Da li je zapadna crkva prevarila istočnu sa ANTIHRISTOVIM laznim otkrovenjem?

Kerkyra
ja ako nisam dovoljno posten ili otvoren, jos da se potrudim - polovina, i crkve i svetitelja i 2 milenijuma vremena, ili potpuno odbacuje ili ignorise knjigu, potrefilo se da je ta polovina mahom istocne crkve, i eto i ja sam rodjen u onoj koja ga i dan-danas zabranjujel
bitan je razlog...da je pravoslvna krenula stopama drugih, sirokim putem, ja ne bih bio pravoslavan, ali upravo zato sto je antihristova rec zabranjena na bogosluzenju ja sam pravoslavan.
kako ja to lose mogu da okarakterisem pravoslavnu crkvu - ili je najbolja - jedina, ili je najgora, ne moze da bude losa, ako nema sa kojom da se uporedi povodom liturgijske zabrane ove antihristove bljuvotine [otk 3,16 kaze izbljuvace nekog]...
ako je to zaista Hristova rec, onda nisam ja taj koji karakterise pravoslavne lose, najlosije, onda sam ja sebe najvise osudio
nema nikakve zabrinutosti, pa ni lazne, ja sam zadovoljan sto i na zapadu sve vise ljudi odbacuje tu knjigu, zahvaljuje se i hvali Boga sto im je onaj na youtubu ovorio oci

sta ja hocu da ppostignem

hocu da se licemerje zigose, da se ne tvrdi da je Rec Gospodnja, a zabranjena
da se izanalizira kanonizacija kroz istoriju, ili imamo dva kanona, sa i bez laznog otkrivenja, ili nemamo, ili su svetitelji odbacivali ovu knjigu, ili nisu, a ispostavlja se da nisu samo jeretici, milenaristi/hilijanisti
da se kontekstualno raskrinka, i metodom sola scriptura, jer je nemoguce da su starozavetni sveti proroci Boziji, Hristos sam, te apostoli prevideli ovako nesto bitno - ANTIHRISTA KOJI SE UBACIO, jer nisu, i to dokazujem masom citata

zasto to hocu
prosto jer je to ISTINA, pisac laznog otkrivenja je osudjen, a ne ja, i sada gledajte kako orem po njegovoj knjizi, a ne da ce on nekome da preti za oduzimanje-dodavanje [nema ko nije vrsljao po njegovoj knjizi], a posle treba da vidim ko je zainteresovan za arheoloska iskopavanja njegovog groba na efezu, kazu da ih ima dva i da su oba jovanova - i to da se ostvari Sveti Prorok, ja se ne bih setio nikad da iskopavam iz groba antihrista da bih dokazao sve ovo

V MOJSIJEVA 29,18 ... neka ne bude medju vama korena na kom bi rastao otrov ili PELEN.
JEVREJIMA 12,15 Pazeći da ko ne ostane bez Blagodati Božije, da ne bi nekakav koren GORČINE uzrastao i napravio nemir, i njime se zarazili mnogi.
NA UDARU JE PASUS U OTKRIVENJU 8,11 A ime zvedi beše PELEN. I 1/3 voda posta PELEN, i mnogi ljudi pomreše od voda, jer postadoše GORKE. 8,12 I četvrti andjeo zatrubi, i udarena bi 1/3 sunca 1/3 meseca i 1/3 zvezda, tako da se pomrači 1/3 njihova, i da 1/3 dana ne svetli, takodje i noći.
  • AMOS (Opširnije, tj. nastavak: Amos 7,1-6)
  • 5,7-8 Koji obraćate sud u pelen i pravdu na zemlju obarate, Onoga tražite koji je stvorio zvezde kola i štape (the seven stars and Orion - semizvezdie sozvezdie bur6), i koji pretvara sen smrtni u jutro a dan u tamnu noć, koji doziva vode morske i proliva ih po zemlji, ime mu je Gospod. (nasuprot OTK. 8,10 gde zvezda pelennacilja padajući 1/3 reka i izvore voda)
    • SABORNA POSLANICA SV. APOSTOLA JUDE
    • ...zvezde lažne (lutalice) za koje se mrak tame čuva zanavek. Ali i za ove prorokova Enoh, sedmi od Adama, govoreći: Gle, ide Gospod sa hiljadama hiljada svetih svojih, da učini sud nad svima, i da pokara sve bezbožnike...
  • 6,12 Trče li [OTK. 6,2-8] konji po steni i ore li se volovima? jer vi pretvoriste sud u žuč(*), i plod od pravde u pelen.
    • JEREMIJA 23,15
    • Zato ovako veli Gospod nad vojskama o tim prorocima: evo ja ću ih nahraniti pelenom i napojiću ih žuči; jer od proroka jerusalimskih izidje oskrnvljenje po svoj zemlji.
pa kako bi drugacije protumacio ovu eksploziju koju je video u viziji..ko da je jovan pa znao sta je reaktor nuklerani..a goreo je stvarno ko sveca...ono iz daljine kad gledas jeste tako..

pa kako bi drugacije protumacio ovu eksploziju koju je video u viziji..ko da je jovan pa znao sta je reaktor nuklerani..a goreo je stvarno ko sveca...ono iz daljine kad gledas jeste tako..
e zato cemo da ga iskopamo, da nam 'protumaci' svoje bljuvotine, mada je svakom normalnom jasno da one nemaju veze osim kod oni udarenih malo u glavu - udarena bi 1/3 sunca 1/3 meseca i 1/3 zvezda, tako da se pomrači 1/3 njihova, i da 1/3 dana ne svetli, takodje i noći. - niti imanju veze sa cernobiljom, a lepo se vidi da ga starozavetni proroci raskrinkavaju, a nas upozoravaju da mu ne verujemo.

