Da li je ijekavski govor srbskiji od ekavice?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto je onda postojao oblik svjestenik,svijeca jos uvijek i sl medju ijekavcima kao i svjetlost? I to ne na 1 mjestu u Cg,Nksicu koje navodim vec vidim i u Lici,kod mojih predaka iz nekih knjiga. Kod katolika se svecenik prosirilo kao i kriz jer su kajkavci Horvati ekavci,pa nije moglo biti toga svjecenik,ali svjestenik postoji,bar u istoriji. Slazem se da je Nemanjicka drzava mogla biti ekavska zbog prostiranja na Bugarsku i Mk,ali kako se razvila ijekavica bas u vrijeme pada srb drzave,ako se ne varam,moguce da je to bio dvorski jezik elite,jer kako objasniti da moji preci kao navodno plemstvo Dusana,bjeze u Liku,i tako govore generacijama,a jezik im se ne mijenja tek tako,nema medija vec gusle i narodne pjseme!Meni je to dokaz da,je ijekavstima mozda ipak bila knjizevni jezik,gospode,na tom granicnom jezickom podrucju,bas pred pad srb cartsva?!? jer se ijekavica ne rasprostire na istok,odakle dolaze Turci vec duz granica zapadnije,cg,dalm,zagora,du,herc,bosna,slavonija i lika! sve pogranicne oblasti velikih carstava. dakle bice da je to bio jezik viseg staleza,ratnika,gospode,plemica...jer u cg recimo svi su gospoda i takmice se ko je iz uglednijeg plemena. a ovi srbi sto su seobom dosli u vojvodinu valjda su ekavci vecinski i medju iste dolaze,jer je vec naveliko pala srb drzava i nema gospode. Meni je to jedino logicno objasnjenje ijekavice.Jer svuda gdje je ijekavac ima nekog ponosa,a ekavci su mi kao inferiorniji. Nebitno Zagreb ili Beograd,ijekavci su probitacnii napredniji,u politickom smislu i svakom drugom,umjetnickom...
Pogledaj hr,ikavsko-ekavski ljudi su sve pjevaci najpoznatiji,a ko je od kajkavaca? cak su i neduhoviti i kao drugi narod,po sevmu,iako zapadniji i kulturniji. Prije bi da umrem nego da zivi u dosadnoj Ljubljani tj Sloveniji. Ima li ista dosadnije od kajkavaca?

Облик свјештеник је вěроватно настао пучком етимологијом (чији си ти велики љубитељ) и повезивањем те рěчи са свěтлошћу.

У срěдњовěковној Србији се заиста писало на двама језицима, на српскословěнском и народном:

l0de.jpg

Павле Ивић, Чињенице и загонетке у језику списа Светог Саве

Poslednja izmena:
To da sam u dusi rvatina smatram najvecom uvredom i sa istim gadjenjem kao i Tomazeo ili Topalovic,jer mi nameces strano ime. Imam ja svoje uzvisno srbsko ime a to sto uvidjas slicnosti u pravu si,jedan smo narod. Samo sto je stvar ovakva: vi ste vecinski Srbi, a Srbijanci nisu,pa je u tome stvar. I medju vama ima ljudi vlaskog porijekla koji se posrbise,pohrvatise,to je nebitno,ali srz hrvatsva dananjeg je srbstvo.

Jadni Srbijanci kad ovo procitaju, mislili su da su Srbi kad tamo kako ono ti rece (...)? :D

Poslednja izmena od moderatora:
Nakon Velike seobe 1689, pod patrijarhom Čarnojevićem, veliki se deo srpskog naroda našao u okviru Austrije koja je pokušala da ga katolicizira preko unijaćenja, tj. verskopolitičkih poteza kojim bi se ukinula samostalnost Pećke patrijaršije koja je okupljala srpski narod. Na civilizacijskom polju, budući da se radilo o sličnim južnoslavenskim jezicima, Austrija je smerala da nametne neki oblik hrvatskog ("ilirskog") jezika, koji je u vernakularu postojao vekovima, a doživljavao je procvat u Dalmaciji, Bosni i Slavoniji. Takođe, pokušavala je da se ukine ćirilica i uvede latinica u školama koje su bile pod jurisdikcijom Pećke patrijaršije.

Kao otpor tim nastojanjima koja su protumačena kao napad na verskonarodnosno biće Srba, srpska crkvena hijerarhija je pozvala u pomoć Rusiju Petra Velikoga, koji je poslao određen broj knjiga, udžbenika i učitelja. Taj, tzv. ruskocrkveni jezik (esencijalno, ruski jezik na stupnju razvitka kakav je imao početkom i sredinom 18. veka) postao je službenim liturgijskim jezikom Srpske pravoslavne crkve. No, budući da je po svojim jezikoslovnim značajkama (glasoslovlje, oblikoslovlje, skladnja) previše odudarao kako od mestimično zabeleženih narodnih srpskih govora, tako i od stare srpske književne tradicije na staroslavenskom jeziku srpske redakcije (12.-13. v. do sredine 18. veka), ubrzo se javio otpor u građanskim slojevima koji su tražili razumljiviji jezik. Tako je nastao hibridni slavenosrpski, mešavina ruskocrkvenog i govora srpskih građanskih slojeva u Vojvodini. Najistaknutiji predstavnik slavenosrpskog je bio Zaharija Orfelin, a književni kodifikator Milovan Vidaković.

