- Poruka
- 604
Da Srbija nebi bila crno prase trebalo bi razmisljat da i ona uvede za standard ijekavicu. U svim zemljama regije se govori ijekavicom a u Srbiji ekavicom koja ako cemo iskreno djeluje pomalo komicno.
Ako su vec pokusali stvoriti nekakav srpskohrvatski ili hrvatskosrpski to bi im bilo uspjelo da se u Srbiji uvela ijekavica, ovako nije zbog nekih tvrdih i glupih glava koje su pokusavale upravo ekavicu da uvedu ijekavcima.
S tobom se cesto slazem. I meni smijesno zvuce Zagorci kada pricaju kako pricaju,ali podjednako i Pirocanci ili LALE... Nisi doduse u pravu da u svim zemljama regije jer Mk, Srb i Slo su ekavske,plus Bugarska, a Hr,BiH,Cg ijekavske i to Hr ne sasvim,jer u njoj ima ekavaca kajkavskih i malo cakavskih. Ali to je od izuzetnog interesa za srb nacionalnu svijest, jer je to jedini specifikum Srba sve tri vjere. Sta veze jednog muslimana u Sarajevu sa Biogradom? samo stokavica,ali ni vjera ni ijekavica ni ekavica! Pa ako se Zagreb lukavo presaltao na vecinski jezik katolika da bi ih pridobio za Hrvate Biograd je onda napravio glupost zrtvujuci kulturno uzviseniji dio svog naroda zarad neke bugarstine i prljavog vlaskog (sad ja kao kajkavci sto su zvali sve stokavce,ekavce zovem prljavim vlasime misleci tu i na same kajkavce).
Ali ako se uzme da NIKO OD HRVATA NIJE BIO IJEKAVAC, a VISE OD POLA SRBA SU IJEKAVCI,onda je bilologicno da se uzme onaj govor koji je i prvi usao u knjizevni standard srb jezika,a koji je toboze,samo na papitu ravnopravan u Srbiji. Jer ja sam u praksi imao silne probleme od priitivaca...tipa ovo je Srbija! Da,ali ja kazem u Srbiji je po ustavu u sluzb upotrebi srb jezik a u srb jeziku su ijekavica i ekavica ravnopravni govori.ako je knjiz.jezik i ijekavica i ekavica dakle moze da se pise,a ne samo da je govor dozivoljen a napismeno da je zabranjeno. Tako se ja sukobim sa ovim (...) u Biogradu,koji me uce da je ovo Srbija. Kada sam sam zvao Institut za srb jezik i Maticu srbsku bili su zgrozeni osporavanjem moga prava da se pismeno izrazavam ijekavicom, jer je sredina vecinski ekavska. Bas me briga sto je vecinska sredina takva, jer samo djelujem po Ustavu i koristim svoje pravo. To sto je bunjevackim ikavcima nametnuta ijekavica preko Hrvata,bas me briga i za njih, ali smatram da niko nema pravo da mu ekavizira i time kao srbizira a da savrseno nista ne znaju... (...).
Koliko mi je poznato 1918 Aleksandrova vlast je na silu uvodila ekavicu u Cg, a i u RS je na pocetku rata bilotkavih suludih pokusaja. Cak se moja mama zove na ekavski a tetka na ijekavski nacin,jer je jednoj babica bila Srbkinja pa glupaca upisala ekavsku varijanut imena a tetki je bila katolkinja,Hrvatica pa upisala ijekavsku... Apsurd svega toga je bio u ratu i to da je u nekim novinama pisalo svaki dan kao podlaslov Osijek nikada nece biti Osek. Time se ijekavica savrsenopoistovjecuje sa hrvatstvom a ekavica kao sa srbstvom, sto je nama Srbima "precanima" nedopustivo. Ja govorim i pisem srbskim knjiz. jezikom a isti jezik koristi Zagreb, Sarajevo i Podgorica. Ako je Zagreb zbog vecisnkih katolika uzeo drugi jezik za svoj, Biograd je imao daleko vise prava, jer vecina Srba su ijekavci,dakako ako izuzmemo genocide, Jasenovce, protjerivanja na istok ili asimilacije... Ali zasto to nije ucinjeno? Na to neka odgovor da ko zna. Mislim da jos nije kasno. Cak je Hrvatska djelomicno ekavizirana, preko Bgd vlasti u raznim shs i yu,jer vidim da su se i oni odrekli naziva Biograd i dr.
Poslednja izmena od moderatora: