A znači ti određuješ diskusiju? Ti
Stil diskusije profiliramo zajedno pa se u tom smislu ocekuje da onaj koji prvi pita - dobije i prvi odgovor !
Zar treba pojašnjavati šta je vrlinski život?
Svakako da treba jer se ponekad vidi da ljudi razlicito definisu neke moralne kategorije ...
...zatro argumente na sto !
Živjeti po Božjim propisima, voljeti Boga i bližnje, raditi na razvoju ličnosti u pravcu hrišćanskog ideala skromnosti, poslušnosti, poniznosti, uništavati grijeh u sebi i strasti poput bluda, stomakougađanja, arogancije itd.
Slazem se.
Kasnije cemo malo detaljnije o tim propisima ,poslusnosti ( cime,kome,sta konkretno...) i tog "unistavanja greha u sebi" .
Šta je tu nelogično? Crkvena bogosluženja su zajednička bogosluženja. Ali čovjek ima dužnost i da privatno služi i ugađa Bogu.
Kako mislis sta je nelogicno kad mi na pitanje sta je bogosluzenje odgovaras da je to zapravo "ici na bogosluzenje..." ?!!!
To mu dodje kao kad te neko pita sta je to rodjendan a ti mi kazes - pa to je kad ides na rodjendan !
Pita te neko sta je avion a ti mu kazes - pa to je kad si u avionu !
Pita te sta je to bicikl a ti mu kazes - pa to je kad si na biciklu !
Jel ti ovo stvarno logicno ili da dajem jos dodatnih primera...!?
Pa uzdržavanje od hrane. Definicija posta zaboga.
Potrazio sam objasnjenje jer sam na utisku da ti i ja imamo razlicite definicije sta je to post i kada se praktikuje.
Naime,po meni je post potpuno uzdrzavanje ( dakle totalna apstinencija) od bilo kakve hrane i vode ( bilo kakvog pica) ili samo od vode i to nije vezano za praznik nego za konkretne potrebe vernika dok je to po tebi neka vrstaq dijete vezane za nebiblijske "praznike"koje slavi pravoslavlje.
Zato je bitno utvrditi koja je definicija u skladu sa Svetim Pismom.
Manje više je sve to pojašnjeno.
Zapravo jos uvek nista nije,tek si naveo deo odgovora s jojim sam se slozio ali je to ipak deo koji trazi dodatno pojasnjenje a ja jos uvek nisam nista dodao nit naveo/potrazio Biblijske tekstove stoga je ova diskusija na samom pocetku.
Kako god,bitno je ujedno primetiti da smo zaista dobro poceli.
Ali posvećenost Bogu po meni uključuje i aktivan život u Crkvi,
Tako je,zivot vernika u zajednistvu brace i sestre jeste deo posvecenja ali to ipak nije kompletan i precizan odgovor pitanje sta je to posvecenje !
Da probas jos jednom ?
Slazem se.
i Predanja i Svetih Otaca,
A jel to razlicita sadrzina pa se treba dodatno izucavati ?
Jel moze nekog konkretnog Biblijskog dokaza u prilog ovome da bi smo videli dali se ta predanja zaista trebaju izucavati i ko su ti sveti oci koje pominjes,da ne bi bilo zabuna ?
učvršćivanje u pravoslavnoj vjeri.
Ovo prvi put cujem,jel moze nekog Biblijskog dokaza ?????
Sveukupno čovjek uvijek mora biti u Crkvi i razmišljati crkveno.
Slazem se.
Iznesi svoje viđenje pa da idemo dalje.
Moje misljenje je sadrzano u navedenim primedbama jer kad dobijemo odgovor na pitanja koja sam ti postavio kroz ovaj osvrt - dobicemo i moje glediste,onako integralno.
Za sad da ti ne uskacem usred odgovaranja,evo ovom prilikom cu navescu prvi citat Biblijskih tekstova koja po meni veoma jasno odgovaraju pitanje sta uopste znaci i kako se treba sluziti Gospodu:
Kol.3,12-24:
"...Obucite se dakle kao izbrani Božiji, sveti i ljubazni, u srdačnu milost, dobrotu, poniznost, krotost, i trpljenje,
Snoseći jedan drugoga, i opraštajući jedan drugome ako ima ko tužbu na koga: kao što je i Hristos vama oprostio tako i vi.
A svrh svega toga obucite se u ljubav, koja je sveza savršenstva.
I mir Božij da vlada u srcima vašima, na koji ste i pozvani u jednom tijelu, i zahvalni budite
Riječ Hristova da se bogato useli među vas, u svakoj premudrosti učeći
i svjetujući sami sebe sa psalmima i pojanjem i pjesmama duhovnijem, u blagodat pjevajući u srcima svojima Gospodu.
I sve što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospoda Isusa Hrista hvaleći Boga i oca kroza nj.
Žene! slušajte svoje muževe kao što treba u Gospodu.
Muževi! ljubite žene svoje i ne srdite se na njih.
Djeco! slušajte roditelje svoje u svačemu; jer je ovo ugodno Gospodu.
Ocevi! ne razdražujte djece svoje, da ne gube volje.
Sluge! slušajte u svemu svoje tjelesne gospodare, ne samo pred očima radeći kao da ljudima ugađate, nego u prostoti srca, bojeći se Boga,
I sve šta god činite, od srca činite kao Gospodu a ne kao ljudima;
Znajući da ćete od Gospoda primiti platu našljedstva;
jer Gospodu Hristu služite..."