da smo imali srbe u vrhu, a ne jugoslovene, srbija se mozda ne bi ni petljala sa ratom u bosni, nego pregovorima i samo pregovorima. mozda ne bismo imali snakcije, bombardovanje i na kraju gubitak kosova. nije da razmisljam o kosovu svaki dan, ali kosovo jeste deo srbije, bosna je bosna. nikad nisam videla bosnu kao deo svoje drzave. gubitak kosova je samo nastavak desavanja u bosni. da sam ja bila predsednik, cim je slovenija trazila otcepljenje iz jugoslavije, odmah bih trazila otcepljenje srbije od jugoslavije.

granice republika su vec bile ucrtane. mene bi zanimalo ono istocno od drine.
Vecina nas razmislja poput tebe.
U Srbiji nikada nisam imala sukob sa manjinama.
Moze se kazati da smo solidno pomesani. Imamo u znacajnom broju Madjare, Bugare, Vlahe, Pazarce, malo dole...i dalje problema nema. Makar ne znacajnih. Slucajeva ima, svakako, ali u vecem procentu nevolja nema.
Drugaciji mentalitet i drugacije istorijsko nasledje te sam saglasna da je Srbija pogresno shvacena i da je mnogo vise pitoma nego sto je prati glas.
Moja nana je naucila srpski jezik tek u internatu jer je isla u bugarsku skolu i pred kraj zivota je govorila na cistom bugarskom iako je svrsila za predavaca srpskog jezika. Iz nje je progovorilo detinjstvo nakon sloga.
I dan danas ne znam u kom procentu je zena bila Bugarka, ne znam ni da li mi je prababa cista Cincarka ili je delom Grkinja ili mozda cak i Albanka, buduci da je rodjena u Albaniji, ali katolicke vere i nosila je ime iz romanske grupe jezika.
Jednostavno to nikome nije bilo bitno, niti sam ikada bila pitana, a nisam vala ni ja pitala moje.
Zapravo, godi kada je sareno.
Kada se narodi pomesaju to drustvo postaje neznije i pitomije. Kultura narocito procveta jer se uticaji mesaju i stimulisu umetnost.
U Bosni se iz nekog razloga nije tako desilo dok u jednom Nisu sanse nema da neko obrati paznju da li je neko Tosic ili Tosev.
Bilo je po razredima i 'vakih i 'nakih...i ne znam da li su nekada propitivani sta su im dede, koliko pamtim niko nije obracao paznju.
Bude mi cesto zao tih ljudi jer su proveli citav zivot cekajuci da njihove navike budu zasticene. To se nije desilo, navike su nam otete kao u okupaciji.