Da li je moguce da roditelji mrze svoju decu?

Watchdog

Početnik
Poruka
1
Ja sam udata. Zivim sto bi se reklo preko "bare". Dok sam bila devojka mnogo sam bila bliska sa svojom majkom. Oduvek me je tretirala (to sam videla I osetila od svoje 7-e godine) kao nekoga ko je tu da joj radi, da je zameni u svemu, a ona je bila Grofica.
Ja imam dva brata. Ja sam ta koja je cistila kucu, prala sudove, peglala, itd. On je nastavnik Srpskog jezika - sada u penziji.
Ja sam cuvala bracu jer sam bila najstarija ne pominjuci da je moja "mama" imala zenu koja nas je cuvala. Nas troje smo sami sebe gledali. Otac I majka su ziveli u losem braku…..duga prica, zajedno su bili u kuci ali on je imao svoj zivot a ona svoj.
Moja "mama" kao supruga nikada nije ispeglala odecu mom ocu. On bi to meni dao, pitao me..itd. Ja sam pitala "mamu":"zasto mu ti ne peglas odecu, ti si mu supruga". Njen odgovor je bio:" ti si mu cerka pa mu peglaj odecu"...itd ima puno takvih slicnih prica.
Kada bih izasla sa drugaricama "mama" bi me zvala po 10 puta :"ajde kada ces da dodjes kuci"?....
Kada sam napunila 29 god, secam se kao da je bilo juce zove ona mene na mobilnom jer sam posle posla svratila sa drustvom na kafu da me pita gde sam, znam li ja da imam kuci itd. Moje drustvo je bilo u soku kao I ja.
Ja sam se udala I otisla preko "bare". Moj suprug I ja smo pozvali moje roditelje da dodju u posetu. NIKADA NISU DOSLI. Otac je preminuo 2010 god.
"Mama" me je mozda nazvala par puta telefonom da se cujemo…...itd.
Moj suprug je Amerikanac. Nikada nas nije pitala kako smo, gde smo, sta radimo itd.
Pre dve godine sam bila da je obidjem. Mnogo sam se lose provela jer me je samo vredjala I ono sto je najgore osetila sam I videla mrznju u njenim ocima prema meni. STRASNO.
Da li roditelji mrze svoju decu? Ako ih mrze, ZASTO?

Hvala,

Ja sam udata. Zivim sto bi se reklo preko "bare". Dok sam bila devojka mnogo sam bila bliska sa svojom majkom. Oduvek me je tretirala (to sam videla I osetila od svoje 7-e godine) kao nekoga ko je tu da joj radi, da je zameni u svemu, a ona je bila Grofica.
Ja imam dva brata. Ja sam ta koja je cistila kucu, prala sudove, peglala, itd. On je nastavnik Srpskog jezika - sada u penziji.
Ja sam cuvala bracu jer sam bila najstarija ne pominjuci da je moja "mama" imala zenu koja nas je cuvala. Nas troje smo sami sebe gledali. Otac I majka su ziveli u losem braku…..duga prica, zajedno su bili u kuci ali on je imao svoj zivot a ona svoj.
Moja "mama" kao supruga nikada nije ispeglala odecu mom ocu. On bi to meni dao, pitao me..itd. Ja sam pitala "mamu":"zasto mu ti ne peglas odecu, ti si mu supruga". Njen odgovor je bio:" ti si mu cerka pa mu peglaj odecu"...itd ima puno takvih slicnih prica.
Kada bih izasla sa drugaricama "mama" bi me zvala po 10 puta :"ajde kada ces da dodjes kuci"?....
Kada sam napunila 29 god, secam se kao da je bilo juce zove ona mene na mobilnom jer sam posle posla svratila sa drustvom na kafu da me pita gde sam, znam li ja da imam kuci itd. Moje drustvo je bilo u soku kao I ja.
Ja sam se udala I otisla preko "bare". Moj suprug I ja smo pozvali moje roditelje da dodju u posetu. NIKADA NISU DOSLI. Otac je preminuo 2010 god.
Moj suprug je Amerikanac. Nikada nas nije pitala kako smo, gde smo, sta radimo itd.
Pre dve godine sam bila da je obidjem. Mnogo sam se lose provela jer me je samo vredjala I ono sto je najgore osetila sam I videla mrznju u njenim ocima prema meni. STRASNO.

Hvala,
Žalosno, ali je moguće.Nekad mržnja i rivalstvo postoji između majke i kćeri, tamo gde bi trebalo da postoji ljubav i poštovanje.Verujem da se tvoja majka ne ponaša ružno samo prema tebi, tvoj otac je takođe bio sa njom u lošem braku.Nekad žene svoje nezadovoljstvo sopstvenim životom tako iskazuju,mrzeći ljude oko sebe, kao da im je uvek kriv neko drugi.Sve i da nisi najbolja kćer na svetu,majka koja mrzi sopstveno dete zapravo je žena koja mrzi samu sebe.

