Cвети Cава школска слава :)

Od političara za sada je samo Šešelj slavio svetg Savu.

10941851_927726670572727_2705806076854120904_n.jpg

P.S: Ne podržavam ni jednu političku opciju samo uočavam.

U Novom Pazaru se ne slavi Sveti Sava i Novi Pazar je muslimanski grad i oni to ne obiljezavaju. Muslimanska djeca to nece da uce i zele da imaju drugi praznik skole.

Sloobdno im, nek ne uče škole u Aziji, ako osećaju da njima pripadaju. U Evropi je normalno da svako uči i nauči.
Srećna slava i tevbi kolega, nek se raduje i tvoj prađed.

Sveti Sava je praznik kojeg muslimani ne priznaju i nece da slave ono sto slave Srbi. Muslimani ce slaviti najprije Bajram i to je jedina slava koju mi muslimani imamo. Sveti Sava je slava iz SPCa i ako je Srbija sekularna drzava ona ne bi trebala uvrstavati Svetog Savu kao dan skole. Bolje nek se izabere drugi dan a Sveti Sava se moze slaviti u okviru Crkve. To je mislim razumno rjesenje.

Sveti Sava je praznik kojeg muslimani ne priznaju i nece da slave ono sto slave Srbi. Muslimani ce slaviti najprije Bajram i to je jedina slava koju mi muslimani imamo. Sveti Sava je slava iz SPCa i ako je Srbija sekularna drzava ona ne bi trebala uvrstavati Svetog Savu kao dan skole. Bolje nek se izabere drugi dan a Sveti Sava se moze slaviti u okviru Crkve. To je mislim razumno rjesenje.

разумно решење је да се селиш у анадолију.

Ni ti niti bilo ko nema pravo da odredjuje sta cemo mi slaviti u nasoj zemljia sta ne,to je unutar srpsko pitanje.

- - - - - - - - - -

Inace,u Evropi je sasvim normalno slavljenje nekog svetitelja,dakle to je nekako evropska tradicija,i to se mora postovati,ako zelimo da pripadamo toj istoj Evropi.

Sveti Sava 1929. – najradosnija proslava Svetov Save u Kraljevini Jugoslaviji.

Svetosavski broj Politike iz 1929. godine opisuje zašto je proslava Svetoga Save te godine bila najradosnija.

Za razliku od prethodnih godina, "kada se bila zavela praksa … da svuda na proslavama više učestvuju ‘matori’, nego deca, koja su se obično reducirala ‘zbog malog prostora’, da se najveći deo proslave posvećuje igrankama sa ‘džezom’, da se za taj dan utroši više pudera i ruža nego tamjana i žita", 1929. godine je moralo da se odustane od te prakse zbog epidemije gripa.

A da te godine nije bilo gripa na Svetoga Savu i da nije odlučeno da se proslavi u najužem krugu, zaključuje novinar, kome je očigledno laknulo: "Sv. Sava bi i ove godine prošao kao i ranije, te bi se morao grdno mrštiti. Spremala se za to i omladina i deca", jer je "i Sv. Sava je morao znati i čuti, kada je" njegova "rođaka, učenica sedmog razreda, došla prekjuče kući sva besna" i prokomentarisala, "Neka đavo nosi tog Sv. Savu! – praskala je – Zamisli, nisu nam dali da u red igara stavimo ni ‘Ramonu’, ni ‘Kreolu’!"

E, pa, u čast svih đaka Kraljevine Jugoslavije koji su protestvovali zbog klerofašističke zabrane slušanja "crnačke muzike", predlažem da ovog Svetog Savu proslavimo uz zvuke legendarnog Albert Wynn's Creole džez-benda i Ramonu "Šaputavog" Džeka Smita :cool:

1929_01_27_006.jpg

Poslednja izmena:
Razbeže se ovi što propagiraju da se ukine slava Svetog Save, pogotovo hrvati a i muslimani se odmah okrenu ka jugu. Boje se Šekija, Kada imaš problem sa njima samo im stavi sliku Šekija i razbeže se :ceka:

То је лажна слика коју новинари сервирају. Шеки ради за њих. "Не једи све што лети". :)

Back