Cвети Cава школска слава :)

Tako je, nego se nigde ne slavi prosvetiteljstvo ( ili kako vec to da nazovem) ovako primitivno, sirovo i surovo kao u postmodernoj Srbiji.

Šta fali proslavama? U svakoj školi se organizuju priredbe sa recitacijama i pesmama, šta ćeš lepše od toga nego da nam deca spoznaju svoje poreklo i da budu ponosni. Mislim na sve Srbe, svih veroispovesti.

роде мој, наш славни војвода Стјепан Вукчић Косача се прогласио херцегом од Светог Саве. тако је своју Херцеговину ставио под његову заштиту и њему је посветио. зато је Свети Сава слава целе Херцеговине и свих оних који се Херцеговцима зову и одатле порекло вуку. дакле, Свети Сава је и твоја Слава. нек ти је срећна, бирићетна и дуговечна :)

Hajrudine , izmakla mu bosanska kraljevska papaska :) kruna ali je dao šćer bosanskom kralju za ženu , a pošto je papa gotivio te Nemanjiće a imao njihovu zemlju u posjedu uzeo germansku titulu HERZOG ..

Dobro je sto nepravoslavni shvataju sustinu ovog skolskog projekta pa ga odbijaju za deo svojih obaveza.
Zato me raduju onakvi komentari na B92.

Malo je takvih u Srbiji danas. Jesi li pomislilo šta bi ti sad pradeda rekao? Nikad, ali nikad, se ne odriči svog porekla. Budi srećan što pripadaš ovom ponosnom narodu.

- - - - - - - - - -

Hajrudine , izmakla mu bosanska kraljevska papaska :) kruna ali je dao šćer bosanskom kralju za ženu , a pošto je papa gotivio te Nemanjiće a imao njihovu zemlju u posjedu uzeo germansku titulu HERZOG ..

Neka ti je srećna slava pradedovske vere. Sve najbolje u životu.

Ко удара тако позно
(Стихови: Војислав Илић)

Ко удара тако позно у дубину ноћног мира
На капији затвореној светогорског манастира?
„Већ је прошло тавно вече, и нема се поноћ хвата,
Седи оци, калуђери, отвор’те ми тешка врата.

Светлости ми душа хоће, а одмора слабе ноге,
Клонуло је моје тело, уморне су моје ноге -
Ал’ је крепка воља моја, што ме ноћас вама води,
Да посветим живот роду, отаџбини и слободи.
Презрео сам царске дворе, царску круну и порфиру,
И сад ево светлост тражим у скромноме манастиру.
Отвор’те ми, цасни оци, манастирска тешка врата,
И примите царског сина ко најмлађег свога брата…“

Зашкрипаше тешка врата, а над њима сова прну
И с крештањем разви крила и склони се у ноћ црну.
А на прагу храма светог, где се Божје име слави,
Са буктињом упаљеном, настојник се отац јави.
Он буктињу горе диже, изнад своје главе свете,
И угледа, чудећи се, безазлено босо дете.
Високо му бледо чело, помршене густе власи,
Али чело узвишено, божанствена мудрост краси.
За руку га старац узе, пољуби му чело бледо,
А кроз сузе прошапута: „Примамо те, мило чедо“.

* * *

Векови су прохујали, од чудесне оне ноћи,-
Векови су прохујали и многи ће јоште проћи -
Ал’ то дете јоште живи, јер његова живи слава,
Јер то дете беше Растко, син Немањин, Свети Сава.

милице роде, могла си и ти једну тепсију хурмашица па на Славу ко права Херцеговка, јер Св. Сава је Слава све Херцеговине, још од времена Стјепана Вукчића Косаче, који се прозва херцегом од Светог Саве и тако своју земљу (своју Херцеговину) стави под заштиту овог великог оца и просветитеља.

у ти име, и теби нек је срећна Слава, Св. Сава :D

хвала мили што си се сетио и херцеговаца :heart: нек нам је срећна слава!

