Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Otkrivenje 3:14 Anđelu skupštine u Laodiceji napiši: Ovo govori Amen, svjedok vjerni i istiniti, početak Božjih dela stvaranja

On je “početak Božjih dela stvaranja”,

Jako je bitno razumeti grčki izraz "arche" ovde koji se koristi za naš izraz "početak".

Početak tj. arche(od archo) ako je u genitivu, dativu ili akuzativu..može označavati pasivnu radnju tj. onaj ko je označen izrazom "početak" jeste zapravo neko ko je "od početka" tj. ko ima početak tj. početak ga određuje.

Međutim ako je arche u nominativu femine singulara...onda je ono aktivni princip i ono zapravo ne "trpi" početak tj. početak ga ne određuje već je ono "početak" nečega ili uzrok početka.

Dakle, ako je u Otkrivenju 3,14 izraz "arche" korišćen za Hrista u genitivu, dativu ili akuzativu onda je Hristos zaista "početak" Božijeg stvaranja tj. stvoren.

Ali ako je izraz arche u nominativu fenine singulara onda je Isus zapravo neko ko je Početak svega stvorenog tj. da je Isus Stvoritelj

U Otkrivenju 3,14 nije teško proveriti ovo:

746 [e]
archē
ἀρχὴ
Beginning
N-NFS(nominativ femine singular)

Dakle, prema ovom tekstu Isus je Stvoretelj i sve stvoreno ima početak u Isusovom aktivnom delovanju. Gramatičko pravilo u Pismu je jasno. Dakle, Isus nije trpeo početak stvaranja tj. stvoren već je On aktivan Stvaralac od početka..tj. stvaranje "trpi" Hristovo delo svoga stvaranja kroz "početak".

Isti je izraz arche kao aktivan stvaralac i u nom.femine singular korišćen i u Otkrivenju 21,6 gde je Otac "arche" tj. početak...

Poslednja izmena:
Naravno da je Isus postao besmrtan nakon vaskrsenja na nebo u 1 veku.
Bog JHVH svima daje zivot i kao i vecni zivot kao i besmrtnost.

Apostol Pavle je rekao za Isusa da je on jedini buduci vladar koji ima besmrtnost.

1 Timoteju 6

13 Zapovijedam ti pred Bogom, koji svemu daje život, i pred Kristom Isusom, koji je dao dobro svjedočanstvo pred Poncijem Pilatom: 14 drži tu zapovijed neokaljano i besprijekorno dok se ne pojavi naš Gospod Isus Krist. 15 Kad dođe vrijeme za to pojavljivanje, pokazat će se sretni i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, 16 jedini koji ima besmrtnost, koji prebiva u nedostupnom svjetlu, kojega nitko od ljudi nije vidio niti ga može vidjeti. Njemu neka je čast i vječna moć! Amen.

sve sam napisala kako jeste u Bibliji

Isus nije jedini koji je primio besmrtnost
Duhom pomazani hrišćani izabrani da vladaju kao kraljevi u nebeskoj slavi uskrsavaju na isti način kao i Isus (Rimljanima 6:5). Apostol Jovan je objasnio da taj dar besmrtnosti dobija i 144 000 osoba (Otkrivenje 14:1).
Apostol Pavle u vezi s njihovim uskrsnućem kaže: “Telo i krv ne mogu naslijediti kraljevstvo Božje. (...)
Truba će zatrubiti i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi, i mi ćemo se preobraziti.
Jer ovo raspadljivo mora se obući u neraspadljivost i ovo smrtno mora se obući u besmrtnost.”
Smrt nema nikakvog utjecaja nad onima koji prime takvo uskrsnuće (1. Korinćanima 15:50-53; Otkrivenje 20:6).

. Čak ni anđeli nisu stvoreni besmrtnima, premda su duhovna stvorenja. Stvoreni su da zive vecno na nebu.
Na to ukazuje činjenica da će duhovna stvorenja koja su se pridružila Sotoni u njegovoj pobuni biti uništena (Matej 25:41).
S druge strane, Isusovi suvladari dobijaju besmrtnost, što je dokaz da Jehova nimalo ne sumnja u njihovu vernost.

Ucitavas u telkst nesto sto tamo ne stoji i onda naravno tekst dobija drugacije znacenje.
Ko ti daje pravo da to radis?

Mnogo pre Isusa vidimo Enoha koji je dobio vecni zivot, dakle bemsrnost, vidimo Mojsija vidimo proroka Iliju.

Sve su to ljudi koji sum dobili besmrtnost mnogo pre nego je Isus dosao na zemlju.
Ali tekst kaze da Isus ima bemsrtnost.

On nije dobio bemsrtnost kako ti kazes.

