Da li je narodna muzika samo za seljake?

Inače ubij Bože šta se dešava sa muzičkim ukusom nacije u poslednje vreme... ranije i oni koji su voleli su se makar stideli da kažu, bilo im neki quilty pleasure što bi rekli Englezi... sad dominira stav "pa šta, nama ništa ne fali, kvalitetan je to žanr", Đorđe David u Zvezdama Granda, pitanja o Džeju, Šabanu i Tomi svako malo u Slagalici, RTS, koji bi trebalo da bude prirodna brana u medijima protiv takvih sranja počeo Novu godinu da slavi u Pinkovom stilu... :fdlan:

Mislim da se ova tema razresava izjavom da postoje knjige za seljacine.....
Ne postoje knjige za zemljoradnike, oni ne stizu da rade na svom unutrasnjem razvoju, kao sto nisu stizali ni seljacine, ali kad pocne da se formira skelet i kruto onda svako moze da ugadja sebi....
Neki penzionisani zemljoradnik moze resiti da kad mu se smanji sposobnost kretanja i uzivanja u onom sto je navikao da predje ne zamene.

Zdravstvena zastita po svom obliku je bolja u urbanim uslovima nego u ruralnim, sto ce reci normalno je ocekivati migracije u sublimate, iz dalekog sela u prigradje grada blize unucima i pruzaocima zdravstvene zastite....

Ne volim one opstepoznate narodnjake (sto smo svi culi po hiljade puta) i na koje se obicno misli, to mi je mnogo dosadno (kao i npr. Bajaga i R. Corba, Parni valjak, Van Gog i sl. kod *rokera*) ...ali volim ovako neke malo redje tj. volim *ekskluzivu* u svim zanrovima popularne muzike...
- Ansambl Mite Micica... Diskografska kuca Sumadija-Batocina
*Na livadi povila se trava...* i buduca *diva* na pocetku (i na ijekavici)

Da li sam elitisticki seljak?
To je kad seljak dodje u grad, pa peva o kosenju trave. Bolje da se zaposli u gradskom zelenilu....

Inače ubij Bože šta se dešava sa muzičkim ukusom nacije u poslednje vreme... ranije i oni koji su voleli su se makar stideli da kažu, bilo im neki quilty pleasure što bi rekli Englezi... sad dominira stav "pa šta, nama ništa ne fali, kvalitetan je to žanr", Đorđe David u Zvezdama Granda, pitanja o Džeju, Šabanu i Tomi svako malo u Slagalici, RTS, koji bi trebalo da bude prirodna brana u medijima protiv takvih sranja počeo Novu godinu da slavi u Pinkovom stilu... :fdlan:
Imas u svim muzikama sunda, nemaju narodnjaci tapiju na to.

Ovde ide znanje koje sam namerno preskocio i time sprecio bilo koga da shvati i poveze prethodno receno u celinu.

Kultura , to bi bilo to, a sad veza muzike i kulture da li postoji?
Vecina misli da postoji jer se promenom nacina tumacenja zivota menja i nacin ocekivanja i nacin zadovoljavanja muzikom i umetnoscu...
Razlika je u onome cemu sluzi muzika u nekom trenutku...
Koncert nije isto sto i slusanje kuci....
Koncert ima komponentu socijalizacije...
Svadbe pod satorom imaju komponentu socijalizacije....
Otud neki detalji , npr prednost imaju brze narodne pesme koje pozivaju na kolo, socijalizaciju, u odnosu na solo pesme koje pozivaju na okretanju u krug koji su manifestacija egocentricnosti.....ako ste takav tip..

Jedan DJ odmah u startu moze sa tri pesme da vidi kakva je struktura publike...i mora da vidi da bi znao kako da ih zaebe i dobije ono sto zeli gazda ili zeli sam da dobije..
Pri tome se razlikuju rodni ukusi, npr ukusi muskaraca i zena odredjenog godista istog godista...

