Da li bi ste uzeli madjarsko drzavljanstvo i postali gradjanin EU da mozete?

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Uzeo bih madjarsko drzavljanstvo. Persze!!!

• Da naravno odmah, dvojno drzavljanstvo

• Ne nikada

• Iskreno ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ljudi,da li ste čuli za belu kugu?Jeste.E,pa, ona vlada i na bogatom zapadu (nije to samo naš problem).Usled nje,zapadne nacije stare,ljudi odlaze u zaslužene penzije i javlja se nedostatak mlađeg radnosposobnog stanovništva.Zbog toga neke zemlje pribegavaju upumpavanju nove radne snage iz inostranstva.Francuska i Nemačka imaju strategiju da svake godine dovuku preko 0,5 % (u odnosu na svoju ukunu populaciju) sveže krvi da bi im privrede nasstavile da beleže kakav-takav rast.U poslednjih godinu dana su se posebno otvorile za evropljane koji žive van EU.Švabija je ponudila poseban tretman obrazovanom stanovništvu Srbije,BiH,CG i Makedonije.Najtraženiji su, naravno, doktori i medicinske sestre i braća.Oni moraju da imaju položen Nemački na nivou B2.Zatim su veoma popularni inženjeri tehničkih struka :super: (inženjeri mehatronike,mašinstva i elektrotehnike).Za njih je za početak dovoljno poznavanje engleskog jezika,ali je poželjno posedovanje bar B1 licence nemačkog.Takođe su popularni i razni majstori (zavarivači,razni glodari i strugari),ali i negovatelji.Hemičari i Tehnolozi takođe imaju prođu,ali imaju i problem jer teško mogu organizovati grupni odlazak (koji se praktikuje).I svi ostali mogu da odu,ali moraju da izdvoje dosta novca za ozbiljno znanje Nemačkog,a i procedura za odlazak je malo teža (raspitati se u ambasadi oko BlueCard-a).
Nažalost,svakodnevno posmatram odlazak mnogih starih poznanika,mada očekivanja Nemačke da će uposliti u 2013. oko 40.000 stranaca su se izjalovila.Otišlo je samo oko 3.000 ljudi iz Srbije,ali je veoma moguć rast tog broja.I šta će sada nekome pasoš nesrećne Mađarske?

To se i ja pitam!Dovoljno da imas krstenicu od babe da je rodjena u Vojvodini,naucis osnove madjarskog i dobijes drzavljanstvo!

Odgovor je jednostavan. Zele da privuku sto vise simpatija ljudi koji su ziveli na teritoriji bivse Austrougarske. Dajuci im neke povoljnosti. Madjari su dovoljno liberalni da znaju da ovo moze samo da im koristi. Drugo primace samo one koji im odgovaraju i finansijski i obrazovno.

Ne brini se ti za mene frižideru u kvaru.Sve što pišem,pišem iz ličnog iskustva ili iz iskustva najbližih prijatelja.Nemoj misliti da si jedini koji je video malo sveta.Možeš misliti,radio si malo u SAD,pa sad obitavaš u švabiji,pa misliš da si uhvatio Boga za bradu :lol: Imao sam 24 (samo) i još bio nesvršeni student kada sam sa ekipom učestvovao na projektovanju jedne proizvodne linije tamo,na tvom terenu.Dokumentaciju sam pisao natraljavom engleskom i na SRPSKOM ( mislo sam : neka nađu nekog obodina da im prevodi,ko ih yebe) , pa sam opet uživao poštovanje ( i lepe parice) kod tih tvojih germanskih Bogova.Svo ovo vreme mogu da odem u švabiju (moguće je da ću ići , jedino me zeza Deutsche) , preskačući svu nesrećnu proceduru kroz koju si ti prošao.Obodine nesrećo...

