Da li je ijekavski govor srbskiji od ekavice?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da Srbija nebi bila crno prase trebalo bi razmisljat da i ona uvede za standard ijekavicu. U svim zemljama regije se govori ijekavicom a u Srbiji ekavicom koja ako cemo iskreno djeluje pomalo komicno.

Ako su vec pokusali stvoriti nekakav srpskohrvatski ili hrvatskosrpski to bi im bilo uspjelo da se u Srbiji uvela ijekavica, ovako nije zbog nekih tvrdih i glupih glava koje su pokusavale upravo ekavicu da uvedu ijekavcima.

S tobom se cesto slazem. I meni smijesno zvuce Zagorci kada pricaju kako pricaju,ali podjednako i Pirocanci ili LALE... Nisi doduse u pravu da u svim zemljama regije jer Mk, Srb i Slo su ekavske,plus Bugarska, a Hr,BiH,Cg ijekavske i to Hr ne sasvim,jer u njoj ima ekavaca kajkavskih i malo cakavskih. Ali to je od izuzetnog interesa za srb nacionalnu svijest, jer je to jedini specifikum Srba sve tri vjere. Sta veze jednog muslimana u Sarajevu sa Biogradom? samo stokavica,ali ni vjera ni ijekavica ni ekavica! Pa ako se Zagreb lukavo presaltao na vecinski jezik katolika da bi ih pridobio za Hrvate Biograd je onda napravio glupost zrtvujuci kulturno uzviseniji dio svog naroda zarad neke bugarstine i prljavog vlaskog (sad ja kao kajkavci sto su zvali sve stokavce,ekavce zovem prljavim vlasime misleci tu i na same kajkavce).

Ali ako se uzme da NIKO OD HRVATA NIJE BIO IJEKAVAC, a VISE OD POLA SRBA SU IJEKAVCI,onda je bilologicno da se uzme onaj govor koji je i prvi usao u knjizevni standard srb jezika,a koji je toboze,samo na papitu ravnopravan u Srbiji. Jer ja sam u praksi imao silne probleme od priitivaca...tipa ovo je Srbija! Da,ali ja kazem u Srbiji je po ustavu u sluzb upotrebi srb jezik a u srb jeziku su ijekavica i ekavica ravnopravni govori.ako je knjiz.jezik i ijekavica i ekavica dakle moze da se pise,a ne samo da je govor dozivoljen a napismeno da je zabranjeno. Tako se ja sukobim sa ovim (...) u Biogradu,koji me uce da je ovo Srbija. Kada sam sam zvao Institut za srb jezik i Maticu srbsku bili su zgrozeni osporavanjem moga prava da se pismeno izrazavam ijekavicom, jer je sredina vecinski ekavska. Bas me briga sto je vecinska sredina takva, jer samo djelujem po Ustavu i koristim svoje pravo. To sto je bunjevackim ikavcima nametnuta ijekavica preko Hrvata,bas me briga i za njih, ali smatram da niko nema pravo da mu ekavizira i time kao srbizira a da savrseno nista ne znaju... (...).

Koliko mi je poznato 1918 Aleksandrova vlast je na silu uvodila ekavicu u Cg, a i u RS je na pocetku rata bilotkavih suludih pokusaja. Cak se moja mama zove na ekavski a tetka na ijekavski nacin,jer je jednoj babica bila Srbkinja pa glupaca upisala ekavsku varijanut imena a tetki je bila katolkinja,Hrvatica pa upisala ijekavsku... Apsurd svega toga je bio u ratu i to da je u nekim novinama pisalo svaki dan kao podlaslov Osijek nikada nece biti Osek. Time se ijekavica savrsenopoistovjecuje sa hrvatstvom a ekavica kao sa srbstvom, sto je nama Srbima "precanima" nedopustivo. Ja govorim i pisem srbskim knjiz. jezikom a isti jezik koristi Zagreb, Sarajevo i Podgorica. Ako je Zagreb zbog vecisnkih katolika uzeo drugi jezik za svoj, Biograd je imao daleko vise prava, jer vecina Srba su ijekavci,dakako ako izuzmemo genocide, Jasenovce, protjerivanja na istok ili asimilacije... Ali zasto to nije ucinjeno? Na to neka odgovor da ko zna. Mislim da jos nije kasno. Cak je Hrvatska djelomicno ekavizirana, preko Bgd vlasti u raznim shs i yu,jer vidim da su se i oni odrekli naziva Biograd i dr.

