Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D
Nije vezano samo za elitu..evo primer Mojsije..nije elita te vrste ali je neko sa autoritetom u odnosu na faraona (sa Božijim autoritetom ovde). Jako je važno razumeti termine u Bibliji jer ako ne razumemo ispravno donećemo pogrešne zaključke.

Naravno da je i Adam mogao poneti taj metaforični epitet "bog" u odnosu recimo na nas danas..on je bio prvi čovek..naš praroditelj, on je bio sa izvanrednim sposobnostima prvog čoveka savrešno stvorenog, njegove duhovne sposobnosti i nakon pada u greh su bile neuporedivo veće nego nas danas, njegove fizičke sposobnosti da ne pričamo..zaista bi u tom kontekstu mogao biti nazvan "bog".

Ali ponavljam...nema tu udela u prirodi već u "moći" ili "položaju" u odnosu na...

Pa dobro ali savršen čovek je opet moćan što po toj logici znači Bog a reklo bi se da je to cilj za verujuće ljuda da budu kao Adam ili Isus tj. savršeni tj. Bogovi. Slažem se da je čovek Bog ali ne dok je nesavršen već savršen ovo drugo u pravom smislu te reči.

Pa dobro ali savršen čovek je opet moćan što po toj logici znači Bog a reklo bi se da je to cilj za verujuće ljuda da budu kao Adam ili Isus tj. savršeni tj. Bogovi.

Ne, opet nije jer je Bog svemoćan.

Ehh..puno termina imamo ovde za objasniti "moćan" "savršen"..ali im daješ sasvim porešan kontekst. Znači, "moćan" ili "silan" ne znači Bog jer je Bog Svemoćan. Ne može da se poredi ovo nikako. Moćan ili moćniji u kategiriji stvorenja. A izraz "moćnik" ima i konotaciiju ugleda..itd..sve se to odnosi na stvorenja i poređenje stvorenja sa stvorenjem...nikako sa Bogom Svemoćnim.

Savršen pak je izraz "moralne" odrednice..savršanstvo u moralnom smislu ne čini čoveka Bogom. Nikako. Mada čovek niti treba niti može da se poredi sa Hristovim savšenstvom. Savršenstvo u hrišćansko-biblijskom kontekstu ima drugu konotaciju..

Tako prijatelju, termini moraju da se razumeju u onom kontekstu koje podrazumeva izvor na koji se pozivamo a to je Biblija.

Slažem se da je čovek Bog ali ne dok je nesavršen već savršen ovo drugo u pravom smislu te reči.

Tad je "slika" Božija ali opet ne i identičan sa Bogom. On je svojim karakterom "nalik" Bogu..odaražava Božiji karakter ali nikako prirodu.

Tad je "slika" Božija ali opet ne i identičan sa Bogom. On je svojim karakterom "nalik" Bogu..odaražava Božiji karakter ali nikako prirodu.
Jezekija vidi slavu Bozju.
Sto znaci da imamo opticki slican izgled bogu.

Jezekilj 1,26I ozgo na onom nebu što im bijaše nad glavama, bijaše kao prijesto, po viđenju kao kamen safir, i na prijestolu bijaše po obličju kao čovjek.

Sto se tice teksta bogovi ste.
Nije rec o tome da su ljudi bogovi.
Vec taj tekst je izrecen sudijama koji sude nad ljudima kao bogovi.
Mogu da odlucuju o njihovoj sudbini i zivotima kao bogovi.
Samo u tom smislu bogovi.
Kao sto se danas kaze za doktore.
Bogovi u belo.
Zar zaista sa time imaju titulu bogova?
I to svi ljudi zbog njih?
Ni jedni ni drugi.

Zasto bi uzeo?
Zadto bi dao pogresnu informacijz?

Zašto ne bi? To radi svakako. Mi znamo da se Bg ne može videti..zapravo svaka predstava Boga je čoveku nedokučiva.

E sad mi svakako bismo voleli da nam je "blizak" na neki način..da li kroz oblik da li kroz nešto drugo.