Zeza i mene. Ali NE i Engleski. Za razliku od tvog traljavog, moj je izvanredan. ali i Ruski je odlican (a ni Ceski nije los). A Deutsche nabadam... Za razliku od tebe, pitchko kao karakterna osobino, ja imam jako :heart: macheche divlje... I da, u firmi sam na krv i noz sa mojim managementom. Americkim. Samo ih nacekavam da im iebem mamu. Znaju oni to, nakon sto su pokusali da me zgaze kao buba shvabu (gotovo su uspeli). Ali... nacekacu ih ja. A oni to itekako znaju... Oseca se krv u vazduhu... Njihova! :whistling:

_nobody_

Zeza i mene. Ali NE i Engleski. Za razliku od tvog traljavog, moj je izvanredan. ali i Ruski je odlican (a ni Ceski nije los). A Deutsche nabadam... Za razliku od tebe, pitchko kao karakterna osobino, ja imam jako :heart: macheche divlje... I da, u firmi sam na krv i noz sa mojim managementom. Americkim. Samo ih nacekavam da im iebem mamu. Znaju oni to, nakon sto su pokusali da me zgaze kao buba shvabu (gotovo su uspeli). Ali... nacekacu ih ja. A oni to itekako znaju... Oseca se krv u vazduhu... Njihova! :whistling:

_nobody_

Za razliku od tebe peezdo kao karakterna osobino,ja imam jaču čuku od većine ljudi ovde.Još uvek živim i radim u Srbiji,a za to treba imati mooda.Pisao sam već da mogu da izađem kada hoću,ali eto ja se borim i dao sam sebi rok do leta.Ako se do tada ne popravi ništa (sva je prilika da će tako biti),eto mene u tvoje krajeve.Ako te negde nađem umlatiću te,onako iz ćeifa :lol:
Elem,moj engleski više nije traljav.Mogu reći da je vrlo dobar (imam to i na papiru :mrgreen:).O nemačkom pojma nemam.Znam samo pravila pisanja i čitanja i možda par reči,ali ajde,poradiću i na tome-ima vremena.Ima da nučim sva 4 padeža,te promene kroz vremena...

Za razliku od tebe peezdo kao karakterna osobino,ja imam jaču čuku od većine ljudi ovde.Još uvek živim i radim u Srbiji,a za to treba imati mooda.Pisao sam već da mogu da izađem kada hoću,ali eto ja se borim i dao sam sebi rok do leta.Ako se do tada ne popravi ništa (sva je prilika da će tako biti),eto mene u tvoje krajeve.Ako te negde nađem umlatiću te,onako iz ćeifa :lol:
Elem,moj engleski više nije traljav.Mogu reći da je vrlo dobar (imam to i na papiru :mrgreen:).O nemačkom pojma nemam.Znam samo pravila pisanja i čitanja i možda par reči,ali ajde,poradiću i na tome-ima vremena.Ima da nučim sva 4 padeža,te promene kroz vremena...

Bolje da me NE nadjes. Bices terminiran brzo i efikasno. Ako te ja slucajno nadjem (jer te NECU traziti, nebitan si mi, kao i svaki poljski mish), propusticu te. necu da prljam shape... Ali ako budem morao (sto se mora, nije ni tesko, zar ne?)... :smeker:

_nobody_

a što mađarska daje državljanstvo svima rođenim na teritoriji ex monarhija?

šta mute?

шта муте-муте то да су овце преко плота(границе) њихове што оће да кажу да је плот погрешно постављен ел ти сада јасно
бтв словаци и румуни не дају својим грађанима мађарског порекла двојно држављанство јер једноставно знају да сабирају 1+1 за разлику од срба

_nobody_

Ti bre srpski ne znas, koji se moy ovde uopste i trtis?

Pa zar ti nije lakše da popraviš znanje engleskog jezika i da apliciraš za posao u Singapuru npr.?Tamo bi ti 50 % kolega činili Britanci,Nemci i Ameri.Uslovi rada i života uopšte su odlični (zati tamo i odlaze čak i zapadnjaci).Nakon samo 1 godine rada u singapuru,otvaraju ti se vrata za rad u bilo kojoj razvijenoj zemlji.Odatle stižeš u Nemačku kao od šale.Ko bi se pored svega toga mučio sa nesrećnom Mađarskom i njihovim jezikom?!

Sve je to ok ako si IT stručnjak,inžinjer,molekularni biolog...šta se već danas traži na tržištu rada. Ali ako nisi? Želiš na primer da započneš posao u Nemačkoj,imaš ideju,određena sredstva za ulaganje(ali ne stotine hiljada),imaš i neke kontakte,ali nemaš boravišnu i radnu vizu niti šanse da istu dobiješ jer si ovde mali preduzetnik 35+ godina sa diplomom pravnog ili ekonomskog ili filozofskog i sl. fakulteta koji nisu baš na ceni tamo. Taj papir sa mađarskim(eu) državljanstvom i povlasticama koje proizilaze iz njega onda mnogo znače.
Nisam u takvoj situaciji da moram da emigriram,ni blizu...ali kako stvari sa poslom idu zadnjih par godina ne mogu da tvrdim da mi uskoro neće trebati takva šansa. Ako već imam mogućnost,zašto ne iskoristiti tu opciju. Jedino što je mađarski bolesno težak za učenje. Treba vremena da se čovek posveti tome,a ja ga baš nemam toliko. Ali ako zagusti...

