Da li biste živeli sa (bivšim) zavisnikom?

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Juče sam vodila raspravu sa jednim prijateljem oko toga treba li dati šansu i živeti/biti u vezi sa nekim ko je bivši zavisnik (od alkohola,droge,kocke).
Moj stav je tu dosta tvrd i ne verujem da se ikada može biti siguran da taj neko neće ponovo skliznuti u zavisnost,te je moj odgovor NE.
Moj prijatelj,s druge strane,misli da treba dati šansu,da ljudi mogu da se trajno izleče od zavisnosti i da ih ne treba otpisivati već im pomoći tj. stražariti da ne pokleknu.
Kakav je vaš stav ?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.897
Juče sam vodila raspravu sa jednim prijateljem oko toga treba li dati šansu i živeti/biti u vezi sa nekim ko je bivši zavisnik (od alkohola,droge,kocke).
Moj stav je tu dosta tvrd i ne verujem da se ikada može biti siguran da taj neko neće ponovo skliznuti u zavisnost,te je moj odgovor NE.
Moj prijatelj,s druge strane,misli da treba dati šansu,da ljudi mogu da se trajno izleče od zavisnosti i da ih ne treba otpisivati već im pomoći tj. stražariti da ne pokleknu.
Kakav je vaš stav ?
Ko onda tek živi sa onima koji su sadašnji zavisnici? :think:

Nemam stav. Svaki čovek je priča za sebe.
Moj otac je nekoliko puta postajao bivši i sadašnji zavisnik od
alkohola. Nikoga nije maltretirao, nije nas ostavljao u nemaštini.
Jedino je svom zdravlju škodio. Ne mogu da ga uporedim ni sa
jednim drugim zavisnikom od alkohola koga znam. Živele smo
sa njim, volele smo ga i pomagale smo mu koliko je bilo do nas.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
čega se bojite da vam bivši zavisnik ili zavisnica ne krade po kući? ako nema hepatitis i druge polno prenosive bolesti onda kakve veze ima što je ta osoba nekada bila u problemu zavisnosti
Recimo bivši kockar. Pojave se neki kojima duguje novac,traže svoje. Onda i ja imam problem,pogotovo ako sam u braku sa njim. Može neko da nam preti,da nas ucenjuje,da iznuđuje novac. A može i ponovo da krene u zavisnost i da počne da raskućuje kuću. Dakle,po meni,jedno veliko NE:
Isto tako i bivši narkoman.

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
čega se bojite da vam bivši zavisnik ili zavisnica ne krade po kući? ako nema hepatitis i druge polno prenosive bolesti onda kakve veze ima što je ta osoba nekada bila u problemu zavisnosti

Бојимо се повратка.

Бојимо се да је упала у пакао зависности јер нема чврст карактер, а ако нема чврст карактер, није баш особа за заједнички живот.

Poruka
22.427
Recimo bivši kockar. Pojave se neki kojima duguje novac,traže svoje. Onda i ja imam problem,pogotovo ako sam u braku sa njim. Može neko da nam preti,da nas ucenjuje,da iznuđuje novac. A može i ponovo da krene u zavisnost i da počne da raskućuje kuću. Dakle,po meni,jedno veliko NE:
Isto tako i bivši narkoman.
Sve to može i da počne posve "normalna" osoba sa kojom smo trenutno. Može postati o nečemu ovisan svako u svakoj životnoj dobi.
Čemu onda borba za odvikavanjem ako bismo svi imali takav stav. Iznenađenje mi je da si ti tako čvrsto NE, a postupci i procesi odvikavanja su nešto što je u tvojoj struci?
Ako već jesi strogo protiv suživota sa bivšim ovisnicima nisi trebala otvoriti temu ili bar nisi trebala svoje mišljenje dati. Negativno je i demorališe. Ne znamo ko nas sve čita :)

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Svako zaslužuje drugu šansu, posebno ukoliko ti je stalo.

Ali ne bilo kako. Ukoliko ne postoji kompromis ne treba trpeti.

