DA LI MOŽE SRBIN BITI MUSLIMAN?

Tacno, ni slucajno nije isto. Srbin moze da veruje i u sotionu i u buba svabu i da bude i dalje Srbin. Bas kao sto su Srbi bili i brojna neznabozacka slovenska plemena koje su nastanjivala Balknasko poluostvo.

Србин да би био Србин мора да има српску народну и националну свест, мора да се осећа као Србин и да се тако изјашњава. Ако су ти услови испуњени, човек онда може да буде Србин. А његова вероисповест је његова лична ствар. Али само порекло није довољно. И Анте Старчевић је имао чисто српско порекло, па се није сматрао Србином, већ Хрватом и био је кључни идеолог хрватског национализма и геноцида над српским народом.

Срби пагани једноставно нису имали српску народну свест, имали су племенску свест и нису себе, вероватно, ни сматрали Србима, већ само припадницима својих племена. Припадање племена било им је најважније. То је факт.
Hriscanstvo, dakle ne pravoslavlje, je srlpskim i slovenskim plemenima nametnuto ognjem i macem. Bilo je potrebo nesto vise od dva veka da pripadnici slovenskih plemena pod vlascu Vizantije i grcke patrijarsije prime hriscanstvo, a da ga nisu ni bili svesni. Nisu bili svesni, jer nisu razumeli jezik vizantijskih, tj. grckih popova.
Да ли ти можеш да понудиш конкретне доказе да је Хришћанство наметнуто српским племенима огњем и мачем? Који су твоји докази? Дакле?

И да ли схваташ да си сад контрадикторан? Тврдиш да је Хришћанство наметано огњем и мачем, а онда кажеш да су пагани опстали два века под Византијом. Логички је немогуће да се нешто намеће тако сурово, огњем и мачем, а да они којима се наводно ,,намеће" опстану толико дуго? Дакле, нешто не штима у тој твојој причи.
E, vidis, oni su to ucinili svojevoljno, bez moranja, sto nije bio slucaj sa nasim srednjovekovnim precima.
Кад нешто тврдиш, ваљало би да наведеш доказе и аргументе. Који су твоји докази и аргументи за изнесене тврдње? Дакле?
Od ovakve iskvarene popovstine bi se svako pamatan odrekao.
Ако су свештеници искварени како ти кажеш, то опет није разлог да се напусти вера, јер вера и понашање појединаца (у овом случају свештеника) не могу да се изједначавају.
Vidi cuda nevidjena, kada su u pitanju pravoslavci onda je promena imena odomacena u "srpskoj" tradiciji, a arapska i turska imena nisu. Hipokrizija par-ekselans. Dule, pretpostavka je da se zovoes Dusan, da li je to srpsko ime? Veliki broj hriscanskih imena vuce koren iz Biblije, a mi smo posebno podredjeni grckom uticaju. Pogledaj, svi velikodostojnici su krsteni jevrejskim imenima. Koga oni zavaravaju kad su svoja srpska imena zamenili jevrejskim i grckim. I muslimani se imenuju jevrejskim imenima, samo sto su prilagodili izgovor jevrejskoj tradiciji.
Муслимани се именују арапским, а не јеврејским именима. Ислам је арапска, а не јеврејска религија.

Што се осталог тиче, слажем се, али зашто би неко ко се зове Душан променио име у Абдулах или Мухамед? Ево, сад говорим хипотетички, ја кад бих прешао у Ислам (што се, наравно, никада неће десити, али говорим сад хипотетички), не бих променио име у Абдулах или Мухамед или Алија, итд. Православље не тражи од својих верника да се одричу својих словенских, српских имена и узимају јеврејска или грчка имена, то је слободна воља сваког човека.

Са друге стране, Ислам то, међутим, итекако тражи од својих верника, јер Ислам тражи потпуно одрицање од традиције и нације свогх верника. ,,Ислам кида све старе везе"- рекао је оснивач Ислам Мухамед.

U Srebiji ima 87 % pravoslavaca.