- - - - - - - - - -

Moj sin učestvuje u školskoj priredbi ! :andjeo:

и моји :)

Poslednja izmena:

цвете мој Херцеговачки у босанском трњу, није битно да ли је херцег, кнез или војвода. битно је да је ''од Светога Саве''. и битно је да је и теби данас Слава. а ти као добра Херцеговка, могла си ове госте са Крстарице да послужиш кахвом и хурмашицама да виде да ми знамо реда и адета :D

цвете мој Херцеговачки у босанском трњу, није битно да ли је херцег, кнез или војвода. битно је да је ''од Светога Саве''. и битно је да је и теби данас Слава. а ти као добра Херцеговка, могла си ове госте са Крстарице да послужиш кахвом и хурмашицама да виде да ми знамо реда и адета :D

Jok Hajrudine sine Hercegovine , bitno je da je HERZOG , a sv. Savo (srpski Sava :) ) da je od Nemanjića :)
To ćemo za Bajram , hurmašice i baklave da mirišu avlije :)

Jok Hajrudine sine Hercegovine , bitno je da je HERZOG , a sv. Savo (srpski Sava :) ) da je od Nemanjića :)
To ćemo za Bajram , hurmašice i baklave da mirišu avlije :)

може и за Бајрам, али ни херцеговачку Славу не смеш заборавити. зато се увек сети кад неко помене Св. Саву, да је то Слава земље Херцегове. да је то и твоја Слава.

може и за Бајрам, али ни херцеговачку Славу не смеш заборавити. зато се увек сети кад неко помене Св. Саву, да је то Слава земље Херцегове. да је то и твоја Слава.

Ja bih da se mi sjetimo da je naš HERZOG imao tu zemlju u posjedu :) i da je to bila Hercegovina .. zalažem se za Hercegovinu u njenim istorijskim granicama od Imotskog do Nikšića :)

Ja bih da se mi sjetimo da je naš HERZOG imao tu zemlju u posjedu :) i da je to bila Hercegovina .. zalažem se za Hercegovinu u njenim istorijskim granicama od Imotskog do Nikšića :)

Не брини селе, само прослави свог Светог Саву и сва ће се српска земља ујединити...

и ја се залажем за историјске границе Херцеговине од Милешеве и Пријепоља до сињега мора :)

sveti-sava_f.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/52...znaku-priredbi-akademije-i-strajka-prosvetara

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/nvo-skolska-slava-je-neustavna-clanak-1667750

нисам успела да пронађем шта каже друштво из новог пазара.

даклем, као и сваке године, на овај диван дан, неко покушава да нам објасни како не би требали да поштујемо традицију и наше обичаје. да нам укаже да смо грађани другог реда у својој земљи... шта рећи...

децо нека вам је срећна школска слава :)

У то име:

http://www.srbija.travel/svetosavska-nedelja-vranje-od-21-do-27-januara-2015-godine/

Овогодишња „Светосавска недеља“ улази у 25. годину свог постојања. Године 1990. Општински фонд за основно образовање, на иницијативу просветних радника, донео је одлуку да се установи „Светосавска недеља“ као просветна, културна и духовна манифестација. Наредне 1991. године, 21. јануара заживела је прва „Светосавска недеља“ у славу и част Светог Саве, стожера наше духовности, нашег првог духовног оца, државника и просветитеља. Врање је поносно на чињеницу да је град који је први у Србији установио „Светосавску недељу“.