e zato cemo da ga iskopamo, da nam 'protumaci' svoje bljuvotine, mada je svakom normalnom jasno da one nemaju veze osim kod oni udarenih malo u glavu - udarena bi 1/3 sunca 1/3 meseca i 1/3 zvezda, tako da se pomrači 1/3 njihova, i da 1/3 dana ne svetli, takodje i noći. - niti imanju veze sa cernobiljom, a lepo se vidi da ga starozavetni proroci raskrinkavaju, a nas upozoravaju da mu ne verujemo.
kako si sasav..cetvrta truba zasvira tako jako da mu se ucinilo da od zvuka trube bi udareno sunce mese i zvezda a ustvari boza samo ugasio svetlo..

"...
U poslednje vreme je kao raskošno “cveće zla” procvetala još jedna grana modernizma – religiozna eklektika.
Modernisti ovog pravca ne govore direktno da su učitelji Crkve; naprotiv oni smatraju da su samo učenici, ali ne
učenici Pravoslavlja, već svih religija i filosofskih sistema.

Oni smatraju da se može i da treba uzimati najbolje iz drugih religija i da time treba obogaćivati Crkvu.

Ovi ljudi, koji su boravili u inoslavnim i inovernim zajednicama gore od želje da ubace u Pravoslavlje ono što imponuje njihovim osećanjima i zapanjuje njihovu maštu.
Oni tvrde da se u ovim obredima i ritualima takođe iskristalisalo duhovno iskustvo stoleća i da se i u njima sadrži duboki smisao.
Oni Pravoslavnu Crkvu ne doživljavaju kao živ organizam gde nasilno ubačeno inorodno telo izaziva ranu koje će zatim živo telo ili odbaciti ili će ono ostati u njemu ugnjetavajući ga i zaražavajući ga.
Mi se slažemo da je u ritualima i obredima ovih zajednica ugrađen ogroman broj informacija i odslikano njihovo duhovno iskustvo. Ali kakva je priroda ovog iskustva?
Proroci su otkrili da su “bogovi pagana – demoni”, Apostoli zapovedili: da se ne pije iz demonske čaše. Pravoslavna Crkva se upravo zbog toga i naziva pravoslavnom što je u njoj sačuvana čistota dogmatskih informacija i blagodatnog duhovnog iskustva.
Ovi modernisti obično protestvuju ako se porede sa teozofima; oni govore da veruju u jedinstvenu Crkvu kao punoću istine, ali priznavajući delimičnost istine kod drugih religija oni smatraju da je moguće da se njihova dostignuća pozajme makar što se tiče forme.
Njima se sviđa ekstatika kod pedesetinika, muslimanski namaz, pozorišne predstave hinduista, koje podsećaju na misterije, okultna simvolika rozenkrojcera, ulični marševi “Armije spasa” i tako dalje.
Oni smatraju da je nerazumno zanemarivati tako bogat arsenal sredstava uticaja; međutim, ovakve pozajmice nisu bezopasna kozmetika, one kriju opasnost: stvaranje kanala kroz koje će duhovna laž prodirati, kao da curi u Crkvu.

U Bibliji je opisan slučaj iz života proroka Jeliseja.
Grad Samarija je bio okružen sirijskom vojskom, u njemu je počela glad, stanovnici su počeli da skupljaju travu kako bi od nje spremili sebi hranu.
Jedan čovek je pored gradskih zidina video nepoznatu egzotičnu biljku, nalik na bršljen, svidelo mu se kako ona izgleda, te je iščupa i zajedno sa drugim travama baci u kotao.
Kada su se trave skuvale oni osetiše bol: hrana se pretvorila u otrov.
“Čovječe Božji, smrt je u kotlu,” vikali su oni proroku preklinjući ga za pomoć. Jedna nepoznata biljka je otrovala svu hranu (4 Carstv. 4, 40).

Neki smatraju da su dogme večne, a da se obredi mogu menjati; međutim, Biblija nam govori nešto drugo.
Mojsije na Sinaju nije dobio samo Otkrovenje u obliku zakona i dogmatske veronauke – njemu je bilo otkriveno obličje skinije – starozavetne Crkve, dat mu je plan skinije i čak su navedeni materijali za nju i svi predmeti koji se tiču bogosluženja.
Kao što je Stari Zavet bio otkriven u Novom Zavetu tako su simvoli starozavetnog hrama u svom proročanskom značenju mistički otkriveni i dobili su viši sadržaj u novozavetnoj Crkvi.

Na izvoru pravoslavnog bogosluženja takođe stoji Otkrovenje.

Po predanju čin Liturgije je Sam Hristos dao apostolu Jakovu, prvom episkopu Jerusalimskom, a dalji oblici Liturgije su predstavljali skraćivanje ovog čina, takođe po otkrovenju Božijem.
Čovekovo stvaralaštvo se bazira na njegovom emotivnom doživljaju ili snazi razumskih modeliranja, a religiozne realije pripadaju drugom – duhovnom svetu.

