Da li je paradajz turizam zaista odmor?

Da li ste za ili protiv paradajz turizma?
Da li je bolje ici na odmor na tri godine kulturishka ili svake godine u paradajz varijanti?

По мени добар провод не зависи од комфора који имате на путовању већ од онога што доживите током путовања. Наравно и ово је ствар навике сваког од нас. Ја сам одлазио на путовања са најнижим могућим нивом комфора који постоји. Што значи пешке, спавао не у шатору већ само у врећи, јео 2 конзерве рибе и пола киле леба дневно и могу вам рећи да сам се провео никад лепше. Прво због сјајне екипе сапутника а друго због невероватног осећаја током пешачења.

Да ли би могао ову тврдњу да поткрепиш неким аргументима?

И они који су на полупансиону једну трећину свих оброка (најчешће ручак - главни оброк) морају сами да се хране, зар не?

Kako sam ja od ovih "prokuzenih" i ne idem bez polupansiona na more, citybreak bez dorucka objasnicu...

Uplatom buffet dorucka i vecere ti dobijes puno hrane po obroku. U boljim hotelima, bogme i sa tri zvezdice imas sokove, sveze cedjene narandze i limun, peciva, jaja na vise nacina, vise vrsta kackavalja, musli, cerealije, jogurt, salate, vocne salate, kolace, slatke hlebove, nutelu, dzemove i kafu po zelji. Skoro da je izbacena iz upotrebe amerikano kafa pa je sada skoro svuda moguce napraviti latte, kapucino, makiato, espreso dopio....etc Kada za dorucak covek pojede slano, slatko, popije cedjen sok i na sve to doda kafu njemu je stomak pun 6 sati...ja rucam uvek, znaci spiskam samo 4 - 5 evra na rucak jer sam puna od dorucka. Za veceru imas jela po izboru, nekoliko vrsta ribe, mesa uopste, salate, sladolede, kolace sta vec i ponovo se najedes da si pun, sokove i obrok salate sa pastama...nakon toga popijes kafu u nekom kaficu i to je sve. Dakle dnevno van uplacenog pansiona potrosis do 15 evra....za dve kafe od po 5evra i rucak 5evra...eto racunice...

Да ли би могао ову тврдњу да поткрепиш неким аргументима?

И они који су на полупансиону једну трећину свих оброка (најчешће ручак - главни оброк) морају сами да се хране, зар не?

Evo ovako reci cu ti samo jedan promjer

soba za dvoje sa polupansionom dođe oko60 €

a apartman za dvoje jefrini je oko 60 €

da kazem ovako ..za cetvero hotel sa hranom pansion puni 140 €

apartman za cetvero normalan od 90 do 140 €

otprilike su slicni uvjeti ..s tim da partman od 140 € zadovolajva sve vrste turista

Kako sam ja od ovih "prokuzenih" i ne idem bez polupansiona na more, citybreak bez dorucka objasnicu...

Uplatom buffet dorucka i vecere ti dobijes puno hrane po obroku. U boljim hotelima, bogme i sa tri zvezdice imas sokove, sveze cedjene narandze i limun, peciva, jaja na vise nacina, vise vrsta kackavalja, musli, cerealije, jogurt, salate, vocne salate, kolace, slatke hlebove, nutelu, dzemove i kafu po zelji. Skoro da je izbacena iz upotrebe amerikano kafa pa je sada skoro svuda moguce napraviti latte, kapucino, makiato, espreso dopio....etc Kada za dorucak covek pojede slano, slatko, popije cedjen sok i na sve to doda kafu njemu je stomak pun 6 sati...ja rucam uvek, znaci spiskam samo 4 - 5 evra na rucak jer sam puna od dorucka. Za veceru imas jela po izboru, nekoliko vrsta ribe, mesa uopste, salate, sladolede, kolace sta vec i ponovo se najedes da si pun, sokove i obrok salate sa pastama...nakon toga popijes kafu u nekom kaficu i to je sve. Dakle dnevno van uplacenog pansiona potrosis do 15 evra....za dve kafe od po 5evra i rucak 5evra...eto racunice...