- - - - - - - - - -

:hahaha:
Da li si siguran? Ubedjen sam da ih nema ni 50%, osim ako u taj procenat racunas maloletne osobe, pocev od roidjenja pa do 18. godine. Savremena propaganda uspesno ispire covecji mozak, tako da i bebe proglasavaju za pravoslavce. Svaka im cast pravoslalvna, visok stepen civilizacije. Svetosavska beba cim se rodi odmah se izjasnjava da je pripadnik Srpske pravoslavne crkve i da priznaje sv. Savu za prvog i jedinog srpskog prosvetitelja.:rotf:

Da li si siguran? Ubedjen sam da ih nema ni 50%, osim ako u taj procenat racunas maloletne osobe, pocev od roidjenja pa do 18. godine. Savremena propaganda uspesno ispire covecji mozak, tako da i bebe proglasavaju za pravoslavce. Svaka im cast pravoslalvna, visok stepen civilizacije. Svetosavska beba cim se rodi odmah se izjasnjava da je pripadnik Srpske pravoslavne crkve i da priznaje sv. Savu za prvog i jedinog srpskog prosvetitelja.:rotf:

Kao prvo, bebe niko nista ne pita, pa ih kao male nesvesne sta im se zbiva, krstavaju u pravoslavlju,a nigde ne pise u Bibliji.Kao drugo, koliko Srba slavi Bozic, Uskrs, Krsnu slavu, koliko se srba vencava u crkvi, koliko srba zove svestenika na sahrane :?:
To sto si ti ubedjen je jedno a drugo sta pise u statistikama :)

Србинда би био Србин мора да има српску народну и националну свест, мора да се осећакао Србин и да се тако изјашњава. Ако су ти услови испуњени, човек онда може дабуде Србин. А његова вероисповест је његова лична ствар. Али само порекло ниједовољно. И Анте Старчевић је имао чисто српско порекло, па се није сматраоСрбином, већ Хрватом и био је кључни идеолог хрватског национализма и геноциданад српским народом..
Срби паганиједноставно нису имали српску народну свест, имали су племенску свест и нисусебе, вероватно, ни сматрали Србима, већ само припадницима својих племена.Припадање племена било им је најважније. То је факт.
Uvlacenjem Starcevica u diskusiju pokusavas da zamaglis sustinu. Drugo, Starcevic ne moze biti dokaz da je, iako srpskog porekla, njegovo zadrto hrvatstvo pravilo. Pored toga treba imati u vidu da mu je majka bila katolkinja. Sto se tice nacionalne svesti kod Srba, ona se razvija tek stvaranjem moderne nacionalne drzave nastale na rusevinama feudalnog sistema.
Дали ти можеш да понудиш конкретне доказе да је Хришћанство наметнуто српскимплеменима огњем и мачем? Који су твоји докази? Дакле?
Stalno se ponavljas sa istim frazama. Sve sto ti navodis to su fakti. Mozes li ti da dokazes da nisam u pravu? Uzgred, jos krajem cetvrtog veka vizanstijski imperator, sveti Teodosije Veliki je doneo edikt kojim je hriscanstvo proglaseno jedinom dozvoljenom religijom u Vizantiji. Sve druge religije su zabranjene pod pretnjom smrtne kazne. Ta zabrana se odnosila I na jeres. Inace, prouci malo istoriju hriscanstva, aposebno se pozabavi bogumilstvom I Svetom Inkvizicijom. Pri tome imaj na umu da je Nemanja tokom svoje vladavine bio vizantijski vazal, sto ce recipotcinjeni.
Ида ли схваташ да си сад контрадикторан? Тврдиш да је Хришћанство наметано огњеми мачем, а онда кажеш да су пагани опстали два века под Византијом. Логички јенемогуће да се нешто намеће тако сурово, огњем и мачем, а да они којима сенаводно ,,намеће" опстану толико дуго? Дакле, нешто не штима у тој твојојпричи.
Ocigledno da ti mnogo sto-sta nije jasno. Nema tu nikakve kontradiktornosti osim u tvojoj svesti. Po tebi je bilo dobrovoljno odriceanje od slovenskih bogova? Gde si to procitao, ko ti je to rekao?
Каднешто тврдиш, ваљало би да наведеш доказе и аргументе. Који су твоји докази иаргументи за изнесене тврдње? Дакле?
To se odnosi pre svega na tebe.
Муслиманисе именују арапским, а не јеврејским именима. Ислам је арапска, а не јеврејскарелигија.
Islam je, bas kao I hriscanstvo, sekta judaizma. Da li se ti s tim slazes ili ne to je tvoj licni problem.
Са друге стране, Ислам то, међутим, итекако тражи од својих верника, јер Ислам тражипотпуно одрицање од традиције и нације свогх верника. ,,Ислам кида све старевезе"- рекао је оснивач Ислам Мухамед.
Gde si to procitao? Da li znas koliko ima islamskih drzava u svetu i koliko se jedna od druge razlikuju?