Sve su to teorije muzike , kulture i DJ iskustvo...

Nije samo za seljake, nego za sve vrste banalnih ljudi, pa i za gradjane tog tipa. Svi ljudi koje sam upoznao, a koji su je posvećeno slušali, bili su prostijeg tipa, banalni, mada su mnogi imali formalno obrazovanje, fakultetske diplome... stvar je u praznini i banalnosti duha, osim ako čovek koji sluša nije neki cinik koji time udara kontru rokerima, fanovima Djordja Balaševića i ne znam ni ja čega. Bila su svojevremeno ona anti-boemska veselja po Beogradu, kao cinični otklon prema snobovima iz gradjanske glase i Drugoj Srbiji. Ali to je druga priča sasvim.

Ja u familiji imam neke likove što su celu mladost slušali to, imaju normalnu inteligenciju, čak su završili škole normalno, ali u razgovoru su čist prosek, krajnje banalni, opšte fraze, mesta, razmišljanja... vrlo slično je i sa pop muzikom tipa Zdravko Čolić, Željko Joksimović, Georgiev - tačno se vidi ko to sluša i znaš da je predvidiv i banalan privatno.

To je kad seljak dodje u grad, pa peva o kosenju trave. Bolje da se zaposli u gradskom zelenilu...
Ma nisi shvatio test, lekciju (posto je, verovatno, nisi ni odslusao) - nije ta pesma ni o kakvom kosenju trave vec o velikoj tuzi prevarene zene (jer nije SAMO ONA u njegovom srcu). Nije trava povijena zbog kosenja, ni zbog vetra...
Peva, samo na pastoralniji nacin, o istom o cemu peva i u ovom sad primeru Lljiljana Buttler (za koju niko ne bi rekao da je *za seljake*)

To je problem ovde - mnogi kompleksasi misle da je *seljana* nesto zato sto je snimljeno za neku *Batocina records* a kad se snima za producentsku kucu iz Holandije samim tim nije a to je potpuno promasivanje kriterijuma

Poslednja izmena:
Inače, taj antagonizam prema muzički orijentalnom je tako malograđanski i simptom jednog gotovo rasističkog diskursa. To gađenje na sopstveni melos, a ovamo se skače uz tuđi folk je tragikomično. Slušati rok i metal, a sa druge strane pominjati narodnu muziku u kontekstu nasilja, droge, nemorala, buke .. .:roll:

Paradoksalno, većini anglosaksonaca će biti daleko zanimljiviji narodnjaci kao nešto autentično, mistično,egzotično, inspirativno nego naši rokeri i bluzeri koji sviraju NJIHOVU muziku. Bluz, rok i pop su anglosaksonski fenomen koji sa ostatkom sveta nema nikakve veze.

A opet, brojni su rok, džez muzičari koji inspiraciju pronalaze u orijentalnoj muzici. O klasičnim kompozitorima da i ne govorim. Šta znaju seljaci...

Paradoksalno, većini anglosaksonaca će biti daleko zanimljiviji narodnjaci kao nešto autentično, mistično,egzotično, inspirativno nego naši rokeri i bluzeri koji sviraju NJIHOVU muziku. Bluz, rok i pop su anglosaksonski fenomen koji sa ostatkom sveta nema nikakve veze.

A opet, brojni su rok, džez muzičari koji inspiraciju pronalaze u orijentalnoj muzici. O klasičnim kompozitorima da i ne govorim. Šta znaju seljaci...
Da, veoma su jadnjkavi. Recimo oni Orthodox Celts i sl. pokusaji su mi tako komicni - kao kad bi neka baba u Portugaliji pokusala da proizvodi i prodaje gibanicu ili tavce na gravce u svojoj pekari (umesto njihovih specificnih domacih jela koja su super bas u tom podneblju). Pravi kolonijalni mentalitet