Sve je to ok ako si IT stručnjak,inžinjer,molekularni biolog...šta se već danas traži na tržištu rada. Ali ako nisi? Želiš na primer da započneš posao u Nemačkoj,imaš ideju,određena sredstva za ulaganje(ali ne stotine hiljada),imaš i neke kontakte,ali nemaš boravišnu i radnu vizu niti šanse da istu dobiješ jer si ovde mali preduzetnik 35+ godina sa diplomom pravnog ili ekonomskog ili filozofskog i sl. fakulteta koji nisu baš na ceni tamo. Taj papir sa mađarskim(eu) državljanstvom i povlasticama koje proizilaze iz njega onda mnogo znače.
Nisam u takvoj situaciji da moram da emigriram,ni blizu...ali kako stvari sa poslom idu zadnjih par godina ne mogu da tvrdim da mi uskoro neće trebati takva šansa. Ako već imam mogućnost,zašto ne iskoristiti tu opciju. Jedino što je mađarski bolesno težak za učenje. Treba vremena da se čovek posveti tome,a ja ga baš nemam toliko. Ali ako zagusti...

Sa tom opcijom madjarsko drzavljanstvo nema nikakve veze.
Znaci, ako imas pare, ideje i zelis da poslujes u Nemackoj, to isto mozes da ureadis i kao Srbin, Rumun; Hrvat ili Francuz.
Automatski dobijas dozvolu boravka.

Pitanje je-sta se krije iza toga sto Madjarska priznaje kao svoje gradjane sve one koji dokazu da im je iko samo rodjen na teritoriji Vojvodine?Imam prijatelje koji su u tom procesu,nisu Madjari,samo su im babe i dede rodjeni u Vojvodini.

Onima koji uzmu madjarsko drzavljanstvo treba oduzeti srpsko. Da izgube sva prava ovde i da cute, ili neka idu u Madjarsku.

Sa tom opcijom madjarsko drzavljanstvo nema nikakve veze.
Znaci, ako imas pare, ideje i zelis da poslujes u Nemackoj, to isto mozes da ureadis i kao Srbin, Rumun; Hrvat ili Francuz.
Automatski dobijas dozvolu boravka.

Nije baš tako jednostavno,naročito ako bi posao zahtevao tvoje prisustvo. U svakom slučaju lakše otvaraš vrata sa EU pasošem(sem bul,rom,cro barem ne još neko vreme).

Pa to ce biti tako kada se vrati tvoj Seselj i kada vas dvojica krojite zakone, znaci na Sveti Nikad.

To ce se desiti cim Srbija postane ozbiljna drzava. Nema nijednog razloga sto bi dozvoljavali dvojno madjarsko-srpsko drzavljastvo, nema koristi od toga cak i ako se ne uzme u obzir da Madjarska ima teritorjalne pretenzije prema Srbiji.

Vecina drzava u svetu uopste ne dozvoljava dvojna drzavljanstva, automatski oduzima drzavljanstva onima koji uzmu tudje.

Коментар године

wpid-nlwkfs.gif

To ce se desiti cim Srbija postane ozbiljna drzava. Nema nijednog razloga sto bi dozvoljavali dvojno madjarsko-srpsko drzavljastvo, nema koristi od toga cak i ako se ne uzme u obzir da Madjarska ima teritorjalne pretenzije prema Srbiji.

Vecina drzava u svetu uopste ne dozvoljava dvojna drzavljanstva, automatski oduzima drzavljanstva onima koji uzmu tudje.

E dobro me nasmeja!!!
A sto se tice oduzimanja Srpskoj,ja bih ga se dobrovoljno odrekla,.ne bih ni trepnula!

_nobody_

Sta bre ti krivonogi djozlukaru frfljas?Provalio net pa ajde i ti nekog da prozivas?

Cuj ti njega krv,pa ti da vidis pilecu krv pao bi u nesvest i ispovracao se po sebi,budalo jedna :hahaha:

Back