Odatle želja da Ga predstavimo nama poznatim predstavama.

Kao što Duh Sveti nije golub...samo obličje goluba je uzeto. Tako i ovde.

Je li Bog recimo "starac"? Pa nije naravno.

Ja tako verujem.

Zašto ne bi? To radi svakako. Mi znamo da se Bg ne može videti..zapravo svaka predstava Boga je čoveku nedokučiva.

E sad mi svakako bismo voleli da nam je "blizak" na neki način..da li kroz oblik da li kroz nešto drugo.

Odatle želja da Ga predstavimo nama poznatim predstavama.

Kao što Duh Sveti nije golub...samo obličje goluba je uzeto. Tako i ovde.

Je li Bog recimo "starac"? Pa nije naravno.

Ja tako verujem.
Ne blizak.
Vec vidimo da nam se otkriva u obliku coveka.
Sto znaci da,smo mi i abdjeli stvoreni po njegovom oblicju i spolja.
Slicni njenu.
Naravno da se Bog ne moze videti.
Ne moze njegovo lice..
Ali njrgovo oblicje.
I Mojsije ga je vidio.
Kojw je kao nase.
Neces da kazes da nas bog laze, pocev od Mojsija.
To da Bog ima drugacije oblucje, nema pokrice u bibliji.

Ne blizak.
Vec vidimo da nam se otkriva u obliku coveka.
Sto znaci da,smo mi i abdjeli stvoreni po njegovom oblicju i spolja.
Slicni njenu.
Naravno da se Bog ne moze videti.
Ne moze njegovo lice..
Ali njrgovo oblicje.

Pod videti podrazumevam i obličje jer ako ima obličje kao naše onda je "definisan"...ali On mora biti mnogo više od tog definisanog oblika. Zato smatram da nema oblik koji bi bio nama poznat. On jedino može da uzme oblik i da u tom obliku stvara...e to je nešto drugo

I Mojsije ga je vidio.
Kojw je kao nase.
Neces da kazes da nas bog laze, pocev od Mojsija.
To da Bog ima drugacije oblucje, nema pokrice u bibliji.

I bre Glasnik ako nije po tvom odmah neko laže na Boga. Ma pusti taj rečnik..laganje..itd..pričamo ovde šta mi smatramo..ostavi te kvalifikacije...niko ne kaže na Boga to..nego ti odmah ako nije po tvom onda neko Boga pravi lažom :).

Vidi možda si ti upravu...ja ostavljam prostor..ali imam mišljenje drugačije. Baš zato što Boga "niko ne vide" meni to govori da je Bog iznad naših predstava. Zato "nema oblik nama poznat"...

I po oblicju slicni.
Bog nam se tako otkriva.
Neznam zasto bi nas lagao?
Bog zeli da uziva sa bicima koja su slicna njemu.
Mi uzivamo kada su nam deca slicna.

Ma to je naša ljudska potreba. Naravno da Bog nas voli ali naša sličnost sa Njim je u karakteru kao i svih stvorenih bića. Anđeli su možda napšeg obličja a možda i nisu...čak možda imaju i polove..mi to ne znamo..nije nam otkriveno.

Ali ostavljam da si možda i ti upravu.

Pod videti podrazumevam i obličje jer ako ima obličje kao naše onda je "definisan"...ali On mora biti mnogo više od tog definisanog oblika. Zato smatram da nema oblik koji bi bio nama poznat. On jedino može da uzme oblik i da u tom obliku stvara...e to je nešto drugo

I bre Glasnik ako nije po tvom odmah neko laže na Boga. Ma pusti taj rečnik..laganje..itd..pričamo ovde šta mi smatramo..ostavi te kvalifikacije...niko ne kaže na Boga to..nego ti odmah ako nije po tvom onda neko Boga pravi lažom :).

Vidi možda si ti upravu...ja ostavljam prostor..ali imam mišljenje drugačije. Baš zato što Boga "niko ne vide" meni to govori da je Bog iznad naših predstava. Zato "nema oblik nama poznat"...

