Da li je empatija urođena ili naučena?

Ne. Iz iskustva znam da su inteligentni maltene bezosjećajni.
Moje iskustvo govori drugacije. Mozda su to neki retki izuzeci?
Empatija jeste vid socijalne inteligencije ali kao i ostala inteligencija se dijelom dobija genetski a dijelom uci.
Delom se dobija genetski. Nisam sigurna? Imamo li naucna saznanja o tome?
Definitivno je vid socijalne inteligencije. U stvari, soc. inteligencija se i svodi na empatiju.
Slazem se.

Ne mogu 100% indenticno ali jedu za istim stolom ,isti je odnos izmedju roditelja i mnogo drugih stvari, jedan je ukocen,proracunat ,ljut,cutljiv i bez empatije, drugi opusten ,veseo i sa puno empatije.
Nemaju isti karakter i temperament, to kao prvo, kao drugo samom činjenicom da su stariji ili mlađi menja se i njihova pozicija u porodici, što je jako bitan faktor.

A možda je Lapsi obrnula stvari.

Često empatične ljude ne smatraju ni kognitivno inteligentnim, dok zle smatraju iako je ta pamet često samo pokvarenost i sebičnost
Tačno

To je problem sa definicijama, ono narodno - lud i dobar braća rođena.
Bezosećajne češće smatraju pametnim no glupim, a jedno s drugim niđe veze.

Često empatične ljude ne smatraju ni kognitivno inteligentnim,
Empatičke ili "dobre" ljude?
Meni npr deluje da češće dobre osobe smatraju manje inteligentim, kao i naivnim.
Empatija baš i ne može da se uoči na prvi pogled jer je unutrašnja osobina, dok je dobrota socijalna perspekcija.
dok zle smatraju iako je ta pamet često samo pokvarenost i sebičnost
Verovatno zbog filmova gde negativce oslikavaju kao "inteligentne", mada zapravo se najčešće radi o beskrupuloznim ljudima

Empatičke ili "dobre" ljude?
Meni npr deluje da češće dobre osobe smatraju manje inteligentim, kao i naivnim.
Empatija baš i ne može da se uoči na prvi pogled jer je unutrašnja osobina, dok je dobrota socijalna perspekcija.

Verovatno zbog filmova gde negativce oslikavaju kao "inteligentne", mada zapravo se najčešće radi o beskrupuloznim ljudima
Dobre kao empatične, da ne širimo priču.
Nije zbog filmova, često čujem za pojedine biznismene pa čak i ove političare kao - Jeste zao ali je inteligentan. Ne, nije inteligentan, tj. jeste u proseku, sve ostalo je bolesna ambicija, kompleksi, naučena manipulacija.

Poslednja izmena:
Obrnuto.

Rađa se sa empatijom.
Oni koji se rode bez, nauče se prihvatljivom ponašanju.

Рађа се..то си у праву ...

Они без само чекају и прилику и мањак санкција и пажње ...

Многе и многи такви без емпатие ..када 'прође' ..нека/о без санкција ... охрабир се да сама/сам проба и окуша 'своју прилику'

Зато треба те без .. сурово за пример поставити шттоооооо ниже ...

и што јавније ....као што је Жаклина поставила са 'Уууу ал сте опасни' онога мајмуна

Da li se rađamo sa empatijom ili je stičemo kroz odgoj, kulturu i životna iskustva?

Šta za vas znači empatija - da li je to više razumevanje ili osećanje s drugima?
Da li mislite da su neka deca rođena empatičnija od drugih i kako to objašnjavate?
Koji su primeri iz svakodnevnog života koji podržavaju ideju da se empatija uči?
Nema tu šta da se misli, i urođena i stečena , formira je i genetika i vaspitanje i iskustva -sve zajedno

Mislim sa se to uči i stiče.
Mala djeca znaju biti grublja prema životinjama na primjer pa ih moramo opominjati da budu nježnija.
Mnoga djeca iskuse prva ruganja i uvrede u osnovnoj školi pa sve do vršnjačkog nasilja i slično.
Mi kao roditelji ih učimo da misle a paralelno i ukazujemo na situacije gdje mogu da povrede drugo djete. Oni u tom dobu često nemaju kapacitet i ne razmišljaju o posljedicama.

Dublja empatija se radja iz traume to jest poznavanjem bola. Pali se više receptora za opasnost i posljedice pa samim tim i pažljiviji pristup drugima oko sebe. Ne želiš im taj bol koji si upoznao.

Back