Da li Novom Sadu zaista treba još 11 crkava?

U Novom Sadu zapravo nema nijedne prave džamije. Ima valjda neka kuća u kojoj se okupljaju, ali ona izgleda sasvim obično, ništa minaret i ostalo.
Bilo je doduše planova za neki centar islamske zajednice:
https://forum.krstarica.com/threads...-zajednice-u-novom-sadu.985650/#post-47921601

Ne znam dokle se sa tim stiglo. Ustvari nije mi poznato ni koliko zapravo ima muslimana u našem gradu.
Има их поприлично, али су склони мимикрији тамо где су мањина. Кууран им то дозвољава.

Novi Sad je veci bar 7 ili 8 puta od kada je sagradjena poslednja crkva. Cenis da ljudima to ne treba bas kas kao sto ispravno smatras da im trebaju voda, kanalizacija, putevi....?
I to nema veze sa naprednim urbanizmom vec sa potrebama zitelja.
11 je suvise ali 7 -9 bi bilo optimalno.

To sto tebi ne treba ne znaci da tvoj komsija ne zeli. Ne budi sebican.
ovih dana ne može čovek da se našali nigde...:roll:

Нека стручна лица су предвидела да треба 11 православних цркава, узимајући у обзир раст урбаног становништва Новог Сада.Онда неки форумаши, који немају благе везе ни са урбанизмом и просторним планирањем, дођу и напишу да не треба толико цркава, јер су видели 1 или 2 цркве празне или полупразне.

Нови Сад је имао много мање становника у 19 веку, око 30-40 хиљада, од чега 15-16 хиљада Срба, па је имао 7-8 православних храмова.Сада Нови Сад има преко четврт милиона становника, од чега 200 000 Срба, и садашњи број објеката СПЦ није довољан да подмири верске потребе толиког броја становника.Нови Сад је 1948 године имао око 60 хиљада становника, 1991 године 170 000 а сада има 260 000, дошло је до поприличног пораста становника, и то захтева градњу разних нових објеката, између осталог и верских.

Ma vjerujem da crkava u Novom Sadu ima sasvim dovoljno, čak mislim da mnoge zjape prazne, ali bolje i 20 praznih crkvi, nego pet punih džamija ili sinagoga.
images (2).jpeg

U Novom Sadu zapravo nema nijedne prave džamije. Ima valjda neka kuća u kojoj se okupljaju, ali ona izgleda sasvim obično, ništa minaret i ostalo.
Bilo je doduše planova za neki centar islamske zajednice:
https://forum.krstarica.com/threads...-zajednice-u-novom-sadu.985650/#post-47921601

Ne znam dokle se sa tim stiglo. Ustvari nije mi poznato ni koliko zapravo ima muslimana u našem gradu.
U Subotici ima.

U Subotici je i druga najveća sinagoga u Evropi.

Katedrala i pravoslavna crkva zvone naizmenično.

Zato volim taj grad, svi imaju sve i niko ne pravi problem ni pitanje oko toga. "Nećete kafu?" i idemo...polako i opušteno.

Te crkve realno nisu potrebne. Potrebno je nekoliko njih u novim naseljima koja nemaju stare crkve i gde živi dosta ljudi.
Ako i ove postojeće zvrje prazne jasno je da ne postoji potreba, nego se neko iz bosanskog lobija iživljava jer to nervira starosedeoce, "građaniste i autonomaše".
Sa druge strane ovi jedva dočekali da se bune zbog toga jer im je odličan šlagvort kako su ugnjeteni.

A oni zaista verni ljudi gledaju svoja posla. Ići će ionako u svoju crkvu gde i do sada i gužve neće biti kao ni do sada.

Back