Da li čovek ima dušu

zamisljam malo tu dusu kao nesto sto zivi oko grudne kosti tj ne zivi ali je kao magla tako vazduh
al kako kad bi te neko tu probusio ne bi izaslo

samo ovo vise nije filozofija onda
ok mozda je i nema ajd, po potrebi

ne mogu ovde da stavim u jednu poruku :( firefox nesto

Živeti u trenutku sada ne znači ne biti svestan vremenskog toka u ovom svetu koji nam samo u memoriji pravi jedan niz dogadjaja... Inače, svako od nas kao duhovno biće, Duša, uvek i jedino živi u trenutku sada. Mi ne radimo juče a ne radimo ni sutra već uvek sada. Čak i kada dodje to sutra mi opet i jedino radimo i živimo u trenutku sada.
Све ја то савршено разумем, на томе се темељи рад многих езотеричних школа, а ево њуејџери попут Е. Тола су почели то да популаризују.
Једна је ствар што хтео не хтео живиш у садашњем тренутку, а потпуна друга када то радиш свесно, тада има психолошке и друге ефекте. Баналан пример - и билдери у теретани знају за mind - muscle connection - док вежбаш одређену групу мишића фокусирај своју свест на њу. То је потпуно другачија ствар од механичког, полусвесног вежбања, по питању ефеката.

Супер што је апсолуту све у "сада", али мени није, ја перципирам промену и јасно перципирам "пре" и "после". Тако да за мене у овом стању, апсолутне никакве практичне вредности нема што је Апсолуту све у "сада", када ја нисам у апсолутном, него у релативном.

I tebi će sve biti u sada kad se vratiš apsolutu, kada se biće-koje-jesi-opskrbi apsolutnim Znanjima-o-Sebi, te se vrati tako opskrbljeno u tvoju 'ličnost', za koju tvrdiš da je 'svjesna'... Naime, poenta, prosvjetljenja bilo kojeg nivoa Svjesnosti koji je po hijerarhiji spoznaja viši od ljudskog jeste proširenje ljudske svjesnosti. Sam apsolut, rekoh to svaki put kada pišem, NEMA SVJESNOT-O-SEBI već SVIJEST, niti pak 'čovjek' ima SVijest -o-Sebi već Svjesnost (ne čujete, ne vidite na šta vam ukazujem jer ste sputani naučenim znanjima). O tome sam naveliko pisao ranije. Neću da se ponavljam...Tvoja percepcija promjene je normalna, normalna je biću u svakoj Svjesnosti-o-postajućem-Sebi, jer je samim prisustvom u toj Svjesnosti koncentrisano na projekciju života koja je posledica kretanja informacija, jedne prema drugoj...prema trećoj itd, a to samo po sebi ukazuje na promjenu. Jednom kada se biće-koje-jesmo vrati apsolutu i postane Svijesto-Sebi-apsolutu, te se ponovo vrati u Sebe-čovjeka recimo, u Svjesnosti čovjeka ono tad zadržava neka Znanja-koje-je Sobom (kroz duh, duhom dakle) prenijelo u razum, u dimeziju i stoga u Svjesnost. Njegva Svjesnot se s tim proširila te se shvatanje života i projekcije proporcionalno proširenju uzdigao na viši nivo.

Prisustvom apsolutnih Znanja (neposrednim uvidom u Svijest) biće u samoj projekciji vidi projekciju onakvom kakva ona apsolutno jeste. Iako dakle, biva u relativnom, ono percipira postojanje kroz Filter apsolutnih Znanja te i svoje postojanje, kao i postojanje uopšte, doživljava u SADA. U takvom stanju Svjesnosti biće zna i shvata da je sve-što-postoji dio njega, dio Sebe.

И када кажем ја, мислим на сопствену свесну личност, не на "ја" као субјекат, тако да ми у том контексту одговарај, то желим да знам.
Шта мислиш - под процес је вечан? Да, ради, спознаје себе, то подразумева вечну инкарнацију?

Proces Projekcije jeste proces kreiranja iskustava kroz kretanje informacija jedne prema drugoj a naizgled odvojeno od apsoluta (u UMU). Sam proces je vječan jer ne postoji njegov početak niti njegov kraj. Uvijek se dakle, projektuju Znanja-o-Sebi u iskustva Sebe. Kada kažem 'uvijek', to je relativan pojam, relativan shvatanju 'vremena'. Početak i kraj su doživljaji osviješćenog izolovanog odnosa najmanje dva Znanja-o-Sebi (dva Ja) koji vibriraju razmjenjujući svoja Znanja-o-Sebi putem te vibracije. Njihova razmjena se doživljava KRETANJEM. Sam fenomen promjene je baziran na kretanju i na memoriji razuma. Uistinu, ništa se ne mjenja, kao što se apsolut ne mijenja, tako se ne mijenjaju niti Znanja-o-Sebi iz Svijesti. Znanja-o-Sebi transendiraju, dakle, bivaju prevedena i dešifrovana iz jednog aspekta postojanja u drugi, iz jednog oblika svog postojanja u drugi. Znanja, dakle transendiraju ali se ne mijenjaju. Ono što se doživljava 'promjenom' jeste doživljaj koji je proizvod projektovane percepcije. Percepcija se stvara razumom (biće je za Sebe stvara razumom). Pri tom, tokom projekcije prvih Znanja-o-Sebi u njihova iskustva, stvaraju se ubjeđenja, filtreri koji će od tog momenta služiti biću da kroz njih stvara nove percepcije obojene tim filterom... i tako u nedogled, do 'kraja' doživljaja projekcije, do povratka vremena (trajanja) u apsolutnu 0, u istinsko SADA.

Proces projekcije omogućava vječnu inkarnaciju, da; inkarnaciju Znanja-o-Sebi u iskustva Sebe (kroz dušu-razum-tijelo mehanizam projekcije).

Mehanizam projekcije i proces projekcije nisu jedno, nadam se da je to očito.
Proces projekcije je vječan.
Mehanizam je univerzalan.

Па чему онда тај процес, како се то окончава, има ли неког циља, ти хоћеш да кажеш да никада нећу спознати целовитост и коначно спознати себе? Ја сам престрављена.

Opet me nisi dobro shvatila, a objasnio sam to i u originalnom komentaru. No opet ću da pojasnim:

Proces služi konstantnom emitovanju Znanja-o-Sebi iz Svijesti u iskustva Sebe. Znanje-o-Sebi...u Svijesti je jednako Znanju-Sebe-apsoluta, dakle poznavanje Sebe kao JEDNOG (Ja) u kojemu je sadržano Jastvo. U Svijesti, jedno Ja ne samo da sadrži sva ostala Ja (sva ostala individualna Znanja-o-Sebi iz Svijesti, Jastvo) već je ono sadržano u svakom drugom postojećem Ja (Znanju-o-Sebi iz Svijesti ) takođe, i to takođe i ZNA. Zato, svako jedno Ja Jastva jeste apsolutno, apsolut.

Proces projekcije, dakle, služi da se svako jedno Ja konstantno projektuje u iskustva Sebe. Kombinacije skupova sa drugim Ja, sa drugim skupovima, sa drugim skupovima izvedenim i z prvobitnih skupova itd. su beskrajne te je i proces beskrajan, vječan. Proces dakle NE TRAJE, ali zato doživljaji koji su produkt procesa projekcije traju. Taj doživlja trajanja jeste VRIJEME. Vrijeme, dakle, ne postoji nigdje drugdje do u Svjesnosti projektovane jedinke. Doživljaji imaju svoj početak i svoj kraj.

Proces se dakle nikada ne okončava. I ne treba da te zabrinjava njegova 'nespoznatljivost' niti bezgraničnost. Zaboravi spoznaje, ako te istinski interesuje da ZNAŠ sve o Sebi...moraš biti iskrena prema Sebi, moraš dopustiti biću-koje-jesi (s potpunim povjerenjem), da te ono 'odvede' do suštine, do Svijesti, u kojoj je SVE POZNATO, otkriveno.

... ти хоћеш да кажеш да никада нећу спознати целовитост и коначно спознати себе?

Cjelovitost nije spoznatljiva. Spoznaja je karakter osvješćivanja odnosa koji vibriraju u razumu (subejkat-objekat). Cjelovitost je sveobuhvatna te kao takva jedino i može da se doživi onim što OBUHVATA Sve-što-cjelina-jeste. Ono što je sveobuhvatno jeste duh. Kroz duh, kao odraz cjeline (može biti odraz Svjesnosti-tebe-čovjeka kao cjeline ili pak tebe-apsoluta kao cjeline ...) biće doživljava svoju cjelovitost kroz sveobuhvatnost tog odraza, duha. Dakako da ćeš doživjeti da ZNAŠ sopsvenu cjelovitost, ali to ne mora da znači da će se to i desiti tokom ove inkarnacije. Ipak, to nije razlog za strah. Strah i jeste jedan od faktora koji nas sputavaju u širenju Svjesnosti, a da ne kažem u potpunoj predaji našem biću, našoj Svijesti. Strah nas sputava da se svojim bićem preselimo iz spoznatog i spoznajnog u Znanje-o-sebi, u svoju cjelovitos, u SVIJEST i s tim da postanemo Znanje-o-SVEMU-ŠTO-JEST.

Ма добро, мене само занима кад се једном вратим апсолуту, хоћу ли морати опет да идем одатле, само то желим да знам :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Ма добро, мене само занима кад се једном вратим апсолуту, хоћу ли морати опет да идем одатле, само то желим да знам :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Apsolutizam duša...Taj apsolutista koji njam,njam duše-to mora da je čika Godo?
Moraću od sinova da tražim da mi u sanduk ,kad riknem,stave vinogradsku tačku,
da mu se najebem keve kad mu odem na istinu,ako i mene bude teo da njamne...:mrgreen::hahaha:

Nikada i nisi napustila apsolut.
Stoga, ne postoji taj 'povrtak', takođe.

Ono što je 'napustilo' apsolut jeste Pažnja, koncentracija bića, i trenutno se njegov fokus vezuje za tvoje projektovano Znanje-o-Sebi, za tvoje Ja, koje doživljava svoju manifestciju u 'tobož' izolaciji od Svijesti, od apsoluta. I suština (apsolut) i manifestcija (iskustvo) su u istom SADA. Jedno drugom je sjenka. Kada je pažnja (svjetlo) usmjerena na apsolut, manifestacija je u sjenci, nevidljiva je. Kad je pažnja usmjerena na manifestaciju, apsolut je u sjenci, nevidljiv je.

Bem ti sunac, proces ne traje? Proces?!? :eek:
:rotf:Ovaj pdf treba zapaliti :hahaha1:Oprosti B.:sad2:

Čovječuljak, (obraćam se liku sa avatara) rekao bih da se smiješ svojoj skučenosti (svojoj malenkosti). Nisi svjestan cjeline procesa o kojoj je riječ. Zbunio si riječ-pojam 'proces' svojim doživljajem prolaznosti. Sam proces je cjelina, nepokretan, neprolazan...kapiraš? Proces ne traje, traje doživljaj radnje. Proces je pritom ono kroz što doživljavaš promjenu, kretanje i s tim i trajanje. Trajanje jednog doživljaja ima početak i kraj dok taj proces postoji, jeste, prije, tokom i poslije projekcije i trajanja tog doživljaja. Isti proces omogućava sva trajanja.

Čovječuljak, (obraćam se liku sa avatara) rekao bih da se smiješ svojoj skučenosti (svojoj malenkosti). Nisi svjestan cjeline procesa o kojoj je riječ. Zbunio si riječ-pojam 'proces' svojim doživljajem prolaznosti. Sam proces je cjelina, nepokretan, neprolazan...kapiraš? Proces ne traje, traje doživljaj radnje. Proces je pritom ono kroz što doživljavaš promjenu, kretanje i s tim i trajanje. Trajanje jednog doživljaja ima početak i kraj dok taj proces postoji, jeste, prije, tokom i poslije projekcije i trajanja tog doživljaja. Isti proces omogućava sva trajanja.
Nema on dušu-duša mu B...
Ali,pivario je s N...
Bokte-dve drage duše?
Ccc...Dosta ti jedna ES u nezajažljivi...:hahaha::rotf::hahaha1:

Brale nemas ti blage veze o cemu pises

Znaci reci ne mozes nabacati bez smisla lopatom nego moraju imati precizna i jasna znacenja. Ono sto ti pises je otprilike ovako:
"Ako je narandzasto onda to znaci da si spoznala crvenu i plavu u skupu koji cine dve bele boje" Onda deciji kauzalitet na nivou trogodisnjaka "Al crvena je crvena" Pa opet "Sve boje ne mozes spoznati jer je to beskonacno, al ako pogledas u sebe shvatices sve boje":eek: Pa onda "Al bela je bela" Pa opet "Kada spozmas sve boje u nekoj reinkarnaciji, (ako?) bices ko Ja koji jesam spoznao sve boje u mojoj 64 reinkarnaciji i znam o cemu pisem a dok pisem to nije proces, to je staticka greska jer se slova u stvari pojavljuju nevezano za vreme":eek: "Al zuta je zuta"
I tako, to je kao filozofija :rotf:

Iskreno, nemam pojma ima li covek dusu.
Ali evo sta kaze moj Konstantin, u 50-oj godini zivota:
Bol je alarm da nešto nije u redu u našem telu, ili duši, ili i u jednom i u drugom. Nikada nisam razumeo metafizičku podvojenost duše i tela, iako sam se silno trudio da shvatim šta je Dekart hteo da kaže; čitao sam njegovu bajku o dualizmu ljudske prirode, ali nisam dobro obradio podatke. Sa polu-gnušanjem sam odbacio Dekartovu misao o duši i telu kao dvema nezavisnim supstancijama, i čoveku kao staništu za ta dva ravnopravna i autonomna entiteta. To mi je delovalo, onako, prilično religiozno. Telo, ta pohotna, čulna tvorevina, stalno opseda naizgled slabiju dušu, muči je i kinji lažima. Ukratko – stalno je šikanira, ucenjujući je ovim ili onim da će laži ozvaničiti kao istinu – a duša, tako trpeljiva i tolerantna, zapravo se, poput parazita, održava uz pomoć iskustva kojeg isisava iz tela. Telo ne može bez duše, duša ne može bez tela. A oboje su stalni pobunjenici. Proizlazi da je deo nas uvek žrtvovan ili potlačen. Bla, bla, bla… Digao sam ruke od Dekarta i ostatka produhovljenog, filozofski nadahnutog čovečanstva i čekao da mi neki multidisciplinarni, stručni tim saopšti da imam dušu. Jer, uopšte je nisam osećao. Celog svog života osećao sam da imam mozak, srce, bubrege, penis, uši, nos, usta (i, hvala bogu, kosu), ali dušu ne.

Cinik, ali sarmantan. I produhovljen.

Kod tebe ko u bioskopu samo neke projekcije....:hahaha:

Vaše duše su zavidne...:hahaha:
A Borkin Konstantin nije produhovljen-sam to kaže...
Ma i meni ,doskora,bila duša u nosu (od posla i trke),a sad ko za gde je...
Ništa ne osječam-samo se smješim...(Jura Stublić:ortaci:):lol:

- - - - - - - - - -

"DUŠO,OŠ PIVKANA !?"
Oće...:hahaha:

Pa vidis da je dusa entitet smisljen radi izazivanja altruistickog nagona. Sad bi se neko trebao smilovati tebi jer ti je dusa u nosu, crkao si od posla itd, ili pruzio si nekome pomoc, olaksao, pa kazu ima dusu, ili kada odbijes pomoci ili se malkice izivljavas (ili malo vise) pa si bezdusan itd. itd.
I psihologija se tolike godine trudila ukalupiti ljudska ponasanja i reakcije i samo ih je delimicno objasnila i dusa se nigde ne spominje. I onda back to relidzn metafiz, qurac palac jer kad umres ja treba da te zamislim sretnog negde gore jer imas dobru dusu i otisla je na nebo? Mda :malav: A prah i pepeo mog bezdusnog entiteta ima da nestane, ziv sam se prestravio :lol:

Pa vidis da je dusa entitet smisljen radi izazivanja altruistickog nagona. Sad bi se neko trebao smilovati tebi jer ti je dusa u nosu, crkao si od posla itd, ili pruzio si nekome pomoc, olaksao, pa kazu ima dusu, ili kada odbijes pomoci ili se malkice izivljavas (ili malo vise) pa si bezdusan itd. itd.
I psihologija se tolike godine trudila ukalupiti ljudska ponasanja i reakcije i samo ih je delimicno objasnila i dusa se nigde ne spominje. I onda back to relidzn metafiz, qurac palac jer kad umres ja treba da te zamislim sretnog negde gore jer imas dobru dusu i otisla je na nebo? Mda :malav: A prah i pepeo mog bezdusnog entiteta ima da nestane, ziv sam se prestravio :lol:

Pa kako ne spominje psihologija je nauka o dusi.....:lol:

Back