Slavenosrpski jezik je, u borbi za opštesrpski jezički standard, bio glavnim takmac jeziku koji je je uobličio srpski jezički reformator Vuk Karadžić, ponajviše na novoštokavskom folklornom idiomu uz primese uticaja hrvatske jezikoslovne i književne tradicije. Sredinom 19. veka opseg upotrebe slavenosrpskog je počeo da se osetno smanjuje, dok je posle 1870. potpuno nestao iz javne upotrebe.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Slavenosrpski_jezik

..............

Iz ovoga se vidi da su Srbi ekavci odbijali i austrijski pokusaj da im se uvede ijekavica,ilirski...da nebi prestali biti Srbi,a bas su napravili glupost.A i Vuka odbacuju iz istog razloga,kao nekog austr spijuna i rusitelja srbstva. Istina, Austriji bi to odgovaralo,za planove unijacenja,jer su uceniji ijekavci bili katolici DU,Slavonije itd,ali to se pokazalo kao lose,jer su time i sami gurnuli "ilirski" u hrvatsku celjust. Kasno su to shvatili,pa se i sadasnja patrijarsijska izdanja Biblije stampaju na ijekavici,i za ekavsko trziste. Ali opet tu Crkva pokazuje da ima bar i malo mozga,a da drzava nema ni toliko.

Jadni Srbijanci kad ovo procitaju, mislili su da su Srbi kad tamo kako ono ti rece cigano-vlasi? :D

Pa imas Vlahe nedaleko od Biograda i istocno i jugoistocno i sjeveroistocno,sjeverno od Panceva par km,sela.mijesana... Bitka se bije oko njihove rumunizacije ili srbizacije,dugorocno.Mnogi su asimilovani jer svi govore i srbski,a Ruminija namece njihove popove i sl. Imas jugoistok Srbije,koji da nije usao u sastav Srbije bili bi to Bugari,kako i jesu po opisu stranih putopisaca,npr Benedik Kuripesic pise u 16.v.da su tu Bugari.imas Sopa,Cincara,Roma i raznih drugih. (...) i Lazo Kostic,onaj iz Grblja,statisticar,pravnik...pise kako se samo oni asimiluju i postaju Srbi, dok se Srbi rasrbljuju. Najsveziji primjer Cg! Najveci Srbi pocetkom 20.vijeka,a sada konkurisu vama (...) u srbomrznji i bezumlju. Kako to objasniti nego prilivom kapitala,podmicivanjem,a Srbin nije imun na sve to,vec su mu bitnije privilegije,licna korist i zato ako treba 500 god ce se zvati Turcinom,dok prica ne postane deplasirana. (...),Niti oni kajkavski,jer se od njih veoma razlikujete ni oni stari jer o njima ne pjevate vec o Kraljevicu Marku i drugim srb junacima,bar vise u starini.ima previse dokaza za to.

Da imam politicku moc, stvorio bi srb drzavu koja bi u svom sastavu imala: Albaniju, Cg, Metohiju, Rasku plus stara Hercegvina, BiH, Slavoniju bez Baranje i istocnog Srijema, a zao granica bi bila granica stokavaca i kajkavaca, zatim cijela Dalmacija sa Likom,Kordunom i Banijom. Bila bi to drzava Srba ijekavaca, sve tri vjere, s tim sto bi se moralo poraditi na srbizaciji Arbanasa,koji su to nekada vecinski bili. Oni su po svemu sacuvali ratnicke osobine nase,samo su izmjenili i jezik i vjeru,do neprepoznavanja na prvi pogled.

A za Negotin, Zajecar, Nis, Leskovac, Vranje pa i Biograd me savrseno nije briga, a o dosadnoj i dekadentnoj Vojvodini da ne pricam, odbojna mi je koliko i "hr"zagorje.

Vec sam ti naveo, da to tvrdi Vukosava Opacic-Lekic u svome djelu, Sava Mrkalj: Zivot i djelo. I ako se dobro sjecam, ona tvrdi da je to uveo Pavle Ivic.
Ниси разумěо, ако видимо да се писару поткрало е на мěсту јата, или јат пише тамо гдě трěба бити е, то су назнаке да је био екавац.
А ја не знам да ико намěрно поекављује неекавске записе.

Kako znademo da je nestao?? I koji je jasan dokaz, da se jat izgovaralo kao E, ili ne recimo, kao je, a ako ne to, onda kao medjuglas?
Јат се није изговарао као е већ је био посебним самогласником, касније је замěњен
другим гласовним врěдностима а појединости тих измěна су нам познате из писаних споменика.

Dobro, a zasto onda i danas popovi poju, "ijekavski", vjecnaja pamjat itd.?
То је на рускословěнском, горе си могао прочитати када и како су српске књиге замěњене рускима.

Poslednja izmena:
Облик свјештеник је вěроватно настао пучком етимологијом (чији си ти велики љубитељ) и повезивањем те рěчи са свěтлошћу.