Završavamo onim od čega smo počeli: modernisti na osnovu duševnih osećanja, ponekad poetskih i vatrenih, ali ne očišćenih od strastnosti i afektivnosti žele da ocene svet duhovnih pojava.
Ovo je isto kao kad bi čovek posredstvom pipanja pokušavao da uhvati ljudsku misao. Umesto duhovnog sveta oni stvaraju svoj sopstveni fantastičan svet, svet iluzija, a to znači laži.
Sa duhovnim svetom se može doći u dodir samo putem pokajanja i borbe sa strastima, putem pravoslavne mistike.
I onaj ko ugleda makar nejasne obrise ovog sveta staje u zapanjenosti pred njegovom lepotom.

Izvor: Zvanična internet prezentacija arh. Rafaila".

http://karelin-r.ru/index.html

"...
Mi se slažemo da je u ritualima i obredima ovih zajednica ugrađen ogroman broj informacija i odslikano njihovo duhovno iskustvo. Ali kakva je priroda ovog iskustva?
Proroci su otkrili da su “bogovi pagana – demoni”, Apostoli zapovedili: da se ne pije iz demonske čaše. Pravoslavna Crkva se upravo zbog toga i naziva pravoslavnom što je u njoj sačuvana čistota dogmatskih informacija i blagodatnog duhovnog iskustva.
...

Na izvoru pravoslavnog bogosluženja takođe stoji Otkrovenje.

Po predanju čin Liturgije je Sam Hristos dao apostolu Jakovu,

Izvor: Zvanična internet prezentacija arh. Rafaila".

http://karelin-r.ru/index.html
u tekstu se osim inovernih ne navode razne inoslavne denominacije i njihova religiozna iskustva, ne i liturgijsko kojim smo se jedino mi sacuvali upravo zabranom laznog otkrivenja - jedino je zabranjeno na nasoj svetoj liturgiji, dok kod svih ostalih hriscanskih denominacija - NIJE.

Kako smo se to mi jedino sacuvali demonske case i necistog duha, evo opet, sedam bezimenih, demonskih duhova koji su zaposeli antihrista koji je napisao zabranjeno lazno otkrivenje,...demonskim tzv. astralnim putovanjem - evo kako ono izgleda, sam Hristos ga je opisao, nize u jevandjelju citiranom raskrinkavajuci ovog jovana koji nije onaj koga Isus ljubljase...
OTK. 1,20... 7 zvezda jesu andjeli 7 crkava,... 2,1... koji drži 7 zvezda... 3,1... tako govori onaj što ima 7 duhova božijih i 7 zvezda,...
OTK. 1,4 ... i od 7 duhova, koji su pred prestolom njegovim, I od Isusa...

• MATEJ 12,43 ~ LUKA 11,24 A kad necisti duh [OTK. 1,10; 4,2] izidje iz coveka ide kroz bezvodna mesta [OTK. 21,1] tražeci pokoja i ne nadje ga (vidi AVAKUM 2,5)
  • 12,44 Onda rece: da se vratim u dom svoj otkuda sam izišao i došavši nadje prazan, pometen i ukrašen. [OTK. 4,3; 21,19]
  • 12,45 Tada otide i uzme sa sobom sedam drugih duhova gorih od sebe [OTK.1,4 i 20; 2; 3; 4,5; 5,6; 8,6…] i ušavši žive onde i bude potonje gore coveku onome od prvoga. Tako ce biti i ovome rodu zlome.

Poslednja izmena:
evo drzim u rukama bibliju, i za novi zavet kaze - prevod komisije svetog arh. sinoda spc ... na kraju knjiga sa naslovom otkrivenje svetoga jovana bogoslova, ali mozda tebi ruski bolje lezi, - 'zamisli'-

Из книг Нового Завета в православном храме во время богослужения не читается только книга Откровения (греч. «Апокалипсис»)

в литургических текстах Церкви апостол Иоанн представлен как автор Евангелия, а не как автор Апокалипсиса

ako se nikad ne cita, sta je to ako ne zabrana, da ne mislis da je privremena? ja bas ne znam ruski, ali ne bi trebalo da bude problem pronaci kada je tacno bio pokusaj i kog patrijarha da se uvrsti u liturgiju, ali je hvala BOGU, odbijen; trebalo je vec da pronadjem taj slucaj i postavim...

Poslednja izmena:
ako se nikad ne cita, sta je to ako ne zabrana, da ne mislis da je privremena? ja bas ne znam ruski, ali ne bi trebalo da bude problem pronaci kada je tacno bio pokusaj i kog patrijarha da se uvrsti u liturgiju, ali je hvala BOGU, odbijen; trebalo je vec da pronadjem taj slucaj i postavim...
Попытку ввести книгу Откровения в круг постоянных богослужебных чтений предпринял св. Филарет Московский в пору своей молодости. В 1814 году, при составлении Рождественского молебна о «победе над галлами» (в честь победы над Наполеоном) свт. Филарет (тогда архимандрит и ректор Санкт-Петербургской Духовной Академии) предложил в качестве паремийного чтения на молебне использовать текст Апок.19, 11-16. Но Синод занял консервативную позицию, не позволил сиюминутно-политически толковать Апокалипсис и не утвердил это его предложение[495]. e-reading.club
'ajd sad ti rusofile, iz tvog potpisa, budi pametan, pa mi reci, kako to da ne moze da se cita ne u celosti, vec niti jedan pasus, ma ni redak, ako nije zabranom? a navodno Hristovo 'otkrovenje'?
ali, naucicu ja ruski, pa kad zavrsim sa amerikom , eto me tamo, ...

