Игорь
Ističe se
- Poruka
- 2.088
Zasto je onda postojao oblik svjestenik,svijeca jos uvijek i sl medju ijekavcima kao i svjetlost? I to ne na 1 mjestu u Cg,Nksicu koje navodim vec vidim i u Lici,kod mojih predaka iz nekih knjiga. Kod katolika se svecenik prosirilo kao i kriz jer su kajkavci Horvati ekavci,pa nije moglo biti toga svjecenik,ali svjestenik postoji,bar u istoriji. Slazem se da je Nemanjicka drzava mogla biti ekavska zbog prostiranja na Bugarsku i Mk,ali kako se razvila ijekavica bas u vrijeme pada srb drzave,ako se ne varam,moguce da je to bio dvorski jezik elite,jer kako objasniti da moji preci kao navodno plemstvo Dusana,bjeze u Liku,i tako govore generacijama,a jezik im se ne mijenja tek tako,nema medija vec gusle i narodne pjseme!Meni je to dokaz da,je ijekavstima mozda ipak bila knjizevni jezik,gospode,na tom granicnom jezickom podrucju,bas pred pad srb cartsva?!? jer se ijekavica ne rasprostire na istok,odakle dolaze Turci vec duz granica zapadnije,cg,dalm,zagora,du,herc,bosna,slavonija i lika! sve pogranicne oblasti velikih carstava. dakle bice da je to bio jezik viseg staleza,ratnika,gospode,plemica...jer u cg recimo svi su gospoda i takmice se ko je iz uglednijeg plemena. a ovi srbi sto su seobom dosli u vojvodinu valjda su ekavci vecinski i medju iste dolaze,jer je vec naveliko pala srb drzava i nema gospode. Meni je to jedino logicno objasnjenje ijekavice.Jer svuda gdje je ijekavac ima nekog ponosa,a ekavci su mi kao inferiorniji. Nebitno Zagreb ili Beograd,ijekavci su probitacnii napredniji,u politickom smislu i svakom drugom,umjetnickom...
Pogledaj hr,ikavsko-ekavski ljudi su sve pjevaci najpoznatiji,a ko je od kajkavaca? cak su i neduhoviti i kao drugi narod,po sevmu,iako zapadniji i kulturniji. Prije bi da umrem nego da zivi u dosadnoj Ljubljani tj Sloveniji. Ima li ista dosadnije od kajkavaca?
Облик свјештеник је вěроватно настао пучком етимологијом (чији си ти велики љубитељ) и повезивањем те рěчи са свěтлошћу.
У срěдњовěковној Србији се заиста писало на двама језицима, на српскословěнском и народном:

Павле Ивић, Чињенице и загонетке у језику списа Светог Саве
Poslednja izmena: