Da li je narodna muzika samo za seljake?

Прво треба да разјаснимо две ствари које, видим, многима ни овде нису јасне. Не постоје два значење речи 'сељак'. Сељак може бити само човек који живи на селу. Крај. А то што су неки 'грађани' сматрали да на селу живе само прости, необразовани људи, па то искористили да речју сељак назову све оне који имају такве особине, невезано где живе, чак чешће за своје суграђане, то је њихова срамота. А срамота треба да буде и вас који и у данашње време размишљате на исти начин. Шта каже, сељак...
Ma jok seljak je samo u gradu. Nekad je Beogad bio urban, sad je cista seljada....

sto se mene tice hitno bih uveo ostru cenzuru na neke tipove muzike

*crime* rime - pesme koje velicaju kriminal , nasilje , drogiranje i slicno

prepacenicke- pesme koje hvale patnju na neki nacin, pesme ane bekute( prevari me , rano , bol mi stvaraj , oprastam ti ...)
Izgleda da si vec cenzurisao skoro sve sto slusam.
Bjesove,Gobline,Ritam nereda,Piknik,Partibrejkerse,Mortal Kombat,Jorgovane...mogu da cujem samo na internetu.
Na svim televizijama rijetke su emisije u kojima mozes cuti neke od pobrojanih.
Bunt i jos poneka emisija.

Dosta se čuje, naročito po urbanim mestima, da su narodnjaci seljačka muzika samo za veselja i "seču vena" po kafanama i svadbama.

Koliko u tome ima istine?

z2I5aWt6HJPSL3_2fMqTNznoG1W-vYcOLeb9P2KbI0uALslOOWz17WSN85tKb-2woPU
Tako razmislja obicna malogradjanstina.
Srpska narodna muzika je fantasticna.
.......
Oj livado rosna travo....:heart:

Jeste jeste..samoza seljake... :kafa:
I ne znam zašto da ukidamo Hapy mjuzu.. zašto Ceca drži apsolutne rekorde po trgovima i stadionima.. ne znam..

Tako su se i Hrvati stideli... Licemeri jedni i deca tisućuljetne kulture.,

Ah meraka u večeri rane. .. i sevdaha
Ne znam otkud toliko seljaka na jednom mestu...mora bit' da je bio neki sajam poljoprivrede :cool: licemerska tisuću.ljetna kultura... kao i ova tema dosad'
Ah meraka (i sevdaha)...

msm.. ja isto.. k'o i vi.. :mrgreen:
.- samo izvornu ( msm Izvorinku i "Nad izvorom vrba se nadnela".. i "Od izvora dva putića)..
I tu starogradsku.. Skadarlijo puno dima, još mi noću... itd.. te kao boemske... Kod Mije Alasa... I tako to ..

Taman posla narodnjake.. pa ajte molim vas.. :whistling:

Poslednja izmena:
Inace odgovor na temu :

Recimo legendarni Kresimir Misak (Na rubu znanosti) je rekao, a ko je ubedio ljude da su narodnjaci seljacka muzika a recimo rock nije i zasto je sad recimo rock prihvatljiv i kul a narodnjaci nisu kada je iz kosmicke perspektive to potpuno svejedno i razlika je samo u frenkvenciji i vibraciji zvuka.

Ono sta je zapravo "realnost" , pa samo konstrukt naseg subjektivnog dozivljaja i zapravo sve je stvar licne percepcije i subjektivnog dozivljaja jer to je zapravo i sve sto imamo u ovom 3D univerzumu.

Tako da ako volis i ako ti se slusaju narodnjaci ti ih slusaj, zasto bi se obazirao sta ce neko misliti ili reci, ja licno nisam ljubitelj narodne muzike jer jednostavno mi ne prija i nije kompatabilna sa mojim senzibilitetom i mentalnim sklopom (pa ni sa okruzenjem iz koga poticem) ali ako tebi prija ono navali, zasto bi se obazirao na reakcije drugih i razmisljao da li ce sad neko tamo reci da si ljakse ili ne.

Pa sad sopstveni ukusi se mozda na namecu drugima ali mislim da su ukusi nesto o cemu se itekako raspravlja (sve dok je to u okvirima neke zdrave i civilozovane rasprave). ;)
,..

a vređanje seljaka ?
Isto je civilizovano?

..... ako ja linkujem muziku,.. već time namećem svoj ukus,. ako ćemo da filozofiramo,..
a sad ću da linkujem samo narodnjake,.. jedno par hiljada numera,..

,..
a vređanje seljaka ?
Isto je civilizovano?
..... ako ja linkujem muziku,.. već time namećem svoj ukus,. ako ćemo da filozofiramo,..
a sad ću da linkujem samo narodnjake,.. jedno par hiljada numera,..

A jbga sad ti vec ode, ako ces da linkujes 1000 numera to se vec zove smaranje.

