Da li biste živeli sa (bivšim) zavisnikom?

Nona2

Iskusan
Poruka
6.357
Jeste, ali jedan deo alkoholičara je počeo da pije i npr zato što im je prijala euforija i dezinhibicija, pa se tek nekad posle pojavile i neprijatne posledice. Nije baš svako počeo da pije zato što je time privremeno suzbijao anksioznost ili neka depresivna stanja, nekima se prosto svidelo što se ohrabre pa postan silni i “svemoćni”.
pa i veliki broj ljudi voli da se prezderava, jede dzank jer im se moze i "jednom se zivi" pa kad navuku neku bolest onda im niko ne lepi etiketu debila

pikax

Elita
Moderator
Poruka
17.705
Опет политичка коректност и саосећање безграничних размера док се туђим к глогиње млате.
Još jednom ponavljam i više ne nameravam, radi se o izlečenom zavisniku. Vi toj osobi u startu ne priznajete izlečenje i ne dajete šansu . Unapred je osuđujete na neuspeh.
Šta je ovde korektno ?

Poruka
20.187
Ti ne tretiras zavisnost kao bolest vec eto labilan covek.

Svaki slucaj je za sebe a cesto se radi o izmanipulisanim maloletnicima i zrtvama razlicitih situacija.
Ne kažem da je svako labilan, pa počeo da pije, npr na Zapadu su bezobzirni proizvođači forsirali opiode kao lek za sve, bez obzira na to što su dobro znali da njihov “proizvod” oksikodon/oksikontin nosi jednaku opasnost od zavisnosti kao i intravenski heroin. Mnogi ljudi kojima je prepisivan zbog hroničnih bolova su žrtve. A neko ko je to isto tražio na recept da bi mu bilo sve bajno i slajno je sam sebe doveo u najstrašniju bolest.

Mene su iz mozga skroz isterali kad je jednom jedna doktorka htela da mi prepisuje to smeće zbog povrede mišića, a neki simuliraju sve i svašta samo da dođu do njega.

Nona2

Iskusan
Poruka
6.357
A ja kad kazem zabraniti alkohol, cigarete i drogu -onda svi skocite
"Ja cu da pusim gde je hocu, BRE".

U sustini: ovoga ne bi bilo da ga nema na ulici.
Mladi su nam mnogo na ulici. U Kini recimo klinci u srednjoj skoli ne izlaze. Izadju na sok do 18pm. Ja sam do 18. godine probala sve vrste alkohola+ travu. I ja jos i nisam bila neki partijas. Samo sto mene to nije privlacilo.

Znaci sve treba zabraniti.

86bogomoljka

Legenda
Poruka
50.929
A ja kad kazem zabraniti alkohol, cigarete i drogu -onda svi skocite
"Ja cu da pusim gde je hocu, BRE".

U sustini: ovoga ne bi bilo da ga nema na ulici.
Mladi su nam mnogo na ulici. U Kini recimo klinci u srednjoj skoli ne izlaze. Izadju na sok do 18pm. Ja sam do 18. godine probala sve vrste alkohola+ travu. I ja jos i nisam bila neki partijas. Samo sto mene to nije privlacilo.

Znaci sve treba zabraniti.
Било је овде тема и о штетности гојазности, па се људи увреде.
Ја сам сагласна са тобом и за храну. Али и за сан, а не да се замени дан за ноћ и слично.
Као што нисам за форсирање спорта ради неког успеха него за гибање ради здравља.

**Freya**

Veoma poznat
Poruka
13.672
Još jednom ponavljam i više ne nameravam, radi se o izlečenom zavisniku. Vi toj osobi u startu ne priznajete izlečenje i ne dajete šansu . Unapred je osuđujete na neuspeh.
Šta je ovde korektno ?

Nekako mislim da ostane slaba tacka. Kao nakon sportske povrede, moze da se ponovi slabost i nakon deset godina.

Najbolji primer je onaj slatki kuvar, Entoni Burden. Lecen i izlecen, pametan, empatican, sarmer, meni je i fizicki sladak i kvrc, obesi se covek zbog budalastine.
Osam godina skidan sa heroina.
Iskreno mi je bilo zao.

I priznajem da do koske postujem ljude koji su u stanju da se izlece i hrabro zive uz kontrolu. Covek kaze da nece cokoladu jesti pa sutra popusti...

pikax

Elita
Moderator
Poruka
17.705
Nekako mislim da ostane slaba tacka. Kao nakon sportske povrede, moze da se ponovi slabost i nakon deset godina.

Najbolji primer je onaj slatki kuvar, Entoni Burden. Lecen i izlecen, pametan, empatican, sarmer, meni je i fizicki sladak i kvrc, obesi se covek zbog budalastine.
Iskreno mi je bilo zao.

I priznajem da do koske postujem ljude koji su u stanju da se izlece i hrabro zive uz kontrolu. Covek kaze da nece cokoladu jesti pa sutra popusti...
Tihomir Stanić , naš glumac, ne pije već 20 godina.

Poruka
20.187

Iskreno mi je bilo zao.

Ne kapiraš povodom čokolade - TI nećeš čokoladu ali ONA hoće tebe, tu nema izbora, da ne jedem čokoladu mogu samo ako je nemam u svojoj blizini, to je ceo problem. Onako ti ne pada na pamet uopšte.

Za alkohol uopšte pojma nemam kako se ponaša kasnije, npr ako drugi piju pored tebe, a za teže zavisnost (opioidi) sam čitao da ni slučajno nikad ne smeju da dođu u najmanje iskušenje, inače. Za stimulante i sl nemam pojma.

Poslednja izmena:

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.818
Zavisi od stepena zavinosti, i vrste zavinosti, a i od karaktera licnosti.

Patoloski kockar je neizleciva bolest. Niko ne poznaje nikoga kome je postavjena ta dijagnoza a da se izlecio.

Nazalost, sama zavisnost (bivsa ili sadasnja) vuku za sobom jendu drugu stvar koja cini nemoguc zajednicki zivot: laž!

Patološki zavisnici lažu. Lažu toliko da, prosto, ne znam kako da živim sa takvom osobom.
Nevezano za zavisnost, ne bih mogao da živim sa nekim ko laže, i tu je glavni problem.

Kako živeti sa nekim kome ne veruješ?
Ko to može?

Miris Pokošene Trave

Elita
Moderator
Poruka
24.885
Šta je ovde korektno ?

a sta je sa stopom recidivizma?

osoba koja se odaje ovisnosti nije bila u stanju da se izbori sa životom i izazovima, problemima i/ili srećom. nakon što je ovisnost prevladana, uvijek postoji opasnost da se vratite u svoju ovisnost

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.818
Šta je ovde korektno ?

Od kocke se nikada niko nije izlecio.
Niti iko poznaje ikoga, niti lekari sa klinika znaju za slucaj da nije bilo povracaja.

Zato kazem, zavisi od koje vrste zavisnosti.
Hemijske supstance su mala maca spram kocke.

pikax

Elita
Moderator
Poruka
17.705
a sta je sa stopom recidivizma?

osoba koja se odaje ovisnosti nije bila u stanju da se izbori sa životom i izazovima, problemima i/ili srećom. nakon što je ovisnost prevladana, uvijek postoji opasnost da se vratite u svoju ovisnost
ista ko i opasnost da postaneš alkoholičar ti sam naprimer

pikax

Elita
Moderator
Poruka
17.705
Od kocke se nikada niko nije izlecio.
Niti iko poznaje ikoga, niti lekari sa klinika znaju za slucaj da nije bilo povracaja.

Zato kazem, zavisi od koje vrste zavisnosti.
Hemijske supstance su mala maca spram kocke.
Radi se o izlečenom zavisniku, tako je tema postavljena. Dakle kompulsivni kockar nije.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.818
Radi se o izlečenom zavisniku, tako je tema postavljena. Dakle kompulsivni kockar nije.

Okej, nije precizirano o kakvoj zavisnosti i kojem stepenu se radilo.

Imam gomilu drugova koji su se uspesno skinuli sa heroina, i vise su nego okej.
Takvim osobama bih dao sansu.

Zato sam i napisao u prvoj poruci da zavisi mnogo od toga kakva je zavisnost bila, i kakav je generalan karakter osobe.

A sto se tice pojma izlecen zavisnik, zanimljivo je da u anglo-drustvima to ne postoji. Postoji samo addict koji je sober for some time.

pikax

Elita
Moderator
Poruka
17.705
Okej, nije precizirano o kakvoj zavisnosti i kojem stepenu se radilo.

Imam gomilu drugova koji su se uspesno skinuli sa heroina, i vise su nego okej.
Takvim osobama bih dao sansu.

Zato sam i napisao u prvoj poruci da zavisi mnogo od toga kakva je zavisnost bila, i kakav je generalan karakter osobe.

A sto se tice pojma izlecen zavisnik, zanimljivo je da u anglo-drustvima to ne postoji. Postoji samo addict koji je sober for some time.
Recovered ?