Poslednja izmena od moderatora:
On su se utopili u ruskom moru. No ako su Srbi ijekavci
bili neka većina, a nije bilo njekoga razvijenoga školstva u to doba-
nije realno pomisliti da bi s eutopili u - ništa. Očito je srpsko stanovništvo
bilo većinski ekavsko, čim su ijekavci- ako su i došli u većem broju-
tako brzo nestali.

Mora biti neka komunikcijska sredina, a koliko znam, u sadanjoj Vojvodini
i nema nekih srpskih ijekavskih zapisa i primjera kao preostatak navodno prvotnoga
stanja.

Utopili su se u ruskom moru i to vec u drugoj-trecoj generaciji, stravicnom brzinom. Kako neki pisci navode, bilo je vec djece koja su rodjena u Rusiji, da kao odrasli ljudi kroz skolu i sluzbu u vojsci, vec su jedva govorili srpski ili nijesu uopste.

Da li pricamo specificno o Srijemu, ili opste prostorima, na kojima su Srbi zivili prije 150 godina?
Naravno da su ekavci u danasnjoj Vojvodini bili natpolovicna vecina.
Ali ni broj ijekavaca nije bio malen, tek nesto manji.
I doseljavanje se nije desavalo u jednom mahu, nego kroz vijekove, jedni su dolazili, drugi odlazili, kretanje je bilo konstantno.
Zatim veliki je priliv ekavaca bio u danasnju Vojvodinu, iz istocne i juzne Srbije.

U istijem seobama, jedni su naselili Srijem, drugi Slavoniju... Jedni su danas ekavci a drugi ijekavci.. a nema sumnje da su mnogi i u Slavoniji i u Srijemu, krenuli u seobu iz istije krajeva. Nakon pada Despotovine, mnogi Srbi iz Raske su odselili u Juznu Ugarsku...
Sumnjam da nijesu bili ijekavci, ko i oni sto su ostali u Raskoj, sve do prije 50-ak godina.

Poslednja izmena:
Vara te. Nemam problema sa nicijim govorom. Sve dok razumijem sta je receno. No odje je stvar nesto drugo, rasprava o jeziku, radi istine. Na primjer, kad se navodi "tvrdnja" da u Srbiji "nikad nije bilo ijekavice", to je potpuna neistina.
Ne samo da je bilo ijekavice, nego do prije sto godina, pola Srbijanaca su govorili ijekavski.

Moguce jer cesto se cuje da je sve dolje prema jugu Srbije naseljeno stanovnicima iz CG prije 200 godina.

Nitko nije ništo nikomu "pokrao", već je rečeno.
Tvoja baba (prababa) je govorila jezikom koji je očito bliži
po glasovnom, gramatičkom...ustroju jezika nastalih oko
štokavske osnovice, i to ijekavske.

No, standardni jezik je jedno, dijalekt drugo. Vjerojatno da ljudi
koji govore dijalektom bliskom standardnom jeziku lakše nauče
službeni jezik od onih govorećih drugim, "udaljenijim" dijalektima.

Glede pak štokavsko-ijekavskog, mogu reći da praktički svi hrv. lingvisti i
dio srpskih (najviše je o tom i prije pisao Pavle Ivić) drže da je su do oko
1500. postojale dvije štokavštine, zapadna i istočna, ter da su izvorni govornici
konfesionalno pravoslavci, osobe koje govore dijalektima iz istočne štokavštine,
a katolici i veći dio (ne svi) muslimani, govorima poteklima iz zapadne štokavštine.

Ne uzimajući u obzir rubne pojave (nešto Srba ikavaca, nešto Hrvata torlaka s Kosova,..)
može se reći da su sadašnji Srbi i Crnogorci izvorni govornici ijekavskih štokavskih
dijalekata (ne ću ići u razdiobu staro- i
novoštokavski, niti spominjati ekavske i ikavske):

* novoštokavsko ijekavski (kojih 14 ili sl. poddijalekata)
* staroštokavsko ijekavski, zetsko-sandžački

Hrvati su govornici:

* novoštokavsko ijekavski (tri poddijalekta)
* staroštokavsko ijekavski, istočnobosanski, po Okuki srednjobosanski

Može se vidjeti u knjizi "Srpski dijalekti" Miloša Okuke:
http://www.scribd.com/doc/127591412/Milos-Okuka-Srpski-dijalekti

