Да ли бисте волели да Нови Сад више личи на Београд?

Да ли би сте волели да Нови Сад више личи на Београд?

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
U NS-u su gužve jer gradnja masivno ruši kuće i gradi zgrade bez parking mesta, jer, naravno, to ne mogu prodati... Moraju dati isti za dž kad kupiš stan... Ovako će ipak prodati 2 stana... Eto, primetićete dokle je došla iskorišćenost prostora za objekte ako pogledate širinu trotoara u Jovana Subotića...

A do svega toga zapravo dolazi zato što nemamo uređene institucije koje bi valjano odlučivale o dozvolama.
Dozvole za gradnju se verovatno daju po nekim rođačkim, stranačkim linijama ili jednostavno za dovoljnu količinu kinte.

Čitala sam intervju sa Jovom Dejanovićem, nedavno, Novosađani znaju ko je on - bivši gradonačelnik NS-a iz zlatne ere ovog grada..
I lepo je čovek rekao da se u poslednjih nekoliko godina (tj. decenija) u Novom Sadu nimalo ne poštuje urbanistički plan, ni na koji način.
Ranije je u izradi urb.planova učestvovao čitav tim stručnjaka, koji je obuhvatao pored arhitekti, građevinaca i inih tehničkih profila, takođe i sociologe koji su davali podjednako odlučujuće mišljenje, jer grad jeste mesto gde žive ljudi, a ne roboti...
Svaki objekat je morao poštovati određene strukture - da li zelenilo, da li prostor za decu, da li prostor za automobile...
Sada jednostvano toga više nema..
Sve je divlje i bahato...

Ok, imao je i on neke propuste, prvenstveno gradnju one monstruozne zgrade SNP-a i možda i Spensa, ali opet, to je bilo javno dobro...
Onaj Matijevićev radijator u centru je ipak njegovo privatno vlasništvo a ruži ceo grad, kao i onaj užasni pariski magazin :neutral:

čitao sam i ja jovu dejanovića u dnevniku, onu priču oko botaničke bašte i to... ma katastrofa.
ali nije tačno da se ne poštuju urbanistički planovi. Urb. planovi se prave po njihovoj želji i meri. tako da tu nema kršenja zakona barem ne u tom potezu.
pa pogledajte samo novo naselje i liman, prostor, zelenilo, kolko vazduha i sunca. a pogledajte grbavicu na primer. užas i strahota, od betončine i divljanja, zidanje jedni drugima na glavi. podbara isto.
dobili smo kapitalizam u svojoj najgoroj formi, gde je vlast u sprezi sa kriminalom i jedini zadatak vlasti jeste da omogući nekome gomilanje para.
parkovi i korišćenje prostora za parkove i sl. ne donose kintu nikome...
to je sve jako žalosno, novi sad je trajno upropašten tim divljim i nekontrolisanim naseljavanjem.

Ne znam da li je tako u ostalim gradovima u Srbiji, al primecujem da u NS ima jako puno zgrada koje su izgradjene u tako malim ulicama da oni na prvom spratu ili visokom parteru nikako ne mogu imati sunca osim oko podneva. Cudi me da ljudi uopste kupuju toliko mracne stanove, a da nije onih koji to kupuju, verovatno ne bi ni graditelji tako zbijeno gradili. :neutral:

Jos me je vise zacudila cinjenica da niska spratnost cak dodaje na ceni iako su ti stanovi uzasno mracni.

Volela bih da se u NS vise grade zgrade sa vecim prozorima jer ovo sto se izgradilo u poslednjih desetak godina ima neke bezvezne uske prozore, a u starim zgradama gde su prozori normalni (uglavnom na Limanu i NN) ima buba i misheva po zgradama i nikako ne uspevam naci normalno osvetljen stan da zamenim ovaj glupavi. :aha:

ja živim na prvom spratu i potvrđujem ovo što si rekla, s tim da je kod mene konfiguracija takva da je na već susednom prozoru u stanu bolje stanje sa svetlom, stan pored mnogo bolje.
iznad da i ne govorim, i istina je da se teže prodaju stanovi na višim spratovima a ja da se pitam upravo bih samo takve i gledao. volim osvetljenost, a ne volim da gledam u zid druge zgrade.
većina stanova se kupuje da bi se izdavalo bosanskim studentima a ne da bi gazda i živeo u istom, tako da ih i nije briga kakav je stan.