Poslednja izmena:
tkacev https://pravoslavie.ru/79706.html – Мне кажется, что любовь к Литургии. Апокалипсис – это литургическая книга, не читающаяся на Литургии. Это ее парадоксальная природа: она говорит о небесном богослужении и о судьбах Божиих, раскрывающихся на фоне небесного богослужения.

https://tv-soyuz.ru/peredachi/chitaem-apostol-9-marta-2016g На Востоке этот вопрос долго обсуждался, были сомнения, включать или не включать Апокалипсис в новозаветный канон, поэтому когда уже сформировался круг годичных чтений, для Апокалипсиса там не оказалось места.

http://sobor.by/apokalipsis.htm Можно встретить утверждение, что круг литургических чтений сформировался раньше разрешения сомнений в подлинности Апокалипсиса,

.....
Ko ne cita na zapadu na njihovoj , ...khm, khm
Но поскольку есть многие, которые не признают ее авторитет и пренебрегают ее чтением в церкви, впредь да будет отлучаться всякий, кто ее не признает или не читает от Пасхи до Пятидесятницы во время Литургии». С этого времени чтение Апокалипсиса точно фиксируется и сохраняется до сих пор в Католической Церкви и некоторых протестантских конфессия
eto, da sam rimoktolik, a ne priznajem je - knj. otkr., vec bi me izbacili iz crkve.

Poslednja izmena:
:)

Kako ono bese :

"Pavle , Pavle zasto me gonis?
Tesko ti je protiv bodila pracati se ..." ...?

Izgleda da je to "tesko" i bez politike i politikantstva cak i na pdf Religija ...

Ne dade odgovor na pitanja :

"Gde se tacno u SPC zabranjuje Otkrovenje po Jovanu na Liturgijskom sabranju"
i koje su sve Liturgije u SPC tokom godine
i kako to da se u Novom zavetu u izdanju SPC -a i dalje nalazi to , tzv."zabranjeno Otkrovenje po Jovanu" ... ?

Dok cekamo na odgovore , malo i samom "Otkrovenju po Jovanu" od strane jednog od profesora Bogoslovije :

Jos jedno od "vidjenja" Otkrovenja po Jovanu :
"...
Јер као што царску књигу, која се зове грамата, и која је царским печатом запечаћена, ако би се неко који нема власти усудио да је отвори и отпечати, уистину би погријешио, и ова смјелост би била опасна. Тако и ово треба разумјети. Jер скривене тајне Господње, књига је цара небескога, која је запечаћена са седам печата, о којој свети Јован у Откровењу у петој глави овако говори:
И видјех у десници Онога који сјеђаше на пријестолу књигу исписану изнутра и споља, запечаћену са седам печата. И видјех анђела силна гдје објављује громким гласом: Ко је достојан да отвори књигу и разломи печате њене. И нико не могаше ни на небу, ни на земљи, ни под земљом да отвори књигу нити да загледа у њу. И ја плаках много што се не нађе нико достојан да отвори књигу, нити да загледа у њу. И један од старјешина рече ми: Не плачи, ево, побиједио је Лав који је из племена Јудина, Изданак Давидов, и отвориће књигу и разломити седам печата њених (Откр 5, 1-5).

Ову књигу Откривења тумачи св. Андреј Кесаријски у својој 4. бесједи на пету главу Откривења овако:
– Ову свемудру књигу разумијемо као Божији поменик, у који, како вели божанствени Давид, сви бивамо уписивани. Она је исто тако неисцрпност људских судбина. Садржина ове књиге, Духа ради, није лако схватљива, недокучива је, а због спољашњих писмена изгледа лака. А седам печата, или савршена тврдоћа књиге, и све што се не зна, кажем, да се покаже, или намјера онога који испитује дубину божанскога Духа, јер провиђење не може разријешити ни једно створено биће. Књига се разумије и као пророчанство, за које Христос у еванђељу рече да ће се испунити. А оно што је остало испуниће се у посљедње дане. А то што се каже да нико не могаше да отвори књигу, значи да ни анђели, ни људи који су у тијелу, ни они свети који су ван тијела нису сазнали божанске тајне, осим Јагањца Божијег који је својим доласком разријешио давнашња пророчанства о Себи.
Овако св. Андреј Кесаријски говори.
– Видећи у усхићењу ову књигу препуну недокучивих тајни Божијих, св. Јован неутјешно плакаше, јер се нико не нађе достојан да је отвори, прочита и погледа. Но кад би у садашње вријеме на овом свијету живио свети Јован, мислим да би пролио више суза него онда кад је гледао ону божанску књигу запечаћену са седам печата од стране самога Јагањца небеског. Данас је пак отварају и прелиставају и бесловесни козлићи. Заиста велика дрскост која је пуна ужаса и чудноватости (чуђења)
Свети Јован говори: И нико не могаше… . да отвори књигу нити да загледа у њу (Откр 5, 3).
А св. Андреј тумачи: Ни анђели, ни људи у тијелу, нити они који су из тијела изишли не сазнаше Божије намјере“...."...

https://svetosavlje.org/znaci-dolaska-antihristova-i-svrsetka-vijeka/

Da li je i ovo "primenljivo vec i u danasnje vreme" (?) :
"...

