Da li biste voleli povratak SFRJ?

• Začetnik teme Začetnik teme was
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li biste voleli povratak SFRJ?

• da

• ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Norma Kampl:
Прво, можда је заиста непримерено говорити у фазону "шта би било, да је било"
јер, све штоо је било баш тако - било је. како , и зашто, је у ствари мање важно. Чим се десило - постојали су "дебели" разлози да се баш тако деси.

Друго, ја ипак не бих за то толико кривила "примитиван свет", како кажеш. дакле, народ.

Већ, пре свега - рђаву му - елиту.

А сем тога, и врло битан утицај неких спољашњих фактора, што се овде од неких негира, или минимализује, али, заправо, тај је фактор - пресудан.

Не мислим само на последњих двадесет година.

Него, у ствари - читаву историју, Балкана (задржимо се ту, јер нас то највише интересује, иако су принципи исти за читав свет).

Нарочито је битно и актуелно последњих, 150-200 година, да ипак сад не идемо даље.

Зато ја стално понављам, оно - погледајте мало темељније ту историју, па ћете схватити (надам се), зашто, рецимо, и "НЕ ЈУГОСЛАВИЈА", (што је овде конкретна тема).
Spoljni faktor-slažem se
Elita onakva kakvu izabere narod. Primitivnu elitu ne biraju civilizovani birači.

filatelista:
amerikanci ne biraju Buša direktno, već to ide preko elektora, ali ne mari...debila su izabrali...
Nas sistem je odvratan. Glasas za stranku, a oni u skupstinu ubace neku dileju. U Americi biras senatora. Znaci glasas za ljude, a ne za stranke. To je mnogo bolje. Da vidimo da li taj senator moze da prica bilo sta. Ima i drugih kandidata za njegovo mesto, a to upravo gradjani odlucuju. Pa da vidis kako ce biti odgovorniji.

BG11091:
Ne znam, ali glupo je da nekom braniš da dolazi ovde. Tokya sam čuo mnogo puta da pljuje ustaše. Sad da li je to iskreno ili nije, nemam pojma, ali dobro je za čuti, a i verujem da je čovek iskren.

Adem isto tako, šta fali čoveku? Nemam ja razloga nikoga da branim, ja ih znam koliko i tebe, ti bi trebalo da si mi bliži u stavovima zato što si Srbin, ali nekad je tako, nekad nije, to nema veze s nacionalnošću. Razgovaramo, ne moramo baš uvek da se pljujemo.

kako ovo ljepo i nekako nevino zvuci... :oops: :lol:

filatelista:
Elita onakva kakvu izabere narod. Primitivnu elitu ne biraju civilizovani birači.
Е, у овом гледању се не слажемо. (Али, што кажу, "божемој", сучељавамо мишљења, зато и јесмо ту). :)

Ипак је, пресудна та тзв. "елита", јер, она, кроз дуготрајни процес, и опет, многе факторе, које и зависе од ње, и не зависе, поједностављерно речено - "васпитава" народ.

(То је и оно што, на крају, назовемо "менталитет", раније смо имали тему).

Јер, народ се не зове случајно и "маса".

А зна се, да "масу" - обликујеш по жељи.

Углавном.

Ha-Nocri:
Nas sistem je odvratan. Glasas za stranku, a oni u skupstinu ubace neku dileju. U Americi biras senatora. Znaci glasas za ljude, a ne za stranke. To je mnogo bolje. Da vidimo da li taj senator moze da prica bilo sta. Ima i drugih kandidata za njegovo mesto, a to upravo gradjani odlucuju. Pa da vidis kako ce biti odgovorniji.

Jeste, ali ako pogledaš da su SAD neprestano u ratu još od 2.S.R. :roll: Jedino još nisu ratovali na samo jednom kontinentu, ali tamo su "njihovi" već odradili posao, k'o nekada ameri sa indijancima :wink:

Norma Kampl:
Е, у овом гледању се не слажемо. (Али, што кажу, "божемој", сучељавамо мишљења, зато и јесмо ту). :)

Ипак је, пресудна та тзв. "елита", јер, она, кроз дуготрајни процес, и опет, многе факторе, које и зависе од ње, и не зависе, поједностављерно речено - "васпитава" народ.

Углавном.

da, uzevši u obzir kontrolu nad mas-medijima, sasvim je prikladan izraz "oblikovanje"... S tim da se sve to zavije u demokratsku oblandu, lakše se guta.

Norma Kampl:

Углавном.
Znam da se ti i ja oko elita/narod ne slažemo, o tome smo diskutovali već par puta. :smile:

Архангел:
Jeste, ali ako pogledaš da su SAD neprestano u ratu još od 2.S.R. :roll: Jedino još nisu ratovali na samo jednom kontinentu, ali tamo su "njihovi" već odradili posao, k'o nekada ameri sa indijancima :wink:
Jesu stalno u ratu i za to imaju podrsku. Ali je ona iz dana u dan. godine u godinu sve niza, tako da vlada nikada nije imala manju podrskuy u narodu nego danas. To ce im se osvetiti jednog dana. U kojim razmerama ne znam. Ali im je valjda demokratija dovoljno jaka da pukne pred tim.

