Da li biste voleli povratak SFRJ?

• Začetnik teme Začetnik teme was
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li biste voleli povratak SFRJ?

• da

• ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
nesha taxista:
Kao što reče Enfroz, nikakvog referenduma nije bilo, tako da stvarnu tadašnju volju naroda nikad nećemo saznati. Znamo samo da je srpski kralj hteo da bude zapamćen kao ujedinitelj.

a to je to zato jer se ni u jednom sistemu osim u demokraskom ne pita narod
nego se pita partija (komunizam), monarh, kralj, šeik itd. ovisno o kakvom se uređenju radi

nesha taxista:
Znamo samo da je srpski kralj hteo da bude zapamćen kao ujedinitelj.
Не знам је ли хтео, али остао јесте као такав запамћен, јер је то фактички и урадио, ујединио јужнословенске народе, бла, бла...

Али, неко је то назвао и - "мегаломанијом".
Можда је и то.

У сваком случају, Александар Карађорђевић остаје, бар за мене - контроверзан лик.

За мене, генерално - више негативан него позитиван.

Између осталог, баш и због те Југославије.

Ако ју је већ правио, зашто није ствари у њој уредио другачије?

Јесте имао пред собом и тзв "објективне тешкоће".

Али, и доста тзв. "субјективних слабости".

Кад боље размислим краљ је крив што је уопште Хрвате и Словенце ослобађао. Требао је да прихвати границе из Лондонског уговора, а Хрвате и Словенце требао је оставити под Мађарима и Италијанима.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/f/fc/LondonskiUgovorSrbijaCrnaGora1915.jpg

Ех, да смо били себични и ускогруди те 1918!

Aleksandar i Tito su bili vishe manje isti..s tim shto je Aleksandar stvorio izrazito centralizovanu drzavu koja nije imala anti-srpski karakter a drugi je izrazito ishao na decentralizaciju,na anti-srpstvo kao tezu preko koje je vrshio balansiranje stalno slabivshi Srbe kao stranu i na taj nachi ostvarujuci veshtachu ravnotezu.Ni jedan ni drugi nisu bili loshi politichari i ni 1. ni 2.Jugoslavija se nikada ne bi raspale dok su oni vladali....problem je shto su oba politichka sistema bila despotska-i 1. i 2. Jugoslavije...i zasnivala su se na liderstvu jedne osobe-Aleksandra/Tita.Chim je ta osoba nestala drzava je bespovratno kretala u dezintegraciju...i obojica nisu ostavila sposobnog JEDNNOG choveka koji bi ih nasledio.Da je Aleksandra nasledio slichna dominantna osoba na chelu jakog centralizovanog aparata ne bi nikada doshlo do stvaranja Banovine shto je bilo jeziva izdaja srpskih nacionalnih interesa.Na isti nachin da je Tito umesto precednishtva nasledila jedna osoba koja bi bila dozivotni vladar ni SFRJ se ne bi raspala...mada o Titu kao "lideru pa i u vreme Ustava 74. je diskutabilno prichati..pitanje koliko je on josh tada,sa 82 godine odluchivao vishe o bilo chemu...a koliko je vec bio samo maskota.

AltinaD:
Кад боље размислим краљ је крив што је уопште Хрвате и Словенце ослобађао. Требао је да прихвати границе из Лондонског уговора, а Хрвате и Словенце требао је оставити под Мађарима и Италијанима.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/f/fc/LondonskiUgovorSrbijaCrnaGora1915.jpg

Ех, да смо били себични и ускогруди те 1918!
Да. Човек увек у првом импулсу помисли овако.

Али, онда, мало "закочи", па пресабере, и потисне "накнадну памет".

И реалније размисли о тим што ја стално помињем - историјским околностима.

Општа ситуације је једна 1915. Друга 1918.
Нема више царске Русије, ни Русије у рату уопште.

А ни у мају '18. заправо још се није знало ко ће победити у рату.

А затим, на неки начин Лондонски уговор је, да кажем, услед свега тога, и других фактора, "заборављен".

Тако да стално "лебди" и та друга теза, да смо били сви скупа, ипак - натерани на Југославију.

Те дакле, ја, иако и сама склона да кривим Александра, увек се питам и да ли, можда, ипак судим престрого, за то само уједињавање.

Друга је ствар, што, како рекох, после, није урађено довољно на истинској интеграцији...