Poslednja izmena:
Uvlacenjem Starcevica u diskusiju pokusavas da zamaglis sustinu. Drugo, Starcevic ne moze biti dokaz da je, iako srpskog porekla, njegovo zadrto hrvatstvo pravilo. Pored toga treba imati u vidu da mu je majka bila katolkinja. Sto se tice nacionalne svesti kod Srba, ona se razvija tek stvaranjem moderne nacionalne drzave nastale na rusevinama feudalnog sistema.

Не ,,увлачим" ја ништа у дискусију, Старчевић ти је само један од примера да порекло није једино што човека одређује као Србина, Хрвата, Немца, итд. Треба да постоји и народна/национална свест, осећање и изјашњавање. Јер, скоро сви главни усташки крвници су имали српске етничке корене. Али, они нису били Срби, јер нису имали српске националне свести, нису се осећали и нису се изјашњавали као Срби. Чак напротив, вршили су геноцид над српским народом.
Исти принцип важи и за муслимане српских етничких корена, као и за остале

И шта ако је Старчевићу мајка била католкиња? Католичанство (или прецизније римокатоличанство) није народна, етничка или национална припадност, већ верска припадност, немој то да бркаш. А ја сам овде говорио о етничком пореклу Анте Старчевића, а не о његовој верској припадности.
Stalno se ponavljas sa istim frazama. Sve sto ti navodis to su fakti. Mozes li ti da dokazes da nisam u pravu? Uzgred, jos krajem cetvrtog veka vizanstijski imperator, sveti Teodosije Veliki je doneo edikt kojim je hriscanstvo proglaseno jedinom dozvoljenom religijom u Vizantiji. Sve druge religije su zabranjene pod pretnjom smrtne kazne. Ta zabrana se odnosila I na jeres. Inace, prouci malo istoriju hriscanstva, aposebno se pozabavi bogumilstvom I Svetom Inkvizicijom. Pri tome imaj na umu da je Nemanja tokom svoje vladavine bio vizantijski vazal, sto ce recipotcinjeni.
Нема код мене ,,фраза", наводим чињенице, аргументе, логичне примере, итд. Него, ја те опет питам које ти доказе имаш да су хришћани прогонили пагане на овим просторима и да су им огњем и мачењм наметали Хришћанство? Имаш ли одговор на то питање или немаш? Тај Теодосијев едикт је познат, али има ли доказа да су, на основу тог едикта, овде постојали систематски прогони пагана и наметања вере силом? Дакле?

Што се тиче богумила- већ сам ти то објашњавао и понудио историјске доказе- богумили су припремали устанак у Србији (нису они били баш ,,пацифисти" и ,,хипици" како се то обочно мисли), и ради тога их је Немања сузбио, онемогучио у томе и протерао у суседну Босну. Била је то деструктивна секта која је проповедала чак и укидање породице и државе и која је захватила велики део племства. Модерно речено, то су били анархисти, а анархисти нису баш увек мирољубиви.
У немањићкој Србији постојала је слобода вероисповести за ,,Латине" тј. римокатоликр, они су имали своје цркве, школе и нико их није прогонио.

Што се тиче инквизиције- она нема никакве везе са Православљем, тако да не разумем поенту њеног помињања овде?
Ocigledno da ti mnogo sto-sta nije jasno. Nema tu nikakve kontradiktornosti osim u tvojoj svesti. Po tebi je bilo dobrovoljno odriceanje od slovenskih bogova? Gde si to procitao, ko ti je to rekao?
Нема ту шта да буде ,,по мени" или ,,по теби". Само историјски извори су релевантни. Има ли историјских извора који кажу да је Хришћаство силом наметано Србима на Балкану?
Islam je, bas kao I hriscanstvo, sekta judaizma. Da li se ti s tim slazes ili ne to je tvoj licni problem.
Ислам није секта Јудеизма, јер Ислам није настао из Јудеизма. Корени Ислама нису у Јудеизму, већ у арапском паганизму. То је чињеница, свиђала се она теби или не.
Gde si to procitao? Da li znas koliko ima islamskih drzava u svetu i koliko se jedna od druge razlikuju?
Шта где сам прочитао? Суштински, само једна исламска држава (шиитски Иран) се разликује од остатка исламских држава, из разлога што је доминатна идеологија у Ирану шиитски Ислам, који је друга исламска фракција. Међутим, суштински, сунитске исламске државе се не разликују претерано. Начин исповедања, спровођење шеријата и остало је идентичан у свим исламским државама.

dulesrbenda:
Не ,,увлачим" ја ништа у дискусију, Старчевић ти је само један од примера да порекло није једино што човека одређује као Србина, Хрвата, Немца, итд. Треба да постоји и народна/национална свест, осећање и изјашњавање. Јер, скоро сви главни усташки крвници су имали српске етничке корене. Али, они нису били Срби, јер нису имали српске националне свести, нису се осећали и нису се изјашњавали као Срби. Чак напротив, вршили су геноцид над српским народом.
Исти принцип важи и за муслимане српских етничких корена, као и за остале

И шта ако је Старчевићу мајка била католкиња? Католичанство (или прецизније римокатоличанство) није народна, етничка или национална припадност, већ верска припадност, немој то да бркаш. А ја сам овде говорио о етничком пореклу Анте Старчевића, а не о његовој верској припадности.

Uprkos nastojanju da te vratim na temu, ti i dalje tepes o Starcevicu i lecis svoje nacionalistikce frustracije. Utoliko je zalosnije sto te tretiram sa uvazavanjem, a ti se trudis da mi dokazes da je to ni-manje-ni vise nego Sizifov posao. Da li ti znas zasto nas Srbi niko zivi na ovom Balkanu i u Evropi ne uvazava? Kako da nas uvazavaju kada smo zadrti i izfrustrirani.

dulesrbenda:
Нема код мене ,,фраза", наводим чињенице, аргументе, логичне примере, итд. Него, ја те опет питам које ти доказе имаш да су хришћани прогонили пагане на овим просторима и да су им огњем и мачењм наметали Хришћанство? Имаш ли одговор на то питање или немаш? Тај Теодосијев едикт је познат, али има ли доказа да су, на основу тог едикта, овде постојали систематски прогони пагана и наметања вере силом? Дакле?I]/quote]I ne samo da si izfrustriran i opterecen nacionalizmo, vec si i umisljen. Ti sebi uobrazujes da sve stoti napise da je istina i tacno. Grdno se varas. Jesi mastovit, ali si skromnog znanja i stalno tepes jednu te istu pricu.
Notorne cinjenice se ne dokazuju. Drugo, o ovome sam ranije u diskusijama s tom i drugim tvojim suvernicima iznosi sijaset dokaza. Ne misli valjda da cu da se ponovo hvatam na istu udicu. I ovom prilikom ti skrecem paznju da se ponavljas sa istim frazama i stalno istices da su tvoje price dokazi.

Dulesrbenda:
Што се тиче богумила- већ сам ти то објашњавао и понудио историјске доказе- богумили су припремали устанак у Србији (нису они били баш ,,пацифисти" и ,,хипици" како се то обочно мисли), и ради тога их је Немања сузбио, онемогучио у томе и протерао у суседну Босну. Била је то деструктивна секта која је проповедала чак и укидање породице и државе и која је захватила велики део племства. Модерно речено, то су били анархисти, а анархисти нису баш увек мирољубиви.

У немањићкој Србији постојала је слобода вероисповести за ,,Латине" тј. римокатоликр, они су имали своје цркве, школе и нико их није прогонио.
Bogumili su, izmedju ostalog, bili protiv ratova. O zverstvima prema tim ljdima se moze procitati i u Zitiju sv. Simeuna. Uzgred, ispravno je reci: u nemanjickoj Raskoj,a ne Srbiji.Reklo bi se da tebi mnogo sto sta nije jasno, a pre svega da je svetosavsko pravoslavlje samo jedna od brojnih sekti hriscanstva. Sta vise i pravoslavci i katolici (preciznije receno – rimokatolici) veruju u iste bogove, prema tome, veza je i-te-kako bliska. A u dogledno vreme, rimski papa ce vam biti poglavar. Uzgred, Nemanja je krsten kao katoli, a i prvi kralj srpski je krunisan rimskom krunom.

Toliko o tvojim skretanjima s teme. To uvek cinis, jer nemas odgovorajuce znanje, a upustas se u siroke rasprave. Posebno su ti jaki dokazi.

- - - - - - - - - -

Izvini sto ne razumes, ali jasno pise :)
Bice da je samo tebi jasno, iako u to debelo sumnjam.

Uprkos nastojanju da te vratim na temu, ti i dalje tepes o Starcevicu i lecis svoje nacionalistikce frustracije. Utoliko je zalosnije sto te tretiram sa uvazavanjem, a ti se trudis da mi dokazes da je to ni-manje-ni vise nego Sizifov posao. Da li ti znas zasto nas Srbi niko zivi na ovom Balkanu i u Evropi ne uvazava? Kako da nas uvazavaju kada smo zadrti i izfrustrirani.
.

Да ниси толико острашћен, схватио би да моја прича о Старчевићу уопште није скретање са ове теме. Дакле, питање је овде ко може да буде Србин. И сад, поставило се питање да ли то могу да буду људи који су муслиманске вероисповести. И ја кажем да могу, али под условом да имају српску националну свест, да се осећају као Срби и да се тако изјашњавају. Јер, за то да неко буде Србин није довољно само српско етничко порекло. И навео сам Старчевића као очигледан пример тога. Дакле, уопште нисам скренуо са теме, ја говорим баш у контексту ове теме.

А ову другорсбијанску реторику (која је наслеђена од оне титоистичке) да нас, тобоже, ,,нико не уважава", да смо ,,нагори на Балкану",. нећу ни да коментаришем. Те глупости не заслужују да буду коментрисане.
Notorne cinjenice se ne dokazuju
А ти мислиш да је довољно да ти нешто изнесеш, онда кажеш да су то ,,ноторне чињенице" и да не мораш да аргументујеш речену тврдњу. Добро си то тога сетио. Само, то није исправан начин дискусије.
Bogumili su, izmedju ostalog, bili protiv ratova. O zverstvima prema tim ljdima se moze procitati i u Zitiju sv. Simeuna.
Да, ти овде износиш ту идеологизовану слику тог догађаја: богумили су били ,,добри, фини хипици", а ,,зли Немања" их је истребио. Наравно, то је идеологизована слика и не одговара историјским чињеницама. У ствари, богумилство је било, по много чему, деструктивна секта са елементима анархизма, мрзели су породицу, мрзели су државу. Кад би ти био објективан па увидео чињеницу да је богумилство, са таквим идејама и идеологијом, захватило племство, ти би онда схватио зашто су богумили били опасност по стабилност тадашње државе. Не, они нису били пацифисти, они су били за радикално рушење поретка, и јесу припремали немире. Зар ниси приметио да у житијима пише да је Немања њихово богатсво разделио сиромашнима? Шта мислиш одакле им богатство? Па зато што су они били племићи, витезови, а витезови и племићи нису ,,хипици", него ратници.
Uzgred, ispravno je reci: u nemanjickoj Raskoj,a ne Srbiji.
Рашка је назив који означава средњевековну Србију, то ће ти сваки озбиљнији историчар рећи.
Toliko o tvojim skretanjima s teme. To uvek cinis, jer nemas odgovorajuce znanje, a upustas se u siroke rasprave. Posebno su ti jaki dokazi.
Нема никаквог ,,скретања са теме", све што пишем је строго у контексту теме. ;)

Prelistah i početne strane teme, i ne videh da se iko setio Goranaca, vrlo ponosnih Srba islamske vere.
Dobra stvar za očuvanje njihovog srpstva bila je da su, posle vekova odolevanja u zaista odvratnom okruzenju, imali malo vremena da zaborave srpski jezik i srpske pretke, kao što se to desilo onima koji su se ranije "poturčili".

Danas im je još teže :

.........već petnaest godina u novoj kosovskoj realnosti traje intenzivni lov na njihove duše i pripadnost......
http://mojagora.blogspot.rs/2014/10/lov-na-duse-goranaca.html

Nebrojeno puta su Goranci bili prepuštani sami sebi kroz svoju nesrećnu istoriju, i uvek uspevali da opstanu.

Poslednja izmena:
ISPOVIJEST PAVLA (FARUK) IZ FOČE O PRELASKU NA ISLAM: EZAN ME VRATIO ISLAMU

ttt-5.jpg

Faruk iz Foče, rođen kao Pavle je ispričao za “Preporod” kako mu je glas ezana probudio emocije i kako je prešao na islam.

Faruku Pejoviću, rođenom 1992. godine, ezan s munare gradske džamije u Foči prije dvije godine probudio je osjećaje koji su mu promijenili život u potpunosti.

