Da li je narodna muzika samo za seljake?

Sredinom 90ih je bilo dosta svirki u mom kraju. Gitarijada, na otvorenom , po seoskim domovima kulture , lokalima i sl, afirmisanih bendova, lokalnih itd . Većina tih lokalnih bendova , nisu bili gradski momci. A svirali su da se naježiš.
Tako da, ne bih ja to delila na selo-grad. Il imaš srce za nešto, il ne. Svako ima svoj put.
Ja sam najviše volela kad imaju probe, pa deo kad bubnjar ima svojih 5 minuta . Uživala sam. Bubnjevi su čudo.

Нешто су ми твоји ставови интересантни за коментарисање у задње време,
то је вероватно зато што си искрен, али помало неупућен ...

Реално говорећи,
највише утицаја на то коју ћемо музику да слушамо
имају ритмова које живимо !

Ово је лепо речено, а сад да објасним:

Ко овце чува,
наравно да му пасторала одзвања у ушима - музика спорог ритма, са пуно вибрата сличног мекетању,
и текстом о сетви, жетви, љубави и чежњи.

Ко тракторише по селу њему најбоље леже модернизоване пасторале,
са музиком која користи модернизоване инструменте,
као што и тај неки тракториста користи модернизоване машине обављајући пољопривредне послове.

Ко живи на асфалту није нормално да слуша пасторале !
Његов ритам је много бржи,
живот много загађенији у сваком смислу.

Нормално је да тај неки градски слушалац слуша неку електронскију музику,
без рубато делова (значи строго пребројани тактови - паран број),
снажног ритма (као пнеуматски чекић у оближњој фабрици)
метрономски равномерног темпа.

Као што малопре рекох за градског слушаоца,
тако мислим да није нормално да чувар стоке на ливади слуша градску музику.

А ако се то ипак деси ?
Фолирање, значи за жаљење !

Inače, taj antagonizam prema muzički orijentalnom je tako malograđanski i simptom jednog gotovo rasističkog diskursa. To gađenje na sopstveni melos, a ovamo se skače uz tuđi folk je tragikomično. Slušati rok i metal, a sa druge strane pominjati narodnu muziku u kontekstu nasilja, droge, nemorala, buke .. .:roll:

Paradoksalno, većini anglosaksonaca će biti daleko zanimljiviji narodnjaci kao nešto autentično, mistično,egzotično, inspirativno nego naši rokeri i bluzeri koji sviraju NJIHOVU muziku. Bluz, rok i pop su anglosaksonski fenomen koji sa ostatkom sveta nema nikakve veze.

A opet, brojni su rok, džez muzičari koji inspiraciju pronalaze u orijentalnoj muzici. O klasičnim kompozitorima da i ne govorim. Šta znaju seljaci...

Back