Али опет мораш да мислиш где ћеш и шта да ручаш...значи - није опуштенција до даске... Опет се, што каже Ефендија, ''гураш у реду у ресторанима брзе хране''? :mrgreen:

А рачуница ми није јасна - па ја за 15 евра дневно имам и сва три оброка и безброј кафа у свом апартману...како је онда то јефтиније? :confused:

Али опет мораш да мислиш где ћеш и шта да ручаш...значи - није опуштенција до даске... Опет се, што каже Ефендија, ''гураш у реду у ресторанима брзе хране''? :mrgreen:

А рачуница ми није јасна - па ја за 15 евра дневно имам и сва три оброка и безброј кафа у свом апартману...како је онда то јефтиније? :confused:

nije bas tako ...ima bezbroj kamoba ili slicno gdeza 4 € se moze jesti ok
a osim toga ako jedes ..doruckujes oko 9 i najedes se do veceri uz nestous put lako se izdrzi ...a vecera od 6

sve zavisi od coveka;)

Evo ovako reci cu ti samo jedan promjer

soba za dvoje sa polupansionom dođe oko60 €

a apartman za dvoje jefrini je oko 60 €

da kazem ovako ..za cetvero hotel sa hranom pansion puni 140 €

apartman za cetvero normalan od 90 do 140 €

otprilike su slicni uvjeti ..s tim da partman od 140 € zadovolajva sve vrste turista

Ја се извињавам, не знам како је у Шпанији, на Малдивима или Италији....:(
Ја причам о Грчкој, на пример...
Овог лета летовала сам у Калитеи на Касандри где је студио за четворо, веома леп, нов, са базеном у прелепо уређеном дворишту, са климом и свиме што смештај чини квалитетним, коштао 15 евра по особи, значи 60 евра дневно!:rtfm:

Прошле године у Пефкарију на Тасосу ме је изнело 13 евра по особи (али, додуше, без базена), претпрошле у Геракинију на Ситонији 15 евра....
Сваки је био нов, са новим намештајем, близу плаже, на лепом месту, чист, лепо уређен, са климом (која се није доплаћивала), простран, са свим кухињским елементима (такође новим), са феном за косу, мењањем постељине на сваких 5 дана...
Златне славине за воду и персијски теписи ми баш и нису од неког значаја док сам на мору да бих плаћала ноћење у апартману 35 евра дневно по особи....:mrgreen::lol:.....(искрено - ни у једној нашој агенцији нисам видела такве понуде...:confused:)

E pa vidis meni je ovako lepse i jeftinije jer ja pijem kapucino a on kosta svuda u svetu i znaci mi kada imam uracunat, jedam puno na odmoru, volim da imam i slatkise i ribu, oni tu ubace puno nacionalne hrane, za 15 evra ne mogu ni da zamislim da sve to sebi priustim jer paelja je sada hvatala 12evra tako da ne shvatam kako neko moze opustencija sve to da priusti sebi u svom apartmanu osim ako ne pravi paelju rucno...dakle u restoranu mogu finansijski da podnesem jedan obrok, ko moze sva tri super mu je i bez hotelskog pansiona, ko ne zeli da ima pansion u redu je, shvatam samo kazem da se secam mame koja je ponavljala svake godine "samo da imam hranu u hotelu, da mogu da preracunam troskove"...secam se da smo septembra '08 otisle na godisnjicu Solunskog fronta, smestili su nas u Paraliju, nas tri smo pukle 400 evra za 5 dana. Apartman je bio uzasan pa smo presle u hotel nakon prve noci i platile duplo smestaj jer je prvi bio nepodnosljiv, kafa je kostala 4.5 evra, isle par puta u restoran koji nas je hvatao isto kao na Santoriniju, placale lezaljke, otisle u Katarinu jer u Paraliji nismo imale ni gde da prosetamo, otisle u Solun i eto, nismo ni osetile a pukle smo previse za Paraliju u septembru...zato ja volim da kontrolisem troskove i da, meni je jeftinije u hotelu...

nije bas tako ...ima bezbroj kamoba ili slicno gdeza 4 € se moze jesti ok
a osim toga ako jedes ..doruckujes oko 9 i najedes se do veceri uz nestous put lako se izdrzi ...a vecera od 6

sve zavisi od coveka;)

