali nije...

20 godina ste zakasnili minimum....

Poslednja izmena:
Šta je država nego prostor na kome se nalaze ljudi, zajednica. Naravno da ima.
Država zauzima određeni prostor, nije isto što i prostor. Država je pravno-politički entitet - ima vlast, narod, suverenitet i teritoriju, odnosno prostor.

Pravo na neki prostor se može oduzeti silom, pravo na državu ne može. Može se gušiti ili ignorisati, ali se ne može trajno izbrisati silom, jer ostaje u svesti zajednice i međunarodnom pravu.

kada su latini izmislili rec computare, nikakvi racunari nisu postojali, niti su im racunaljke padale na pamet.

Nisu ni kod nas, tadašnjih Srbalja, postojale računaljke, računari, digitroni ali su ljudi ipak računali. Kao što su i Latini nešto kompjutovali. Ali nijedni ni drugi nisu računali binarno.
Koliko je 'computare' blisko i primereno binarnom računu, toliko je i 'računati'. To je sve. Ne postoji nijedan razlog da ne valja 'računar' jer se ne odnosi na binarni račun, a da 'computare' valja zato što se odnosi na binarni račun (jer ni to ne odnosi)

Možda ja nisam bio jasan dovoljno da sam više hteo da zagovorim neku ravnotežu slovenskih i tuđica što su i neki primetili odnosno bolju jasnoću i tok govorenja srpskog što bi na kraju pomoglo razvitku prirodnih i društvenih nauka kod nas. Ali brate rasa... Ali svakako lik je malo zesty što si rekao.
Rasa nije nešto na čemu se može raditi niti se politički Srbi mogu nekako posvetliti i postati belci.
ali vidiš po ovoj temi, retko ko ima nešto protiv što im jezik izgleda kao da ih je heftao ko je stigao. Taman posla da umesto turcizma kašika mora da koristi slovensku reč ložica, napor je to brate. To je sve nebitno, bitno je da očekuju da im političari, zapad, {{ubaci bilo koga}} donesu neki boljitak i prosperitet, dok oni ništa ne treba da rade, naročito ne na sebi.
Nema 1% volje za nekom organskom promenom, zato će večno i ostati ciganija.

Ali nijedni ni drugi nisu računali binarno.
Koliko je 'computare' blisko i primereno binarnom računu, toliko je i 'računati'. To je sve. Ne postoji nijedan razlog da ne valja 'računar' jer se ne odnosi na binarni račun, a da 'computare' valja zato što se odnosi na binarni račun
biti binaran, imati binaran mindset je sada postalo lose, pa meni neko rece da sam binaran, sa namerom da me uvredi da sam ogranicen

ne valja racunar jer pezorativno racundzija je uvreda, a kada se kaze da ima kompjuterski mozak, to bas zvuci, i za mene binaran isto nije uvreda,. crno-belo, svetlost-tama, dobro-zlo, nula-jedinica, sta je problem? a da racunam NECU, nasetujem sve racune automatski, i posle vise ne razmisljam

meni sto-sta smeta od lukavih latina, ali rec computare volim, a racunar ne volim, zbog racundzija, samo gledaju pareparepare, i lako se kvare, strana rec - korumpiraju

ili pojam religija, ni njega ne mozemo da prevodimo, vec moramo da znamo preciznu latinsku definiciju, a latine ne moramo da volimo kao ni engleze stoi ne volimo, pa opet ne mozemo da mrzimo engleski jezik, ako je vec danas svetski jezik

Poslednja izmena:
Mali u Africi ili mali Siniša Mali? Pare u smislu novca ili vodene pare?
Горе горе горе горе нег’ што доле горе горе. Нека горе горе горе, нек не горе доле горе. ;)

Горе (тамо негдје изнад) горе (јаче, страшније) горе (пламте) горе (шуме) нег’ што доле горе (пламте) горе (шуме). Нека горе (тамо изнад) горе (пламте) горе (шуме), нек не горе (пламте) доле горе (шуме).

A sad ozbiljno jel vi zelite stari Srpski tj jugoslovenski srpski jezik ili zelite ovaj sad Srpski , i zasto bi vas nekolicina zelela da napravi pakao svim Srbima?

50 do 100 ljudi govori tim jezikom , najvise u vrh glave 200, ne vise..ali izgleda da ih je vise, ali nije...

20 godina ste zakasnili minimum....
@BoyanV, vidi ovog lumena. O tome ti pričam.

Ljudi ako se ne udube, u okruzenje, (ili da ostavim samo udube) sigurno sticu pogresan utisak o pismenosti naroda...garantovano ..

Npr ja bih na prvu loptu rekao bez pokrica moji roditelji su pismeni ...ali ako me pitas koliko je njihov fond reci ,ja bih rekao veliki ,zato sto ne primecujem da zaglibim u glub, tj zakovem u blato...delimicno zato sto koriste stara zncenja reci , tj znaju i oni sta je glib i sta je blato..

Ali ako uzmem razlozno da razmisljam, ja sam procitao 10 000 knjiga, i to mahom natopljenih jugoslovenskim ili prevodom ili nasa jugoslovenska matica, tj kad su se ljudi trudili da obogate kao i staroengleski valjda, tj shakespire sto je na cudan nacin pisao svoja dela...tako su i nasa....
Dulici uveoci, npr..

Ali da uzmem da ih stvarno testiram, truba...niti znaju strucne termine, niti znaju zakone, sto je vaznije od znanja jezika, izmedju 5000 i 100 000 reci, , niti su procitali 3000 knjiga, sad kao citaju , ali sumnjam da je fond sadasnjih izdavaca, puni iznos......

Slicna stvar se desava kad odemu matematicku gimnaziju , odlikasi , neko bi rekao genijalci , uzmes njihov sastav iz srpskog jezika, uuuuu ,ajd sto neznaju reci , nego misli su im uzasno neizgradjene, bukvalno mali ljudi sa smetnjama u razvoju...gledas ne mozes da verujes...znaci i jedno i dugo , i nepismeni i bez logike..bez sadrzaja..

Ja , licno ne znam zasto sam iskljucio bavljenje gramatikom ali jesam...desilo se otprilike kad je srpski jezik poceo da tone, i onda ako ce da se svede na 5000 reci i uvode milion pravila, to mi je licilo na pravoslavlje gde se vade oci oko definicije, a niko nije pravoslavac stvarno , da mu postavis pitanje ili test reakcije, nista od pravoslavca...

Oduzimanje prostora i prava na prostor nema veze ni sa kakvom pričom o pravu na postojanje države.
Zesty ne zna da je Hitler doslovno smatrao da su sloveni nesposobni za državnost i državotvornost, te da ne treba da imaju pravo na države. A sve to nije sam izmislio neko akumulirao iz raznih ideologija i političkih struja iz prošlosti, počevši od britanskih torijevaca pa nadalje.

Back