DA LI MOŽE SRBIN BITI MUSLIMAN?

Opet si prost, vredjas i omalovazavas. Mislis da uvredama dokazujes svoje umovanej. Ovo je tvoje umnovanje.

Да би неки народ био формиран мора да има и свест о себи и о свом заједништву. Те хомогене свести није било пре примања Хришћанства из једноставног разлога што ,,стара вера" није била хомогена, него је једно племе веровало у једно божанство, друго у друго, и тако даље. Свест је била племенска, а не народна, а племена су често била и међусобно завађена.
Са Хришћанством долази до хомогенизације тих племена, до њиховог уједињавања и стицања заједничког колективног идентитета. Јавља се свест о томе да су један народ. Са државом коју формирају Немањићи та свест постаје све јача, да би након пада под Турке, Црква постала једина институција која је окупљала Србе без обзира где се налазили. Она је. у то време, била не само верска, већ и национална пан-српска институција. То је факт и чињеница. Идеја Косовског Завета и тежња ка обнови немањићке државе (које су одржаване и неговане управо у оквиру Православне Цркве) постају темељ српске прото-националне свести и идентитета. На тим темељима је формирана српска нација. И то је факт. Али, то наравно не значи да неко ко је неправославац не може да буде Србин; ја ти само објашњавам како је текао развој Срба као народа и српске народне колективне свести идентитета и нације. Улога Православља и Цркве у том процесу не могу да се негирају.
Galimatijas, pomesano sve i svasta.

Kad sve znas, kazi kako se zovu sociolozi koji se bave nacijama, narodima. I navedi bar jednog takvog poznatog sociologa.

Poslednja izmena:
Opet si prost, vredjas i omalovazavas. Mislis da uvredama dokazujes svoje umovanej. Ovo je tvoje umnovanje.

Kad sve znas, kazi kako se zovu sociolozi koji se bave nacijama, narodima. I navedi bar jednog takvog poznatog sociologa.

Ево, на пример, предлажем ти нашег српског аутора Ђуру Бодрожића и његову одличну књигу ,,Национална држава", у којој се бавио питањем нације, националног идентитета, националне државе, итд. Дотиче се и Срба и српског националног идентитета. Вреди прочитати.

Da Dule na dva nacina:
1= gde je dvoje i troje , tu sam i ja medju njima:
2= idite od mene ne poznajem vas;

- - - - - - - - - -

Drugo, Hristos se obracao u davnim vremenima jevrejima, ali su ucenici svedocili svima za njega, a danas imamo vazecu formulu, kad se
Isus stvarno svima obraca:
Otkrivenje 3, 20 Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom.

Sta vise, i Indusisma i muslimanima i kome sve ne. To vas blisko religiozno i duhovno vezuje sa svim ostalim nehriscanskim narodima.

Да, свима, па и њима. То наравно не значи да су Ислам и Хиндуизам исправни, већ значи да Бог (Христос) позива те људе да прихвате Њега и Његову веру и Цркву. А то значи да морају да одбаце своје хиндуистичке и исламске заблуде.

На крају, ја не мрзим ниједног човека и ниједа други народ, ја само волим свој народ. И шта је у томе лоше и нехришћанско? Па ништа.

Да, свима, па и њима. То наравно не значи да су Ислам и Хиндуизам исправни, већ значи да Бог (Христос) позива те људе да прихвате Њега и Његову веру и Цркву. А то значи да морају да одбаце своје хиндуистичке и исламске заблуде.

На крају, ја не мрзим ниједног човека и ниједа други народ, ја само волим свој народ. И шта је у томе лоше и нехришћанско? Па ништа.
Ko te je optuzio da mrzis bar (ni)jedog coveka i (ni)jedan drugi narod, i ko se to usidio da tvrdi da ti ne volis svoj narod? To more biti da je izrekao neki mrski ateista? E, sad, da li je Hristos bog, ili je bog Bog, a Hristos samo njegov sin, to je moguci predmet aktuelne ili buduce rasprave? Naravno, moralo bi da se odgovori na pitanje kako je to hristos, tj. mesija, iliti pomazanik, pozvao sav taj silni svet da mu se pridruzi, usmeno ili pismeno, stampanim ili elektronskim mas medijima? I sta im je za uzvrat obecao?

Poslednja izmena od moderatora:
На којој си га фреквенцији нашао. Пошто ја када сам био верник и ишао у цркву нисам нигде могао?

Нема ту фреквенције брате, то је ствар срца. Вера је позив срца. Ако нема Бога у теби, у срцу, онда је то то. Али, то је зато што си ти затворио срце своје за Њега.

Нема ту фреквенције брате, то је ствар срца. Вера је позив срца. Ако нема Бога у теби, у срцу, онда је то то. Али, то је зато што си ти затворио срце своје за Њега.

Нисам. Баш напротив отворио сам му га широм и моли сам се. Али пошто измишљени ликови не одговарају на позива па ни у мом као ни у твом случају није било ничега.

Нисам. Баш напротив отворио сам му га широм и моли сам се. Али пошто измишљени ликови не одговарају на позива па ни у мом као ни у твом случају није било ничега.

Не могу да те убедим, само ти кажем како је у мом случају. А није као у твом, веруј ми. Да јесте, вероватно бих и ја постао атеиста.

Не могу да те убедим, само ти кажем како је у мом случају. А није као у твом, веруј ми. Да јесте, вероватно бих и ја постао атеиста.

Дођем ја код њега у цркву, а кад оно домаћина нигде осим на фрескама и иконама. Па шта ти то говори? Како то да за неке јесте за неке није?

Дођем ја код њега у цркву, а кад оно домаћина нигде осим на фрескама и иконама. Па шта ти то говори? Како то да за неке јесте за неке није?

Ту је Он, у сваком човеку који је дошао у цркву, јер су сви људи створени ,,по Лику Божјем". То треба да схватиш. Дакле, ту је Он сво време, али Га ти ниси препознао.

Ту је Он, у сваком човеку који је дошао у цркву, јер су сви људи створени ,,по Лику Божјем". То треба да схватиш. Дакле, ту је Он сво време, али Га ти ниси препознао.

Довели су те у стање свести да су те убедили да видиш нешто што ниси видео. Ето зашто кажем да је религија криминал.

Neco da ponovis obred krstenja i da se krstis u ime Isusa Hrista, i da pocens da se molis Bogu direktno, bazi :?:

- - - - - - - - - -

Довели су те у стање свести да су те убедили да видиш нешто што ниси видео. Ето зашто кажем да је религија криминал.

Brkas pojmove Neco, religija je jedno,a teologija drugo. :)

Back