Mislim sad ako sam ja nekom drugacijeg muzickog ukusa linkovao neku Hip Hop numeru ne znaci da ja njemu sad pokusavam da nametnem nesto ili da sad ocekujem da ce on postati zagrezeni reper i da ce ne znam ici okolo u baggy odeci ili sa nakrivljenim kacketom. ; )

Jeste jeste..samoza seljake... :kafa:
I ne znam zašto da ukidamo Hapy mjuzu.. zašto Ceca drži apsolutne rekorde po trgovima i stadionima.. ne znam..

Tako su se i Hrvati stideli... Licemeri jedni i deca tisućuljetne kulture.,

Ah meraka u večeri rane. .. i sevdaha
Ne znam otkud toliko seljaka na jednom mestu...mora bit' da je bio neki sajam poljoprivrede :cool: licemerska tisuću.ljetna kultura... kao i ova tema dosad'
Ah meraka (i sevdaha)...

msm.. ja isto.. k'o i vi.. :mrgreen:
.- samo izvornu ( msm Izvorinku i "Nad izvorom vrba se nadnela".. i "Od izvora dva putića)..
I tu starogradsku.. Skadarlijo puno dima, još mi noću... itd.. te kao boemske... Kod Mije Alasa... I tako to ..

Taman posla narodnjake.. pa ajte molim vas.. :whistling:
Znaš kako, ja se tako veselim uz Heavy Metal Č:P
Narodna mi ne prija, jer sam tako navikao... 1987 je ključna godina kad se seljacizam uvukao na žurke.
No sve do 1992. je blam bio da priznaš da slušaš kući...

A jbga sad ti vec ode, ako ces da linkujes 1000 numera to se vec zove smaranje.

Mislim sad ako sam ja nekom drugacijeg muzickog ukusa linkovao neku Hip Hop numeru ne znaci da ja njemu sad pokusavam da nametnem nesto ili da sad ocekujem da ce on postati zagrezeni reper i da ce ne znam ici okolo u baggy odeci ili sa nakrivljenim kacketom. ; )
Ne 1000, znam najmanje 2500 narodnih i narodnjačkih numera,.. rođen sam u kafani,.. i odrastao,..

pa i mene smaraju ovakve teme,.. paa, kome da se žalim ? kliknem autore na ignore i vozdra

Neću da se raspravljam samo ću da pojačam narodnu muziku ,, pa vi i ne znate kako je to lepa muzika,.. msm ne možete ni znati,.. kad je ne slušate jel'te,.. :mrgreen:

Znaš kako, ja se tako veselim uz Heavy Metal Č:P
Narodna mi ne prija, jer sam tako navikao... 1987 je ključna godina kad se seljacizam uvukao na žurke.
No sve do 1992. je blam bio da priznaš da slušaš kući...
Ma sve OK,.. ja to čisto vama onako unapred, ,.. da me stavite na ignore za ubuduće i sve ok :)

Poslednja izmena:
Dosta se čuje, naročito po urbanim mestima, da su narodnjaci seljačka muzika samo za veselja i "seču vena" po kafanama i svadbama.

Koliko u tome ima istine?
Nema istine
Ja sam priličan ljakse, a ne volim narodnjake.
Pre neki dan uđem na Horgošu u Srbiju, a kod menjačnice neko dvoje stopiraju. Ispostavilo se da su Francuzi, ja ih povezao do BG. Ona učiteljica, on majstor, vole da putuju po Balkanu... Meni auto pun muzike na USBovima, džez, bluz, rok, sabrana dela Nika Kejva i Tome Vejtsa... Ja pitam šta će da slušaju, lik mi kaže - imate li Tomu Zdravkovića? Kad se nisam šlogirao pre propadanja u zemlju....:eek:
Narodnjaci su bre svecka muzika

uspon narodnjaka je uzrok naše propasti tokom 90ih pa naovamo.
ne razumem ljude koje može da radi ta muzika, kod mene izaziva gađenje, veliku odbojnost i duboki prezir.
očigledno smo jako podeljeno društvo ali smatram da je šabanizacija srbije planski instalirana.

dok god se turbofolk zakonski ne zabrani nećemo započeti ozdravljenje kao društvo.
ali ti je O.K da neko slusa Heavy Metal ili tehno,to je onako, produhovljeno ? Ako budemo slusali Thrash metal kao Skandinavci ,nas put u svetlu buducnost je zagarantovan
O ukusima se ne raspravlja

Ne volim one opstepoznate narodnjake (sto smo svi culi po hiljade puta) i na koje se obicno misli, to mi je mnogo dosadno (kao i npr. Bajaga i R. Corba, Parni valjak, Van Gog i sl. kod *rokera*) ...ali volim ovako neke malo redje tj. volim *ekskluzivu* u svim zanrovima popularne muzike...
- Ansambl Mite Micica... Diskografska kuca Sumadija-Batocina
*Na livadi povila se trava...* i buduca *diva* na pocetku (i na ijekavici)

Da li sam elitisticki seljak?

Poslednja izmena:

Back