Ма ок је, знам да има људи којима то одговара :), мени не јер немам ''вишка'' и јер на мору морам да једем бар 4 пута дневно. :confused:
Али, оно што мени смета на овој теми то је поставка да ако једеш у апартману - онда си парадајз туриста и сељак, а ако имаш само два оброка дневно, а између ''издржаваш'' (читај - гладујеш, или такође једеш нешто с ногу, што је ''парадајз варијанта'' :confused:, онда летујеш ''културишка''...:roll:)

Знам да ниси ти то рекао....али ето, ја некако више полемишем са постављачем теме.;)

И даље чекам да чујем како је то стварно јефтиније узети полупансион у хотелу него студио или апартман.....:confused:

E pa vidis meni je ovako lepse i jeftinije jer ja pijem kapucino a on kosta svuda u svetu i znaci mi kada imam uracunat, jedam puno na odmoru, volim da imam i slatkise i ribu, oni tu ubace puno nacionalne hrane, za 15 evra ne mogu ni da zamislim da sve to sebi priustim jer paelja je sada hvatala 12evra tako da ne shvatam kako neko moze opustencija sve to da priusti sebi u svom apartmanu osim ako ne pravi paelju rucno...dakle u restoranu mogu finansijski da podnesem jedan obrok, ko moze sva tri super mu je i bez hotelskog pansiona, ko ne zeli da ima pansion u redu je, shvatam samo kazem da se secam mame koja je ponavljala svake godine "samo da imam hranu u hotelu, da mogu da preracunam troskove"...secam se da smo septembra '08 otisle na godisnjicu Solunskog fronta, smestili su nas u Paraliju, nas tri smo pukle 400 evra za 5 dana. Apartman je bio uzasan pa smo presle u hotel nakon prve noci i platile duplo smestaj jer je prvi bio nepodnosljiv, kafa je kostala 4.5 evra, isle par puta u restoran koji nas je hvatao isto kao na Santoriniju, placale lezaljke, otisle u Katarinu jer u Paraliji nismo imale ni gde da prosetamo, otisle u Solun i eto, nismo ni osetile a pukle smo previse za Paraliju u septembru...zato ja volim da kontrolisem troskove i da, meni je jeftinije u hotelu...

Аха, значи ипак није јефтиније хранити се у хотелу (јер фактички није ;)) него ТИ више волиш у хотелу због одређених разлога! Ти разлози ЗА ТЕБЕ јесу сасвим легитимни, али онај ко ни код куће не пати за паељом и може да издржи 10-12 дана без ње - њему јесте јефтиније! ;)

Уосталом и када одседенш у апартману - увек можеш да се изведеш негде на ручак-вечеру, ако ти се баш приједе риба, паеља или од птице млека...

Poslednja izmena:
Аха, значи ипак није јефтиније хранити се у хотелу (јер фактички није ;)) него ТИ више волиш у хотелу због одређених разлога! Ти разлози ЗА ТЕБЕ јесу сасвим легитимни, али онај ко ни код куће не пати за паељом и може да издржи 10-12 дана без ње - њему јесте јефтиније! ;)

Upravo suprotno...evo na primer - Skiatos, apartmani
http://www.klioputovanja.com/pdf/skiathos-maxi6.pdf

...na cenu iz tabele dodati obaveznih 40 evra za trajekt i 1000 dinara...cirka apartman van centra izadje preko 300evra bez hrane

Zakintos i Krf apartmani http://www.followme.rs/page/summerTree/sr/europe/grcka.html

Krit - avionski prevoz, hotel u centru, buffet dorucak i vecera, Retimno turisticka meka Krita kosta cirka 399evra za isti period....dakle razlika je 99evra koju valjda svaki turista potrosi za dva obroka na letovanju...Brascos je odlican hotel, boravila sam u njemu, hrana prstice da covek polize...o lepotama Krita je izlisno govoriti i udobnosti avionskog prevoza

http://www.followme.rs/page/summerT...tml?view=accomodation&id=1168&programmeId=234

Dakle razlika je nema ni sto evra a u prvom slucaju nemamo hranu a u drugom imamo:heart:

Poslednja izmena:
Ја се извињавам, не знам како је у Шпанији, на Малдивима или Италији....:(
Ја причам о Грчкој, на пример...
Овог лета летовала сам у Калитеи на Касандри где је студио за четворо, веома леп, нов, са базеном у прелепо уређеном дворишту, са климом и свиме што смештај чини квалитетним, коштао 15 евра по особи, значи 60 евра дневно!:rtfm:

Прошле године у Пефкарију на Тасосу ме је изнело 13 евра по особи (али, додуше, без базена), претпрошле у Геракинију на Ситонији 15 евра....
Сваки је био нов, са новим намештајем, близу плаже, на лепом месту, чист, лепо уређен, са климом (која се није доплаћивала), простран, са свим кухињским елементима (такође новим), са феном за косу, мењањем постељине на сваких 5 дана...
Златне славине за воду и персијски теписи ми баш и нису од неког значаја док сам на мору да бих плаћала ноћење у апартману 35 евра дневно по особи....:mrgreen::lol:.....(искрено - ни у једној нашој агенцији нисам видела такве понуде...:confused:)

TI APARTMANI SE NE PRODAJU PREKO AGENCIJA U HRVATSKOJ SU I RASPRODANI VEC U FEBRUARU ILI DO APRILA ...VISE NEMA NISTA
I TO PREKO 4 MJESECA

VJEROJATNO LJUDI ZNAJU ZASTO PLACAJU ....I DOLAZE OPET ...

zato sam rekao da novac ne određuje nacin upraznjavanja odmora .....

evo ja sam ove godine bio u srbiji na planinama i nisu bas apartmani nesto bitnoje jefriniji

no sve je za mene poviljno a i ne zalim se ...bilo je ljepo ....vrlo :heart:

Ма ок је, знам да има људи којима то одговара :), мени не јер немам ''вишка'' и јер на мору морам да једем бар 4 пута дневно. :confused:
Али, оно што мени смета на овој теми то је поставка да ако једеш у апартману - онда си парадајз туриста и сељак, а ако имаш само два оброка дневно, а између ''издржаваш'' (читај - гладујеш, или такође једеш нешто с ногу, што је ''парадајз варијанта'' :confused:, онда летујеш ''културишка''...:roll:)

Знам да ниси ти то рекао....али ето, ја некако више полемишем са постављачем теме.;)

И даље чекам да чујем како је то стварно јефтиније узети полупансион у хотелу него студио или апартман.....:confused:

vec rekao da za mene nema razlike u turistima jeli bili u apartmanu ili hotelu

cena nista ne određuje itko gleda na one koji su u apartmanu ..sa visine mogu reci da sam vidioi viđam svaki dan goste koji placaju apartmane i trose i vani jedu .. tako da svaki potrisi i preko 100 € po osobi

sve je stvar izbora imogucnosti

gosta cijenim po ponasanju i nacinu ophođenja sa drugima ..kulturan gost uvjek dobro dosao i dobro primljen...

a sto se tice srpskih gostiju ..jedni od najgalantnijih i ne misle sto ce biti sutra ...:)

Ja uvek praktikujem nocenje sa doruckom, gde god da putujem, iz jednog jedinog razloga...S obzirom da praktikujem dinamican odmor i svrljanje svuda negde, ne volim tu obavezu da mi je rucak tad i tad a pitanje je gde cu ja zapravo biti. Dakle, ne govorim o tome da li je ta varijanta jeftinija ili ne, ali meni prosto mnogo vise odgovara. Kad god (i gde god) da se putuje sa devojkom ili drustvom, uvek biram vec spomenuto. Takodje, od svega ovde navedenog bitnije mi je sa kim sam negde nego da li mi je hotel perverzija ili ne (u kojem ,naravno, provodim vrlo malo vremena). Slazem se sa La Dolcevitom za usluge u visoko rangiranim hotelima , koje se, jel, i podrazumevaju.Ali,meni to nikad nije bio prioritet, sto zbog licnih afiniteta, sto zbog novca. Ali nikad necu razumeti all inclusive letovanja po hotelima gde ljudi i ne idu na plazu vec se kupaju u bazenima (jer je sve placeno), a kad ih pitate sta su videli u tom gradu/mestu, oni ne znaju sta da vam kazu...Pa koja je razlika biti onda u takvom hotelu u Turskoj ili Egiptu recimo?