“Krenuo sam jednog običnog petka u grad i čuo sam ezan koji je u meni probudio takve emocije da sam se odjedanput naježio i počeo plakati. U tom trenutku sam pomislio: kako su lijepe riječi, što ovo nije moje, što ja ne pripradam ovome? To je onaj osjećaj koji sam osjetio i kada sam bio mali. Odrastao sam u Ustikolini s muslimanima, išao na Bajrame, družio se s njima itd. Otišao sam tadašnjem efendiji u Foči i kazao da želim prihvatiti islam. Kazao mi je da razmislim određeno vrijeme. Dao mi je knjigu o islamu i o tome šta bi svaki musliman trebao znati i kako se ponašati prema porodici, ljudima, okolini… Pročitao sam knjigu, razmislio o svemu i odlučio da prihvatim put vjere i da na njemu ustrajem. Otišao sam do efendije koji me pitao gdje želim izgovoriti šehadet. Odlučio sam se za Sarajevo i izgovorio šehadet u Carevoj džamiji pred hafizom Išerićem“, prisjetio se Faruk.

Vremenom se sve više upoznavao s islamom, a kaže da mu je islam najviše približila prirodnost , logične stvari i poruke koje odgovaraju čovjeku u svakom vremenu i prostoru. “U islamu postoji tačna razlika između dobroga i lošeg. Postoje zabrane: ne smije se piti alkohol, činiti blud itd. Ne može čovjek biti vjernik, napiti se i činiti zlo itd.”, kazao je Faruk.

Faruk trenutno živi u Sarajevu, gdje se doselio prije godinu dana. Kada je u prilici posjeti majku, koja je ostala u Foči, a otac je priminuo krajem devetesetih. Nije oženjen i nada se da će uskoro upoznati i nekoga s kim će započeti novi život u glavnom gradu. Prema njegovim riječima, poseban je osjećaj biti musliman u Sarajevu, naročito u ramazanu, te da mnogi nisu svjesni u kakvoj blagodati žive.

https://putem-islama.com/ispovijest-pavla-faruk-iz-foce-o-prelasku-na-islam-ezan-me-vratio-islamu/

Да ниси толико острашћен, схватио би да моја прича о Старчевићу уопште није скретање са ове теме. Дакле, питање је овде ко може да буде Србин. И сад, поставило се питање да ли то могу да буду људи који су муслиманске вероисповести. И ја кажем да могу, али под условом да имају српску националну свест, да се осећају као Срби и да се тако изјашњавају. Јер, за то да неко буде Србин није довољно само српско етничко порекло. И навео сам Старчевића као очигледан пример тога. Дакле, уопште нисам скренуо са теме, ја говорим баш у контексту ове теме.
Da li je moguce raspravljati sa neprincipijelnim ljudima kojima je jedini cilj da omalovazavaju i vredjaju sagovornika. Uz to, ne moze da prihvati cinjenicu da je debelo zastranio, pa Srbina Starcevica, uporedjuje sa muslimanom koji se oseca kao Srbin. Svasta se ovde moze procitati.

А ову другорсбијанску реторику (која је наслеђена од оне титоистичке) да нас, тобоже, ,,нико не уважава", да смо ,,нагори на Балкану",. нећу ни да коментаришем. Те глупости не заслужују да буду коментрисане.
Sta je pisac hteo da kaze. Gubis se, zastranjujes.

А ти мислиш да је довољно да ти нешто изнесеш, онда кажеш да су то ,,ноторне чињенице" и да не мораш да аргументујеш речену тврдњу. Добро си то тога сетио. Само, то није исправан начин дискусије.
Malo ti je sto zastranjujes vec me i kopiras. Dosta za pametnog.

Да, ти овде износиш ту идеологизовану слику тог догађаја: богумили су били ,,добри, фини хипици", а ,,зли Немања" их је истребио. Наравно, то је идеологизована слика и не одговара историјским чињеницама. У ствари, богумилство је било, по много чему, деструктивна секта са елементима анархизма, мрзели су породицу, мрзели су државу. Кад би ти био објективан па увидео чињеницу да је богумилство, са таквим идејама и идеологијом, захватило племство, ти би онда схватио зашто су богумили били опасност по стабилност тадашње државе. Не, они нису били пацифисти, они су били за радикално рушење поретка, и јесу припремали немире. Зар ниси приметио да у житијима пише да је Немања њихово богатсво разделио сиромашнима? Шта мислиш одакле им богатство? Па зато што су они били племићи, витезови, а витезови и племићи нису ,,хипици", него ратници.
Ako iz Zitija sv. Seimeuna samo to zapametio, onda si ti izgubljen slucaj. Nemanja i njegov sin Rastko, alijas Sava, su cinili veca zverstva nad babunima, tj. bogumilima u Raskoj, dakle ne Srbiji, od Svete Inkvizicije. Zapraavo, to je bio genocid. Nazalost, takva su vremena bila.