Zavisi od nivoa zavisnosti, tako bih i postupio.
Slažem se da zaslužuje šansu,međutim, u realnosti većina tih porodica propada. Zavisnik sve povuče sa sobom,osim one koji su se,uz sav bol,povukli i distancirali.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Sve to može i da počne posve "normalna" osoba sa kojom smo trenutno. Može postati o nečemu ovisan svako u svakoj životnoj dobi.
Čemu onda borba za odvikavanjem ako bismo svi imali takav stav. Iznenađenje mi je da si ti tako čvrsto NE, a postupci i procesi odvikavanja su nešto što je u tvojoj struci?
Ako već jesi strogo protiv suživota sa bivšim ovisnicima nisi trebala otvoriti temu ili bar nisi trebala svoje mišljenje dati. Negativno je i demorališe. Ne znamo ko nas sve čita :)
Profesionalno ću uvek misliti i smatrati da treba potražiti pomoć. Lično,nikada ne bih ulazila u vezu sa zavisnikom.
Oni koji se zaista upiru da pomognu su upravo članovi primarne porodice, znači roditelji,braća,sestre.
Ovde pričam o situaciji da upoznaješ nekoga sa takvom prošlošću ili aktuelnim problemom. Hajde iskreno reci,bi li ti pristala na to ?

Poruka
22.427
Profesionalno ću uvek misliti i smatrati da treba potražiti pomoć. Lično,nikada ne bih ulazila u vezu sa zavisnikom.
Oni koji se zaista upiru da pomognu su upravo članovi primarne porodice, znači roditelji,braća,sestre.
Ovde pričam o situaciji da upoznaješ nekoga sa takvom prošlošću ili aktuelnim problemom. Hajde iskreno reci,bi li ti pristala na to ?
Naravno da bih, ako je bivši ovisnik.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Treba da razmenimo mišljenja. Zašto da ne otvorim takvu temu ? Ja ne lečim zavisnike,ali sam bila u prilici da pratim grupu lečenih alkoholičara i da steknem sliku kako to ide. Ne mislim da neko treba da se demorališe,ali ne mislim ni da treba da lažno predstavljamo sliku kako je svakome sve moguće a realnost demantuje.

Poruka
22.427
Mislila sam na ovo konkretno. Meni nije sjelo na želudac, a niti pušim, niti pijem, niti se drogiram a bome niti se kockam.
Zamisli kako će ovo djelovati na nekoga ko se upravo bori sa ovisnošću? :(
Zbilja skroz dobronamjerno prokomentarisah.

Ganfajter

Stara legenda
Poruka
75.516
Бојимо се повратка.

Бојимо се да је упала у пакао зависности јер нема чврст карактер, а ако нема чврст карактер, није баш особа за заједнички живот.
ljudi koji imaju najcvrsci karakter su ti oni koji su se izvukli iz necega
oni koji nikada nista nisu ni probali su upravo oni najlabilniji i ziherasi

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Mislila sam na ovo konkretno. Meni nije sjelo na želudac, a niti pušim, niti pijem, niti se drogiram a bome niti se kockam.
Zamisli kako će ovo djelovati na nekoga ko se upravo bori sa ovisnošću? :(
Zbilja skroz dobronamjerno prokomentarisah.
U redu je,i treba da razmenimo mišljenje. Neko možda zaista i može da podnese teret svega toga i da zaista pomogne. Dešava se.

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168
ljudi koji imaju najcvrsci karakter su ti oni koji su se izvukli iz necega
oni koji nikada nista nisu ni probali su upravo oni najlabilniji i ziherasi

Ова реченица је, благо речено, непотпуна.

Чврст карактер они који су се извукли?

А како да знамо да се неко извукао? Да гледамо у пасуљ и верујемо?

Не хвала.

Наравно, сви знамо приче о погубности хероина, коцке, алкохола...

како чврст карактер може уопште да посегне за хероином? Како може уопште да упадне у спиралу зла ако има чврст карактер?

Други део да они који нису порбали су лабилни је бесмислен. Проба свако и алкохол и коцку, неко и лаке дроге. Али 95 % људи се не навуче на пороке који уништавају.

Такви пороци уништавају не само појединца, већ и целу породицу. Неко ко у том периоду зла није имао кочницу, тешко да можемо да се надамо да је заиста карактер.