О јереси у последњим временима и храбром исповедању вере

Свети АНАТОЛИЈЕ Оптински (Млађи)

Чедо моје, знај да ће у последње дане настати времена тешка, како говори Апостол. И, гле, због оскудице у побожности, и у црквама ће се појавити јереси и расколи, и као што су предсказали Свети Оци, тада на архијерејским престолима и у манастирима неће бити људи опитних и искусних у духовном животу. Због тога ће се јереси ширити посвуда и превариће многе. Непријатељ рода људскога дјеловаће лукаво да би, ако је могуће, у јерес увукао и изабране. Он неће одмах грубо одбацивати догмате о Светој Тројици, божанствености Исуса Христа, о Богородици, већ ће почети непримијетно да искривљује учење Цркве, које су нам предали Свети Оци од Духа Светога. Довијања непријатеља и његова лукавстава приметиће веома мали број њих, они који су најискуснији у духовном животу.
Јеретици ће завладати Црквом, свуда ће постављати своје слуге, а побожност ће бити занемарена. Али Господ неће оставити слуге Своје без заштите. Он је рекао: „По плодовима ћете их познати“, тако и ти по плодовима, то јест по делеовању јеретика, настој да их разликујеш од правих (истинитих) пастира. Ти духовни лопови који разграбљују духовно стадо “не улазе на врата у тор овчији него прелазе на другом мјесту“, као што је рекао Господ, то јест, ући ће на незаконит начин, уништавајући насиљем Божје уставе. Зато их Господ назива разбојницима (Јн. 10,1).
Заиста, њихова прва дужност је прогањање истинских пастира, њихово затварање, јер без тога се не може ни стадо разграбити. Зато, сине мој, кад у Цркви видиш поругање божанственог чина, отачкога Предања и Богом установљеног поретка, знај да су се јеретици већ појавили, мада ће можда до одређеног вријемена скривати своје зловерје, или ће непримјетно искривљивати божанствену вјеру, да би боље успјели, обмањујући и варајући неискусне.
Прогањаће не само пастире, него и слуге Божје, јер ђаво који руководи јересју не трпи благочашће (побожност). Препознаћеш ове вукове у овчијој кожи по њиховој гордељивој нарави, властољубљу, слатољубљу. Биће клеветници, издајници који свуда сију мржњу и злобу, зато је и рекао Господ да ћемо их по плодовима познати. Истинске слуге Божје су – смирене, братољубиве и Цркви послушне...."...
https://svetosavlje.org/o-jeresi-u-poslednjim-vremenima-i-hrabrom-ispovedanju-vere/

Kako ono bese :

"Pavle , Pavle zasto me gonis?
Tesko ti je protiv bodila pracati se ..." ...?

Izgleda da je to "tesko" i bez politike i politikantstva cak i na pdf Religija ...

Ne dade odgovor na pitanja :

"Gde se tacno u SPC zabranjuje Otkrovenje po Jovanu na Liturgijskom sabranju"
i koje su sve Liturgije u SPC tokom godine
i kako to da se u Novom zavetu u izdanju SPC -a i dalje nalazi to , tzv."zabranjeno Otkrovenje po Jovanu" ... ?

To kako kazes 'bese' je Hristos rekao Pavlu, tada Savlu koji je gonio hriscane, zatvarao ih, ... znaci, sa pozicije sile, - takva je bila politika ako bas insistiras.
Srpska Pravoslavna Crkva na svom sajtu prenosi politicke vesti na linku hriscanski svet, o papi cak nekoliko vesti, ...citam, dok trazim to sto trazis...i odgovora nema...
'ajd sad, zasto mislis da si pitanje uputio na pravu adresu, mozda ti sene svidja rec 'zabranjeno', treba 'temeljno izbegavano'...
kako mislis 'i dalje nalazi'? pa da se ne nalazi, kako bi znali, na bazi cega bi diskutovali? kroz istoriju smo imalo razne biblije, ja ne prepravljam bibliju, vec je tumacim kakva jeste.

To kako kazes 'bese' je Hristos rekao Pavlu, tada Savlu koji je gonio hriscane, zatvarao ih, ... znaci, sa pozicije sile, - takva je bila politika ako bas insistiras.
Srpska Pravoslavna Crkva na svom sajtu prenosi politicke vesti na linku hriscanski svet, o papi cak nekoliko vesti, ...citam, dok trazim to sto trazis...i odgovora nema...
'ajd sad, zasto mislis da si pitanje uputio na pravu adresu, mozda ti sene svidja rec 'zabranjeno', treba 'temeljno izbegavano'...
kako mislis 'i dalje nalazi'? pa da se ne nalazi, kako bi znali, na bazi cega bi diskutovali? kroz istoriju smo imalo razne biblije, ja ne prepravljam bibliju, vec je tumacim kakva jeste.

Da , to jeste " tog porekla" , ali ovom prilikom sam iskoristio kao potpitanje o razlozima za pokretanje ovakve teme , cinjenicama kojim se to pokusava dokazati (u smislu - tacni navodi i citati mesta o navodnoj "Zabrani u Liturgijama kod SPC - a") ...

To o "politici" se odnosilo na komentare mog potpisa i isticanje ruskog teksta ...

Smatras li da je "licno ili uskogrupno - interesno tumacenje" bas uvek i tacno i dokazivo ili je kako kazes "...vec je tumacim kakva jeste."...?

Gle , "cuda" ?

"
Свети Јован Богослов - слава студената Православног богословског факултета у Београду
20. Мај 2010 - 19:43
Свети Јован Богослов, апостол и јеванђелист. Син рибара Зеведеја и Саломије, кћери Јосифа, обручника свете Богородице. Позван Господом Исусом Јован одмах остависвога оца и мреже рибарске, и пође са својим братом Јаковом за Христом. И од тада се више није одвајао од Господа свога до краја. Са Петром иЈаковом присуствовао је васкрсењу кћери Јаирове и Преображењу Господа. На Тајној Вечери ставио је био главу на прси Исусове. Када су сви другибили оставили распетога Господа, Јован је са светом Богомајком остаопод Крстом. По наређењу Господа он је после био као син светој Дјеви Марији и брижно је служио и чувао до успенија њеног...."...

http://www.spc.rs/sr/sveti_jovan_bo...ravoslavnog_bogoslovskog_fakulteta_u_beogradu

:whistling:

"Све је Писмо богонадахнуто, и корисно за учење, за ******, за исправљање, за васпитавање у праведности" (2. Тим. 3,16).

