zenicanin
Aktivan član
- Poruka
- 1.495
Zanimljiva diskusija.
Objektivno posmatrano, nacionalizam ogranicava ljude jer ih uci da preferiraju jednu naciju vise od bilo koje druge. Zasto je to pogresno? Zato sto ja ne mogu da volim celu Srbiju sa svim dobrim i losim u njoj, jer ne opravdavam sve "dobro i lose" u njoj. To sto neko govori istim jezikom kao i ja i zivi u istoj zemlji gde i ja, ne daje mi nikakvih osnova da ih vise volim od ljudi koji govore drugim jezikom i zive dosta dalje od mene.
Nacionalizam ne moze da se uporedi sa ljubavi prema svojoj porodici koja je veca od ljubavi prema nekoj drugoj, jer clanove svoje porodice poznajes sve licno i za svakog si opravdano emotivno vezan. Dok je ta ljubav prema naciji (ljudima koje nikad nismo ni upoznali, tek jedan mali delic) sva izromantizovana.
Kad bi nacionalizam bio samo ljubav prema svojoj zemlji bilo bi lepo, jer dodatna ljubav ne moze da skodi. Ali ne pokusavajte da ubedite nekog da tu nema nikakve mrznje prema ostalim nacijama (pogotovo prema onim s kojima smo ratovali) jer je ima i mnogo je ocigledna.
Ljubav prema nekome bez mrznje prema nekome drugome je objektivnost.Jer kada nesto cinimo da zadovoljimo nekoga a pri tome nikoga ne ostecujemo tada objektivno cinimo ono sto je cjelini nama poznatoj najbolje.