Ma to je naša ljudska potreba. Naravno da Bog nas voli ali naša sličnost sa Njim je u karakteru kao i svih stvorenih bića. Anđeli su možda napšeg obličja a možda i nisu...čak možda imaju i polove..mi to ne znamo..nije nam otkriveno.

Ali ostavljam da si možda i ti upravu.
Pa ispada tako.
Bog nam se u bibliji otkriva u nasem oblicju i ti kazes ne?
I onda filozofiras oko toga i ako neko to ne prihvati tu filozifiju, onda nije dobar?
Ne volis ga vise

To sto sam rekao da bog nece da nas laze, tako jevreji tako objasnjvaju.
Kada ih pitaju nesto sto nam bog u bibliji pokazuje bukvalno a neki bi hteli da nije.
Oni kazu da nas bog nikada ne laze niti to pokusava.

On bi nam otkrio da je drugaciji.
Naravno njegova slava je nesto sto nemamo.
Naravno da je nasa telesna priroda takodje pala i izbledela kao i duhovna.
Pa mu manje slicimo.

Pa ispada tako.
Bog nam se u bibliji otkriva u nasem oblicju i ti kazes ne?
I onda filozofiras oko toga i ako neko to ne prihvati tu filozifiju, onda nije dobar?
Ne volis ga vise

Ne ja nisam rekao da taj ko ne prihvati moj stav da tvrdi da Bog laže. Samo iznosim svoj stav a nikom ne kažem da Boga čini lažom. Tu je razlika .

To sto sam rekao da bog nece da nas laze, tako jevreji tako objasnjvaju.
Kada ih pitaju nesto sto nam bog u bibliji pokazuje bukvalno a neki bi hteli da nije.
Oni kazu da nas bog nikada ne laze niti to pokusava

Ne znam za to..ali ne treba potezati ni taj argument jer zvuči jednostavno "optužnički". Kao da neko svesno hoće da proturi laž..tako ispada.

Ali zaista to je detalj o kome smo poveli diskusiju tako mali i skoro bez ikakvog značaja da li Bog zaista ima obličje čoveka..tj. dve ruke, dve noge, glavu. Kažem opet moje je shvatanje da je Bog iznad svega toga..isto tako neki hoće da pokažu da On ima jedno samo ime i to mora da bude Jahve..ili Juhuahu..kako već..

Eto zato je moje mišljenje da su to predstave bliske ljudskom shvatanju ali ne i konačne.

Ali recimo mogu razmišljati u tvom prvacu u jednom segmentu. Recimo kad je Bog stvarao čoveka moguće da je uzeo obličje budućeg čoveka u tom trenutku pre stvaranja i onda ga načinio prema tom obličju. Jer Bog najpre u svom primeru pokazuje nešto da bi stvorenja tako postupala, delovala ili izgledala.

Ono gde čovek i sva stvorenja "sliče" Bogu jeste karakter. Ali naravno tu se koristi grčki izraz u Nom Zavetu "ikonos" što znači slićan ali ne i identičan. Čak ni karakter naš u svom savršenom obličju ne može da bude identičan Božijem ali jeste "ikonos" ili "karakter" a to ukazuje ne na identičnost (jasno je da stvorenja ni u čemu nisu identična) već na sličnsot.

Hebrejski izraz je "tselem"-slika, figura, iluzija, 1. Mojsijeva 1,27..stvori Gospod Bog čoveka po svom obličju"....ne identičnost između čoveka i Boga u obličju.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ne ja nisam rekao da taj ko ne prihvati moj stav da tvrdi da Bog laže. Samo iznosim svoj stav a nikom ne kažem da Boga čini lažom. Tu je razlika .

Ne znam za to..ali ne treba potezati ni taj argument jer zvuči jednostavno "optužnički". Kao da neko svesno hoće da proturi laž..tako ispada.