.
Smatras li da je "licno ili uskogrupno - interesno tumacenje" bas uvek i tacno i dokazivo ili "...vec je tumacim kakva jeste."...?
ja sam tebi na pocetku rekao - GUMICA, ti meni polako, mozda si mislio da ima vremena.
Na svako tumacenje koje sam prepisao, ili je moje, ja sam tu da cujem gde gresim ako gresim
1. spc ili pravoslavlje u celini, ne rece da li citas ruski, ili samo u potpisu ga imas
.2 bogoslov, apostol
3. ko je jeretik, sta su koje su jeresi, hilijazam sam vec ponudio na analizu
4. i onda konkretno anliza pisma
"Све је Писмо богонадахнуто, и корисно за учење, за ******, за исправљање, за васпитавање у праведности" (2. Тим. 3,16).
svo pismo referise na stari zavet u datom momentu, jer je Pavle bio prvi pisac novozavetnih knjiga,pa cak i neke knjige koje nisu u starom zavetu
... i to sam vec dao ranije
Šta je bilo prvo? - True Faith web site

true.faithweb.com/7-bible-bernstajn.htm

Kao što sam malopre pomenuo, znao sam da je Apostol Pavle Sveto Pismo .... Knjizi Janija i Jamvrija, nastaloj na osnovu usmenog jevrejskog predanja (2. Tim.

Јеретици ће завладати Црквом, свуда ће постављати своје слуге, а побожност ће бити занемарена. Али Господ неће оставити слуге Своје без заштите. Он је рекао: „По плодовима ћете их познати“,
...tokom II veka u hrišcanstvo su pocela da prodiru hilijasticka strujanja.16 Hrišcanski hilijazam je zapravo predstavljao ucenje da ce pravednici nakon vaskrsenja hiljadu godina carevati sa Hristom na zemlji u Jerusalimu. Za takvo verovanje nadeno je uporište u Otrivenju Jovanovom.17 Mnogi hrišcanski oci II, III i IV veka su prihvatali hilijazam (Papija Jeropoljski, pisac Varnavine poslanice, Justin Filozof, Meliton Sardski, Irinej Lionski, Hipolit Rimski, Tertulijan, Metodije Olimpijski, Viktorin Petavijski, Laktancije).18 Razni hrišcanski heterodoksni pokreti i otpadnici od tzv. Velike crkve takode su imali hilijasticka shvatanja,

Poslednja izmena:
vcbccbc vcbcvb @:
"......tokom II veka u hrišcanstvo su pocela da prodiru hilijasticka strujanja.16 Hrišcanski hilijazam je zapravo predstavljao ucenje da ce pravednici nakon vaskrsenja hiljadu godina carevati sa Hristom na zemlji u Jerusalimu. Za takvo verovanje nadeno je uporište u Otrivenju Jovanovom.17 Mnogi hrišcanski oci II, III i IV veka su prihvatali hilijazam (Papija Jeropoljski, pisac Varnavine poslanice, Justin Filozof, Meliton Sardski, Irinej Lionski, Hipolit Rimski, Tertulijan, Metodije Olimpijski, Viktorin Petavijski, Laktancije).18 Razni hrišcanski heterodoksni pokreti i otpadnici od tzv. Velike crkve takode su imali hilijasticka shvatanja, ".

Obrati paznju na reci iz "Simbola Vere" koje se izgovaraju na svakoj Liturgiji u Pravoslavnim hramovima :

"

СИМБОЛ ВЕРЕ
Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је све постало;
Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.".

Naglaseno :
"...И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја...."...

"...И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја...."...
Onda je 1000-godisnje cije, odakle jeres milenarizma, ciji je to plod [po plodovima njihovim poznajte ih]?
To да суди живима и мртвима je po laznom potkrivenju u razmaku od 1000, prvo jednima, pa drugima, prvo vaskrsenje, pa drugo za 1000, zivi, pa mrtvi, jedni mrtvi, pa drugi mrtvi... - gde je to sve u simvolu vere - nema nicega iz laznog otkrivenja u simvolu vere.

Lažno otkrivenje 14,14 govori o sedenju na oblaku nekog ko je sličan sinu čovečijemu ("nalik" u OTK. 1,13), dok u poglavlju 12, pak govori o nastanku carstva božijeg na nebu zbacivanjem djavola i satane (tj. aždaje, zmije) sa neba posle rata na nebu koji se prenosi na zemlju, veselje na nebesima, teško zemlji, jer sidje k nama... (Opširnije...)
Ali i na drugom mestu pisac lažnog otkrivenja potvrdjuje svoje carstvo nevolje, jer ima i početak i kraj budući da je definisano kao 1000-godišnje, (danas navodno) nije ni počelo, omedjano dvoma vaskrsenjima, tj. dvema smrtima [OTK. 20,4 i 6 ...i oživeše i carovaše sa Hristom 1000 godina] (što se nigde u Bibliji drugde ne pominje, naprotiv).

Otk 1,7 evo, dolazi sa oblacima, i ugledace ga svako oko, i oni koji ga probodoše; i zaplakace zbog njega* sva plemena zemaljska.