У срěдњовěковној Србији се заиста писало на двама језицима, на српскословěнском и народном:

l0de.jpg

Павле Ивић, Чињенице и загонетке у језику списа Светог Саве

Hvala za potvrdu sto i ja tvrdim da je od duboke starine podjela staleska pa samim tim i jezicka. Ono sto su pisali Orbini, Gundulic, Miosic,Katancic, Reljkovic, Topalovic i dr.svakako je odraz gospodskog,viseg staleza,a cinjenica da na ekavstini malo sta ima zapisanoga,dokazuje da je to jezik nizeg staleza. Ilirski je zapravo ta uzvisena srbska,ijekavica, kasnijih vremena. Problem istoka i je sto su uzurpirali i unizili srb ime,a zapada sto se konstanto desrbizira zbog raznih politika. A sustina je bas takva da je ijekavica stokavska vise srbska iako je toboze nosilac kult preporoda vjestacki pokusaj Karlovaca...svaka ishitrenos,ekstrem je uvijek davala lose rezultate pa i to odbijanje ausrijskog nagovora da predju na ilirski. Toboze su cuvali srbstvo,a tako su autisticno unizili sebe za buduca vremena,i ucinili da Biograd siri bugarstinu na korist Zagreba koji je znao prepoznati pravo jezicko blago.

Steta je sto je Raska samo postala sinonim za Srbiju,pa se rasko prevodi sa srbsko, pa ispade da zetsko,dujlj,cg,bosansko nije srb a je i vise i prije Raske. Po meni ako pise rasko vojvoda,zupan,ne treba pisati srbski,nek se cuva ono kako je sta kada pisalo. Tako je,na zalost, sinonim za srbstvo postala periferna ekavstina, samo pravoslavlje i rasko ime,na srecu zapadnih neprijatelja koji nam izvorno srbstvo unistavaju desrbizacijama...cg,bih ,dalmacija.. Sva Dalmacija i Slavonija su doseljenici iz BiH,pa je onaj romanizovani elemenat st iscezao,mada je i on izvorno slovinski. Taj dio su pod kar.monarhijama postali katolici i Hrvati a bastinici su istog jezika i tradicije,obicaja.Oni u Bosni i sire,se skupise u Bosnu i u Skadar,neki i za Carigrad odose,nakon oslobodenja,pa i tu izgubismo dobar dio naroda.pravoslavni vlasi i manjinski ali politicki dominantiji srbi ostase i postase srbi...

Ako bi gledali ko je nastavljac srb tradicije Cetinje ili Karlovci,svakako Cetinje. Jedini srb.slobodan dio i politicki i crkveni.Ilarion Ruvarac je morao pisati istoriju po mjeri Beca,a na Cetinju se sacuvasi podaci onasoj staroj slavi kao i kod nekih katolika,Orbinija,i dr.Karlovci su,toboze cuvajuci srbstvo odrekli ga se vise nego sto su htjeli,jer su forsirali neke svoje fiks ideje primitivne,usvojili su barok u ikonopisu,katolicku arhitekturu,hibridni jezik koji je bio neodrziv drze kao svetinju,a ono sto vise vrijedi toga su se odricali. Srbske stokavske ijekavice,ratnicke tradicije...Geografija je presudila,kao i kod Bugara.Srbsko ime je nametnuto ali je blizina Vlaske ucinila svoje. Zrenjanin iliKikinda,NS ili Karlovci nikada ne mogu biti srbskiji od Trebinja, DU, CT,HN,Splita...nikako i ni po kojim kriterijumima,sem ako neko ne drzi pravoslavlje za mjeru srbstva,a ja ne drzim.

Poslednja izmena:
Ниси разумěо, ако видимо да се писару поткрало е на мěсту јата, или јат пише тамо гдě трěба бити е, то су назнаке да је био екавац.
А ја не знам да ико намěрно поекављује неекавске записе.

Јат се није изговарао као е већ је био посебним самогласником док није био замěњен другим гласовним врěдностима, појединости тих измěна су нам познате из писаних споменика.

То је на рускословенском, горе си могао прочитати када и како су српске књиге замěњене рускима.

Nije uopste stvar u tome da ti proturjecim. No pokusavam nesto nauciti i bolje razumiti to sve. Priznajem, nijesam se time bavio ozbiljnije, niti o tome svemu specificno citao, ali sam u raznim knjigama na to naletio usput.
Dobro ti velis najprije u starijim knjigama se pise jos uvijek jat, ali se tako ne izgovara, tj. u tome isjecku sto si postavio.Ako je tako, zasto bi bilo drukcije po pitanju ruske redakcije crkveni knjiga... Zasto je pojanje "ijekavsko", i danas, ako se jos u proslosti to nije koristilo?
A znademo dobro, da iako su knjige bile ruske, da se toga niko nije drzao ko da je Rus. Ako je vecina u starijoj srpskoj redakciji, bila ekavska, onda zasto bi ruska direkcija, sve do danas, ostala nepromjenjena?