Ali zaista to je detalj o kome smo poveli diskusiju tako mali i skoro bez ikakvog značaja da li Bog zaista ima obličje čoveka..tj. dve ruke, dve noge, glavu. Kažem opet moje je shvatanje da je Bog iznad svega toga..isto tako neki hoće da pokažu da On ima jedno samo ime i to mora da bude Jahve..ili Juhuahu..kako već..

Eto zato je moje mišljenje da su to predstave bliske ljudskom shvatanju ali ne i konačne.

Ali recimo mogu razmišljati u tvom prvacu u jednom segmentu. Recimo kad je Bog stvarao čoveka moguće da je uzeo obličje budućeg čoveka u tom trenutku pre stvaranja i onda ga načinio prema tom obličju. Jer Bog najpre u svom primeru pokazuje nešto da bi stvorenja tako postupala, delovala ili izgledala.

Ono gde čovek i sva stvorenja "sliče" Bogu jeste karakter. Ali naravno tu se koristi grčki izraz u Nom Zavetu "ikonos" što znači slićan ali ne i identičan. Čak ni karakter naš u svom savršenom obličju ne može da bude identičan Božijem ali jeste "ikonos" ili "karakter" a to ukazuje ne na identičnost (jasno je da stvorenja ni u čemu nisu identična) već na sličnsot.

Hebrejski izraz je "tselem"-slika, figura, iluzija, 1. Mojsijeva 1,27..stvori Gospod Bog čoveka po svom obličju"....ne identičnost između čoveka i Boga u obličju.

Pozdrav.
Nisam rekao da si ti rekao da ko ne prihvati tvoj argument tvrdi da bog laze.
Vec ispada tako da kada bok kaze evo pokazacu ti moje oblicje i pokaze mu da on izgleda kao covek.
A po tebi ne i dalje ne zgleda?
Onda ito spada kao da nas bog laze, po tebi ne po meni..
Povuci argument da bog ispada kao da laze, po tebi ispada optuznicki.
U stvari to jeste kvaran nacin da se suzbije taj argument na nivou obdanista.
Rekao je da moja mama a nije lepa.
Zato sam mu bacio uzinu.

Sami rabini se sluze tim argumentom zato sto oni koji negiraju bozje jasne objave u bibliji, cine boga lazovom.
Ne ja koji uzimam taj argument vec ti.
Ne kazem da si to ucibio u startu banerno.
Ali kako didkusija odmice, vec cinis.

Nisam rekao da si ti rekao da ko ne prihvati tvoj argument tvrdi da bog laze.
Vec ispada tako da kada bok kaze evo pokazacu ti moje oblicje i pokaze mu da on izgleda kao covek.
A po tebi ne i dalje ne zgleda?
Onda ito spada kao da nas bog laze, po tebi ne po meni..
Povuci argument da bog ispada kao da laze, po tebi ispada optuznicki.
U stvari to jeste kvaran nacin da se suzbije taj argument na nivou obdanista.
Rekao je da moja mama a nije lepa.
Zato sam mu bacio uzinu.

Sami rabini se sluze tim argumentom zato sto oni koji negiraju bozje jasne objave u bibliji, cine boga lazovom.
Ne ja koji uzimam taj argument vec ti.
Ne kazem da si to ucibio u startu banerno.
Ali kako didkusija odmice, vec cinis.

Ok, neka bude da "možda" Bog ima obličje kao mi..tj. mi smo njegovo u tom fizičkom smislu.

Reci mi je li se ovo odnosi i na Duha Svetoga ;)? Je li i On ima obličje čoveka tj. obličje je li ima?