Ima tu nesto od istina a i lazi i gluposti sto kazes. Ja bi se slozio da je Drina i istocnije nesto od Drine Ilirski dio Srba,a istocnije tracki Srbi-Slaveni-Bugari. Otuda kod istocnih stokavaca vise ekavica a kod zapadnijih ijekavica. To sto ti navodis Hrvate kao govornike stokavstine ne znam na koje mislis ,one Hrvate sto su se zvali Hrvatima a bili kajakci i prilagodili ili oni stokavski katolici kojima je jezik ostao isti a nazvali se naknadno Hrvatima? U svakom slucaju to je polovicno,falsifikat i laz. Ne mozes anahrono ilirski koji nikada ni od koga nije nazivan hr jezikom nazivati hr jer su neki to postali kasnije,kao sto ne mozes reci,a i ne kazes da je jezik Horvata kajakavca izvorno stokavstina,pa da im je neko kajkavstinu nametato,to su gluposti. Ima razlike i u mentalnom sklopu i u cirilici i u svemu izmedju istoka i zapada exyu,bez slovenije i zagorje i istre. istok Srbije,sjever i jugoistok sa mk naginju tracanima Bugarskoj, a zapad ilirizmu,gdje se ovaj naziv i sacuvao,dok se na istoku sacuvao u oblikuRASKA,RACI,pa se premjesta doseljavanjem pravoslavnih u slavoniju. Raska je bila sinonim za pravoslavlje,a Duklja ranija srb zemlja za i katolicizam,pored narodne vjere hriscanske kao i u Bosni odakle je to brzo iskorjenjeno zbog grka i latina. Mi smo na ovim prostorima in continuo i Salona i Serbij tj Sirmium su nasi episkopski centri,sa arijanstvom kao dominantnom religijom. Mursa,Singidunum... Ali Grci su osnovali u Peci svoju ekspozituri svoje vjere a rim duz obale svoju i stalno razdvajaju Srbe,akao ulje na vatru su dosli i Turci.

Zanimljivo je da se procita knjiga slovackog teologa i dogodopisca Franje Sasineka, Ulfila i glagoljska bukvica,gdje on savrseno dokazuje da su Goti Slaveni (i po Tomi su)a na 1.vaselj saboru episkop Teofil je upravo taj Bogumil,u prijevodu teos=bog,filija,naklonos,ljubav.od koga su tzv bogumili,arijanci,oklevetani i rastepeni. U Bosni su se ocuvali samo zbog geografije jer su izmedju istokai zapada,a to je nase izvorno hriscanstvo,od apostola primljeno. Zapdni Srbi su bili sluge Rima a istocniji Grka i pravoslavlja, na stetu nas samih.Sava je doduse iskoristio priliku je srb ime samo preko njega opstalo.pravoslavlje je najmanje iskorjenjivalo ono narodno.mada je i ono to cinilo.Npr Nemanjino izgnanstvo bogumila u bosnu.tamo ih srbi katolici maltretiraju i oni u inat prelaze u islam,pa se svete i rkc je slaba za Turaka u Bosni.Zato Sava Kosanovic nece podkarlovce,jer je kao crkva zasticeniji u Turskoj od Karlovaca pod uticajem Beca.

Ili ovo, na primjer:

Pogledajte prilog 318636

Tacno se vidi jasna razlika izmedju Ѣ i E.. Tacno tamo dje je i danas E, tu je i onda bilo. Takodje i kod slova Ѣ jasna je razlika. Npr. вьсѣмь, sto znaci svim, na ruskom i danas всем (vsjem).. onda земли i зетскому ... jasno je da je u pitanju slovo/glas E a ne ѣ.. a suprotno tome врѣме (vrjeme - ѣ i E) .. dje je E e, a ѣ je opet E ... ili nije? Onda всѣхь .. jasno je da je u pitanju vsjeh kao i dan danas na ruskome a ne vseh ... zatim на мѣстѣ (na mjestje kao sto je i na ruskome dan danas) , лѣту (ljetu), мѣсеца (mjeseca ... dva razlicita znaka za isto slovo/glas)?

Srbima ekavcima ne deluje smešno ijekavski govor. Zavisi kako kome, nekoga podseća na zavičaj nekome je egzotičan, ne govor kao govor više sama akcentuacija. Srbi se uglavnom smeju i šegače na osnovu hrvaćanskog novogovora, odnosno neuspelo recikliranog jezika nekadašnje zagrebačke škole na koji tvoje tirade često podsete. Ako bi se brojala količina viceva među Srbima verovatno pored viceva o Muji i Hasi na drugom mestu su sigurno vicevi o mehaničkom i usiljenom govoru Hrvata.