Nije uopste stvar u tome da ti proturjecim. No pokusavam nesto nauciti i bolje razumiti to sve. Priznajem, nijesam se time bavio ozbiljnije, niti o tome svemu specificno citao, ali sam u raznim knjigama na to naletio usput. Dobro ti velis najprije u starijim knjigama se pise jos uvijek jat, ali se tako ne izgovara, tj. u tome isjecku sto si postavio.
Јат бěше посебан самогласник али је врěменом замěњен другим гласовним врěдностима. У писању се одржао али има примěра гдě умěсто јата наилазимо
на његове одразе. Нпр. у повељи Стефана Уроша I од 23. 8. 1254. године дослěдно се пише јат, али писару се у једној рěчи поткрало е па пише "прибегне":

6vkk.jpg

Ako je tako, zasto bi bilo drukcije po pitanju ruske redakcije crkveni knjiga... Zasto je pojanje "ijekavsko", i danas, ako se jos u proslosti to nije koristilo?
A znademo dobro, da iako su knjige bile ruske, da se toga niko nije drzao ko da je Rus. Ako je vecina u starijoj srpskoj redakciji, bila ekavska, onda zasto bi ruska direkcija, sve do danas, ostala nepromjenjena
С руским књигама је дошло и тадашње руско читање.
Руска редакција није непромěњена у односу на изворни старословěнски, погледај овдě:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Staroslavenski_jezik#Ruska_redakcija

Hvala za potvrdu sto i ja tvrdim da je od duboke starine podjela staleska pa samim tim i jezicka.
Запањује ме како најједноставније податке не умěш схватити. Ту је рěч о писању на српскословěнском и на вернакулару, не знам
од чега си умислио неке сталеже. Тако Сава Немањић комбинује српскословěнски и српски народни језик пишући нпр. следěће:

http://www.scribd.com/doc/144160236/Đuro-Daničić-Poslanica-sv-Save-arhiepiskopa-srpskoga

Poslednja izmena:
U knjizi Krvavi dnevnik Karadjordjevica,koji je pisala cg emigracija u Italiji,zelenasi, Srbijancima se zamjera,tj vlasti novoj, da su silom iskorjenjivali ijekavicu,kako se navodi,dakle svakako svoj jezik smatraju srbskim, a nametala se ekavstina.

"Zabranili su predavanja u školama istorije Crne Gore. Istočni dijalekat (koji se govori u Srbiji) uveli su u administraciju i u školama na mjesto južnog."

http://montenegrina.net/pages/pages...tranica_iz_krvavog_albuma_karadjordjevica.htm

[/url]Запањује ме како најједноставније податке не умěш схватити. Ту је рěч о писању на српскословěнском и на вернакулару, не знам
од чега си умислио неке сталеже.http://www.scribd.com/doc/144160236/Đuro-Daničić-Poslanica-sv-Save-arhiepiskopa-srpskoga

Ti samo na osnovu onoga sto pise u nekim knjigama o jeziku sudis o istoriji,a meni je primarniji drugi ugao gledanja. Kazes da sam umislio neke staleze, Zasto onda u Dusanovom zakoniku stoji:

O umrloj vlasteli: Koji vlastelin uzima decu, ili opet i ne uzima decu, te umre, i po njegovoj smrti baština pusta ostane, gde se nađe od njegovoga roda do trećega bratučeda, taj da ima njegovu baštinu.

O krajišniku vlastelinu: Vlastela krajišnici, koja vojska otuda dođe i pleni zemlju carevu, te prođe opet kroz njihovu zemlju, ta vlastela sve da plate kroz kojih je oblast prošla.

Da nije vlastan vlastelin, ni mali ni veliki, ni koji bilo drugi, zadržati ili sprečiti svoje ljude ili druge trgovce, da ne idu na trgove careve, no da ide svaki slobodno.

O poklisaru: Poklisar, što ide iz tuđe zemlje caru, ili od gospodina cara svome gospodinu, gde bilo dođe u čije selo, da mu se čini čast, da mu je svega dovoljno, no da obeduje ili večera, pa da ide napred, u druga sela.

U vrijeme Dušanovog carstva, Vlasi su bili izdvojena klasa na najnižim društvenim ljestvicama, o čemu svjedoči i pravilo iz Dušanovog zakonika: „Srbin da se u Vlahe ne ženi.“
Dušanov zakonik ne dozvoljava ženidbu između Vlaha i Srba zbog toga da se bolje očuva stalnosjedilački karakter države, da zemlja ne postane seljenjem pusta. Još treba istaći da se u srednjovjekovnoj Srbiji prema svetostefanskom hrisovulju razlikuju Vlasi koji se zovu kielatori, a to su oni koji se bave transportom, koji idu u primorje, u Dubrovnik na primjer, da nabave so i da prodaju proizvode od sira, mlijeka itd. S. Novaković je doduše mislio da Vlah u staroj srpskoj državi ne znači nikakvu narodnost, nego samo socijalni položaj.

http://www.pecat.co.rs/2011/03/kotao-za-pretapanje-drugih-u-hrvate/

Uostalom Dusan se i ne pominje da je car Vlaha,kao ni u Bosni sto niko od kraljeva sem Srba ne pominje! Jer imamo "gradjane" prvog reda, Srbe i nize slojeve,koji se i ne racunaju.Isto je za Turaka, stanovnistvo su muslimnai,i kod Celebije,a raja su hriscani i jedva se spominju,kao da ih nema. Uvijek su vladari,zupani,vlastela,vojska,svjestenstvo cinili visi stalez naspram trgovaca,pa zatim jos ispod ratari i stocari,na kraju valjda robovi.

Poslednja izmena:
Краљ Александар, одрастао на Цетињу, тамо прозван Ацо носоња је целог свог живота говорио цетињским нагласком, дакле ијекавицом..

Pa sta? Kardjordjevici i jesu porijeklom iz tih juznijih krajeva, pleme Klimenti, valjda Arbanasi,zato su ranije slavili sv Klimenta a kasnije Andreja prvozvanog. I Andric je iz ijekavske sredine pa je pisao ekavicom. Nista to ne znaci sto je rodjen na Cetinju. Bitno je da je njegova vlast nametala kasnije na Cetinju ekavstinu,dakle istocni "dijalekat",kako se spominje u knjiizi.

"Zabranili su predavanja u školama istorije Crne Gore. Istočni dijalekat (koji se govori u Srbiji) uveli su u administraciju i u školama na mjesto južnog."

A i Topalovic slicno kaze, ali Horvatima:

Mato Topalović:

“Hej! Vi visokomudri Horvati, koji nećete ništa da čujete o imenu ilirskom! Kojim pravom možete vi i pomisliti samo, da se naš narod južni, naš jezik, naša literature imenom horvatskim ovenča?..."

Ja znam da se i Dalmatinci u Zagrebu osjecaju kao izgnanici i uljezi,podjednako kao ja u Biogradu. Razlika je i jezika i mentaliteta. Jos je veca u Zagrebu razlika...
Gdje su talenti medju ekavcima, kajavcima ili ekavskim srbijancima? manje ih je... Ova Doris Dragovic kao i Oliver Dragojevic,Severina i dr su cisti Srbi,pokatolicni i pohrvaceni.

Dakle narod juzni, nas jezik, nasa literatura. Kako se radi o stokavskoj ijekavici-ikavici,i kako je to narod juzni, jasno je da ne dolazi u obzir ni da se taj jezik naziva hr imenom,ali ni da se tom narodu juznom namece istocni ekavizam,bugarstina. Uostalom i Bugari i Mk su stokavski ekavci, pa su u tom smislu blizi jedni drugima nego ijekavcima, a kajkavski ekavci su im blizi samo po ekavstini. Ne znam da li je postojala spona Slovenci Vojvodjani preko Slavonije nekada u starini? i kako su govorili madjarizirani slaveni,ali znam da je najvise ikavaca Bunjevaca ali i pravoslavnih tamo madjarizirano...

Poslednja izmena:
Pa sta? Kardjordjevici i jesu porijeklom iz tih juznijih krajeva, pleme Klimenti, valjda Arbanasi,zato su ranije slavili sv Klimenta a kasnije Andreja prvozvanog. I Andric je iz ijekavske sredine pa je pisao ekavicom. Nista to ne znaci sto je rodjen na Cetinju. Bitno je da je njegova vlast nametala kasnije na Cetinju ekavstinu,dakle istocni "dijalekat",kako se spominje u knjiizi.

Нису Карађорђевићи из тих крајева и то нема везе с тим, него је краљ Никола био његов деда.
А Александар је, иако је до краја живота говорио ијекавски, имао идеје о обједињавању језичког стандарда, његова је идеја била да стандард буде екавица и латиница, дакле хтео је да укине ћирилицу. Од тога га је одговорио Александар Белић.

Питање коначне стандардизације српског језика је ето на жалост и даље отворено, и даље не можемо да кажемо да ту спадамо у цивилизоване народе, неком странцу који би кренуо да учи српски језик би најпре требало објаснити невероватну ствар, да нпр. за реч светлост постоје 4 стандардне варијанте, светлост, свјетлост, svetlost и svjetlost.

То је нешто чега нема ни међу дивљим племенима Африке..

Kazes da sam umislio neke staleze, Zasto onda u Dusanovom zakoniku stoji:
Ја нисам рекао да сталежи ниси постојали већ да си ти скренуо па, између осталога, умишљаш ијекавски и екавски сталеж. z:D
Ето, пробај наћи неки закон о екавцима у Душанову законику, или нешто о обавезној употреби "вижесталежне ијекавције" макар. :zroll:

Покушах ти показати колике лудости, и то заиста лудости, пишеш како би мало мање лупетао и мање наруживао форум, али ниси у стању схватити
најједноставније ствари ни када ти се нацртају. Не желим се више срамотити овде разговарајући с тобом, жив био и што пре стручну помоћ нашао.

Poslednja izmena:
Ја нисам рекао да сталежи ниси постојали већ да си ти скренуо па, између осталога, умишљаш ијекавски и екавски сталеж. z:D
Ето, пробај наћи неки закон о екавцима у Душанову законику, или нешто о обавезној употреби "вижесталежне ијекавције" макар. :zroll:

Покушах ти показати колике лудости, и то заиста лудости, пишеш како би мало мање лупетао и мање наруживао овај потфорум, али ниси у стању схватити
најједноставније ствари ни када ти се нацртају. Не желим се више срамотити овде разговарајући с тобом, жив био и што пре стручну помоћ нашао.

И то не лингвистичку..