Ne, opet nije jer je Bog svemoćan.
Dovoljno je to " nalik " Bogu jer ako nekoga nemožeš da vidiš ili ga zamisliš uživo onda je dovoljno pogledati njegovu sliku. U ovom slučaju to je i jedino moguće upznavanje sa nekim nevidljivim. Drugi način ne postoji. Nisam rekao da će čovek biti jednak Bogu to su neki pokušali pa su pali već da će biti Bog u svom okviru koji mu je dat a to je Bog na zemlji. Ako ćemo da uključimo logiku plus ti sveti spisi koji nisu sasvim dovoljni za savršenstvo onda se može videti da čovek mora imati moć , koja mu je data, da čini čuda. Čuda su već tu ali mi smo na to navikli i nečini nam se tako.Isus je podizao ljude iz mrtvih ako sledimo njegov primer dolazimo do toga da će i čovek koji je odraz Hrista ili Boga takođe podizati mrtve. Da bi se to desilo prvo mora osloboditi svoj um koji je skroz neiskorišćen. Mora se osloboditi viševkovnih okova u obliku raznoraznih religija, gluposti itd. Odprilike to je moje mišljenje a ako je tačno onda će zaživeti u onome što se naziva kolektivni um.

Rabin Aziel Bg.
Kada objasnjava stvaranje.
Pa kasa kaze da li je Bog stvorio zemlju za 24 sata to jest 6 bukvalnih dana, ili su to bili duzi periodi?
Filozifi tumace to kao duzi periodi.
Sta god da im kazes oni ce izfilozofitörati da su to duzi periodi
Aziel kaze e, u tekstu stoji jasno bukvalno 24 sata 6 dana.
I Bog nema nameru da nas laze.
Tako bi ti i njemu rekao da mu je argument nekulturan i nasttavio bi da tvrdis da suä su to duzi periodu.

Tako vazi i za ostale stvari koje nam bog otkriva..on nema naneru da nas laze.
Da nam pokaze da izgleda kao covek a izgleda sasvim drugacije.

To jest mi izgledamo kao on.
Slicni njemu.
Ne meni da bude vec neka bude kako otkrivenje kaze.
Ne ja i ti.

I Bog nema nameru da nas laze.

Nema slažem se. Nego je pitanje da li mi razumemo šta je On rekao.

Tako bi ti i njemu rekao da mu je argument nekulturan i nasttavio bi da tvrdis da suä su to duzi periodu.

Ne, ja samo kažem da iako postoje neslaganja treba biranim rečima. Svima nekada to izmakne, ali trudimo se da govorimo u duhu dijaloga.

To jest mi izgledamo kao on.
Slicni njemu.

Reci mi da li Duh Sveti isto ima takvo obličje?

Nema slažem se. Nego je pitanje da li mi razumemo šta je On rekao.

Ne, ja samo kažem da iako postoje neslaganja treba biranim rečima. Svima nekada to izmakne, ali trudimo se da govorimo u duhu dijaloga.

Reci mi da li Duh Sveti isto ima takvo obličje?

Da li razumemo?
Pa nemamo samo jedno otkrivenej bozje vec vise.
Postoje bukvalne izjave u bibliji i metaforicke.
I to se iz teksta vidi sta je i kada je.
Ako se ne drzimo toga, onda razuim ucenjima nema kraja.
Ne postoji onda nista sto ne mozes da dovedes u pitanje pa i celu bibliju.
Onda imamo zbog toga, agnosticka vidjenja i slicna.

Ali u bibliji jejajsno da imamo ove dve stvari.
Ne samo bukvlano i ne samo metaforicko.
Kada nema potrebe Bog nam ne govori u metaforici i on nam to kaze ili pokaze kada je tako.

Treba biranim reicma?
Treba, ali reci da nas bog ne laze jesu birane reci i stinite.

I onda kao slazes se sa svime ali sada opet trik pitanje iako je dobro pitanje, kazi mi da li Duh ima takvo oblicje?
Pa ima ga i Otac i sin u DS.
Ali to su ipak duhovne osobe sa takvim oblicjem.