Ne znam da li je tako u ostalim gradovima u Srbiji, al primecujem da u NS ima jako puno zgrada koje su izgradjene u tako malim ulicama da oni na prvom spratu ili visokom parteru nikako ne mogu imati sunca osim oko podneva. Cudi me da ljudi uopste kupuju toliko mracne stanove, a da nije onih koji to kupuju, verovatno ne bi ni graditelji tako zbijeno gradili. :neutral:

Jos me je vise zacudila cinjenica da niska spratnost cak dodaje na ceni iako su ti stanovi uzasno mracni.

Volela bih da se u NS vise grade zgrade sa vecim prozorima jer ovo sto se izgradilo u poslednjih desetak godina ima neke bezvezne uske prozore, a u starim zgradama gde su prozori normalni (uglavnom na Limanu i NN) ima buba i misheva po zgradama i nikako ne uspevam naci normalno osvetljen stan da zamenim ovaj glupavi. :aha:
Ovde na Limanu su stvarno svetli stanovi , recimo kod mene su prozori celom dužinom zidova , samo što je to i problem bilo ,pošto su isti bili matori i nekvalitetni ,izolacija trula , ne dihtuju uopšte , pa kad duva vetar pingvini se šetaju u stanu . Tako da pri kupovini stana uglavnom moraš kupiti i nove alu-plast prozore što je za stan od nekih 60-70 km investicija od 2-3 iljade evra ,baš zato što ih ima puno je tolika cena , al isplati se yebiga posle par godina .

Ovde na Limanu su stvarno svetli stanovi , recimo kod mene su prozori celom dužinom zidova , samo što je to i problem bilo ,pošto su isti bili matori i nekvalitetni ,izolacija trula , ne dihtuju uopšte , pa kad duva vetar pingvini se šetaju u stanu . Tako da pri kupovini stana uglavnom moraš kupiti i nove alu-plast prozore što je za stan od nekih 60-70 km investicija od 2-3 iljade evra ,baš zato što ih ima puno je tolika cena , al isplati se yebiga posle par godina .

Znam kakve su cene prozora jer sam vec pukla ogromne pare (koje nisu ni pola para za duple prozore) na zastakljivanje predugacke terase (upravo zbog ''tranzitne'' prasine''), a jos nema ni svetla. :aha:

Meni je BG previše brz. Idem jednom mesečno tamo da se naviknem na grad i na ljude, pošto tamo nastavljam studije. A to da neće da pomognu je, po mom mišljenju, više pravljenje stereotipa, nego bilo šta drugo... Kako mene niko nikad nigde u BG-u nije zayebao?! Štaviše, zaprepastio sam se kad mi je taxista ponudio da me za dž. odveze na železničku iz Zemuna... Drugačije ne bih ni stigao na voz... Francuska je opštepoznata ulica tamo i nešto mi je teško da poverujem da baš NIKO nije hteo da kaže gde je ili da ne zna...
Sve je u prvom pojavljivanju... ;)
Nama u Srbiji večito neko drugi kriv.
A uostalom, zašto nisi odštampao taj deo grada sebi? Štampa u kopirnici 5-10 dinara... Ili napišeš rukom spisak ulica kojima treba da ideš sa žel. ili autobuske (iako mu dođe isto-razlika 200 metara)...

Meni je BG previše brz. Idem jednom mesečno tamo da se naviknem na grad i na ljude, pošto tamo nastavljam studije. A to da neće da pomognu je, po mom mišljenju, više pravljenje stereotipa, nego bilo šta drugo... Kako mene niko nikad nigde u BG-u nije zayebao?! Štaviše, zaprepastio sam se kad mi je taxista ponudio da me za dž. odveze na železničku iz Zemuna... Drugačije ne bih ni stigao na voz... Francuska je opštepoznata ulica tamo i nešto mi je teško da poverujem da baš NIKO nije hteo da kaže gde je ili da ne zna...
A uostalom, zašto nisi odštampao taj deo grada sebi? Štampa u kopirnici 5-10 dinara... Ili napišeš rukom spisak ulica kojima treba da ideš sa žel. ili autobuske (iako mu dođe isto-razlika 200 metara)...
Naravno, svuda ima dobrih ljudi, ali je Beograd pun ludaka.

Ej ne *****j...

Vrapca da se bojim-praćku bih nosio... Ae, iskuliraj me ovih svađa na internetu... Upravu si: svi ste vi pametni (zato ste i prošli tako u BG-u, mada kakvo ti je ponašanje, počinje da mi biva jasno zašto niko nije hteo da ti pomogne)... ALI!
Eto, ja ti se izvinjavam (iako smatram da nemam razloga), samo me ubuduće prođi, OK?
people-behind-posts.jpg

Back