Ljudi ako se ne udube, u okruzenje, (ili da ostavim samo udube) sigurno sticu pogresan utisak o pismenosti naroda...garantovano ..
Npr ja bih na prvu loptu rekao bez pokrica moji roditelji su pismeni ...ali ako me pitas koliko je njihov fond reci ,ja bih rekao veliki ,zato sto ne primecujem da zaglibim u glub, tj zakovem u blato...delimicno zato sto koriste stara zncenja reci , tj znaju i oni sta je glib i sta je blato..
Ali ako uzmem razlozno da razmisljam, ja sam procitao 10 000 knjiga, i to mahom natopljenih jugoslovenskim ili prevodom ili nasa jugoslovenska matica, tj kad su se ljudi trudili da obogate kao i staroengleski valjda, tj shakespire sto je na cudan nacin pisao svoja dela...tako su i nasa....
Dulici uveoci, npr..
Ali da uzmem da ih stvarno testiram, truba...niti znaju strucne termine, niti znaju zakone, sto je vaznije od znanja jezika, izmedju 5000 i 100 000 reci, , niti su procitali 3000 knjiga, sad kao citaju , ali sumnjam da je fond sadasnjih izdavaca, puni iznos......
Slicna stvar se desava kad odemu matematicku gimnaziju , odlikasi , neko bi rekao genijalci , uzmes njihov sastav iz srpskog jezika, uuuuu ,ajd sto neznaju reci , nego misli su im uzasno neizgradjene, bukvalno mali ljudi sa smetnjama u razvoju...gledas ne mozes da verujes...znaci i jedno i dugo , i nepismeni i bez logike..bez sadrzaja..
Ja , licno ne znam zasto sam iskljucio bavljenje gramatikom ali jesam...desilo se otprilike kad je srpski jezik poceo da tone, i onda ako ce da se svede na 5000 reci i uvode milion pravila, to mi je licilo na pravoslavlje gde se vade oci oko definicije, a niko nije pravoslavac stvarno , da mu postavis pitanje ili test reakcije, nista od pravoslavca...