Нису Карађорђевићи из тих крајева и то нема везе с тим, него је краљ Никола био његов деда.
А Александар је, иако је до краја живота говорио ијекавски, имао идеје о обједињавању језичког стандарда, његова је идеја била да стандард буде екавица и латиница, дакле хтео је да укине ћирилицу. Од тога га је одговорио Александар Белић.

Питање коначне стандардизације српског језика је ето на жалост и даље отворено, и даље не можемо да кажемо да ту спадамо у цивилизоване народе, неком странцу који би кренуо да учи српски језик би најпре требало објаснити невероватну ствар, да нпр. за реч светлост постоје 4 стандардне варијанте, светлост, свјетлост, svetlost и svjetlost.

То је нешто чега нема ни међу дивљим племенима Африке..

Jesu Karadj.iz tih krajeva! Његови преци потичу из Васојевића. По Радошу Љушићу у једној од познатијих сеоба српског народа, под патријархом Шакабентом 1737-39, доселили су се Карађорђеви преци, највероватније, са херцеговачко-црногорских брда у Шумадију. Ова сеоба, као што је и дотад бивало, уследила је као последица аустријско-турског рата 1737—1739, у којем су учествовали Срби. Презиме му је по оцу Петру. http://sr.wikipedia.org/wiki/Карађорђе_Петровић

Ne znam samo kako je mislio da nametne ekavicu katolicima,kasnijim Hrvatima, da li kao Crnogorcima, na silu? A sto se tice cirilice ona vec gubi bitku, jer za bilo sta treba jak politicki centar, a Vatikan je toliko jak da je latinica nametnuta i Albancima, Turcima, sada sve vise nama, a Engleska radi i na tome da se nametne Rusiji. Mislim da je buducnost cirilice jos losija,i da ce to biti istorijsko pismo kod Srba.

Jesu Karadj.iz tih krajeva! Његови преци потичу из Васојевића. По Радошу Љушићу у једној од познатијих сеоба српског народа, под патријархом Шакабентом 1737-39, доселили су се Карађорђеви преци, највероватније, са херцеговачко-црногорских брда у Шумадију. Ова сеоба, као што је и дотад бивало, уследила је као последица аустријско-турског рата 1737—1739, у којем су учествовали Срби. Презиме му је по оцу Петру. http://sr.wikipedia.org/wiki/Карађорђе_Петровић

Ne znam samo kako je mislio da nametne ekavicu katolicima,kasnijim Hrvatima, da li kao Crnogorcima, na silu? A sto se tice cirilice ona vec gubi bitku, jer za bilo sta treba jak politicki centar, a Vatikan je toliko jak da je latinica nametnuta i Albancima, Turcima, sada sve vise nama, a Engleska radi i na tome da se nametne Rusiji. Mislim da je buducnost cirilice jos losija,i da ce to biti istorijsko pismo kod Srba.

По Радошу Љушићу? А какве доказе износи Радош Љушић? Или треба да му верујемо на реч? Или треба википедији да верујемо?

А видим латиница је теби лако наметнута, брзо си окренуо ћурак наопако...

Покушах ти показати колике лудости, и то заиста лудости, пишеш како би мало мање лупетао и мање наруживао форум, али ниси у стању схватити

Dakle stalezi su postojali ali su svi pricali istim jezikom! Da li to tvrdis? A kako onda i u periodima prije toga i nakon toga elita uvijek ima svoj neki jezik,bilo da je latinski na zapadu, ili kasnije kod nas slavenoserbski itd... Hoces reci da je to jedini dio istorije kada nema jezika viseg staleza? A ja nisam zakljucio da je to ijekavica iz knjiga,da tako gdje sta pise, vec iz cinjenice da su danas ijeavci oni koji drze do sebe, koji su gordi, ponosni, puni sebe i svoje slave, Crnogorci, Hercegovci, krajisnici... pjveaju uz gusle o junacima. Da li takvi ljudi tebi lice na neki nizi stalez a gospodsko drzanje i stav,otimanje za ordenje primjete svi strani putopusci.

(...) A da bi istakli i (...) svoju premoc,bar su se trudili da ne razlikuju č i ć, ako sam dobro zapamtio sto si navodio... Potreba i danas da se Hrvati odvoje jezicki od Srba je pokusaj da se distancijrau od necega sto smatraju nizim,prezrenim...(...). Nije li to kontinuitet jedne tradicije.Sada ces reci,pa nisam sporio ni da je postojao jezik gospode.

(...).Slavenoserbski nije mogao znati svako, ili latinski,a ijekavica je slozenija od ekavice. Dakle, iz cinjenice da ne postoje ekavski guslari,ili si ti mozda jedan od njih? izvodim logican zakljucak da je ijekavska stokavica,istinski srbski jezik,jer ekavsku stokavicu istocni "srbi" dijele sa bugarima i makedoncima,medju kojima istio nema toliko ratnicke tradicije kao u zap.dijelu balkana. Nije Bugarska bila uzrok 1.i 2.svjetskog rata vec se vazda prikrpelje nekome,a mi smo ti evropski buntovnici,revolucionari...i to vise zapadniji Srbi od istocnih bugaro vlaha. Princip u Sarajevu, Karadjordje,porijelom Vasojevic, razni hajduci i uskoci...i koji su iz Sumadije velikim dijelom su iz herc i cg.