Još jedna bitna ispravka - ne radi se o dvama jezicima nego o izgovornim varijantama srpskog književnog jezika - ekavskoj, ijekavskoj i ikavskoj u manjoj meri ali ipak postoji kad se uzmu u obzir tradicionalno Srbi Dalmatinci.

Osim pansrbijanskih gluposti na koje se ne vrijedi ni osvrtati, sam
ovaj upis (ili činjenica koju opisuje) jedan je od boljih pokazatelja
da se radi o dvama nacionalnima jezicima.

Srbima je hrvatski tuđi jezik u njegovim glavnim značajkama:
tronarječnosti, kontinuitetu sa starom baštinom od 13. st. nadalje,
te u jezičnom čistunstvu koje se očituje u, kako bi Ladan rekao, "novokovu".

To nikada ne će bi odlika srpskoga, jer je duhu toga jezika strana.
A neucima je nješto strano upravo -smiješno. U tom je i neki element
opsesivnosti, jer u natječaju za novu hrvatsku riječ, godišnje pristigne iz Srbije kojih 200-300
"prijedloga" potpuno nebuloznih i karikaturalnih. To, da bi njetko bio
toliko zagrižen ter se patio tako da ide na poštu i plaća kovertirano pismo
u drugu državu...to je znak neke patologije.

Lehsandar
Imam dojam da se u prostoru di su ekavci vecina ne osecas kao kod kuce ili me vara dojam?

Ne osjecam se ja nigdje kao kod kuce, jer su me progonili u rodnom kraju sto sam Srbin, indoktrinirani i pohrvaceni Srbi, tzv Hrvati, Sokci, a ovdje je ne samo drugi govor vec i mentalitet. Za nas iz zapadnijih krajeva ovdje je sve prljavije i odvratnije,svi kasne,sve je zapusteno,lopovi,neposteniji... Dovoljno je samo preci granicu i odmah u Srbiji na auto-putu je losa cesta.. Cesto sa rodbinom komentarims da su ovi Cigani... U Slavoniji su gajili prezir prema Bosancima bez razlike vjere kao nizim bicima,pa sada kada su Srbi otisli a dosli Bosanci sve se i tamo poseljacilo. I to nije diskriminacija,to su cinjenice. Nije mala stvar biti 1000 god pod Austrijom ili 500 god pod Turcima.Pod Austrijom se ipak uveo neki red,disciplina,rad...a u Turskoj je sve bio haos u smislu uredjenja. Zato se ja najvise osjecam kao kod kuce kada odem u srbske dijelove Crne Gore ili cak Banjaluku (iako je bilapod Turcima), a cak mi je,ako se ne hvalim time da sam Srbin prijatnije osjecam u Splitu nego u bilo kojem gradu Srbije. Kragujevac i centralna Srbija su jos podnosljivi,Subotica sasvim kulturna,ali Vranje,Nis,Zajecar,Negotin=vlaska magija! Uzice su "mentalno"najcistiji kraj Srbije,a Novi Pazar je turska kasaba sa teskim primitivcima, slicno Sarajevu. JZ Srbija je bila Hercegovna sv Save i monastir Mileseva je bila dio Hercegovine,gdje je Tvrtko navodno i krunisan.

Ako se izuzme fasizam,rkc,meni je Zagreb daleko prijatnije mjesto za zivot od prljavog Biograda,koji doduse ima izvrstan geo polzaj ali ga cine grozni ljudi. Ogromna kolicina prljavstine i primitivizma, u kobinaciji sa ekavstinom i neorganizovanoscu su nesto sto ne moze da cini da se osjecak kao kod kuce. Iako licno osjecam prezir i superiornost u odnosu na te ljude, nije lnigdje lako zivjeti u primitivnoj sredini. Bar onima koji imaju nesto mozga.

Lehsandar vidim da Srbe dijelis na ove i one. Ukratko zelis da kazes da su Srbi kao nacija sklepani od raznih naroda ili se radi o nekom srpstvu po krvi?

Dali su Srbi iz RH, BIH, CG i Srbije jedno te isto ili se razlikuju a nose isto ime?