Програми „Светосавске недеље“ су строго профилисани и сви су у духу Светосавља.+Програм Светосавске недеље 15-01-2015+-page-001

Програм овогодишње манифестације:

Среда, 21. јануар
Галерија Народног музеја – 19,00 часова – Свечано отварање
– Хор врањских основних и средњих школа
– Зоран Антић, , градоначелник Врања, поздравна реч и отварање
– Отварање изложбе фотографија „Манастири и цркве јужне и источне Србије“. Изложбу отвара Елена Васић Петровић ,директорка Завода за заштиту споменика културе из Ниша

Четвртак, 22. јануар
– Весна Алексић, књижевница, сусрети са ученицима у школама
– Бранко Стевановић, књижевник, сусрети са ученицима у школама
– Галерија Народног музеја – 19,00 часова
Књижевно вече: Горан Гоцић, добитник „НИН“-ове награде, гост: књижевни критичар, Милета Аћимовић Ивков

Петак, 23. јануар 2
– Бранко Стевановић, књижевник, сусрети са ученицима у школама
– Мала галерија Народног музеја – 13,00 часова, Изложба Историјског архива „31. јануар“ „Школе и учитељи у врањском крају у првој половини 20. века“
– Гимназија „Бора Станковић“ – 19,00 часова
Књижевно вече: Дружење са младим књижевним ствараоцима Центра за таленте“
– Сала Дома војске Србије – 20,00 часова
Концерт: Снежана Спасић и група „NAISSA“

Субота , 24.јануар
– „Ученици Светом Сави у част“
– Мала галерија Народног универзитета 11.00-20.00 часова
Хуманитарна продајна изложба радова насталих у оквиру Дечије креативне радионице „Светосавска недеља 2015“
– Сала Дома војске Србије – 12,00 часова
Позоришна представа „Светитељ“ученика ОШ „Радоје Домановић“
– Галерија Народног универзитета – 18,оо часова
Отварање изложбе ликовних радова ученика
– Сала Дома војске Србије – 19,00 часова
Додела награда најбољим рецитаторима, ликовним и литерарним радовима
– Промоција листа „Срећни дани“, школа-уредник: ОШ „Бранко Радичевић“
– Сала ОКЦЕ – 20,30 часова
Пројекција филмова са фестивала „Златни витез“, организатор: Школа анимираног филма

Недеља, 25. јануар
– Сала ОКЦЕ – 12,00 часова
Дечија позоришна представа „Чуда Светог Саве“, позориште „Бора Станковић“
– Сала ОКЦЕ – 18,00 часова
Финале квиза знања ученика основних школа на тему светосавља и православља. Организатор и домаћин: ОШ „Радоје Домановић“

Понедељак, 26. јануар
– Саборни храм Свете Тројице – 19,00 часова, Светосавска академија, беседи:
Њ.П. Епископ стобијски Г.Давид
Учесници у програму:
• хор Учитељског факултета
• монахиње манастира Светог Стефана у Горњем Жапском
• ученици основних и средњих школа и студенти
Текстове говоре:
• Драган Станковић, Позориште „Бора Станковић“,
• Бојан Јовановић, Позориште „Бора Станковић“,
• Мирољуб Стојчић, Историјски архив „31.јануар“,
• Марија Станковић, Учитељски факултет

Уторак, 27. јануар
– Саборни храм Свете Тројице – 09,00 часова
Света литургија и резање славских колача Одбора „Светосавска недеља 2015“ и врањских школа
Прослава Дана Светог Саве у школама – 11,00 часова
– Ресторан „А2“ – 20,00 часова -Бал просветних радника
Свечана додела награда „Свети Сава“ за 2014. годину

Шта на ово кажу невладине организације :zper:

Ništa ti ne brigaj , ujediće vas Mensur pl. Omerbašić, pretendent na bosanku krunu ..

може! ал онда мора све редом како Бог заповеда - прво да се крсти и узме владарско име Стефан па да га у Милешеви (над гробом Светог Саве) као и краља Твртка крунише и миропомаже православни архијереј :)

може! ал онда мора све редом како Бог заповеда - прво да се крсти и узме владарско име Стефан па да га у Милешеви (над гробом Светог Саве) као и краља Твртка крунише и миропомаже православни архијереј :)

и цитаделу у љубицу :mrgreen:

Back