Jov 4,15I duh prođe ispred mene, i dlake na tijelu mom nakostriješiše se.
Jov 4,16Stade, ali mu ne poznah lica; prilika bijaše pred očima mojima, i mučeći čuh glas:

U Jovu vidi priliku da ima oblik, vidi da ima lice, da je duh licnost.
Ali ne moze da mu vidi lice.
Znaci da ima lice.
Iz teksta se vidi da govori o osobi koja je slicna coveku, samo je duh.
Inace bi kazao, ima usi kao ovo, noge kao ono itd.
On vidi da ima lice, sto znaci da vidi glavu te osobe, ali lice ne moze da vidi.
Sto znaci da vidi glavu na kojoj je lice, i posto ne tumaci sta vidi, znaci da vidi osobu koja izgleda kao covek, ali sa sakrivenim licem.
Ali vidi osobu sa ljudskim licem, ali ne razaznaje izgled.
Zasto ne vidi lice?
Zato sto je osoba duh sveti, bozanska osoba a Bogu ne moze da se vidi lice.

Izlazak 33,20On reče: `Ti ne možeš vidjeti moje lice, jer čovjek ne može vidjeti moje lice i živjeti.`

Poslednja izmena:
2. Mojsijeva 33,20I reče: ali nećeš moći vidjeti lica mojega, jer ne može čovjek mene vidjeti i ostati živ.
2. Mojsijeva 33,21I reče Gospod: evo mjesto kod mene, pa stani na stijenu.
2. Mojsijeva 33,22I kad stane prolaziti slava moja, metnuću te u rasjelinu kamenu, i zakloniću te rukom svojom dok ne prođem.
2. Mojsijeva 33,23Potom ću dignuti ruku svoju, i vidjećeš me s leđa, a lice se moje ne može vidjeti.

Covek je kruna Bozjeg stvaranja, sin bozji.
Zar bi Bog nacinio krunu stvaranja, sinove sebi koji nisu slicni njemu?
Da li bi ti hteo da imas sinove slicnim tebi ali da ne izgledaju kao covek?
A zelja da stvaras, ti je od boga.
Da li je Bog kazao kada je stvorio zivotinje da ih je stvorio slicne njemu ili je to kazao samo za coveka?
Da li on mislis amo na karakter?
Nemamo mi slavu bozju, ipak je njegovo bice uzvisenije od stvorenoga.
Ali oblicje.

Poslednja izmena:
Pa ima ga i Otac i sin u DS.
Ali to su ipak duhovne osobe sa takvim oblicjem.

Kako misliš u Duhu Svetome? Je li Duh Sveti posebna Ličnost odvojena od Oca i Sina? Jel tako?

U Jovu vidi priliku da ima oblik, vidi da ima lice, da je duh licnost.
Ali ne moze da mu vidi lice.
Znaci da ima lice.
Iz teksta se vidi da govori o osobi koja je slicna coveku, samo je duh.
Inace bi kazao, ima usi kao ovo, noge kao ono itd.
On vidi da ima lice, sto znaci da vidi glavu te osobe, ali lice ne moze da vidi.
Sto znaci da vidi glavu na kojoj je lice, i posto ne tumaci sta vidi, znaci da vidi osobu koja izgleda kao covek, ali sa sakrivenim licem.
Ali vidi osobu sa ljudskim licem, ali ne razaznaje izgled.
Zasto ne vidi lice?
Zato sto je osoba duh sveti, bozanska osoba a Bogu ne moze da se vidi lice.

Dakle, jel ovo govoriš o Duhu Svetome kao posebnoj Ličnosti Božanstva ili....ili kao gore da su Otac i Sin u Duhu Svetome?

Covek je kruna Bozjeg stvaranja, sin bozji.
Zar bi Bog nacinio krunu stvaranja, sinove sebi koji nisu slicni njemu?
Da li bi ti hteo da imas sinove slicnim tebi ali da ne izgledaju kao covek?
A zelja da stvaras, ti je od boga.
Da li je Bog kazao kada je stvorio zivotinje da ih je stvorio slicne njemu ili je to kazao samo za coveka?
Da li on mislis amo na karakter?
Nemamo mi slavu bozju, ipak je njegovo bice uzvisenije od stvorenoga.
Ali oblicje.

Pojasniću svakako..nego ovo gore ako može objašnjenje. Da li je dakle Duh Sveti Ličnost kao Otac i Sin? Zasebna Ličnost Božasntva?

Back