Рашка је назив који означава средњевековну Србију, то ће ти сваки озбиљнији историчар рећи.

Нема никаквог ,,скретања са теме", све што пишем је строго у контексту теме. ;)
C, c, c, c,:worth:

Da li je moguce raspravljati sa neprincipijelnim ljudima kojima je jedini cilj da omalovazavaju i vredjaju sagovornika. Uz to, ne moze da prihvati cinjenicu da je debelo zastranio, pa Srbina Starcevica, uporedjuje sa muslimanom koji se oseca kao Srbin. Svasta se ovde moze procitati.

Нико те не вређа и не омаловажава, нема потребе да драмиш овде. Можеш и неки бољи аргумент да смислиш, а не одма ,,аа, ти ме вређаш". ;)

Елем, не упоређујем ја ништа, ја ти само наводим један пример који потврђује моју тезу да само етничко порекло није довољно да би неко био припадник српске нације. Још то не капираш? Нација није биолошка, већ духовна, идеолошка и политичкла заједница. То су нацисти веровали да се нација гледа највише по пореклу и генетици, јер су нацисти баштинили германски концепт нације по ком се нација заснива на крви и тлу.
Sta je pisac hteo da kaze. Gubis se, zastranjujes.
Знаш ти врло добро шта сам хтео да кажем. ;)
Malo ti je sto zastranjujes vec me i kopiras. Dosta za pametnog.
Као по обичају, уместо аргумената ти сводиш дискусију на лични ниво. Е Хогаре, Хогаре...
Ako iz Zitija sv. Seimeuna samo to zapametio, onda si ti izgubljen slucaj. Nemanja i njegov sin Rastko, alijas Sava, su cinili veca zverstva nad babunima, tj. bogumilima u Raskoj, dakle ne Srbiji, od Svete Inkvizicije. Zapraavo, to je bio genocid. Nazalost, takva su vremena bila.
Да, поред разних ,,геноцида" које нам натурају у новије време, непријатељи Срба решили су да нам натуре ,,геноциде" и у прошлости. Тако имамо ,,геноцид" који описује Његош, а сад имамо и ,,геноцид" над богумилима. Наравно, непријатељи Срба користе митологизовану и идеологизовану верзију историје која се не заснива на историјским чињеницама.

Жалосно је што си ти насео на ту пропаганду.

Нико те не вређа и не омаловажава, нема потребе да драмиш овде. Можеш и неки бољи аргумент да смислиш, а не одма ,,аа, ти ме вређаш". ;)

Елем, не упоређујем ја ништа, ја ти само наводим један пример који потврђује моју тезу да само етничко порекло није довољно да би неко био припадник српске нације. Још то не капираш? Нација није биолошка, већ духовна, идеолошка и политичкла заједница. То су нацисти веровали да се нација гледа највише по пореклу и генетици, јер су нацисти баштинили германски концепт нације по ком се нација заснива на крви и тлу.

Знаш ти врло добро шта сам хтео да кажем. ;)

Као по обичају, уместо аргумената ти сводиш дискусију на лични ниво. Е Хогаре, Хогаре...

Да, поред разних ,,геноцида" које нам натурају у новије време, непријатељи Срба решили су да нам натуре ,,геноциде" и у прошлости. Тако имамо ,,геноцид" који описује Његош, а сад имамо и ,,геноцид" над богумилима. Наравно, непријатељи Срба користе митологизовану и идеологизовану верзију историје која се не заснива на историјским чињеницама.

Жалосно је што си ти насео на ту пропаганду.
Nista novo, ponavljas se, a cesto me i kopiras. Ne bunim se zbog toga, sta vise, godi mi.

Uzgred, ostrascen moze biti kockar, verski fanatik, nacionalista, mrzitelj, itd. Ocigledno da se tu na ovaj ili onaj nacin lepo uklapas..

Mozes li da objasnis zasto je odlicna definicija. Po meni, on vidi naciju pre svega kao "duhovnu", verskou zajednicu , a ne u istorijskom, socioloskom, kulturoloskom i u znatnoj meri bioloskom kontekstu.