Srbi su uvijek bili manjina kao vladajuci sloj,ratnika,povlasteni stalez, a Vlasi su bili vecina,cobani,Staleski sistem. Srbin cim dodje nova vlas on se prilagodjava i postaje nesto drugo,dok se vLAH NE MIJENJA ili se sporo mijenja. Tako da u BiH, RSje vlaskiji dio Bosne,a Federacija srbskiji,jer su se plemstvo,srbi,uglavnom poturcili.koji nisu htjeli pobjegli su u cg,kako cg i nastaje. Licani,moji preci,veliki dio se pokatolicio i postase Bunjevci pa Hrvati,a od Vlaha stvorise Srbe itd...Tako da je meni jezicki i kulturoloski blizi ,ali ne u smislu kameleonstine koju prezirem, katolik Hrvat, Bosnjak musliman i nesrbski Crnogorac,nego pravoslavni posrbljeni Vlah ekavac. Jer bas medju najvecim izrodima ima najvise Srba,a vezu ih iste ratnicke osobine. Ko bi povezao Arbanase sa Srbima? ali isto je sve,pobratimstvo,junastvo,gostoprimstvo,a sve drugo razlika,vjera,jezik,ime...Pa i pored svih mana blizi su mi ti rasrbljeni Srbi od srbiziranih nesrba. jer kod ovih bar vidim kontinuitet jedne uzvisene tradicije a kod cigano vlaga-naknadnih srba vidim samo glupost i nedostojanstvo,sto olicava politika sadasnjeg Biograda.

Npr imas Hercegovce i Dalmatince u Zagrebu,slove za primitivne,ali daju dusu gradu,beznjih bi to bilo jedno mrtvilo,a to su upravo pohrvaceni Srbi.Isti je narod u Cg,Splitu,Lici,Slavoniji,granicna oblast vise.pa po bh gradovima,posebno muslimanskim.iako su tu formalno razlike u vjeri i jeziku najvece (turcizmi u bosnjaka i latinizmi u dal,)sustisnki slicnosti su najvece. dok kajkavskog zagorca daleko vise veze netemperametnost nekih banacana i sl... DU je kulturni centar nasih prostora,ne Zajecar i Negotin,ali ni Biograd. A dubrovacka gospoda su trebinjsko plemstvo.Zato su Nemanjici i uspjeli nesto da stvore,i svako ko je iz tih krajeva uspjeva.

Nije li Bandic,primitivni gradonacelnik u Zg? Kod nas Djindji iz bosne,Sloba iz Cg,kao i Tadic porijekom,Obe srbijanske dinastije su iz juznih krajeva itd itd...dakle lako je vladati nad vlasima,ali kada te zagusi vlaski primitivizam tesko je sa boljeg otici na losije. Tjesim se sto bar nisam prodao vjeru za veceru pa se proglasio za Hrvata,i licno moju familiju smatram uzvisenim primjerom kako se i sluzbom za Austriju ipak moglosrbstvo ocuvati.

Zanimljivo bi bilo utvrditi kolki je bio uticaj politike na sva ta istrazivanja. "Zapadna i istocna varijanta", jugoslovenstvo itd. Na primjer, u knjizi Sava Mrkalj:zivot i djelo, Vukosava Opacic-Lekic, osvrce se na transkribovanje stari rukopisa, ekavski, specificno na primjeru Save Mrkalja i veli da je to pogresno.
Ako se dobro sjecam, to je Pavle Ivic uveo.
Zasto bi jat u starim zapisima bio iskljucivo transkribovan kao glas E???
Ништа се не тврди и не ради аутоматски и без провјере, није никоме у обзиру трчати пред руду.
Писање слова е на мјесту јата, и обратно, су назнаке да је писар био екавац, а ијекавске или икавске записе нико не поекављује.

Npr. вьсѣмь, sto znaci svim, na ruskom i danas Onda всѣхь .. jasno je da je u pitanju vsjeh kao i dan danas na ruskome a ne vseh
Ту се, ако не гријешим, ради о уопштавању наставака меких или тврдих основа, меке су имале јат (тѣхъ) а тврде не (моихь).

Слово ѣ се чувало у писму иако је из језика тај самогласник нестао.

