Da li je narodna muzika samo za seljake?

sto se mene tice hitno bih uveo ostru cenzuru na neke tipove muzike

*crime* rime - pesme koje velicaju kriminal , nasilje , drogiranje i slicno

prepacenicke- pesme koje hvale patnju na neki nacin, pesme ane bekute( prevari me , rano , bol mi stvaraj , oprastam ti ...)
Ne volim zabrane, a i sumnjam da će nešto doprineti. Neka sluša ko sta hoće da sluša dogod ne smara druge sa time.

Dosta se čuje, naročito po urbanim mestima, da su narodnjaci seljačka muzika samo za veselja i "seču vena" po kafanama i svadbama.

Koliko u tome ima istine?
Чује се по правилу од покондирених тикви нарочито из урбаних али и из руралних средина, који су склони и генерализацији, а и упрошћењу и погрешном тумачењу израза ,,народна" музика. Да су народњаци искључиво сељачка/сеоска музика није тачно, далеко од тога. Да огроман број ,,сељака", односно сељачина или сељоберчина, слуша народњаке, и квалитетне и неквалитетне, је тачно. Да су народњаци пригодан музички избор за весеља и кафане, наравно да је тачно. Таква је природа музике. По томе се не разликује превише од кантри музике.

Dosta se čuje, naročito po urbanim mestima, da su narodnjaci seljačka muzika samo za veselja i "seču vena" po kafanama i svadbama.

Koliko u tome ima istine?
Sad naravno šta je seljak. Da li misliš na ljude koji žive na selu, koji su rođeni na selu ili je seljački izraz da odredi ljude lošijeg ukusa.

Nekada se razlikovalo i postojalo je to urbano kod nas. Sada više te podele nema. Po gradovima i po selima postoji podjenak broj ljudi koji slušaju folk ili pop/rok. Snimila sam baš zvuk u selu Rtanj, jedinu muziku koju smo čuli u tom selu, prolazeći pored stare kuće sa dvorištem je bio dobar fank. Obližnja kafanica čovek pušta rok, kaže došao iz Bgd da živi na selu podno Rtnja.

Sa druge strane, u Bgdu prolazim juče pored jedne srednje škole, puštaju glasnu muziku neko slavlje, trešti nešto što se vrv zove turbo folk, ne znam, jer je to zavijanje kao u turskoj plus neki ritam, i pevačica peva neke besmislene reči, dakle ne znam kako bih opisala te zvukove. Nekada je to bilo nezamislivo, ljudi su se kada sam bila u školi stideli da kažu da slušaju narodnjake, to je tada bilo out, baš out. Sada se sve to promenilo. Ima i ovoga i onoga. Dakle, zaključujem da te podele više nema (grad-selo).

A osim toga, seča vena i nije neko veselje.. kad razbijaju čaše, vrište, svađaju se onako pijani, to je sve samo nije veselje.

Bila sam samo na jednoj svadbi koja je bila u kafiću sa modernom pop muzikom. I bilo je kul. Da sam se ikada udavala bilo bi tako :D. Baš veselo i razigrano.

Mislim da ljudi sa osećajem za muziku slušaju dobru muziku bez obzira na vrstu, naravno prema svom ukusu. Recimo i Sting je od muzike sa muslimanskim "ornamentima" napravio hit Desert Rose. Kod nas je Vlatko Stefanovski napravio dobar zvuk od starih narodnih. Pokojni Toše Proeski ima onaj album sa starim makedonskim pesmama. Uzgred, najviše mi se sviđaju stare pesme sa juga, vranjanske, makedonske, ali i izvorne odavde.. Vojvođanske stare pesme, tzv starogradske takođe. Melodije su lepe i to se nikako ne može zvati šundom, naprotiv. To je dobra muzika.

Za ovu novokomponovanu nemam nerava. Uglavnom mi se ne dopada. Može samo Toma Zdravković da prođe. Ali i to se već smatra klasičnom. Nikakve cajke, to turbo, to je bezukus. Ja zaista nemam tu hop cup žicu, recimo kola ne volim, i onaj ritam sitna harmonika i to. Prestala sam ići i na okupljanja ljudi iz škole jer svaki put bude takva muzika.

filozofija i nacin zivota u gradu i selu nisu isti pa prema tome narodna muzika ima drugacije znacenje u ruralnim nego u urbanim sredinama.

Pa tacno ali treba imati u vidu da se u poslednjih par decenija znacajno smanjio kulturni jaz (skoro pa nestao) izmedju manjih i seoskih i gradskih urbanih sredina pre svega zahvaljujuci internetu i informacionim tehnologijama jer sad i na selu isto imaju kablovsku, internet, drustvene mreze, youtube i isto slusaju istu muziku i isto prate sve te trendove kao i oni sto zive u centru Beograda.
Mislim primera radi da ja sad umesto u bloku zivim recimo u okolini Tare ono slusao bi istu 'ziku, oblacio se isto, pratio iste youtube kanale, gledao iste filmove i serije, itd.

Ne slusam, ne volim, ne zanima me, mislim da ima veze s tim da se u mojoj kuci nikada nije slusalo, da se slusalo, mozda bi i ja volio.
Da li je "za seljake" - ne znam.
Da li ima veze s intelektom ljudi koji takvu muziku slusaju - opet ne znam.
Cudna je stvar ta muzika.
One man's trash is another man's treasure.
Po meni je dijeliti ljude po muzickom ukusu totalno deplasirano.
Naravno da postoje stereotipi, ali iz vlastitog iskustva znam da su neke cure koje se penju na stol kada cuju Karleusu, jedne od najcool, najduhovitijih, najobrazovanijih osoba koje poznajem... ali penjanje na stol jednostavno je jace od njih.
To je jednostavno tako i tu nema niceg loseg.
Na kraju krajeva, te iste osobe kolutaju ocima kada na tripu slusam Trkulju, a to je njihovo pravo, kao sto je moje pravo da me hvata jeza od.... Bijelog dugmeta.

Poslednja izmena:
Ne mora da se peva niti veseli uz to -bitno je da se znaju pravi tekstovi narodnih pesama zato sto se iz njih najlakse pamti prava istorija.

https://serbiantimes.info/istorijska-nepravda-ovo-je-pravi-tekst-pesme-ide-mile-lajkovackom-prugom/

Screenshot_20230602-023529_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20230602-023539_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20230602-023543_Samsung Internet.jpg

Kad ovo bude na televizijskim programima - muzickim emisijama znacemo da se oslobodismo.

Прво треба да разјаснимо две ствари које, видим, многима ни овде нису јасне. Не постоје два значење речи 'сељак'. Сељак може бити само човек који живи на селу. Крај. А то што су неки 'грађани' сматрали да на селу живе само прости, необразовани људи, па то искористили да речју сељак назову све оне који имају такве особине, невезано где живе, чак чешће за своје суграђане, то је њихова срамота. А срамота треба да буде и вас који и у данашње време размишљате на исти начин. Шта каже, сељак...

Back