Све је ок што си рекао, само ја још нисам чула како је то јефтиније летовати у хотелу уз полупансион него приватно и сам се хранити....;)

napisa ti prije no evo jos jednom

cene za apartmane i hotel su iz hrvatske isto mjesto

hotel ..nocenje plus dorucak i jedan obrok 32 € po osobi ...ukupno ..........64 €

privatni smestaj za dvoje APP./2 55--60 €....samo nocenje ....60 €

E SAD VIDI STO JE JEFTINIJE

doplata za puni pansion je par €

hotel jesa tri zvezdice kaoiapartman 50 .metara od mora u zelenilu plaza ispred

osobnoja ne volim hotele pa bi uzeo apartman jer se osjecam mnogo komotnije

a da ti jos kazem da noovac nije faktor koji određuje gosta ....jedrenje po osobi sa svime po danu 50€ brod... trosak broda ..hrana i pice ..i sada mi kazi da je sve skupo....;)
/

Нисам одавно била на хрватском приморју....:( Хоћеш да кажеш да је цена најма апартмана или студија на хрватском приморју у просеку 30 евра за дан по особи???? :eek::eek::eek:

Чак и да је тако, не можеш на основу Хрватске изнети генерални закључак да је ''јефтиније у хотелу него приватно''. Ето, ја ти навела цене из Грчке где се у просеку најам апартмана или студија плаћа од 10 до 17 евра за дан по особи. ;)

Нисам одавно била на хрватском приморју....:( Хоћеш да кажеш да је цена најма апартмана или студија на хрватском приморју у просеку 30 евра за дан по особи???? :eek::eek::eek:

Чак и да је тако, не можеш на основу Хрватске изнети генерални закључак да је ''јефтиније у хотелу него приватно''. Ето, ја ти навела цене из Грчке где се у просеку најам апартмана или студија плаћа од 10 до 17 евра за дан по особи. ;)

ok uzmi tada jos stosve potrosis za hranu i pice u apartmanu pa stopotrosite i vani pamoras da dođes sa autom a za dvoje je jeftinije saagencijom .a i ugrckoj ima jeftinih aranzmana .. sve zavisi koliko i sta zelis

no najvaznije je ..nema turista prve i druge klase ..vec samo ljudi koji su turisti

cene su takve u hrvatskoj ali u mom okruzenju ....primorje ...rijek... okolica i otoci

Hm, to 10 € je mozda pocetkom juna, u sezoni ide i do 30 € po osobi (samo nocenje). Nije ni Grcka sto je bila, za lezaljku i suncobran moras da uzimas pice na svaka 2-3 sata, a gde je ostalo. Tvrdim da je jeftiniji hotel.

Hm, to 10 € je mozda pocetkom juna, u sezoni ide i do 30 € po osobi (samo nocenje). Nije ni Grcka sto je bila, za lezaljku i suncobran moras da uzimas pice na svaka 2-3 sata, a gde je ostalo. Tvrdim da je jeftiniji hotel.

Ето сад!

Ја управо навела цене по којима сам плаћала најам студија у сред јула у претходне три године.... Рекох - 15 евра за ноћ по особи ове године у Калитеи (која није, попут Паралије или Ставроса, јефтино летовалиште за српске народне масе), и то са прелепим базеном у дворишту...
И уопште не знам ко ти је рекао да мораш да узимаш пиће на свака 2-3 сата и зашто би уопште морао да узимаш лежљаку и сунцобран? :confused: У Грчкој бар можеш да рашириш свој сунцобран где год хоћеш....(у Црној Гори не можеш)....
И иначе немам обичај да се купам стално на истом месту, тако да ми хотлеска плажа не игра... замисли - одеш на Тасос и купаш се све време само испред свог хотела јер ту не мораш да плаћаш лежаљке и сунцобран...:roll:...и не видиш ништа од свих оних дивних плажа...:confused:

Koliko se secam postavka teme nije bila da li je bolje u hotelu ili u apartmanima nego da li je bolje ici na letovanje svake godine za recimo sve ukupno 1000-1200 evra ili je bolje ici svake trece za 3000-4000 evra. I dalje tvrdim da je bolje svake godine za 1000 nego svake trece za 3000. U stvari jos bolje je svake godine za 3000, ali ja i moja porodica to sebi ne mozemo da priustimo.

Back