Stvorenja dobijasju vecni zivot koji nemaju.
Ali Isus poseduje ejdini bvemsrtnost.
On ju nije dobio.

Zasto to kaze apostol psvle?
Pa u tekstu vidimo zasto.

1. Timoteju 6,12Vojuj bitku vjere, stekni vječni *život kojem si prizvan, kao što si to potvrdio u lijepom svjedočanstvu vjere u nazočnosti brojnih svjedoka.

Svi ostali trebaju da steknu vecni zivot, oni u stvari nemaju svoju bemsrttnost kao Isus sto ima.
Oni moraju da ju steknu kaze Pavle, dok Isus ima svoju.
On nije stekao, on ju ima jer samo bog ima ne stecenu besmrtnost.

I kada ce dobiti vecni zivot?

1. Timotiju 6,13Zapovijedam ti pred Bogom koji sve oživljuje, i Hristom Isusom koji svjedoči za vladanja Pontija Pilata dobro priznanje,
1. Timotiju 6,14Da držiš zapovijest čistu i nezazornu do dolaska Gospoda našega Isusa Hrista,

Kada Isus dodje ce dobiti.
Jer on jedini od ljudi ima bemsrtnost, i tada ce njima dati vecni zivot.
I svim tim carevima.
On im nece dati bemsrtnost, ali dace im vecni zivot.
Oni nikada ne mogu da umru, ali ako bi se odmetnuli, to je teoretski moguce da im bude zabranjen pristup drvetu zivota, i sa time ponovo izgube vecni zivot.
Dok Isu sjedini ima bemsrtnost, i zato njima moze da da vecni zivot, jer je bemsrtnost Bozanska karakteristika.
Jovan 10,17Zato me otac ljubi, jer ja dušu svoju polažem da je opet uzmem.
Jovan 10,18Niko je ne otima od mene, nego je ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet....
Isus ne kaze ja polazem svoju dusu da mi je opet daju, vec imam svoju vlast da ju polozim i da ju opet uzmem i kada mi ju neko nebi dao.
To stvorenje ne moze da tvrdi, to bi bila hula prema onome ko bi mu dusu davao.
Ali niej hula kada ti ju niko nije dao.

Razlika izmedju bemrtnosti i vecnog zivtota je ta da Isus nema dobijen zivot dok ovi imaju.
I on dolazi da imd a vecni zivot jer ima bemsrtnost,
Kako on sam kaze, on ima sam pravo da polozi ili da uznme svoj zivot.
To moze da kaze samo osoba koja nema dobijen zivot od nekoga.

1. Timoteju 6,15kojeg će pokazati u određeno vrijeme. blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara,
1. Timoteju 6,16jedini koji posjeduje besmrtnost, koji nastanjuje nedostupnu svjetlost, kojeg ni jedan čovjek nije vidio niti može vidjeti. Njemu slava i moć vječita. Amen.

I zato on dolazi i zato moze da im da vecni zivot.
Onaj koji ima dobijen vecni zivot ne moze da da drugima vecni zivot.
To stvorenju nece nikada biti dato jer je to bozanska karakteristika.

1. Citat
Psalam 82:6 Rekoh: Bogovi ste, i sinovi Višnjeg svi.
Jovan 10.34. Isus im odgovori:ne stoji li napisano u zakonu vašem: ja rekoh bogovi ste..
2. Logika
3. Naučni dokaz

Da, ali nije to povezano sa Hristovim dolaskom i uzimanjem ljudske prirode. To da su "bogovi" se odnosi na uzvišen položaj pojedinaca na zemlji...to ukazuje psalmista a Isus citira. Ali to nije povezano sa Hristovim utelovljenjem.

Dakle, Hristos nije došao zbog toga..kako proizilazi iz teksta koji si pisao.

i sin i Bog otac u isto vreme...Ili je Boziji avatar na zemlji bio?

Mi smo avatari

Da, ali nije to povezano sa Hristovim dolaskom i uzimanjem ljudske prirode. To da su "bogovi" se odnosi na uzvišen položaj pojedinaca na zemlji...to ukazuje psalmista a Isus citira. Ali to nije povezano sa Hristovim utelovljenjem.

Dakle, Hristos nije došao zbog toga..akao proizilazi iz teksta koji si pisao.

Ko je uzvišen a ko nije može li neko da kaže ? Jeli čovek stvoren po slici Božijoj ? Isus je bio čovek bio je i beba i mladić i čovek kao i svi ljudi. I rodio se i umro kao što biva sa svima. Mislim da je poruka da se više okrenemo sebi nego što zevamo po nebesima jer gore odprilike nećemo ništa videti. Na kraju po mom mišljenju sve to što verujući očekuju od Boga pa i tu besmrtnost i raj sve to čovek mora da napravi.