A vase opservacija o strucnoj pomoci zadrzite za sebe, posto smatram da se stav sagovornika moze diskreditovati argumentima, a ne atakom na bilo ciju licnost. Valjda to radite jer ne znate sta je cojstvo i junastvo,tj da je cojstvo da stitis druge od sebe. Ali to je vec stvar kucnog odgoja i porodicne tradicije. (Stavise,ako vidis hendikepiranu osobu neces joj reci,treba ti pomoc,nisi normalan! to moze reci samo neko duhovno neprosvjecen ili iz ciste zavisti po nekoj osnovi)

По Радошу Љушићу? А какве доказе износи Радош Љушић? Или треба да му верујемо на реч? Или треба википедији да верујемо?

А видим латиница је теби лако наметнута, брзо си окренуо ћурак наопако...

Ovkava cirilica mi estetski nije prihvatljiva. Koliko Srbi drze do svog pisma dokazuje i to da su usvojili komunisticki font i ni makac po tom pitanju.Treba pogledati samo srednjovjekovne nase knjige kako je font predivan, i u pisanoj formi pisem samo cirilicom, a na netu kuckam latinicom,koja je podjednako srbsko pismo kao i cirilica,koja i nastaj kao pravoslavni,istocni uticaj,na stetu glagoljice,valjda!

Slovo Д je oblika od kojeg mi se povraca,umjesto da je jednostavni trokut,od dom, oblik krova... Da ijekavac Vuk nije procistio cirilicu jos bi imali nezgrapnijih i nepotrebnij slova i slova,diftonga.. Dakle sta god je ko sta napredno ucinio medju ekavcima to su redovno Srbi ijekavci. Kada su dosli u Srijemu mnogi iz Hr i Slavonije,mnoga mjesta su podignuta na visi kulturoloski nivo. Da je bilo do ekavaca jos bi imali slavenoserbski,zar ne? jer ijekavica je hrvatski,kako su neki i episkopi govorili. Eto, pokazali su koliko su glupi. Ali ono sto porazava je da i danas potomci istih ekavaca smatraju da je pisati i govoriti u Srbiji ijekavicom nesto sto hrvatizira ovu sredinu. (...)

LJ, NJ, DZ je mana latinice, jer se koriste dva grafema za jedan glas a odvojeni svaki je posebno slovo i drugi glas. Tako se na cirilici TAHJУГ cita bez problema a na latinici se ne moze procitati pravilno jer dovodi u zbaludu da li je N i J ili NJ.

Tako da je Vuk odradio odlican posao,ali ni za sve to vrijeme u Srbiji se nidu udostojili da naprave estetski prihvatljiviju cirilicu,to samo dokazuje da su vlasi,a jedva su se i privikli na novo,savrsenije,bolje,tj najbolje da bolje biti ne moze.

Jer i Njemac pise tsch, 4 slova za 1 glas i sl. na italijanskom ne mozes napisati sampon sci ili sce moze ši,še,nema opcije ša,pa pisu na engeskom... sciampon bi bilo, šiampon..

Vuku svaka cast,sem ono srpsko...to mu jedino zamjeram. Napravio je pravu stvar, a neki Englez je ostavio pare sve,bogatas,da se u engl jezik napravi takva reforma,sto je vec nemoguce,oni sami ne znaju da pisu svoje rijeci,kada ide koliko slova,duplih i sl..a tek kako se izgovara sve se uci napamet. sta je sun i son,sunce i sin,pa se isto izgovara,a razlicito pise. Kod nas manje vise kako se pise tako se izgovara sem u slucaju nekih ijekavskih rijeci, Nijemac,Njemac,ali po meni treba uvesti pisi kako govoris. Pa bi bio snjeg,Njemac i sl.

Ovaj cirkus gdje Srbi pisu sa dva pisma, onda ekavicom i ijekavicom,pa zanemarivanje i jezika i pisma,fonta...je odraz duha...

Koji je govor prostiji,jednostavniji? Slavenoserbski nije mogao znati svako, ili latinski,a ijekavica je slozenija od ekavice. Dakle, iz cinjenice da ne postoje ekavski guslari,ili si ti mozda jedan od njih? izvodim logican zakljucak da je ijekavska stokavica,istinski srbski jezik,jer ekavsku stokavicu istocni "srbi" dijele sa bugarima i makedoncima
e7kc.png
yn38.png

Александар Младеновић, Историја српског језика, стр. 144-145

Poslednja izmena:
e7kc.png
yn38.png

Александар Младеновић, Историја српског језика, стр. 144-145

Dakle pravoslavna verzija je imala ekavizam i cirilicu. I to se odnosi samo na pravoslavna podrucja,istocna Herc.i Zeta kasnije,u tom crkvenom smislu. Ali svi zapadniji stokavski krajevi,gdje ne dopire jaci utcaj SPC nisu ekavski,stavise sami Srbi pravoslavci u tim krajevima su ijekavci. Kako to objasnjavas? Objedinjeni jezicki,razjedinjeni vjerski. i crkva nije uspjela da ni preko pravoslavlja nametne ekavicu,stavise danas Bibliju stampa u ijekavici.