Jary, lijepo rece...ako se u ovom slucaju moze nesto lijepo reci,
Cudno je Watchdog,
da su Vam roditelji zivjeli zajedno
i da se tako zajedno i odnose...
Tezak osjecaj ali,
nazalost postoji i poznato je...
posebno sto je kci u pitanju
a ja posebno gajim osjecanja za zenskim djetetom
i imam dva sina...dva medjeda...
nedaj_boze da ih mrzim
ali majke su ih 'prevaspitale
sad kad vise ne zavise od mene ni one ..ni oni...Karma...!?

Srbi u Srbiji su nabedjeni da su dobri roditelji, ali su uzasni roditelji...
Retko ces ti naci roditelje u Srbiji da rade za korist dece, nego ili prave kopije sebe ili radnika staracke nege za sebe...
Niko ali bas niko to ne prepoznaje kod sebe.

Ali da krenem sa onim sto je mentalno u pristupu dece.
-Skoro svi roditelji zavide deci. Uglavnom su to price, kako je sada mnogo lakse ziveti i ne patis se kao nekada (sto se bas i ne bi reklo ali oni to gledaju drugacije.)
-Prave klonove sebe u mentalnom, ne obavezno i u uspesnom ili realizacionom smislu (znaci traze da logika bude poslusnicka i klonovska, a zanimanje, karijera mogu biti po izboru deteta) ili drugacije receno uglavnom namecu svoj sistem vrednosti i bezvrednosti....sto je uzasno ali oni misle da je to najbolje.
-Potpuno su nesvesni sta znaci sociologija, tj svode je na uvlacenje i odnose pri zabavljanju sa drugima ili razmeni interesa sa drugima...
-Uglavnom gledaju da im deca ostanu na istom primitivnom stadijumu kao sto su i oni...

E sad da navedem i opravdane strahove u vezi izbora supruznika pa se to kasnije desava ka deci..
-Ako muskarac ne voli zenu , moze se desiti da ce mrziti njenu decu. Nesvesno ili svesno , ali ce mrzeti. (ovo je muska boljka, a ono oko zene i oca deteta je nesto drugo)
-Svaki od roditelja zeli da iskopira svoje korake u odrastanju u odnosu roditelj dete, ako ih nije zapamtio kao izuzetno nepozeljne, a da ih izbegne ako ih je zapamtio kao izuzetno nepozeljne, sto je takodje uzas od metode vaspitanja...
-Diktator, muz ili zena, ce ubijati svaki otpor i svaku inicijativu, i svako dovodjenje u sumnju te diktature.
To dovodi do toga da moze to narasti i u mrznju a i ubistvo deteta. Diktatura postaje vazniji detalj od svih u porodici, ali ne i van porodice, jako cudan paradoks.
Kod zena se ne desava ubistvo, to je vise musko resenje ovog sukoba, ali se desavaju strasna fizicka i mentalna maltretiranja i ostecenja (fizicka su cesta).

Veliki problem je i to sto se gubi dvopolarnost odnosa, tj muskarac ili zena koji su robovi u takvoj diktaturi ne uspevaju da se izbore za zastitu potomstva od diktature i u komantnom i u psiholoskom i rodnom i na kraju i zivotnom smislu, tj u smislu prostora za zivot..
Diktatoru je totalno nebitno da li ce ista ostati posle njega ili nje....totalno nebitno..
U malom broju slucajeva, se desava kolaboracija dva diktatora...
To se desava kad su spolja gledano nasli interes u kooperaciji , a iznutra su dovoljno distancirani pa ne konfliktuju.

Jedino sto se moze priznati srbima kao roditeljima je sto je incest redji nego kod ostalih naroda, ali je zato incest u rodjackom smislu izuzetno prisutan, skoro da je opsti fetish...
A posto su posledice porodicnog incesta jako teske (ne u smislu traume, nego cak i kad nema traume u smislu oslonca i psihorelacija gde postaje totalni haos neshvatanja sta je sta) to je jedina prednost srpskog porodicnog miljea...
Striktno gledano danas skoro nijedna porodica ne bi prosla kriterijume za roditeljstvo...ili zbog neznanja pedagoskih stvari ili zbog nemastine ili zbog agresivnosti i nasilja, ja naglasavam bas ovu stavku...ili ko zna jos cega...
Ovo oko ekonomskog, ja ne bih ubrajao u razumne kriterijume socijalnih sluzbi, ali prilikom razvoda bih ubrajao, jer kod razvoda postoji osveta preko dece i cesti parazitizam zena na stetu sredstava od deteta...Logika ako niste bogata porodica bolje starateljski ili usvojenicki dom mi nije narocito bliska...

Itd itd..itd..

možda da je prihvatiš da je takva, ne da očekuješ da će ovaj put biti drugačije, hoće neku svoju izolaciju
jedino što dolazi momenat ako bude stara ko se i kako brine, ali možda ima vremena dotle
sve si to preživela i stigla do braka i amerike, nije ni to malo. možda te je zapravo istrenirala i ponosna je na svoje delo
možda i ne

Tebe mozda krivi za svoj neuspeli zivot.
Cula sam par prica,eto ja sam se zrtvovala zbog dece,ostala sam sa njihovim ocem,trpela ga..a mogla sam xy...
Ima i slucajeva kada decu krive za los brak,previse obaveza,umor,otudjenost od partnera...
Nije ni roditeljstvo za svakoga,a pogotovo ne za neostvarene ljude(relativno je sta je kome to).