Jeli čovek stvoren po slici Božijoj ?

Jeste, u karakteru ali ne u prirodi. Mislim da te stvari mnoge zbunjnuju.

Isus je bio čovek bio je i beba i mladić i čovek kao i svi ljudi. I rodio se i umro kao što biva sa svima.

Jeste, samo On je uzeo ljudsku prirodu. Zato je sve kao čovek.

Ko je uzvišen a ko nije može li neko da kaže ?

Mislim na naziv "bog" koji se daje ovim versko-političkim liderima. Taj naziv "bog" njima dat opet kažem ne ukazuje na prirodu Božasntva, ovde pak ukazuje na uzvišen položaj među ljudima.

Ništa neukazuje da se odnosi na verskopolitičke lidere a i zašto bi oni bili bogovi a drugi ne.

Ništa oni nemaju od toga što su "bogovi" jer to im je na osudu...što imaju tako uzvišen položaj a ne čine kako treba..zato i kaže "ali ćete pomereti kao ljudi".
Ali nemoj da te to buni..to je mataforički izraz ne doslovni. Naravno da nisu doslovni Elohim tj. Bog već ukazuje rekoh na uzvišen položaj. Samo stilski dojam..da pojača utisak..naravno da su ljudi kao i mi.

Naravno, da ukazuje na upravitelje..versko-političke jer se pominje "sud" koji imaju..znači imaju funkcije upravnika i sudija a to su radili versko-politički prvaci. To je inače kroz istoriju mnogo puta bivalo spojeno. Tako da jesu lideri i zato su nazvani "bog" ali rekoh ne po prirodi već po funkciji. Tako je recimo Mojsije bio "bog" faraonu..zbog uzvišenog položaja koji je Mojsije imao u tom momentu. Tako kada je neko nazvan "bog" u Pismu uvek se radi o nekom uzvišenom položaju koji neko ima u odnosu na ostale. Ali ne Bog nikako..običan je smrtnik kao i svi.

Smeo bih da pustim mašti na volju pa da kažem da je i u prirodi to isto samo mnogo naprednije.

Dobro, mašta je jedno i to je druga svera..to je sve ok...ali Biblija tu negira takvu pomisao jer samo Bog ima Božasnku prirodu...ne stvorenja.

Pozdrav.

Ništa oni nemaju od toga što su "bogovi" jer to im je na osudu...što imaju tako uzvišen položaj a ne čine kako treba..zato i kaže "ali ćete pomereti kao ljudi".
Ali nemoj da te to buni..to je mataforički izraz ne doslovni. Naravno da nisu doslovni Elohim tj. Bog već ukazuje rekoh na uzvišen položaj. Samo stilski dojam..da pojača utisak..naravno da su ljudi kao i mi.

Naravno, da ukazuje na upravitelje..versko-političke jer se pominje "sud" koji imaju..znači imaju funkcije upravnika i sudija a to su radili versko-politički prvaci. To je inače kroz istoriju mnogo puta bivalo spojeno. Tako da jesu lideri i zato su nazvani "bog" ali rekoh ne po prirodi već po funkciji. Tako je recimo Mojsije bio "bog" faraonu..zbog uzvišenog položaja koji je Mojsije imao u tom momentu. Tako kada je neko nazvan "bog" u Pismu uvek se radi o nekom uzvišenom položaju koji neko ima u odnosu na ostale. Ali ne Bog nikako..običan je smrtnik kao i svi.

Vratimo se na početak stvaranja ... ko je upravnik na zemlji kada je stvoren čovek ili spušten čovek na zemlju da je radi i da je čuva. Jel to važi za sve ili samo za elitu ?

Vratimo se na početak stvaranja ... ko je upravnik na zemlji kada je stvoren čovek ili spušten čovek na zemlju da je radi i da je čuva. Jel to važi za sve ili samo za elitu ?

Nije vezano samo za elitu..evo primer Mojsije..nije elita te vrste ali je neko sa autoritetom u odnosu na faraona (sa Božijim autoritetom ovde). Jako je važno razumeti termine u Bibliji jer ako ne razumemo ispravno donećemo pogrešne zaključke.

Naravno da je i Adam mogao poneti taj metaforični epitet "bog" u odnosu recimo na nas danas..on je bio prvi čovek..naš praroditelj, on je bio sa izvanrednim sposobnostima prvog čoveka savrešno stvorenog, njegove duhovne sposobnosti i nakon pada u greh su bile neuporedivo veće nego nas danas, njegove fizičke sposobnosti da ne pričamo..zaista bi u tom kontekstu mogao biti nazvan "bog".

Ali ponavljam...nema tu udela u prirodi već u "moći" ili "položaju" u odnosu na...

Back