Imamo dakle po tebi i ovom autoru kojeg navodis ekavstinu kao tadasnji jezik crkve i knjiz jezik,a narodni je neki drugi?! Imamo slavenoserbski i savremenu ekavicu kao knjizevni,

a sa druge strane imamo i kasniju crkvenoslovenski,jekavski...ali i narodni ilirski,ijekavicu vise katolickih spisatelja. Zasto je onda crk.sl jekavski a to je jezik crkve,i kod nas koji guslaju o slavi su ijekavci,pa cak i Bibliju fosiraju na ijekavici ako je ekavstina bila knjizevni jezik elite? Ja ne vidim medju ekavcima nikakvu elitu,(...), jer poznato je da su pravoslavni popovi manje "skolani" od katolickih, koji su ijekavstinu digli visoko preko svojih knjiga. U CG pravosl popovi,iako ijekavci drze knjigu naopako,i oni nisu psolavili srbsku ijekavicu pisanu ali jesu katolicki Srbi. Pa kad su bili tako pismeni, jasno je da su ekavske knjige "citali" ijekavski i u starija vremena. Treba pogledati Srbljake:

Први познати рукопис Србљака који је садржавао значајан део тог националног корпуса настао је у манастиру Раковцу у Срему, 1714. Према том или неком другом сличном рукопису изишло је прво издање књиге које је приредио епископ арадски Синесије Живановић на рускословенском језику под насловом Правила молебнаја свјатих сербских просвјатеитељеј ne znak kako bi to zvucilo na srbskom da je stampano?ali cudna je ova podudarnost crkvenoslovenskog i nasih ijekavaca. Logicnije je da je to sakralni jezik od ekavice.

A i Topalovic slicno kaze, ali Horvatima:

Mato Topalović:

“Hej! Vi visokomudri Horvati, koji nećete ništa da čujete o imenu ilirskom! Kojim pravom možete vi i pomisliti samo, da se naš narod južni, naš jezik, naša literature imenom horvatskim ovenča?..."

Ja znam da se i Dalmatinci u Zagrebu osjecaju kao izgnanici i uljezi,podjednako kao ja u Biogradu. Razlika je i jezika i mentaliteta. Jos je veca u Zagrebu razlika...
Gdje su talenti medju ekavcima, kajavcima ili ekavskim srbijancima? manje ih je... Ova Doris Dragovic kao i Oliver Dragojevic,Severina i dr su cisti Srbi,pokatolicni i pohrvaceni.

Lupša gluposti. Mato Toplaović je pojava posve marginalna u Ilirskom pokretu.
U popisu najistaknutijih Iliraca, i preteče, su:
Maksimilijan Vrhovac
Janko Drašković
Antun Kaznačić
Pjerko Bunić Luković
Šime Starčević
Ignat Alojzije Brlić
Juraj Matija Šporer
Antun Mihanović
Ana Vidović
Stjepan Ivićević
Stjepan Marjanović
Antun Mažuranić
Pavao Štoos
Tomo Blažek
Ante Kuzmanić
Ivan Derkos
Josip Kundek
Ljudevit Gaj
Fran Kurelac
Vjekoslav Babukić
Dragojla Jarnević
Mate Topalović
Ljudevit Vukotionović
Dragutin Rakovac
Juraj Tordinac
Ivan Kukuljević
Jure Augustinović
Bogoslav Šulek
Ivan August kaznačić
O. Utješinović Ostrožinski
Mijat Stojanović
Ivan Franjo Jukić
Antun Ročić
Ivan Trnski
Ante Zorčić
Grgo Martić
Ivan Filipović
Adolfo Veber Tkalčević
janko Tombor
Valdislav Vežić
Andrija Torkvat Brlić
Stjepan Ilijašević
Matko Baštijan
Ivan Despot
...

Topalović je samo jedan od, i to tendenciozano citiran.
Ostalo su fikcije.

Nije uopste stvar u tome da ti proturjecim. No pokusavam nesto nauciti i bolje razumiti to sve. Priznajem, nijesam se time bavio ozbiljnije, niti o tome svemu specificno citao, ali sam u raznim knjigama na to naletio usput.
Dobro ti velis najprije u starijim knjigama se pise jos uvijek jat, ali se tako ne izgovara, tj. u tome isjecku sto si postavio.Ako je tako, zasto bi bilo drukcije po pitanju ruske redakcije crkveni knjiga... Zasto je pojanje "ijekavsko", i danas, ako se jos u proslosti to nije koristilo?
A znademo dobro, da iako su knjige bile ruske, da se toga niko nije drzao ko da je Rus. Ako je vecina u starijoj srpskoj redakciji, bila ekavska, onda zasto bi ruska direkcija, sve do danas, ostala nepromjenjena?

Mislim da je, što se tiče drugih tema, razvidno, ako se
gledaju tekstovi i autori na svim poljima:

1. srpska je književnost, historiografija, publicistika, pravo,
filologija, etnografja, politika, znanost...od okvirno 1810 do 1890. pisana u
vrlo velikoj mjeri na ekavici. Ako bi se brojilo, preko 80%, a kod
važnijih, i više.

2. u novinama, ekavica-dan je link- prevladava u preko 90%.

Mislim da je to riješeno, i da se ne treba baviti tlapnjama
ne vodećima nikamo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back