Немам ја шта да ,,видим", социолози су одавно решили то питање, Хогаре. Нација је политичка заједница, пре свега. Такође је и идеолошка, то му дође слично, ако не и исто, што и духовна заједница. Духовна не у смислу верске заједнице, већ у смислу да се темељи на једној идеји и свести која почива на то идеји. На томе се гради национални идентитет.

И наравно да не сматрам да је нација верска заједница, јер је нација нација а не верска заједница. Нити сам ја то тврдио. Према томе, нема потребе да измишљаш.

Немам ја шта да ,,видим", социолози су одавно решили то питање, Хогаре.
Dulence, koji sociolozi? I kako su to oni i kada (odavno) resili? Mislim da imas "sta da vidis". Nije dovoljno biti recit, potrebno je i znanje i um.

ННација је политичка заједница, пре свега. Такође је и идеолошка, то му дође слично, ако не и исто, што и духовна заједница. Духовна не у смислу верске заједнице, већ у смислу да се темељи на једној идеји и свести која почива на то идеји. На томе се гради национални идентитет.
Znaci, ipak duhovna zajednica zasnovana na svesti o nekakvoj ideji? Kojoj?

НИ наравно да не сматрам да је нација верска заједница, јер је нација нација, а не верска заједница. Нити сам ја то тврдио. Према томе, нема потребе да измишљаш.
I gle cuda, nacija je nacija (?), a ne verska zajednica. Ako se ne slazes sa nize citiranim tekstom, onda smo, ipak, koliko toliko, suzili jas u shvatanju nacije i narodnosti. Daklem:

Да би неки народ био формиран мора да има и свест о себи и о свом заједништву. Те хомогене свести није било пре примања Хришћанства из једноставног разлога што ,,стара вера" није била хомогена, него је једно племе веровало у једно божанство, друго у друго, и тако даље. Свест је била племенска, а не народна, а племена су често била и међусобно завађена.
Са Хришћанством долази до хомогенизације тих племена, до њиховог уједињавања и стицања заједничког колективног идентитета. Јавља се свест о томе да су један народ. Са државом коју формирају Немањићи та свест постаје све јача, да би након пада под Турке, Црква постала једина институција која је окупљала Србе без обзира где се налазили. Она је. у то време, била не само верска, већ и национална пан-српска институција. То је факт и чињеница. Идеја Косовског Завета и тежња ка обнови немањићке државе (које су одржаване и неговане управо у оквиру Православне Цркве) постају темељ српске прото-националне свести и идентитета. На тим темељима је формирана српска нација. И то је факт. Али, то наравно не значи да неко ко је неправославац не може да буде Србин; ја ти само објашњавам како је текао развој Срба као народа и српске народне колективне свести идентитета и нације. Улога Православља и Цркве у том процесу не могу да се негирају.
Kakaav galimaataijas. Recito jeste, ali je ipak galimatijas svega i svacega.

Dulence, koji sociolozi? I kako su to oni i kada (odavno) resili? Mislim da imas "sta da vidis". Nije dovoljno biti recit, potrebno je i znanje i um.

Они који су се бавили питањем нације и национаног идентитета.
Znaci, ipak duhovna zajednica zasnovana na svesti o nekakvoj ideji? Kojoj?
Духовна или идеолошка, рекох ти већ, исто му дође. Није духовност само везана за религију. То сви озбиљни људи знају.

Што се тиче идеје, могу постојати разне идеје око које се нација окупља. На пример, око заједниче државе, где се припадност нацији темељи на припадности одређеној држави. Таква је, рецимо, америчка нација, или француска нација. Затим, имаш идеју крви и тла (порекла и животног простора). Око те идеје су се окупили Немци, немачка нација је заснована на тим темељима. Код Срба та идеја је Косовски Завет и тежња да се ,,освети Косово". На том темељу је настала српска нација. И тако даље.

I gle cuda, nacija je nacija (?), a ne verska zajednica. Ako se ne slazes sa nize citiranim tekstom, onda smo, ipak, koliko toliko, suzili jas u shvatanju nacije i narodnosti. Daklem:
Ти си хтео да подмукло подметнеш како ја, тобоже, сматрам да је нација исто што и верска заједница. Тако нешто нити сам икада изрекао, нити мислим тако, према томе ради се о твојој најподмуклијој подметачини. Зато сам и написао да нација и верска заједница нису исто.
Kakaav galimaataijas. Recito jeste, ali je ipak galimatijas svega i svacega.
Није ,,галиматијас", енего је све фино објашњено.

Back