• Zaharija 12,10-11 i izlicu na dom davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava; i pogledace na mene kojega probodoše; i plakace za njim kao za jedincem, i tužice za njim kao za prvencem. U ono æe vreme biti tužnjava velika u jerusalimu...
  • Jovan 19,36-37 jer se ovo dogodi da se ispuni pismo: kost njegova nece se prelomiti. I opet drugo pismo govori: pogledace na onoga koga probodoše
Jovan u jevandjelju kaze da se ispunilo Pismo, i mi imamo to napismeno, a onda se nekoliko decenija kasnije pojavljuje Jovan patmoski da se ruga prorokovanom i ispunjenom za vreme 1. dolaska, stavljajuci sve u buducnost, parusiju...

• Oni koji su proboli Gospoda nece ga ugledati PO DRUGOM DOLASKU, buduci da su mrtvi, tj. Ne mogu se ubrojiti u sva plemena na zemlji koja ce ga ugledati gde dolazi na oblacima (matej 24,30)! Ako ce doci sa silom i slavom velikom, sigurno nece doci proboden, a kamoli da ce zaplakati zbog njega tada kada se sile nebeske pokrenu (matej 24,29-30). Znaci, ako se pismo ispunilo, i tu potvrdu imamo napismeno u 4. Jevandjelju, cak i kao neoboriv fakat, samo bezumnik može da tvrdi da je taj isti jevandjelista mogao da napiše lažno otkrivenje. Sva plemena mogu samo da placu *zbog samih sebe tada, jer ne shvatiše dok ne bi kasno (matej 24,39)

Свети Јован говори: И нико не могаше… . да отвори књигу нити да загледа у њу (Откр 5, 3).
koju knjigu, ako jovan za svoje 'prorocko otkrivenje' koje je dobio od bezimenog palog andjelja kaze - ne zapecacavaj
9. И рече ми: Гле, немој, јер сам и ја слуга као и ти и браћа твоја пророци и они који држе речи пророштва књиге ове. Богу се поклони.
10. И рече ми: Не запечаћавај речи пророштва књиге ове; јер је време близу.

zapecacena, i nezapecacena, izgleda da je to neka druga knjiga, te ostaje nejasno kako onu tvrdu sa 7 pecata aplikovati na ovu njegovu za koju mu je receno da NE ZAPECACUJE

ostaje i nejasno kome i zasto treba i za kakove plodove ta nedokuciva, tvrda, koju niko nije dostojan bio da otvori, a imajuci u vidu ovu Rec Gospodnju
25. У то време одговори Исус, и рече: Хвалим Те, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од премудрих и разумних а казао си простима
26. Да, Оче, јер је тако била воља Твоја.

daklem, ako se radi o dve, zapacacenoj i nezapecacenoj knjizi, onda celo ponudjeno
Jos jedno od "vidjenja" Otkrovenja po Jovanu :
aplikujuci atribute zapecanene tipa carske gramate i sl. na nezapecacenu - pada u vodu.

Otk 1,7 evo, dolazi sa oblacima, i ugledace ga svako oko, i oni koji ga probodoše; i zaplakace zbog njega* sva plemena zemaljska.

• Zaharija 12,10-11 i izlicu na dom davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava; i pogledace na mene kojega probodoše; i plakace za njim kao za jedincem, i tužice za njim kao za prvencem. U ono æe vreme biti tužnjava velika u jerusalimu...
  • Jovan 19,36-37 jer se ovo dogodi da se ispuni pismo: kost njegova nece se prelomiti. I opet drugo pismo govori: pogledace na onoga koga probodoše
Jovan u jevandjelju kaze da se ispunilo Pismo, i mi imamo to napismeno, a onda se nekoliko decenija kasnije pojavljuje Jovan patmoski da se ruga prorokovanom i ispunjenom za vreme 1. dolaska, stavljajuci sve u buducnost, parusiju...

• Oni koji su proboli Gospoda nece ga ugledati PO DRUGOM DOLASKU, buduci da su mrtvi, tj. Ne mogu se ubrojiti u sva plemena na zemlji koja ce ga ugledati gde dolazi na oblacima (matej 24,30)! Ako ce doci sa silom i slavom velikom, sigurno nece doci proboden, a kamoli da ce zaplakati zbog njega tada kada se sile nebeske pokrenu (matej 24,29-30). Znaci, ako se pismo ispunilo, i tu potvrdu imamo napismeno u 4. Jevandjelju, cak i kao neoboriv fakat, samo bezumnik može da tvrdi da je taj isti jevandjelista mogao da napiše lažno otkrivenje. Sva plemena mogu samo da placu *zbog samih sebe tada, jer ne shvatiše dok ne bi kasno (matej 24,39)
Nisam bas sasvim razumeo kakve veze ima ovo sto si ovde napisao sa onim iz ove moje poruke :

https://forum.krstarica.com/threads...tovim-laznim-otkrovenjem.890752/post-37972554

u kojoj sam ti bar pokusao da ukazem na neutemeljenost ovog dela koji si citirao :

"...16 Hrišcanski hilijazam je zapravo predstavljao ucenje da ce pravednici nakon vaskrsenja hiljadu godina carevati sa Hristom na zemlji u Jerusalimu. ..." ,

uporedjujuci sa izdvojenim citatom iz "Simboila vere" gde se jasno i nedvosmisleno kaze :

Dakle , ne hilijanistickih "hiljadu godina" , vec " ...његовом Царству неће бити краја...".