Pa kao sto i danas preko pravoslavlja se siri ekavizam na Cg i dalje u srbstvu ijekavskom,isceze svjestenik i dr termini... To sto je na Obodu stampano,ako je, ekavicom,crkvene knjige...opet nije bio narodni, razgovorni, kao i kasniji slavenoserbski, sto je bio jezik samo neke sbske gospode. Ona gospoda srbska zapadnija, ilirska, katolicko-pravoslavna iz zap.krajeva nisu imali taj uticaj bugarstine, jer mozda i ne treba da cudi, Nemanjici su bar Dusan bili okrenuti ka Mk i Bug,a ne ka zapadnim krajevima a tu je bio i jak uticaj rkc. Ipak, Raska oblast je bila ijekavska,da li zbog bosanskog koridora ka Turskoj i novijeg vremena ili od ranije ne znam, ali kako objasniti sirenje ekavizma i danas,kada imamo crkvenosloven ski za bogosluzbeni ako ne cinjenicom da je patrijarsija u Biogradu a ne u Peci gdje je oduvijek i bila. Cudi me da bi mogli biti u Peci ekavci,a preko brda u sadasnjoj Cg ijekavci,ali ajde da vjerujem da je tako!
Нетачно:

lw4w.jpg

Александар Младеновић; Историја српског језика, 143

Ријеч свештеник није екавизам јер глас е ту не потиче од ѣ већ од назалнога ѧ.

Разлику можеш видјети у пољском језику који чува назалне гласове:

http://translate.google.com/#en/pl/light
http://translate.google.com/#en/pl/sanctity

Poslednja izmena:
daj krv na analizu pa ako se utvrdi da si blize hrvat nego srbin lipo se vratis u svoj zavicaj sa spoznajom da te spc zamajavala da si srbin

I kako mozes rec da je drugi mentalitet kad stalno tu citam i ne samo tu da je prostor ex-yu ista kultura, isti mentalitet i istorija?

A ne,moji su sa Metohije,plemstvo Nemanica bili,i dosli su u Liku,gdje su mnogi bili austrijsko plemestvo,ali se nismo ni pokatolicili ni pobunjevcili a ni pohrvatili,iako ima mojih prezimenjaka sada Hrvata. Bilo bi smijesno da ako imas svijest o uzvisenijem drustvenom polozaju budes neki papin izmecar i nesoj,sto bi rekli Crnogorci. Nije problem graditi vojnu karijeru za drugo cartsvo,ako ti ne dira identitet,a eto,mi smo nekim cudom ostali polastoljeca Srbi pravoslavni i to u uslovima gdje je katolicka monarhija i pritisak da budes katolik. To smatram kao posebnu svetinju,i ne bi to da skrnavim svinjarijama,promjene prezimena,identitete,vjere i sl,kao mnogi. Ti imas u Splitu sve srbsko.Od guslanja u 19.vijeku,recitovanja pjesama o kraljevicu Marku do NK Hajduk,a hajduci su Srbi bili najvecom vecinom kako rece Radic. Thomspona slusam iz 2 razloga. On ima dobre melodije i u etno smislu je sav Srbin od glave do pete. Samo povrsinski je Hrvat i katolik. To mi dodje isto kao izucavanje etnolosko,onoga sto on radi..jer i nosnje njegovih zemljaka na Poljudu 2002 u pjesmi geni kameni su srbske,u bojama srb trobojke...itd..motivi su mu:ratnici svjetlosti,pobratimstvo..itd dakle serbska ratnicka tradicija na suprot vlakog Biograda i Srbije gdje za 100 god nece biti pjesme tipa Lijepa li si,ili jednog Skore. Srbija je mrtva za takav oblik postojanja,macionalni,patriotski jer vlasi nisu bili nikakav politicki faktor. Ovdje imas samo tupave pevaljke kurvice po splavovima i to je maksimalan domet. One izvorne etno su ok,uglavnom ijekavske ali ima i iz mk i sumadije dobrih stvari.

Ништа се не тврди и не ради аутоматски и без провјере, није никоме у обзиру трчати пред руду.
Писање слова е на мјесту јата, и обратно, су назнаке да је писар био екавац, а ијекавске или икавске записе нико не поекављује.

Ту се, ако не гријешим, ради о уопштавању наставака меких или тврдих основа, меке су имале јат (тѣхъ) а тврде не (моихь).