Ha-Nocri:
Jesu stalno u ratu i za to imaju podrsku. Ali je ona iz dana u dan. godine u godinu sve niza, tako da vlada nikada nije imala manju podrskuy u narodu nego danas. To ce im se osvetiti jednog dana. U kojim razmerama ne znam. Ali im je valjda demokratija dovoljno jaka da pukne pred tim.

Videćeš...Pogledaj samo ovaj podatak, ne znam da li sam u pravu (mrzi me da tražim), da je svaki američki predsednik imao "svoj" rat...Ispada da je jedino Kenedi hteo da okonča katastrofu u Vijetnamu, pri tome se usprotivio invaziji na Kubu, stišao strasti sa SSSR, ali :roll:

Enfroz2891.:
Pa sve to stoji ali se uvek naprasno zaboravlja u vezi toga za ulazak u EU ko je bio glavni protivnik...o tome je chak i Kiro Gligorov prichao.Glavni protivnik ulaska Jugoslavije u EU pre rata bio je Tudjman jer je rekao neshto tipa da"Hrvati ne mogu dozvoliti da ne iskoriste priliku da dobiju svoju nezavisnu drzavu,bla,bla...ma kolika cena bila".
Znachi ajde lepo da se prvo svi slozimo oko 1 chinjenice,a to je da je Jugoslavija propala iz 1 i samo 1 razloga a to je-separatstichke teznje 1 naroda-Hrvata.

pajdo a ko je prvi napustio onu čuvenu sjednicu SKJu u Beogradu
pa nisu se prvi digli Hrvati nego Slovenci

Jugoslavija je pukla onog časa kad su Slovenci izašli iz nje! Izlaskom Slovenije iz SFRJ Juga je bila samo mrtvo slovo na papiru JNA je potpala pod kontrolu nacionalista u Beogradu i tu je počelo divljanje po Jugi

srećom to nije tema pa nećemo dalje
jel važi?

Архангел:
Videćeš...Pogledaj samo ovaj podatak, ne znam da li sam u pravu (mrzi me da tražim), da je svaki američki predsednik imao "svoj" rat...Ispada da je jedino Kenedi hteo da okonča katastrofu u Vijetnamu, pri tome se usprotivio invaziji na Kubu, stišao strasti sa SSSR, ali :roll:
Gledao sam jedan odlican dokumentarac o tome. Jeste, ako ne svaki onda gotovo svaki. Mnogi su nasledili ratove, ali to je to. Medjutim, mnogi strucnjaci se slazu da Amerika jos nije presla granicu izmedju demokratije i mirotvornih ratova i imperijalizma. Neki kazu da jeste. Sve u sve tu je, jako blizu.

SANDRINAbg:
Evo i jedan od najsvežijih primera :

Na najvećem sarajevskom, muslimanskom ( a čiji bi bio?) sajtu, otvorena tema " Zašto nema Srba na ovom forumu, kada su i oni konstitutivan narod u BiH"...expresno su popljuvali lika koji je otvorio temu sa najgorim mogućim uvredama na račun svih Srba i svega što je srpsko, uz poznate im povike mrš u Srbiju Ćetnici i da ne nabrajam sve pretnje, a uz oduševljeno odobravanje tamošnjih moderatora, koji čoveku nisu dozvolili ni jednu repliku i posle sveg popljuvavanja zatvorili temu, a nick banovali...šta dalje pričati..? A kako se ovde ponašaju isti ti nick-ovi koji na svojim matičnim sajtovima pljuju i iživljavaju se nad srpskim življem..??? :roll: :confused:

Pa i ovde se isto ponašaju s tim što ovde nesmetano pljuju i nanovo i iznova ubijaju naše žrtve, koje su već dovoljno izmučili, silovali...ubijali...i dokle tako..??? :roll: :? :evil:
A šta ti kao dobra i ispravna Srpkinja uopšte tražiš na tim mujaškim i ujaškim sajtovima?
Norma Kampl:
За то си сасвим у праву.

Али, ја сам поменула и нас остале, који смо, зна се, далеко светлосним годинама и од усташа и од радикала, а опет, сматрамо, додуше, на другачији начин, како Југославија, јесте била у суштини лепа идеја, о богатству различитости, итд, итд.

Али се у ИСТОРИЈСКОЈ ПРАКСИ, због много фактора, показала - неостварива, и штетна, шта год биле наше личне лепе жеље, и теорије.
Zašto neostvariva, trajala je 70 godina, nije to loš rezultat, a mogla je još da nije bilo izvesnih...

Back