I te prichice koje se ovde prichaju kao"svi su po malo odgovorni za raspad Jugoslavije" nisu tachne.Srbe kao stranu u svim prethodinim ratovima moguce je optuzivati za bilo shta ali da su zeleli vecinski ili uopshte raspad Jugoslavije jednostavno je apsolutna laz.Svi mogu da budu pomalo odgovorni za nachn na koji se Jugoslavija raspala,ali za sam raspad je valjda prostom logikom stvari kriva ona strana koja iz drzave zeli da izadje.Ovde izgleda mnogi i dalje vishe ili manje ne zele da pogledaju istini u ochi-a to je da u hrvatskoj politici ma kako se deklarativno izrazavali u zadnjih 200 i vishe godina postoji kontinuitet drzavotvorne ideje.I sve shto se u proteklih 200 godina radilo bilo je podredjeno tom cilju-stvaranja etnichki chiste hrvatske drzave.Od budjenja nacionalne svesti kod Hrvata kada i svih ostalih naroda Evrope u samodefinicanju nacionalnog identiteta preovladala je "teorija istorijskog prava" po kojoj na teritoriji hrvatske moze postojati samo 1 narod-Hrvati.Tako da je u osnovi hrvatskog nacionalnog identiteta po toj logici mrznja prema srpstvu jer im je ono bilo prepreka na teritoriji koju su smatrali istorijski svojom za nesmetano konstituisanje chste nacionalne hrvatske drzave.To je sushtina problema.Zato su sve Jugoslavije propale zbog Hrvata,a Miloshevic kao maskota se samo moze vishe ili manje kriviti shto se u po Srbe nepovoljnim politichkim drushtveno-istorijskim okolnostima suvishe usprotivio nechemu shto su druge generacije nashih politichara nepovratno prokockale.

Јосип Броз Тито: "Дао сам задатак да се створи такав устав (1974) где ће републике, а не народи имати право на самоопредељење и отцепљење! Јер ми се морамо на време осигурати... Треба да Србе претворимо у Југословене! Како? Тако што ћемо им изути опанке и обути ципеле. Село је највеће упориште Србије. Када му избијеш сељака, тада ћеш успети да смањиш демографски прилив Срба... Када дође тај одлучујући тренутак, мислим после моје смрти, СРБИЈА ЋЕ, за пола године, БИТИ НА КОЛЕНИМА!"

Шта више рећи о том демону? :evil:

AltinaD:
Јосип Броз Тито: "Дао сам задатак да се створи такав устав (1974) где ће републике, а не народи имати право на самоопредељење и отцепљење! Јер ми се морамо на време осигурати... Треба да Србе претворимо у Југословене! Како? Тако што ћемо им изути опанке и обути ципеле. Село је највеће упориште Србије. Када му избијеш сељака, тада ћеш успети да смањиш демографски прилив Срба... Када дође тај одлучујући тренутак, мислим после моје смрти, СРБИЈА ЋЕ, за пола године, БИТИ НА КОЛЕНИМА!"

Tako je, a na čuvenom Brionskom plenumu je još rečeno: "Uništili smo velikosrpski hegemonizam, sad je na redu ekonomija".

BG11091:
Tako je, a na čuvenom Brionskom plenumu je još rečeno: "Uništili smo velikosrpski hegemonizam, sad je na redu ekonomija".

citala sam dosta literature o Titu, nase i svjetske, ali nigdje nisam nasla ovo sto vas dvooje citirate...
imas li kakv link ili literaturu?
( znam da je dosta pisano o tome da ce soc. Jugoslavija opstati i uspjeti ako se obuzda srpski hegemonizam ...Rankovic i ostali, ali da se namjerno govorilo o unistenju Srbije..ili radilo na tome...sumnjam)

AltinaD:

Е, Алтина,,,,, после овога што је постовано - боље да одмах идем на спавање........јер ћу почети да "једем малу децу"..........ааааааааааааа..........

"Великосрпски хегемонизам" је ипак, био једна - измишљотина.

У ствари, тога није било.

Поготово у широкој пракси, и на онај начин како то кривотворитељи историје покушавају да подметну.

Јесте било неких других грешака са српске стране, али, овога - не.

Југославија је била најпогубнија заблуда Срба у читавој историји.

Заблуда са најтежим последицама, којој су кумовали највећи ондашњи умови - Слободан Јовановић, Скерлић, Жујовић, Белић, Цвијић,... Александар је био само извршилац те погрешне идеје, што га наравно уопште не амнестира од одговорности, јер владар мора да види више и даље од интелигенције, наравно у политичком смислу.

Било је међу српским политичарима и заговорника уједињења са Бугарима, што би била далеко боља варијанта од ове мултиконфесионалне заједнице каква је Југославија, у којој је покушано, касније се показало немогућим, уједињење три конфесије. Била би крајња симплификација када би се под религијом мислило само на разлике у богослужењу, разлике су суштинске, цивилизацијске.

.

Back