Нетачно:

lw4w.jpg

Zasto je onda postojao oblik svjestenik,svijeca jos uvijek i sl medju ijekavcima kao i svjetlost? I to ne na 1 mjestu u Cg,Nksicu koje navodim vec vidim i u Lici,kod mojih predaka iz nekih knjiga. Kod katolika se svecenik prosirilo kao i kriz jer su kajkavci Horvati ekavci,pa nije moglo biti toga svjecenik,ali svjestenik postoji,bar u istoriji. Slazem se da je Nemanjicka drzava mogla biti ekavska zbog prostiranja na Bugarsku i Mk,ali kako se razvila ijekavica bas u vrijeme pada srb drzave,ako se ne varam,moguce da je to bio dvorski jezik elite,jer kako objasniti da moji preci kao navodno plemstvo Dusana,bjeze u Liku,i tako govore generacijama,a jezik im se ne mijenja tek tako,nema medija vec gusle i narodne pjseme!Meni je to dokaz da,je ijekavstima mozda ipak bila knjizevni jezik,gospode,na tom granicnom jezickom podrucju,bas pred pad srb cartsva?!? jer se ijekavica ne rasprostire na istok,odakle dolaze Turci vec duz granica zapadnije,cg,dalm,zagora,du,herc,bosna,slavonija i lika! sve pogranicne oblasti velikih carstava. dakle bice da je to bio jezik viseg staleza,ratnika,gospode,plemica...jer u cg recimo svi su gospoda i takmice se ko je iz uglednijeg plemena. a ovi srbi sto su seobom dosli u vojvodinu valjda su ekavci vecinski i medju iste dolaze,jer je vec naveliko pala srb drzava i nema gospode. Meni je to jedino logicno objasnjenje ijekavice.Jer svuda gdje je ijekavac ima nekog ponosa,a ekavci su mi kao inferiorniji. Nebitno Zagreb ili Beograd,ijekavci su probitacnii napredniji,u politickom smislu i svakom drugom,umjetnickom...
Pogledaj hr,ikavsko-ekavski ljudi su sve pjevaci najpoznatiji,a ko je od kajkavaca? cak su i neduhoviti i kao drugi narod,po sevmu,iako zapadniji i kulturniji. Prije bi da umrem nego da zivi u dosadnoj Ljubljani tj Sloveniji. Ima li ista dosadnije od kajkavaca?

Lehsandar ti si u dusi rvatina ali te posrbilo i zato u sebi osjecas takav rascjep.

Nemoj tako govoriti o srbijancima jer granici sa fasizmom i govorom mrznje. Nemozes govoriti da su nikakvi, da su prljavi, da su crni ko cigani i sl, da nisu hrabri...

- - - - - - - - - -

Слушајући неке, испада да су Хрвати данас једини прави Срби, сви остали су Власи, Цигани, Бугари, Цинцари..

Ja sam Srbin plemenitog roda a ti si crni vlaski cigo hahaha.

Слушајући неке, испада да су Хрвати данас једини прави Срби, сви остали су Власи, Цигани, Бугари, Цинцари..

Pa upravo tako nekako, u najvecoj mjeri oni su oni pravi Srbi. Jer vlasima je pojam bio da budu Srbi,na visoj drustvenoj ljestvici,pa su se Pasic i Nusic i mnogi drugi srbizirali, kao i mnogi Vlasi u Hr stopostaju Srbi,a Srbi postaju Hrvati,ne jer su Hr iznad,vec sto su trenutno po nekoj politici na visoj politickoj skali vrednovanja i privilegija. Tako da se moz reci,znam da zvuci apsurdno Srbi pohrvaceni su klali Vlahe u Jasenovcu,i Vlasi su najvecim dijelom od Srba proterani u Oluju i ranije u NDH,Jer konkretno Mile Budak je moj daleki rodjak,kod Jovanke Broz je navracao u kucu stalno prije rata,iz rodbinskih razloga,Pavlic i Starcevic su Bunjevci,Srbi katolici...a ko je proteran? Oni npr iz Male Vlaske koji se medju Ilirima posrbise!

Taube:

http://www.scribd.com/doc/49139562/Fridrih-Vilhelm-Von-Taube-Slavonija-i-Srem

51 u slavoniju doselili i mnogi Vlasi,koji se sa Ilirima pomjesali i primili njihov jezik!
55 str Iliri su andjeli pored Hrvata i Dalmatinaca!
57 SVI Iliri imaju jos stari calendar
169 dobar dio zupanije se zove MALA VLASKA. Proteze se...prema gradu Pakracu,odatle prema zapadu do Hrvatske!
170 vlasi se stopili sa Slavoncima i zaboravili svoj jezik.

A evo kako moj isto daleki predak,slavni Nikola Jurisic,pise austr caru,trazi ista prava za Vlaha kakva imaju i Srbi. Nesumnjivo da su se onda ti cobani izbjegli preko vojne karijere srbizirali i asimilovali!

