Da li se perete?

J

Jesen je...

Gost
Не могу да разумем то изопштавање. Тотална небулоза.
А и што се вере тиче, многе ствари су практиковане као обичаји и најмање има везе са вером. Зна се шта је вера, шта духовност, шта има смисла а шта су наметнуте, бесмислене норме.
Сада сам се сетила мог деде :heart: Летњи распуст,сви на селу. Ја можда између 7. и 8. Добила а остала без уложака. И деда хоп на бајс. Враћа се мој деда, клати се она кеса са улошцима. :) Доста зависи и од породице.
Jeste nebuloza, posebno me nervira kad je nesto "eto tako" i ljudi slepo prihvataju, bez da se iko zapita, cek a zasto? I one moralne gromade koje u ime toga osudjuju...posebno zene-zene.
Ne znam zasto, uvek me kopkaju knjige i filmovi na tu temu. Posebno istinite price...npr.
"Filomena" me rasplakao i razljutio.
"Ida" me ostavio sa upitnicima iznad glave.

(Tvoj deda moze da bude i ateista, za mene je to verujuci covek)

Poruka
7.866
Ne znam kako je nastao stid vezan za tu sasvim prirodnu pojavu.
Nije to samo moj stid. On je kolektivan, prastari. Ako u našem jeziku
ne postoji ni reč za menstruaciju, onda je jasno da se radi o nečemu
što ne zaslužuje ni da se imenuje.
У етнографској литератури сам читала да се говорило да "она има на се".

86bogomoljka

Legenda
Poruka
50.901
Jeste nebuloza, posebno me nervira kad je nesto "eto tako" i ljudi slepo prihvataju, bez da se iko zapita, cek a zasto? I one moralne gromade koje u ime toga osudjuju...posebno zene-zene.
Ne znam zasto, uvek me kopkaju knjige i filmovi na tu temu. Posebno istinite price...npr.
"Filomena" me rasplakao i razljutio.
"Ida" me ostavio sa upitnicima iznad glave.

(Tvoj deda moze da bude i ateista, za mene je to verujuci covek)
И за мене. Он је био строг. У његовом присуству ниси смео рећи ”бре”, то се говори псу :lol: Ниси смео рећи ”нећу” старијима, него да не можеш нешто уз објашњење. Ниси смео рећи да храна смрди:lol:
Али је многе ствари, које су другима биле срамота, грех... прихватао као наш најнормалнији избор. Изузетно сам поносна на њега и моје што нису били примитивни у правом смислу те речи. И мамин да се разведе, и теткин да се уда за доста старијег човека са двоје деце, и мој да малолетна родим... све смо имале подршку од њега :heart:

mali roker

Elita
Poruka
16.510
И за мене. Он је био строг. У његовом присуству ниси смео рећи ”бре”, то се говори псу :lol: Ниси смео рећи ”нећу” старијима, него да не можеш нешто уз објашњење. Ниси смео рећи да храна смрди:lol:
Али је многе ствари, које су другима биле срамота, грех... прихватао као наш најнормалнији избор. Изузетно сам поносна на њега и моје што нису били примитивни у правом смислу те речи. И мамин да се разведе, и теткин да се уда за доста старијег човека са двоје деце, и мој да малолетна родим... све смо имале подршку од њега :heart:
Kao da opisuješ mog dedu sa mamine strane.

mali roker

Elita
Poruka
16.510
Ja sam bila u šoku kad sam prvi put dobila.
Odrasla kod babe i dede gde se o tome uopšte nije pričalo.
Retki trenuci kad je mama bila tu, za nas tabu tema i još uvek je.
Baba(tatina mama) je mislila da je mama taj razgovor obavila sa mnom i nije smatrala da o tome treba pričati.
Ulošci su se kupovali umotani u novine da se ne vidi šta je kupljeno.
Kasnije kad su počele reklame na teveu i počeli da budu na policama vidljivi i još da biraš, trebalo mi neko vreme da se na tu novinu priviknem.
I da zvala sam je tetka iz Crvenku.
Sad samo kažem dobila sam.

**Freya**

Veoma poznat
Poruka
13.664
Meni je najsladji bio nastavnik fizickog u osnovnoj skoli. On nas je u petom osnovne naucio da kazemo tokom "hm, kah, ooonihhh dana" da ne mozemo raditi fizicko iz higijenskih razloga.
Samo bi klimnuo glavom.

U gimnaziji, moj razredni staresina, toliko se gadio tih "higijenskih dana" da me nije upisivao kao odsutnu kada ne bih dosla u skolu jer sam imala bolne cikluse.
Covek je fingirao prisustvo samo da sto brze preleti preko tih zenskih stvari.
Sokantno je da je bio udovac sa cerkom moje godiste.
Kako li je njoj objasnio...

U kuci sam znala sve od sestre i bojala sam se. Kada sam dobila nisam prijavila dva meseca! To se zove introvert.

Kada sam izgubila ciklus na tri meseca nakon dijete takodje nisam prijavila.

Ocigledno je da nisam htela da porastem, da budem velika i da mi trebaju krilca i vata.