Hvala,

Мислим да је овако лош родитељ, као ова мајка, пре свега огроман егоиста и лења особа. Такви саможиви, који не цене чак ни своје потомке, заиста треба да сами живе бар у старости.

Molite se za njih i budite dobri prema njima i svojoj deci.
Oprostite im, nije to ni za njih, ni samo za vas, a postali ste drugačiji od njih i to je dovoljno.Vama će biti bolje, i vašim potomcima ukoliko oprostite.
Pomoliću se večeras za vas ili sa vama zajedno u neko doba. Ne patite više za prošlim stvarima. Idemo dalje.

Poslednja izmena:

Hvala,

Ima jedna dobra stvar u celoj tvojoj tužnoj priči. Takvim stavom te oterala iz Srbije i omogućila ti lepši život preko bare.

Hvala,
Pa tebe konkretno mrzi jer je izgubila pepeljugu

Moguce je, mislim da roditelji mrze decu koju nisu zeleli i koje su na silu morali da ih izdrzavaju a onda ocekuju da im se to vrati nazad.
Retko je to, taj razuman logicki pristup.
Onaj ko je dovoljno razuman, dovoljno je razuman i da prezire a da ne mrzi...i prezir donosi dosta stete i depresivnih komponenata, ali opet lakse se i ignorise ako udaljis osobu metu prezira od sebe.
Uglavnom je na nesvesnom nivou, dok svesna komponenta radi upravo suprotno, tj ubedjuje sve da je tu prepuno ljubavi i ako ne moze da se slaze za ljubav, slaze se za pozrtvovanje.
To je ona cuvena slika sukoba persona privata i persona publica.
Ovde nema te ubedjujuce komponente, vec je sve u opcijama u zivotu.
Problem je mozda i prenaglasen od strane autora teme.
Jedna od varijanti.
Jer ako su roditelji stava da je zivot u opcijama, onda deci pruzaju nepristrastnu sliku zivota u opcijama.
To iz ugla deteta koje oseti npr laznu ili iskrenu ali animalnu ljubav drugih roditelja prema drugoj deci, moze biti veliki minus.
Stvori se potreba za takvim odnosima, tj za osecajnoscu, koja ne dolazi u obzir gledano pedagoski iz ugla roditelja.

Pedagoski su pruzili edukaciju sta znaci biti ugodno zensko i to na redovnom rutinskom planu. Iskoristavanje za svoje gordosti su deo kompenzacije i igre, ali to toliko sigurno ne smeta da nije nekog nedostatka u emocijama.
Posebno to sto je jedno pedagoski radnik a oni imaju cesto izvrnutu sliku zbog sukoba u sebi oko protekcije....licno su jako podlozni protekcijama a na poslu to ne smeju da rade pa onda prelivaju sve na odnose u porodici, tj uzasno cak i nenormalno malo pomazu svojoj deci.
Ne samo da ne pomazu, nego nekad odu u ludilo kidanja drustvenih veza i potpunu izolaciju svojih potomaka od sivih, muljavih, svojih konekcija i poznanika.

Sebicnost stupa na pozornicu tek kasnije, kad treba da prihvate samostalnost i individualnost svog deteta....i tu pucaju.

Ima jedna dobra stvar u celoj tvojoj tužnoj priči. Takvim stavom te oterala iz Srbije i omogućila ti lepši život preko bare.
Mislim da autor teme ne shvata kolika je to usluga, tesko je to shvatiti iz daljine, cak i iz Srbije je mnogima tesko to shvatiti.
Danas u Srbiji zive Hrvati, Kordunasi, Licani, Kosovari, Sirijci, Avganistanci i cigani iz okolnih zemalja.
Svi su uspeli da proture svoje modele vrednosti i nacine zivota...

Ali vise nema nijednog gradjanina.

Patak bi rekao " ima tih ljudi koji na taj nacin ispoljavaju privrzenost", a istina je da je ta zena tesko bolesna osoba, stavise takvih je dosta....bolesnici koji setaju medju nama i to se vidi po ponasanju ljudi.Ljudi koji zive u proslosti, nesposobni da naprave i jedan korak napred. Kontrolori koji svet kalupe prema svojim izmisljenim pravilima.

Postavljacice teme,nisi jedina.Stavise...
To je patoloska mrznja prema tvom ocu.
Znam da boli ali gledaj tvoj zivot koliko je moguce.
Neces uspeti nikad potpuno,kao ni ja.
Moja majka je umrla per 5 godina i jos uvek osecam njenu mrznju na sebi.
Otisla sam na drugu stranu zrmljine kugle i progonila me opet.
Iako sam i imam familiju i svoj zivot.
Proklestvo je to...
Potpuno te razumem,mrznja prava.
Tako me je tukla tra Zena kad sam bila mala..bez razloga...AJ necu da se vide secam,sosta je!

Back