Nikola Jurisic: Što gospodin komandant (3) u svojemu pismu javlja, da treba doseljenicima odrediti stan, to je učinjeno prije pola godine. On ima kod sebe i privilegij, koji je ovamo Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo ovamo poslalo. Svi oni imaju također i moje pismeno obećanje, da će sve ono biti održano, što im je Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo obećalo. Uz to pišem komandantu, neka Vlasima - koje kod nas nazivaju Starim Rimljanima, a koji su sad zajedno s ostalima iz Turske prešli - dade obećanja i privilegije, koje je Vaše rimsko kraljevsko veličanstvo dalo Srbima. http://carskepovlastice.blogspot.com/ JASNO RAZDVAJA SRBE OF VLAHA,I TRAZI I ZA VLAHE PRIVILEGIJE KAKVE IMAJU SRBI!

Lehsandar ti si u dusi rvatina ali te posrbilo i zato u sebi osjecas takav rascjep.

Nemoj tako govoriti o srbijancima jer granici sa fasizmom i govorom mrznje. Nemozes govoriti da su nikakvi, da su prljavi, da su crni ko cigani i sl, da nisu hrabri...

- - - - - - - - - -

Ja sam Srbin plemenitog roda a ti si crni vlaski cigo hahaha.

To da sam u dusi rvatina smatram najvecom uvredom i sa istim gadjenjem kao i Tomazeo ili Topalovic,jer mi nameces strano ime. Imam ja svoje uzvisno srbsko ime a to sto uvidjas slicnosti u pravu si,jedan smo narod. Samo sto je stvar ovakva: vi ste vecinski Srbi, a Srbijanci nisu,pa je u tome stvar. I medju vama ima ljudi vlaskog porijekla koji se posrbise,pohrvatise,to je nebitno,ali srz hrvatsva dananjeg je srbstvo. Nije ta patoloskoa opsjednutost Srbima tek tako,znaj da su poturice bile najgore prema Srbima,jer gaje zavist kao otpadnci prema originalu. Busatlije spalise cetinsjki Monastir a havle se Arbanasi da su srb porijekla,dakle uvijek je srbin srbinu bio najveci neprijatelj,pa i danas, nece Srbin toliko prezirati ni zamjrati Ciganinu da je Srbin,vec Srbinu,jer u Roma vidi i boju koze,i navike,pa ga prezire,a onoga kome mozes da zavidis mozes najvise i da mrzis. Zato Hrvati najvise mrze one dostojanstvene Srbe,kao Vukasina iz Klepaca,dok vlahe kolju kao stoku. Vukasin je iz herc sv Save,a upravo su ti koljaci i bili vecinom iz Hercegovine svetog Save.Luburic i sl,porijeklom Srbi. Tudjman rece da su u Jasenovcu Srbi klali Srbe i bio je u pravu,sa ispravkom da su vecinom klali posrbljene vlahe ali i one Srbe i Hrvate koji su imali dostojanstvo.

Vec sam ti naveo, da to tvrdi Vukosava Opacic-Lekic u svome djelu, Sava Mrkalj: Zivot i djelo. I ako se dobro sjecam, ona tvrdi da je to uveo Pavle Ivic.

Kako znademo da je nestao?? I koji je jasan dokaz, da se jat izgovaralo kao E, ili ne recimo, kao je, a ako ne to, onda kao medjuglas?

Нетачно:

lw4w.jpg

Dobro, a zasto onda i danas popovi poju, "ijekavski", vjecnaja pamjat itd.?

Vec sam ti naveo, da to tvrdi Vukosava Opacic-Lekic u svome djelu, Sava Mrkalj: Zivot i djelo. I ako se dobro sjecam, ona tvrdi da je to uveo Pavle Ivic.

Kako znademo da je nestao?? I koji je jasan dokaz, da se jat izgovaralo kao E, ili ne recimo, kao je, a ako ne to, onda kao medjuglas?

Dobro, a zasto onda i danas popovi poju, "ijekavski", vjecnaja pamjat itd.?

Valjda zato sto je crkvenoslovenski, tj ruska redakcija staroslovenskog u toj jekavskoj formi.Ako je to tako,onda moze biti da ta redakcija sa jekavizomom,opet ima veze sa visim stalezom svjestenstva i plemstva,iako je doslo iz Rusije,na stetu ranijeg ekavizma crkvenog. Kao sakralni jezik. Jer Serbi su slika andjela,ali kada to izgubise iz vida,tj nikada to i nisu imali u predanju normalno da slavenoserbski moze da prodje kao jezik elite,ali prava elita su bili guslari iz juznih krajeva a ne ove sluge Beca, tzv Srbi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back