koju knjigu, ako jovan za svoje 'prorocko otkrivenje' koje je dobio od bezimenog palog andjelja kaze - ne zapecacavaj
9. И рече ми: Гле, немој, јер сам и ја слуга као и ти и браћа твоја пророци и они који држе речи пророштва књиге ове. Богу се поклони.
10. И рече ми: Не запечаћавај речи пророштва књиге ове; јер је време близу.

zapecacena, i nezapecacena, izgleda da je to neka druga knjiga, te ostaje nejasno kako onu tvrdu sa 7 pecata aplikovati na ovu njegovu za koju mu je receno da NE ZAPECACUJE

ostaje i nejasno kome i zasto treba i za kakove plodove ta nedokuciva, tvrda, koju niko nije dostojan bio da otvori, a imajuci u vidu ovu Rec Gospodnju
25. У то време одговори Исус, и рече: Хвалим Те, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од премудрих и разумних а казао си простима
26. Да, Оче, јер је тако била воља Твоја.

daklem, ako se radi o dve, zapacacenoj i nezapecacenoj knjizi, onda celo ponudjeno aplikujuci atribute zapecanene tipa carske gramate i sl. na nezapecacenu - pada u vodu.

:think:

Ili je u pitanju nemogucnost ljudskog uma da spozna ono sto je u njoj napisano i opisano ?
Bar za sada...
Jer "telesno i dalje razmislja i zivi " samo telesno ...

Nisam bas sasvim razumeo kakve veze ima ovo sto si ovde napisao sa onim iz ove moje poruke :

https://forum.krstarica.com/threads...tovim-laznim-otkrovenjem.890752/post-37972554

u kojoj sam ti bar pokusao da ukazem na neutemeljenost ovog dela koji si citirao :

"...16 Hrišcanski hilijazam je zapravo predstavljao ucenje da ce pravednici nakon vaskrsenja hiljadu godina carevati sa Hristom na zemlji u Jerusalimu. ..." ,

uporedjujuci sa izdvojenim citatom iz "Simboila vere" gde se jasno i nedvosmisleno kaze :

Dakle , ne hilijanistickih "hiljadu godina" , vec " ...његовом Царству неће бити краја...".
pa, ja to pisem sve vreme da imamo dva carstva, ovih milenarista/jeretika 1000 gopdisnje, a Bozije da je vecno
deo koji sam citirao pominje sve zapadnjake koji su prihvatili hilijzam, pa sam citirao da se vidi ili su jeretici, ili svetitelji, da se vidi dokle ti zli plodovi, sa zapada, ne moze jasnije da se kaze, i ti se odlicno setio da naglasis Simbol Vere, da se jos ejdnom jasno i nedvosmisleno pokaze nase stanoviste

mojom sledecom replikom sam se nadovezao raskrinkavajuci dalje/dublje to 1000-godisnje carstvo, mozes reci da direktne veze nema, eto nastvio sam se

Ili je u pitanju nemogucnost ljudskog uma da spozna ono sto je u njoj napisano i opisano ?
Bar za sada...
Jer "telesno i dalje razmislja i zivi " samo telesno ...
hehe, sta ces, kad nisam profesor, ali neka naci ces ti moju repliku/replike gde Hristos hvali Oca sto je nesto otkrio PROSTIMA, sakrio od premudrih...
lepo sam ti jasno i nedvosmisleno ukazao, citirajuci, PROSTO DA PROSTIJE NE MOZE BITI, zapecacena i nezapecacena, ako se ne radi o dve knjige, onda je neko ovde lud
p.s. malo ti pase jasno i nedvosmisleno,a malo bi za 'nemogucnoscu ljudskog uma' i ostalim mistifikacijama, apstrakcijama, ...sve je to deo zavere hijerarhije razumevanja - Hristos je rekao da se obratimo u decu, malo dete moze razumeti, ali profesor ne, i brani i tebi, hijerarhijom razumevanja, jer ako ne moze on, onda neces ni ti...

da dodam na zaveru hijerarhije razumevanja, ona je u zaveri, tj. deo zavere hijerarhije ljubavi, a ne smemo u kontekstu teme da prenebregnemo ni zaveru da su navodno jeresi bile preovladjujuce na istoku, a ne na zapadu [tu priznajem da sam dosta tanak, morao bih da doucim crkvenu istoriju]
znaci, ili si usmeren ka jasnoci i nedvosmislenoscu, ka konkretizaciji, ili nisi - ja sam i zbog tebe postavio novu temu apstrakcija ili konkretizacija vere

vidi, do sada smo trebali da se dogovorimo vec da se zavere trebaju raskrinkati, konspiracije, jer su na smetnji veri, i aspiraciji... da ne buide posle sto Hristos rece kada sin coveciji dodje da ne nadje veru na zemlji UOPSTE

I ja sam kerkiri rekao vec, vidi iznad, da ako nisam dovoljno [intelektualno] posten, da mi se kaze

Poslednja izmena:
hijerarhiju vlastitog sagresenja imaj,
najociglednije greske se oslobodi prvo,
druga ce odmah zauzeti njeno mesto
...
tako pocinje moja pesma, ja pokajani i prosvetljeni, cu je objaviti celu, ali prvo moramo da se dogovorimo, ima li ili nema hijerarhije razumevanja, jer ako je ima, zbogom, ja odoh, nemamo sta da pricamo, carevo novo odelo pristaje vasim profesorima, a ne carske gramate, ili mozda lazni dimitriji i ini

svim srcem i svom dusom, rece Gospod moj

Back