Verujete li da je nekim ljudima suđeno da budu sami?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pitanje iz naslova. Da li je nekome suđeno da ne pronađe ljubav ili prijatelje ili je to sve sticaj okmolnosi ili svojom voljom ?
Kombinacija genetike i naucenog i iskustva tokom odrastanja su verovatno najbitniji no postoji i niz drugih uticaja i okolnosti- ukljucujuci i element srece;
Odnosno nije sve “zapisano u vremenu”- ali same osobe na neki nacin jesu “programirane” na nacin koji im daje veliku ili vrlo malu sansu da pronadje odgovarajuceg partnera.
Sto se prijateljstava tice tu je stvar verovatno drugacija, no nisam nikad razmisljao o tome, tako da ne bih komentarisao.

Pitanje iz naslova. Da li je nekome suđeno da ne pronađe ljubav ili prijatelje ili je to sve sticaj okmolnosi ili svojom voljom ?

Mislim da je sve sticaj okolnosti. Ali je to i sudbina. Ne verujem da ljudi svojom voljom ne žele prijatelje i ne žele da pronađu ljubav.

Postoje situacije u kojima ne svojom voljom ostajemo bez ljubavi i prijatelja.

Kombinacija genetike i naucenog i iskustva tokom odrastanja su verovatno najbitniji no postoji i niz drugih uticaja i okolnosti- ukljucujuci i element srece;

Misliš da kombinacijom genetike i naučenog iskustva neki ljudi nemaju emotivnu vezu, ne svojom voljom ni voljom partnera? Ili je imaju pa ona zauvek nestaje?

"Sudbina" je osmišljena kao univerzalni odgovor za sve na šta nemamo odgovor ili nam se odgovor ne sviđa.

Osim ako nisi sam na pustom ostrvu "svaka rupa nađe zakrpu". Ali, narod je probirljiv i radije bi sam nego sa "bilo kim".

U realnom vremenu je tako. Otuđenje, Internet, pravdanje nedostatkom vremena.
Ranije nije bilo tako. Lako se sklapala drugarstva, prijateljstva, vreme se drugačije raspoređivalo, imalo se vremena za sve i sve je je ljude zaniamalo.
Promenjen je kriterijum i životni stil.

.

Misliš da kombinacijom genetike i naučenog iskustva neki ljudi nemaju emotivnu vezu, ne svojom voljom ni voljom partnera? Ili je imaju pa ona zauvek nestaje?
Neke urodjene osobine imaju veliki efekat na to kakva ce osoba biti, kako ce se odnositibprema drugima, koliko ce biti privlacna ili pak odbojna drugima;
sto se naucenog tice- ako je osoba prezivela traume u detinjstvu ili je bila okruzena disfunkcionalnom porodicom- to moze biti vrlo otezavajuca okolnost,
odnosno neki ljudi ce imati teskoca da ostvare neki smisleni odnos ili ce potpuno izbegavati odnos; ili ce se samo-sabotirati i racionalizirati.

ako je osoba prezivela traume u detinjstvu ili je bila okruzena disfunkcionalnom porodicom- to moze biti vrlo otezavajuca okolnost,
odnosno neki ljudi ce imati teskoca da ostvare neki smisleni odnos ili ce potpuno izbegavati odnos; ili ce se samo-sabotirati i racionalizirati.

Apsolutno se slažem. Traume iz detinjstva donose velike i često ozbiljne psihološke, psihijatrijske probleme.

Postoje i oni koji su imali srećno i bezbrižno detinjstvo, ali im je za kasnije život podelio loše karte..

Osoba A, odrasla u srećnoj porodici, imala je dugu vezu sa osobom B i nažalost, osoba B se psihički razbolela i veza je prekinuta.

Osoba A je posle nekog vremena upoznala osobu X, nudio joj je brak. Odbila ga je zbog njegovih loših osobina. Osoba X je preminula, zbog komplikacija sa dijabetesom.

Na kraju osoba A pronalazi svoju srodnu dušu Y i sve je divno, ali se..dogodi teška bolest. Osoba Y je preminula.

Osoba A je ostala sama. Možda joj je suđeno da bude sama? Ili će ipak budućnost doneti novu ljubav? Ne onu kakva bi bila da je osobi A 20 godina, već neku mirniju i stabilniju.

Ne znamo šta donosi budućnost. I nikada ne treba gubiti nadu. Ovde mislim konkretno na emotivne odnose.

Prijateljski odnosi su nešto drugo.

Postoje i oni koji su imali srećno i bezbrižno detinjstvo, ali im je za kasnije život podelio loše karte..

Osoba A, odrasla u srećnoj porodici, imala je dugu vezu sa osobom B i nažalost, osoba B se psihički razbolela i veza je prekinuta.

Osoba A je posle nekog vremena upoznala osobu X, nudio joj je brak. Odbila ga je zbog njegovih loših osobina. Osoba X je preminula, zbog komplikacija sa dijabetesom.

Na kraju osoba A pronalazi svoju srodnu dušu Y i sve je divno, ali se..dogodi teška bolest. Osoba Y je preminula.

Osoba A je ostala sama. Možda joj je suđeno da bude sama? Ili će ipak budućnost doneti novu ljubav? Ne onu kakva bi bila da je osobi A 20 godina, već neku mirniju i stabilniju.

Ne znamo šta donosi budućnost. I nikada ne treba gubiti nadu. Ovde mislim konkretno na emotivne odnose.

Prijateljski odnosi su nešto drugo.
Osoba A svakoj osobi koja pokuša da joj se približi pronalazi mane , iz straha da se šablon sa osobom B, X i Y ne ponovi. Nesvesno ili svesno ih gura od sebe ili podiže kriterijume vezane za osobu koja joj je potrebna . Želi da joj budućnost donese ljubav, ali zbog straha od ponovnog bolnog gubitka, lakše joj je da misli da joj je suđeno da bude sama.

Ali, narod je probirljiv i radije bi sam nego sa "bilo kim".
cuj, probirljiv? sebican ili ima kompleks vise vrednosti, ili samo uplasen, ne zna ni jel ce sam opstati, pa onda upada u kompleks nize vrednosti, nema samopouzdanja ni za sebe, a kamoli za jos nekoga... samo nas bre plase, to je problem, i onda ljudi ne smeju ni da stupaju, osim neobavezno, boje se obaveza da im ih neko ne natovari

a probirljivi smo valjda svi, ili nismo? sad vise ne znam ni sam, oces da me nerviras, znam te ja:D

Back