Потпуно је споредан жанр музике. Оно што је важно јесте да музика нешто покрене у човеку, да га подигне да игра, плеше, да пева, скаче, да заплаче, или да схвати да бог постоји…
Ако тога нема, боље да слуша веш машину док пере веш

Нешто су ми твоји ставови интересантни за коментарисање у задње време,
то је вероватно зато што си искрен, али помало неупућен ...

treba imati u vidu da se u poslednjih par decenija znacajno smanjio kulturni jaz (skoro pa nestao) izmedju manjih i seoskih i gradskih urbanih sredina pre svega zahvaljujuci internetu i informacionim tehnologijama jer sad i na selu isto imaju kablovsku, internet, drustvene mreze, youtube i isto slusaju istu muziku i isto prate sve te trendove kao i oni sto zive u centru Beograda.

Реално говорећи,
највише утицаја на то коју ћемо музику да слушамо
имају ритмова које живимо !

Ово је лепо речено, а сад да објасним:

Ко овце чува,
наравно да му пасторала одзвања у ушима - музика спорог ритма, са пуно вибрата сличног мекетању,
и текстом о сетви, жетви, љубави и чежњи.

Ко тракторише по селу њему најбоље леже модернизоване пасторале,
са музиком која користи модернизоване инструменте,
као што и тај неки тракториста користи модернизоване машине обављајући пољопривредне послове.

Ко живи на асфалту није нормално да слуша пасторале !

Његов ритам је много бржи,
живот много загађенији у сваком смислу.

Нормално је да тај неки градски слушалац слуша неку електронскију музику,
без рубато делова (значи строго пребројани тактови - паран број),
снажног ритма (као пнеуматски чекић у оближњој фабрици)
метрономски равномерног темпа.

Mislim primera radi da ja sad umesto u bloku zivim recimo u okolini Tare ono slusao bi istu 'ziku, oblacio se isto, pratio iste youtube kanale, gledao iste filmove i serije, itd.

Као што малопре рекох за градског слушаоца,
тако мислим да није нормално да чувар стоке на ливади слуша градску музику.

А ако се то ипак деси ?
Фолирање, значи за жаљење !

Нешто су ми твоји ставови интересантни за коментарисање у задње време,
то је вероватно зато што си искрен, али помало неупућен ...

Реално говорећи,
највише утицаја на то коју ћемо музику да слушамо
имају ритмова које живимо !

Ово је лепо речено, а сад да објасним:

Ко овце чува,
наравно да му пасторала одзвања у ушима - музика спорог ритма, са пуно вибрата сличног мекетању,
и текстом о сетви, жетви, љубави и чежњи.

Ко тракторише по селу њему најбоље леже модернизоване пасторале,
са музиком која користи модернизоване инструменте,
као што и тај неки тракториста користи модернизоване машине обављајући пољопривредне послове.

Ко живи на асфалту није нормално да слуша пасторале !
Његов ритам је много бржи,
живот много загађенији у сваком смислу.

Нормално је да тај неки градски слушалац слуша неку електронскију музику,
без рубато делова (значи строго пребројани тактови - паран број),
снажног ритма (као пнеуматски чекић у оближњој фабрици)
метрономски равномерног темпа.

Као што малопре рекох за градског слушаоца,
тако мислим да није нормално да чувар стоке на ливади слуша градску музику.

А ако се то ипак деси ?
Фолирање, значи за жаљење !
Свака част на труду...

Свака част на труду...

Јако дуго се бавим уметношћу,
и кроз бављење њом сам изградио себе.

Успео сам главне појмове да схватим чини ми се на прави начин.
Све је језик којим говориш и колико и како га разумеш.

Постоји политички језик,
постоји уметнички језик (појмови који се користе)
уствари свака бранша има свој језик и важно га је знати
иначе ударање главом у зид.

У политици је важно стварно знати шта значи власт, слобода, демократија, тржиште ...

У уметности се морају знати појмови
уметност, музика, шунд, импресионизам ...

100.000 појмова, ломалије ?

Back